Her Şeyi Mahvetmekten Duyulan Sinsi Zevk

  Рет қаралды 1,086,911

Portal

Portal

Күн бұрын

Пікірлер: 1 400
@efla4849
@efla4849 2 жыл бұрын
Boş zamanlarımda değil, zaman yarattıp özenle izliyorum. Zevkli ve sürükleyici paylaşımlarda bulunduğun için teşekkür ederim.
@aok272
@aok272 2 жыл бұрын
Vay be
@gdfbbffczhbcc8200
@gdfbbffczhbcc8200 2 жыл бұрын
@@aok272 vb
@freud3596
@freud3596 2 жыл бұрын
Aynen
@presentpresident1612
@presentpresident1612 2 жыл бұрын
Bos zamanlarinda ne yapiyosun?
@erajarian
@erajarian 2 жыл бұрын
@@freud3596 +1
@sessizgemi6842
@sessizgemi6842 Жыл бұрын
Kierkegaard'ın "özgürlük sersemi" tanımlaması, insani ve ahlaki değerler için, çok kıymetli ve hayranlık uyandıran bir ifade şekli...
@uzumlukek875
@uzumlukek875 2 жыл бұрын
14:30 dinlerken aklıma bazı şeyler geldi. İnsan belli kısıtlamalar dahilinde olmadığı takdirde sistemin parçası olmayı sorun etmez. Her gün aynı şeyleri yapan bir insan, "İstersem çekip gidebilirim" düşüncesi ile rahatsızlık duymadan rutinine bağlı kalır. Ne zaman ki bu rutin, ona dayatılan bir şey olursa adamın her gün yaptığı şeyler ona acı vermeye başlar. Artık işlerin kendi kontrolünde olmaması normalde yaptığı işleri işkenceye çevirir bu yüzdendir ki kölelik yerini modern işçiliğe bırakmıştır. Günümüz insanı ile bir kölenin tek farkı, bizlere "İstersek bırakabiliriz" düşüncesini aşılamalarıdır. Bu yüzden kapitalizm kölelik sisteminden daha kazançlıdır. İnsana, kendi isteğim ile yaptım, illüzyonu dayatarak olası isyanları bastırır. Bu baskı ek efor gerektirmez. Tek yapılması gereken karşıdakini görünmez kelepçeler ile sürüklerken onun kendi isteği ile yürüdüğünü düşünmesini sağlamaktır. Videoda söylenilen gibi, hapishanede ne zaman volta atacağın dahi bellidir. Günümüz dünyası "Bu saatte volta atmak senin kazancınadır ama istersen bırakabilirsin" der. İnsan içten içe bu düzene uymadığı takdirde temel ihtiyaçlarından mahrum kalacağını bildiği halde ona sunulan sahte alan, onu özgür hissettirir ve o saatte volta atmak onda bir rahatsızlık oluşturmaz. Ayrıca sistem bir şeyi dayatmış gibi görünmediğinden suçlamaların hedefi olmaz ve dayatma sonucu çıkabilecek isyanları daha akıllardan geçmeden yok eder. Bir de insanlar tarihten ders almaz derler. Fransız ihtilalinden çıkarılan ders de kölelere köle olmadığını düşündürttürmek gerektiği oldu.
@humantyp2499
@humantyp2499 2 жыл бұрын
“Günümüz insanı ile bir kölenin tek farkı, bizlere “İstersek bırakabiliriz” düşüncesini aşılamalarıdır.” :D? Kapitalizm gibi ideolojileri oversimplify yaparak kötüleyeyim de entellektüel olayım.
@uzumlukek875
@uzumlukek875 2 жыл бұрын
@@humantyp2499 Entelektüel olma amacı güttüğümü sanmıyorum. Ama yanlış düşünüyorsam ciddi anlamda doğrusunu bilmek isterim. Ayrıca bunun kötü olduğunu söylediğimi hatırlamıyorum, bireysel açıdan olumsuzlukları olsa da elimizde en iyi yönetilen ülkelerin nasıl yönetildiği ortada. Hem geçmişteki kişilerin bilinçsiz fedakarlıkları bize teknolojinin nimetlerini sundu. Belki köleyiz ama ortaçağdaki tüm insanlardan daha iyi şartlardayız. Zaten insan yönetilmeyi seven bir canlıdır. Sabah 5 akşam 8 mesaisi olmasa hayatın anlamsızlığını düşünmekten kafayı yerdik, kaygılanırdık; rutinler bizi hayata bağlar. Videoda da bahsediyor özgürlük sersemletir adamı :) Ve zaten eminim ki çoğu kişi ortaçağdaki özgür bir soylu yerine her saniye sıcak suya, teknolojiye, iyi yemeğe, hızlı ulaşıma, eğlence sektörüne, erişimi olduğu bir modern köle olmak ister. kapitalizim bize bunları sundu, şikayet etmek nankörlük olur.
