Рет қаралды 98,780
Popülizm bir ideoloji değil, içinde yaşadığı toplumda genelde "ezilenlerin" yakın hissettiği bir ideolojiye kendini yamayan bir siyaset yapma biçimi. Yani Asya'dan Güney Amerika'ya, ülkesine göre sağ popülizm de sol popülizm de milliyetçi popülizm de neoliberal popülizm de var. Yazar Yalın Alpay, Prof. Dr. Evren Balta, Prof. Dr. Bertil Emrah Oder ve öğretim görevlisi Laden Yurttagüler popülizmin tam olarak ne olduğunu anlattı.
Popülizmin küresel yükselişini açıklayan Prof. Dr. Balta, kavramın birçok tanımı olduğunu belirtiyor: "İslamcı bir popülizm, neoliberal bir popülizm, sağcı popülizm, çok farklı popülizmler bulabiliyorsunuz bulunduğunuz ülkenin koşullarına göre." Popülist liderlerin vaadleriniyse şu şekilde özetliyor: "Aşağıda kalan grupları, iktidara taşımak iddiasında olan popülist hareketler olduğunu ve bu iktidara taşıma iddiasının belirli bir liderle kurulan duygusal bir ilişki üzerinden olduğunu söylemek mümkün."
Yalın Alpay, popülist iktidarlar için "Bir tane demokrasi tanımı vardır, geriye kalanlar demokrasi değildir" diyor. Aynı zamanda gerçek halk diye bir terim ile liderlerin toplumu kutuplaştırdıklarını ekliyor. Alpay, popülist liderlerin kendi seçmeniyle kimliksel ittifak yaptığını söylüyor. Bu kimliksel ittifak sayesinde "Ekonomi kötüye gidiyormuş, kültür politikaları berbatmış" gibi gerçeklerin umursanmayacağını ekliyor.
Laden Yurttagüler ise "Popülist bir rejimde bir tane kadınlık hâli olabilir, bir tane siyasi görüş olabilir, bir tane milliyetçilik ya da yurtseverlik hâli olabilir. Ve onun üstüne inşa ediyor bütün anlatısını" diyor.
Popülizm ve popülizmin siyasi mekanizmaları bu haftaki videomuzda.
#Popülizm #PopülistSiyaset #YalınAlpay