Mutsuz bir Sokrates olmak istemeyenler var mıdır? Bknz: 08:44 Kapanış 📚
@Yrddoçdraristotales10 ай бұрын
55 yılımın 30 yılı sahte hakikatleri savunmakla geçirdim şimdi onları yeni sorgulamalarımla yeniden gözden geçirip sahici hakikatlerle yüzleşmeyi göze aldım zaman zaman mağaradan çıkmanın gözlerimi kamaştırmasıyla rahatsız olsam da kaybedeceğim tek şeyin önyargılarım olacağı muhakkaktır. İyi ki varsınız bilge aşığı değerli İnsan.
@SercanBaylan10 ай бұрын
34 yılımın en azından kendimi bildiğim 20 yılında aynı sizin gibi hiç de inanmadığım bir şeyin peşinden gittim. Şimdi onu bıraktım ama gerçekten hakikate ulaşabiliyor muyum bu bile şüpheli. Şüphe etmek zorundayım aksi halde gerçeğe ulaşmam imkansız. Yolculuğumuz en azından sürüyor, bu bile bir şeydir. Teşekkür ediyorum Muhammet Bey, sizler iyi ki varsınız.
@Goktug37810 ай бұрын
Tarihin en acı derslerinden biri şudur: Yeterince uzun zamandır aldatılmışsak, aldatmacayı ortaya koyan her türlü kanıtı reddederiz. Gerçeği bulmakla ilgilenmeyiz artık. Aldatmaca bizi kafeslemiştir. Tuzağa düştüğümüzü kendimize bile itiraf etmek, son derece acı vericidir çünkü.Carl Sagan... Bilmek iyidir..
@okanaslan12615 ай бұрын
matrix diyorsun yani ey Neo
@yanl.iz158710 ай бұрын
Zaman sizi dinleyince olmayacak kadar derin.var olun.
@elif_777710 ай бұрын
Gerçek aydınlanma zihnin ötesine geçince başlıyor, çok acı çekebiliyorsun bu süreçte aynen güneşin gözlerini yaktığı gibi...ama güneşin varlığınına alışınca aynen özümüzün aydınlığını fark etmek gibi, o zaman huzur ve mutluluk akmaya başlıyor
@ayyildiz8010 ай бұрын
Platon gölgelere sığınmanın tehlikelerini vurgulamış ama kendisi de idealar dünyasına sığınmıştır. Sercan bey sizi 1 yıldır severek takip ediyorum ve kanalınız gerçekten sorgulamaya ve öğrenmeye açık insanlar için harika bir kanal.Emekleriniz için çok teşekkürler.
@Migrant4210 ай бұрын
Platon'un 'idea' olarak adlandırdığı şeyler,bilginin ta kendisi olmasın sakın?
@ayyildiz8010 ай бұрын
@@Migrant42 evet İdea bilginin kendisi olabilir.ideal olan gerçek olan diyebiliriz ama Platon’a göre değil ona göre evrendeki her şey ‘idea’nın yansıması demektir bir nevi Levh-i Mahfuz’un yansıması
@SercanBaylan10 ай бұрын
@ayyildiz80 Çok teşekkür ediyorum.🙏
@ideigde446810 ай бұрын
İki seçeneğimiz var Ya mağarada kalmaya devam edeceğiz yada İmmanuel KANT ın da dediği gibi kendi aklımızı kullanma cesaretini göstererek aydınlığa kavuşacağız EMEĞİNİZE SAĞLIK...
@Veysseltas10 ай бұрын
Ne kadar sakin, akıcı ve tane tene konuşuyorsunuz. Sizinle karşılıklı sohbet etmek isterdim. Saygılar sevgiler...
@gurbetadsay814410 ай бұрын
Ben mutsuz sokrates olmak istiyorum sercan bey ben hep sevginin saygının beşinden koşan biriyım ama kötüler cahiler sevgiyıyı saygiyı anlamadılar yanı artık mağaradan çıktım sevgimi asla bırakmadım bıraktığım an o cahillerden farkım kalmaz kendime hakikatın alanını ve özgürlüğünü açmışım yanı mağaradan çıktım emeyınize sağlık
@gurbetadsay814410 ай бұрын
Emeyınize sağlık sercan bey
@mesudetuzemen650710 ай бұрын
TEBRİKLER gerçekten çok güzel bir video olmuş. KONU çok iyi seçilmiş ve biz de aydinlandik SAYENDE. ANLATIM da KONU kadar güzeldi.