@Turanid.209
@Turanid.209 2 жыл бұрын
Hoşuma gitti bu yorum :)
@humantyp2499
@humantyp2499 2 жыл бұрын
@@uzumlukek875 Bir köle ve modern bir işçiyi tek farkla denk tutman gözüme fazla basitleştirerek polyannacılık yapıyormuşsun gibi göründü fakat öyle düşünmüyormuşsun. Np.
@tanyldz47
@tanyldz47 2 жыл бұрын
@@humantyp2499 bir tane kara mizah sayfası piramitlerin yapım aşamasında kullanılan kölelere verilen yemek ve barınma ihtiyacı ile günümüzün asgari ücretle barınma ve yemek ihtiyacını hesaplamıştı ve hesaplamaya göre kölelerin alım gücünün daha çok olduğu ortaya çıkmıştı lol polyanna demeye devam
@babayv_v176
@babayv_v176 2 жыл бұрын
Lütfen "over the garden" incelemesi gelsin. 10 dakikalık 10 bölümden ibaret çok kısa bir çizgi dizi, fakat verdiği ders ve altında yatan hikayesi felsefi olarak incelenmeli. Cehennemin 9 katını tek tek 10 bölümde işleyen bir başyapıt. Her bölümde incile ve yunan mitolojisine gönderme var. Kesinlikle kanalın konseptine çok uygun.
@fatihdemirbilek54
@fatihdemirbilek54 2 жыл бұрын
kzbin.info/aero/PL28It5sM9dBSkjqb-n3qZCes-E1b6n3UO 👍🏻👍🏻👍🏻
@hgydemiral8371
@hgydemiral8371 2 жыл бұрын
Dizinin tam ismi over the garden wall mı
@babayv_v176
@babayv_v176 2 жыл бұрын
@@hgydemiral8371 evet
@adem9483
@adem9483 2 жыл бұрын
Adam ayda bir video atıyor ama attığı videonun da hakkını veriyor. Gerçekten çok kaliteli bir kanalsın, emeğine sağlık Portal.
@donenergis7147
@donenergis7147 2 жыл бұрын
Haklı çünkü 1 video bir aydüşünüyoruz tam unutunca yeni bir video atıyor
@lordinfamous242
@lordinfamous242 2 жыл бұрын
her video aynı yorum kalite düşüyor
@omerr6666
@omerr6666 2 жыл бұрын
@@lordinfamous242 neden düştüğünü düşünüyorsun?
