Plimbare pe Dealul Lempes, Sânpetru județul Brasov

  Рет қаралды 124

Iuliana Francu

Iuliana Francu

Күн бұрын

Dealul Cetății - Lempeș (Dealul Cetății) este o arie protejată de interes național care corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic, datorită vegetației xerofile apărute în perioada postglaciară) situată în județul Brașov, pe teritoriile administrative ale comunelor Sânpetru și Hărman.
Aria naturală cu o suprafață de 274,50 hectare se află în partea central-estică a Țării Bârsei (regiune etnografică și istorică din sud-estul Transilvaniei), în extremitatea estică a județului Brașov (lângă rezervația naturală Mlaștina Hărman) și este străbătută de drumul județean (DJ112A) care leagă Bodul de localitatea Hărman.
Dealul Lempeș cu altitudine de 704 metri (Vârful Cetății) creat prin eroziune, este limita nordică a Porții de la Sânpetru, care compartimentează Depresiunea Brașovului.
Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a -zone protejate) și se suprapune sitului Natura 2000 - Dealul Cetății Lempeș - Mlaștina Hărman.
Aria naturală reprezintă o prelungire la sud de Olt a masivului Baraolt, alcătuită din roci sedimentare, calcare, conglomerate și gresii atribuite cretacicului, ce adăpostește o mare diversitate de floră și faună specifică Țării Bârsei.
Rezervația dispune de mai multe tipuri de habitate, astfel: păduri de fag, păduri de fag și carpen, păduri dacice de stejar și carpen și habitate cu vegetație de silvostepă eurosiberiană cu specii de stejar.
Floră și faună
Flora este constituită din arbori cu specii de: stejar (Quercus robur), gorun (Quercus petraea), o subspecie de tei pucios (Tilia parvifolia), carpen (Carpinus betulus), paltin de munte (Acer pseudoplatanus), pin negru (Pinus nigra) și arbusti cu exemplare de: păducel (Crataegus monogyna), mojdrean (Fraxinus ornus), corn (Cornus mas), sânger (Cornus sanguinea), alun (Corylus avellana), lemn câinesc (Ligustrum vulgare), salbă moale (Euonymus europaeus) sau porumbar (Prunus spinosa).
La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe specii de plante, astfel: în zonele împădurite specii vegetale de stepă, păiușuri și rogozuri (plante xerofile) în luminișuri și tufărișuri și rarități floristice în zonele de pajiște.
Din varietatea vegetală aflată în arealul rezervației naturale pot fi amintite specii floristice de: rușcuță de primăvară (Adonis vernalis), capul-șarpelui (Echium rubrum), stânjenei cu subspecii de Iris hungarica și Iris caespitosa, zambilă-sălbatică (Hyacinthela leucophaea), năgară (Stipa capillata)[6], colilie (Stipa pulcherrima), jaleș-de-câmp (Stachys recta), specia de graminee Koeleria gracilis (familia Poaceae), păiuș cu specii de Festuca rupicola (iarba calului) și Festuca valesiaca.
Fauna este reprezentată de: mamifere cu specii de cerb (Cervus elaphus), urs, căprioară (Capreolus capreolus), mistreț (Sus scrofa), vulpe (Vulpes vulpes crucigera), pisică sălbatică (Felis silvestris), veveriță (Sciurus caloninensis); păsări: șorecar comun (Buteo buteo), corb (Corvus corax), acvilă pitică (Hieraaetus pennatus), mierlă (Turdus merula), dumbrăveancă (Coracias garrulus), pupăză (Upupa epops), măcăleandru (Etithacus rublecula); reptile, amfibieni și insecte.

Пікірлер
Pe dealul Lempes, 22.03.2022
15:20
Annelise - Călătorii și Drumeții Montane
Рет қаралды 55
VAMPIRE DESTROYED GIRL???? 😱
00:56
INO
Рет қаралды 7 МЛН
Всё пошло не по плану 😮
00:36
Miracle
Рет қаралды 2,7 МЛН
Cheile Varghisului -traseu detaliat
12:04
Iuliana Francu
Рет қаралды 143
Peisajul cultural aerian al judetului Brasov
29:16
Radu Pescaru - Foton
Рет қаралды 53 М.
Cruise around Zakynthos island
16:00
Iuliana Francu
Рет қаралды 93
Parada Junilor Brasov 12 mai 2024, cea mai populara sarbatoare
17:52
Iuliana Francu
Рет қаралды 4,9 М.
De 20 de ani sta singur in munti, l-am gasit pe fratele lui Laurentiu
45:02
Hoinar prin Romania
Рет қаралды 183 М.
Cascada Moara Dracului-Munții Bucegi 2024, traseu detaliat
9:48
Filmul "Natura Brasovului"
25:17
PROPARK Fundatia pentru Arii Protejate
Рет қаралды 29 М.
Dracula's Castle in Transylvania - Castelul Bran interior 2024
11:28