@sevdaerikli10 ай бұрын
emeğinize sağlık. üzerine derinlemesine düşünülmesi gereken bir konuya değinmişsiniz. anladım ki ,yıllardır platonun mağara alegorisi durumunu yaşıyormuşum. o mağaradan çıkıp hakikate ulaşmak için özgürlüğe giden yolu aşmaya uğraşıyormuşum. cehalet mutluluk değil tutsaklık getiriyor. iliklerime kadar bunu hissediyormuşum. acı olan hakikat yolunu kapatıp görmemizi engellemeye çalışanların var oluşu. onu farkettiğimiz an özgür olup gerçekleri görebileceğiz ve mutsuz bir platon olmayı isteyenlerin arasına karışacağız. gerçek her zaman iyidir.
@halimedemirci290110 ай бұрын
Bugün kü bölüm de harika. En sevdiğim Platon diyalogları. Pilaton'la felsefeyi severiz, Aristoteles ile derinlere dalarız. Kendi mağaramızdan kurtulmanın en etkili yollarından bir tanesi de felsefe ile hakikati arama ve ona ulaşmaya çalışma. Zihnimizin karanlıkları bu ışığın yolu ile aydınlanır diye düşünüyorum. Yine keyifle izledim Sercan bey. Bütün uğraşlarınız için çok teşekkür ediyorum.
@SercanBaylan10 ай бұрын
Ben teşekkür ediyorum Halime Hanım🙏 Var olun.
@neverminddude10 ай бұрын
" Eğer bir nesil cehaletin mutluluk olduğunu sanarak yetişirse, bir sonraki nesil cehaletini bile fark edemeyecektir".Ursula Le Guin Teşekkürler 🙏
@Kurtuluş3310 ай бұрын
Ateist olacağıma hiç ihtimal vermezdim. Aslında bir yaratıcının varlığı veya yokluğunu da tam olarak iddia edecek yaşı hayli geçtim. Hüdayi baba bir şiirinde şöyle dertlenir: Canan bizim canımızdır, Teni bizim tenimizdir, Sevgi bizim dinimizdir, Başka dine inanmayız.
@drcunda13 ай бұрын
Yani gerçeklik, onlar için yalnızca gölgeler ve yankı seslerdir. Derken bu insanlardan biri zincirini çözer ve kendini mağaranın dışına atar. Yoğun ışık yüzünden geçici körlük yaşadıktan sonra gözü alışarak aslında gördükleri şeylerin yalnızca birer gölgeden ve duydukları seslerin yalnızca yankılardan ibaret olduğunu anlar. 🌹
@elif_777710 ай бұрын
Çok muhteşem bir konuşmaydı 👏👏
@SercanBaylan10 ай бұрын
Çok teşekkür ediyorum.
@abdurrahmankulak197910 ай бұрын
Mağara alegorisi için diğer kitaplar ve filmlerden örnek vermeniz çok yerinde olmuş. Emeğinize sağlık ❤
@SercanBaylan10 ай бұрын
Çok teşekkür ediyorum Abdurrahman Bey🙏
@movielover178.7 ай бұрын
Sizi Azərbaycandan izləyirəm, bütün qəlbimlə kanalınızın böyüməsini və milyonlarla izləyicisi olmasını arzu edirəm❤
@ilkert103 ай бұрын
Bizi mutlu eden şey cehaletin konforu değil, bilginin peşinde koşmaktır. Güzelmiş :)
@muratkurt308710 ай бұрын
Kesinlikle SORGULAMAK lazım 👍
@yutubauserbegendir10 ай бұрын
teşekkürler
@muhammedbozkurt794010 ай бұрын
Sercan Bey harika konu ve video. Farkındalığımın kilometre taşı olan alegori.... Cemil Meriç 'in " Magaradakiler" kitabindan da bahsetseniz harika olurdu. Bu konuda degerli izleyicilere Ducane Cundioğu'nun " Deniz Ülke Arıboğan ile Magara Metaforu" programini izlemesini öneririm.