@fuphai
@fuphai 2 жыл бұрын
Ayda 1 atarsa youtubede gelişemez youtube süreklilik istiyor sonuçta youtube para kazandırıyor youtubeninde gizli standartları var işin içine para girdiğinden beri youtube kendisine uymayanları geri plana atmaya başladı
@lordinfamous242
@lordinfamous242 2 жыл бұрын
@@omerr6666 adamın her videosunun altına bot hesap gibi bunu yazıyolar. videoyla alakalı bir şeyler yazan yok
@I_C_U_
@I_C_U_ 2 жыл бұрын
Şimdi. Ben mutsuz olmak istediğimde mutsuz olursam bir nevi istediğim şey oldu diye içden içe mutlu olurum. Yani, yine kendi çıkarlarımı düşünürüm. "İnsan her şeyi kendi çıkarları için yapar" cümlesini yanlış olduğunu ispat etmek istersem ve mutsuz olursam, ispat etdiğim için mutlu olurum. Binevi, yine kendi çıkarlarımı karşılamak için çalışırım
@naei2213
@naei2213 2 жыл бұрын
Son birkaç yılda, hatta Joker gibi büyük "kötü" karakterlerin türemesiyle kahramanlardan çok kötüleri/anti-kahramanları sevmeye başladık. Çünkü bir kahraman birçok insanın aksine; kendini çoğu durumda diğerleri için "feda" etmeye hazır, fazlasıyla güçlü, diğerleri tarafından sevilen bir tip. Böyle karakterlere bağlanmamız veya kendimizi yakın/benzer görmemiz, kötü karakterlere oranla daha azdır bence. Kahramanlar neredeyse kusursuzken kötülerin kusurları sıradandır aslında. Neden böyle olduklarının sebebi vardır, bizi de daha "kötü, bencil" hale getiren belirli şeyler olmuştur hayatlarımızda. Böylece onlara karşı kendimizi yakın hissederiz, onları daha cok severiz. Kötü karakter ya da kahraman ayrımını geçecek olursam benim en sevdiğim trope: anti-kahraman tropeu. Anti-kahramanlar sadece kusurlu değildir, kusurlarının farkındadır. Digerlerine ne kadar zarar verdiklerini, belki hatta toplum için bile ne kadar gereksiz olduklarını bilirler ama degismek istemezler: tıpkı bizler gibi. Hatalarımızın farkına varırız ama, bize gerçekten hata gibi gelir mi onlar? Gerçekten tam anlamıyla kusurlu olduğumuzu kabul edip tam anlamıyla değişmek ister miyiz? İstemeyiz. İstesek de yapabilecek gücü bulamayız, gereksiz görebiliriz. Bu kitap, İnsanlığımı Yitirirken ve Bojack Horseman'in ana karakterleri bahsettiğimiz tanımlanan tipe tam uyarlar. Bu yüzden her ne kadar Bojack'in serinin içinde bile yaptıkları diğer karakterler tarafından onun yüzüne vurulsa da Bojack'i severiz. Bojack gibiyiz. (Hafızam kötü, Batman ve Joker hakkında video yaptığını unutmuşum. Muhtemelen yazdıklarıma çok benzer şeylerden bahsetmişsindir fakat yine de silmeyeceğim.)
@buraksezgin9497
@buraksezgin9497 2 жыл бұрын
Farklı bir bakış açısı kazandırdınız bana ,teşekkür ederim.
@cearusd
@cearusd 2 жыл бұрын
Yazdığın Dipnot kitabı özetlemiş
@Nopainnog.in-0
@Nopainnog.in-0 2 жыл бұрын
Gerçekten çok etkilendim yazdıklarınızdan çok güzel bir bakış açısı kazandım.İyi akşamlar dilerim
@exprator4757
@exprator4757 2 жыл бұрын
keşke joker hakkındaki videosunuda izleseydiniz videoda daha çok jokerin yalnız biri oluşu ve bunun üzerine insanlara kendini gösterme hissiyatı ve çabasına girer her insanda olduğu üzere toplumca tanınan biri olma isteği taşır.Ya da en azından farkedilmek
@naei2213
@naei2213 2 жыл бұрын
@@exprator4757 İzleyeceğim. Ondan önce karakterin analizini kendim yapmak için bazı filmleri yeniden izlemeliyim, bu yuzden bekletiyorum.
@sevvaldundar7730
@sevvaldundar7730 2 жыл бұрын
Kitabı bu yıl okudum ve gerçekten kafamı karıştıran "Gerçekten bu kadar tutarsız varlıklar mıyız?" diye sorgulamamı sağlayan iyi düşünülmüş bir eserdi. Açıklamaların ve tespitlerin için çok teşekkür ederim. Bolca çaba harcanmış kaliteli bir video olmuş. Umarım bu şekilde devam edersin.
@fatihdemirbilek54
@fatihdemirbilek54 2 жыл бұрын
kzbin.info/aero/PL28It5sM9dBSkjqb-n3qZCes-E1b6n3UO 👍🏻👍🏻👍🏻
@taha-4972
@taha-4972 2 жыл бұрын
kitap ad ne
@sevvaldundar7730
@sevvaldundar7730 2 жыл бұрын
@@taha-4972 Yeraltından notlar
@cevirilivideo5755
@cevirilivideo5755 5 ай бұрын
​@@taha-4972Erdoğan daha adil bir dünya mümkün
@piamater_
@piamater_ 2 жыл бұрын
18:00 metro beklerken bu kaygıyı çok yaşıyorum, ''istersem şu an raylara atlayıp ölebilirim'' düşüncesi beni ciddi anlamda ürkütüyor.