@SercanBaylan10 ай бұрын
Teşekkür ediyorum Muhammed Bey. Programı izlememiştim, ilk fırsatta izleyeceğim.
@mesutist10 ай бұрын
Emeğine sağlık
@emrahdemirci.10 ай бұрын
Motosiklet ile yola çıkıp kaybolarak seyahat etmek mağaradan çıkmaya yarıyor. Taşra insanlarını tanımak gerekli. Mesela eski Fransız sömürge ilçesi "Balya"nın hikayesi çok ilginç. Ve 1930dan bu yana kapatılan madenin atıkları hâlâ suyu ve toprağı zehirliyor.
@nexusmediaworld10 ай бұрын
Motosiklet sürmek bazen terapi gibi insanı rahatlatıyor
@emrahdemirci.10 ай бұрын
@@nexusmediaworld evet terapi mecburen anda oluyorsun yoksa helva ve sela. Ama "Motosiklet Günlüğü" filmindeki gibi köy köy gezersen insana katkısı çok oluyor. Mesela Balya daki 100 yıldır kaldırılmayan atık dışında Fransızca kiremit epeyce buluyorsun. En iyisi küçük CC motor ile gezmek. Motorlu Flanör misali.
@ziynetercan619210 ай бұрын
Hoşgeldiniz❤
@DünyayaAlışamayan8 ай бұрын
Çok teşekkür ederim Sercan abi❤
@emrehoca602410 ай бұрын
Mağaradan çıkabilmek neyse de kalanları mağaradan çıkarabilmek çok zor hocam. O yüzden pek çok varoluşsal sancı yaşıyoruz.
@SercanBaylan10 ай бұрын
O riski göze almak zorundayız. Mağaradan çıkardığımız insanlar elbette zorluk çıkaracaklar çünkü daha önce tadına varamadıkları hakikatin varlığından haberdar değiller. Çok doğal bu. Mesele cesaret sanırım.
@emrehoca602410 ай бұрын
Umut diyorsun hocam. İki ucu keskin kılıçla savaşa devam. Umarım umutlarımız mutluluğa da dönüşür....Her hâlükârda kanalınız ufkun ötesindeki bir ışık huzmesi olmaya devam ediyor.@@SercanBaylan
@habibaktas647010 ай бұрын
İşin kötü tarafı gerçekler her zaman sizi aydınlatmaz bazen de kendi karanlığının içine çeker.
@gurkanshakespeare156410 ай бұрын
Sanırım benim için mağaramdan çıkış, 2017 senesinde Erasmus ile İspanya Córdoba Üniversitesini kazanarak oldu. Aslında hiçbir şeyin bu topraklarda yani Anadolu'da anlatıldığı gibi olmadığını kendi gözlemlerimle, deneyimlerimle anladım. Hayata bakış açım, düşüncelerim, ilgi alanlarım ve birçoğu üzerine inanılmaz bir etkisi oldu Avrupa'nın. Fransa'da Louvre Müzesinde saatlerce geçirdiğim zaman, Avrupa'nın en muhteşem kütüphanelerinde uçsuz bucaksız kitap raflarının arasında kaybolduğum zamanlar...Özgürlüğümü doruklarda yaşadığım yani kısacası mağaramdan çıktığım zamanlar...
@KamilSoydan-f3f10 ай бұрын
Bence cahillik güzel şey. Fazla düşünmek mutluluk getirmez. Okumak gibi beni düşünceye sevkeden şeyleri bıraktım son zamanlarda. Düşünmenin son noktası aydınlanmaktır çünkü. Onca bedel ödeyip aydınlansa bile insan, etrafına baktığında toplumun karanlıkta kaldığını görecektir. Aslında o toplum karanlıkta mutludur. Sizse aydınlıkta soğuk gerçeklerin hüznüyle kalakalırsınız. Artık geriye dönüşte yoktur. Toplumun tamamındanda böyle bir bedel ödeyerek bulunduğunuz yere gelmesini bekleyemezsiniz. Aydınlığın karanlığındayken geriye tek bir yol kalır: karanlıktaymış gibi davranmak ve olabildiğince cahil kalmak... İnsan çocukça yaşamalı, kısa hayatını basitçe ve olabildiğince mutlu bir yaşam sürdürerek geçirmeli bence. Büyümek ve olgunlaşmak çocukların masalsı dünyasında tam bir eziyet.