@marcoduzcee7114
@marcoduzcee7114 2 жыл бұрын
Banada garip geliyor
@bunela9314
@bunela9314 2 жыл бұрын
İnsanı da insan yapan tam olarak bu paradokstur. İnsanlık böyle çıkmazlardan çıkmak için ütopyalar mitler hatta dinler üretmiştir fakat dönüp bakıldığında insanı manevi olarak yücelten budur. Her ne kadar acı verici olsada. Bu konu hakkında öne sürülen bütün fikirler, akımlar, düşünceler ve dinler insanların bu acıyı dindirmeye çalışmasından kaynaklanır. Acı gerçektir ve gerçekler insanı tanımlar. ''Kutsal olan gerçekler değil kişinin gerçeklerin peşinden çıktığı arayıştır''
@hanzadekaya8590
@hanzadekaya8590 Жыл бұрын
Ki bence insan acıdan kacmak için bu kadar yol çözüm aramasına rağmen acı cekmemeye dayanamaz insan acı çekmeyi seviyor
@guler-qm8qi
@guler-qm8qi 10 ай бұрын
Günümüz insanına göre oldukça aydın görüşlü, bilgili ve bakış açısı olarak ise izlediğim her videonuzda ben de bir gün böyle olacağım dediğim (15 yaşındayım) özendiğim , özendikçe daha fazla videonuzu izlediğim bir insansınız.Sizi takdir ediyorum , bu videoya verdiğiniz ve videonun her halinden anlaşılan,belli olan olağanüstü emek için ayrıca teşekkür ediyor, videolarınızın devamını bekliyorum.
@arif6099
@arif6099 9 ай бұрын
videoları izlersen zihinde yaşarsın videolar çoğunlukla edilgen hale getirir insanı senin etken hale gelmen için kitabı ilk önce oku sonra kitap üstüne düşün ardından bu tür videoları izle yoksa kitabı okudum izlenimini girer kitap hakkında konuşmaya çalışma çabası girer soru sorarlarsa işler kafanda oluşturduğun gibi olmaz
@rufatrehimli7776
@rufatrehimli7776 Жыл бұрын
En sevdiğim kitap... Ben bu kitapta Yeraltı Adamını psikolojik olarak anladığımı düşündüğüm için şöyle bir katkıda da bulunmak istiyorum. Kitabı okuyanlar bilir, arkadaşlarıyla buluştuğu zaman(hatırladığım kadarıyla) onların ne kadar nezaket çemberinin dışında insanlar olduklarını görür. Yani nezaket anlayışı, "ben sana ne kadar saygı gösterirsem, sen de bana o kadar saygı gösterirsindir". Ama görünüşe göre arkadaşları bu rasyonel düzene uymayıp, asosyal kişiyle adeta dalga geçer gibidirler(belki de geçmiyorlardır ama farketmiyor, sonuçta onlar dalga geçen insanlara benziyorlar ve Yeraltı Adamı için bu benzeyiş bile yeter de artar). Yani kısaca nezaket anlamında "canlarının istediğini" yapıyorlar. O yüzden Yeraltı Adamı kavga çıkarmak ve o da özgür olmak ister, çünkü özgürlüğün ilk adımı cesarettir ve özgürlüğün zirvesinde olan bir insanın başının dönmesi cesaretini kaybetme korkusunu ifade eder
@thewierdo1429
@thewierdo1429 2 жыл бұрын
Videoların o kadar kaliteli ki… sayende istediğimiz konularda bilgi sahibi olmak için yaptığın videolar -türkçe kaynaklar- yetiyor. Teşekkürler
@birseylerceviren2694
@birseylerceviren2694 2 жыл бұрын
Kitapta bir adama omuz atmaya çalışıyordu ve yanılmıyorsam 3.denemesinde başarılı olmuştu. Tabii bu anlattığı hikayeden önce felsefesini ve görüşlerini açıklamıştı. Hikayeyi anlattıktan sonra da eğer birinci bölümü anladıysanız, beni tanıdıysanız bu başarıdan sonra nasıl hissettiğimi bilirsiniz demişti. Videonun içeriği ve anlattıkları buna cevap olabilir: Canının istediği gibi davranmak. Böyle davrandığı için zevk duydu kesinlikle. Karakterimiz genel olarak pratik yaşamında çelişkiye düşüyordu fakat tutarlı olduğu noktalar da var. Bu kitabı okumadan önce rasyonel egoisttim ve bunun farkında değildim terimsel olarak. Bu kitabı okuyunca rasyonel egoizme olan eleştirileri çok sert gelmişti. Cidden üzerine düşünülmesi gereken görüşler attı.
@countgrishnackh2007
@countgrishnackh2007 2 жыл бұрын
Omuz atmaya çalıştığı adam, kendisinin her zaman gittiği bir barda karakterimizi tek bir kelime dahi etmeden omzundan tutup kenara çekiyor. Karakterimiz buna çok içerleniyor, hatta düelloya davet etmeyi bile düşünüyor bir mektupla. Aslında karakter canının istediği için değil, itibarını geri almak istediği için yapıyor bu eylemi. Onun için dayak yemek önemli değil, hatta övünülecek bir şey, çünkü en azından ciddiye alınmış olacak, bir böcek olarak kalmayacaktı.
@birseylerceviren2694
@birseylerceviren2694 2 жыл бұрын
@@countgrishnackh2007 hatırlıyorum böyle olduğunu, oradaki esas konu itibar idi. Fakat dediğim gibi bu durumdan sonra nasıl hissettiğimi anlarsanız demişti ve zevk duyduğu kesin. Bunun nedeni de canının istediği gibi davranması diye yorumladım.
@birseylerceviren2694
@birseylerceviren2694 2 жыл бұрын
@@countgrishnackh2007 aslında onun için bir böcek olmak bile iyi bir şey. Hiçbir şey olamadığından yakınıyordu çünkü.
@birseylerceviren2694
@birseylerceviren2694 2 жыл бұрын
@@countgrishnackh2007 omuz attıktan sonra adam ona doğru dönmemiş hatta bir reaksiyon dahi göstermemişti. Şimdi düşününce ciddiye alınmadığı için ,ilk başta itibarını koruduğu için zevk duysa da, daha sonradan ağır bir azap ve acı duymuş olabilir.
@fatihdemirbilek54
@fatihdemirbilek54 2 жыл бұрын
kzbin.info/aero/PL28It5sM9dBSkjqb-n3qZCes-E1b6n3UO 👍🏻👍🏻👍🏻
@gokdenizc
@gokdenizc Ай бұрын
Okuduğum kitapları eğer sen video yaptıysan bittiği anda izlemeye geliyorum. Kitaptan çıkarımlarımla seninkileri sentezliyorum. Bu da kitabı 2 kere bitirmemi sağlıyor. Daha fazla kitap yorumlama videosu gelse hiç fena olmazdı
@bugra4708
@bugra4708 2 жыл бұрын
Geçen ay bitirdim bu kitabı bir insanın düşebilceği dip noktayı köküne kadar hissetirebiliyor ve kitabda dediği gibi hemen hemen herkes kendini azda olsa bu kitapda bulabilir veya yakın çevrenizden bunun gibileri bulabilirsiniz bu eserde eğer kitabı okursanız ne demek istediğimi anlarsınız suç ve cezadan sonra soluksuz bitirmişdim.
@celalimyapmaz457
@celalimyapmaz457 2 жыл бұрын
Bende yeni başladım, bu kitaba ve 60. Sayfadayım dediğin gibi bu kitapta insan kendini buluyor.. Bu tarzda başka kitap önerin var mı?
@bugra4708
@bugra4708 2 жыл бұрын
@@celalimyapmaz457 Bu tarzda dediğim suç ve ceza var onun dışında tolstoyun insan ne ile yaşar var kıtap kısa kısa hikayelerden oluşuyor ve her hikayeden kendine ders çıkarman hayata çok işine yarar ama roman tarzı uzun bir şey arıyosan anne karenina var kitap dönemin rus toplumundan tut dönemi mükemel bir şekilde hissetiriyor hatta kimilerine göre gelmiş geçmiş en iyi roman olur kendisi.