@Similasyon..10 ай бұрын
En çok üzüldüğüm kişiler Amerika doları ödeyip hacca gidip kavurucu sıcak ta ebedi huzuru bulacağına inanan kandırılmış insanlar ne tuhaf dimi kurulmuş arap tezgahını göremiyorlar anlayamıyorlar😂
@amenna407017 күн бұрын
Sen hiç üzülme yorma kafanı ...
@mrvsltn857110 ай бұрын
Türkiye'de mağaradan çıkmak mutsuzluğu getiriyor maalesef, keşke mağarada gölgelerle mutlu olan kitleden olsaydım 😒
@SercanBaylan10 ай бұрын
Cehaletin içindeki yalan gölgesinde yaşamaktansa, mutsuz olup gerçeklerle yaşamak daha iyi değil midir? Kapanışta bu konuyu anlatmıştım aslında. :)
@mrvsltn857110 ай бұрын
@@SercanBaylan evet dinledim ama ben sadece mutlu olmak istiyorum artık yoruldum...
@SedaSaritas10 ай бұрын
Merhaba. Anlatımınız sırasında doğrudan alıntı yaptığınız cümle ve kişileri açıklamada referans gösterirseniz çok faydalı olacaktır. Emeğinize sağlık.
@isaciftci825110 ай бұрын
Nedense, çıkar telefonu diyen amcaları çağrıştırıyor. Mağara alagorisi?
@Similasyon..10 ай бұрын
Medeniyet dedikleri tek dişi kalmış emekli canavarlar
@aeelbby2 ай бұрын
Yeni bir abone kazandınız ❤
@Wind805310 ай бұрын
Homerosun ve zerdüştün eserlerinin antik yunan felsefesine etkileri ile ilgili video yaparsanız güzel olur
@akyildirim2510 ай бұрын
bence konu epistemolojik hiç öyle cehalet mutluluktur bilgi sorundur gibi bir yorum çıkmazz
@TheHisss10 ай бұрын
👍👏🙏🌸
@seyitgazikarakocek818110 ай бұрын
🍀
@denizylmaz1348 ай бұрын
Çıktığımız mağaranın da mağara olduğunu düşünürsek mağaradan çıkmanın konfor alanından çıkmak olduğunu herkes biliyor konfor alanından çıkmak konfor alanımız olursa ne yapmalıyız
@sevyorvanlife10 ай бұрын
👍👍👍
@guldenaydin991810 ай бұрын
🌹
@nezimearslan470213 күн бұрын
Socrates neden mutsuz olsun. Aydınlanmış bir zihne o sahip. Bu da ona yeter mutlu olmak mutlu ölmek için.
@savasisgoren63985 ай бұрын
🙏
@ozanasan234810 ай бұрын
yorumların hiçbirinde "ölüm" kelimesini göremedim. benim bu alegoriden anladığım "hakikate ulaşmak için mağaradan(şu an yaşadığımız hayattan) çıkmamız" gerektiğidir. ve sanırım herkesin de anladığı bu. e o zaman neden intihar edip hakikate ulaşmıyoruz?
@SercanBaylan10 ай бұрын
Stoacı filozoflar der ki; Bilge kişi gerektiği kadar yaşamalıdır, yaşayabildiği kadar değil. Bu sebeple aramızdaki genç bilgelerin ölmek için çok vakti olacak. :) Ben şimdilik hakikatin bu hayattan çıkarak mümkün olduğunu düşünmüyorum.
@gokceacer513910 ай бұрын
The Matrix
@nietzscheolduhaberinyokmu349510 ай бұрын
.
@emelgunes24510 ай бұрын
Ah be Sercan bey iş güç yüzünden seni de ihmal ettik affet...
@SercanBaylan10 ай бұрын
Estağfurullah olur mu öyle şey... :) Teşekkür ediyorum.