@serragungor7397
@serragungor7397 2 жыл бұрын
Herkez ne ya yıl kaç offff
@kemalsen7922
@kemalsen7922 2 жыл бұрын
Bu kitap, yazılan ilk varoluşçu kitap olarak varsayılır. İnsan ne ile yaşar ise daha ders verici, hatları net olan, biraz tasavvufi tarzda bir kitap. Varoluşçu kitaplar arıyorsan Camus'nün romanlarına veya Kafkanın kitaplarına bakabilirsin. Yabancı veya Dönüşüm'ü henüz okumadıysan onlara şans vermeni öneririm.
@kemalsen7922
@kemalsen7922 2 жыл бұрын
Adam bu tarzda demiş sen Tolstoy öneriyorsun. Rastgele beğendiğin kitapları öneriyormuşsun gibi hissettim.
@astoria.
@astoria. 2 жыл бұрын
Senin kanalını keşfettiğim günden beri hayata bakış açım değişiyor. Gerçekten anlatmak istediğini çok güzel örneklendirerek aktarıyorsun. Şimdiden dönüp eski hayatıma baktığımda boşa yaşadığımı görüyorum, bana çok şey kattın teşekkür ederim.
@inci5004
@inci5004 2 жыл бұрын
Öneri: videolarında kullandığın film/dizi kesitlerinin ismini sol alt köşede filan yazsan süper olur
@Alceros21
@Alceros21 2 жыл бұрын
Tamda güzel bir konuya değinmişsin. Her insan egoisttir. Bir insanın yaptığı her eylem kendi çıkarını gözetir. Tabi millete çıkar/menfaat deyince aklına maddi/para geldiği için bu durumu kabul etmiyor. Oysa bir dostunla yaptığın konuşma bile çıkardır. Annenin evladına duyduğu sevgi de, bir köpeğin başını okşayan biri de çıkarcıdır.
@zeynepzisan1599
@zeynepzisan1599 2 жыл бұрын
Mutlaka Karamazov Kardeşler hakkında bir video yapmalısınız. Kitaplığımın gözdesini sizden dinlemek beni ve eminim birçok takipçinizi mutlu edecektir. Sizi izleyip dinlemekten oldukça keyif alıyorum. Dostoyevski ile ilgili videolar daha sık gelmeli.
@fatihdemirbilek54
@fatihdemirbilek54 2 жыл бұрын
kzbin.info/aero/PL28It5sM9dBSkjqb-n3qZCes-E1b6n3UO 👍🏻👍🏻👍🏻
@ivanfyodorovic-karamazov
@ivanfyodorovic-karamazov 2 жыл бұрын
Oldukça doyurucu bir video olmuş öncelikle ellerinize sağlık. Ben de dilim döndüğünce “engizisyoncu” bölümü üzerine konuşmak istiyorum, çünkü özgürlük konusu bağlamında çok önemli teolojik bazı taşlamalar bulunmakta içerisinde. Öncelikle öyküyü bilmeyenler için bir açıklama yapalım. “Büyük Engizisyoncu” Fyodor Dostoyevski’nin son kitabı olan Karamazov Kardeşler’de kitabın gizli kahramanı İvan Karamazov’un ağzından aktardığı epik şiir veya destan niteliğinde bir tiratdır. Dostoyevski burada koyu bir Ortodoks olmasına karşın, teist felsefe adına aşılması neredeyse imkânsız bir argümanın sunulmasına İvan ile izin verip, kafasındaki en kışkırtıcı felsefik sorunları aktarmıştır. Şöyle ki; 16. Yüzyılda Sevilla’da İsa ortaya çıkar. Çeşitli mucizeler göstererek insanları etrafına toplar, toplulukları peşinden sürükler. Bunu haber alan dönemin kardinali “düzende” aksaklıklar ortaya çıkardığı gerekçesiyle İsa’yı tutuklatır. Ardından İsa’ya İncilde geçen bir takım ayetleri sunar. Bu ayetlerde İsa’nın bir gün çölde yürürken şeytan ile karşılaşması anlatılır. Şeytan ona 3 meydan okumada bulunur. İlk olarak derki “madem tanrının oğlusun ve insanları önemsiyorsun, şu taşları ekmeğe çevir de görelim” der. Ancak İsa bunu kabul etmez çünkü insanların ekmek için iman etmelerini istemez, ona göre bu değersizdir, (burada kötülük problemine karşı sunulmuş en popüler eleştirilerden olan özgür irade savunması gelmekte aklımıza). Ardından şeytan der ki “öyleyse kendini şu kuleden aşağıya at da görelim, kitaplar böyle bir durumda meleklerin seni elleriyle tutacağını söylüyor”. Ancak İsa bunu da kabul etmez, zira tanrının gücünü sınamak doğru değildir diye düşünür. Bunun üzerine şeytan İsa’yı bir tepeye çıkarır. Orada ona der ki “öyleyse sadece bana itaat et ve yeryüzü krallığı senin olsun” (insanları yanlışa götürmekten vazgeçeyim) der. Fakat İsa bunu da kabul etmez ve “sadece tanrıya itaat ederim” der. İşte bu ayetleri aktardıktan sonra engizisyoncu İsaya döner ve: “işte sen” der. Sen bu üç teklifi reddedip insanları tam manasıyla özgür kılmak adına, onların kardeş kardeş yaşama şanslarını teptin. Çünkü ona göre İsa bu tekliflerden yalnızca birini kabul edip insanları türlü acılardan ve ızdıraplardan kurtarmak yerine onların hür kalmasını tercih etmiştir, ve bu yüzden yanlış yapmıştır. İnsanlık için yanlış kararı vermiştir. Çünkü der engizisyoncu, “özgürlük bir çok insanın kaldıramayacğı bir yüktür”. Biz (kilise) senin bu yanlışı düzeltmek için çalışacağız. Biz onları seçme zorluğundan, arada kalma ızdırabından kurtarıp onlara mutlu bir dünya bahşedeceğiz. Evet belki özgür olmayacaklar, ama mutlu olacaklar. Dostoyevski bu bölümde pek çok konuya daha değinir. Buradan paralel bir şekilde din sömürüsünden bahseder. Sosyalizm gibi akımlarında tıpkı din sömürüsünde olduğu gibi insanların özgürlüklerini ellerinden aldığından bahseder, tabi İvan’ın ağzından. İvan’ın bu tiradı ortaya atmasının sebebi ise kardeşiyle girdiği kötülük problemi tartışmasına bir dayanak oluşturmaktır. İvan Alyoşa’ya kendi pisliğini yemek zorunda bırakılan çocuktan, annesinin karnından kesilip alınan bebeklerden, yağda kızartılan insanlardan yani aşırı bir takım olaylardan bahseder. Bu argümana “irade” savunması yapanlara karşı da peşinen yukarıda ki tiradı sunar. Ona göre sorun tanrı değildir. Yarattığı dünyadır. “yetişkinleri anlayabilirim Alyoşa, peki ama çocuklar?” diye sorar. Kısaca İvan kötüye kullanılacağı tanrı tarafından bilindiği halde, niçin insanlara irade verildiğini, ve verilmesinin bu kadar arzulandığını sorar. Bu destan niteliğindeki eseri sizden dinlemek muazzam olur. O halde sözü İvan ile bitirelim: “tanrıcığı”na yalvaran yavrunun tek gözyaşına değmez bu üstün ahenk! değmez, çünkü çocuğun gözyaşlarının hesabı sorulmadan kalıyor. karşılık olmalı, yoksa kutsal ahengin anlamını kavramak mümkün değil. ama neyle ödenebilir bunlar? var mı böyle bir şey? bir öç mü sadece? öcü ne yapayım ben, canavarlar cehenneme gidecekmiş; cehennem, yaptıkları kötülüğü, mahvettikleri hayatı geri getirebilir mi? sonra, cehennemle kutsal uyum nasıl bağdaşabiliyor: kimsenin ıstırap duymasını istediğim yok artık, büyük af için bağrımı açmaya hazırım. çocukların ıstırabı gerçeğin satın alınması için ödenene katıldıysa, bu gerçeğin böyle bir pahaya değmediğini şimdiden söylerim. ayrıca, bir ananın oğlunu köpeklere parçalatan zalimle kucaklaşmasını istemem ben. onu bağışlamaya hakkı yoktur! isterse, kendi hesabına bağışlar, canavara çektirdiği sonsuz analık acılarını bağışlar; ama işkence içinde ölen evladının ıstırabını bağışlamaya hakkı yoktur, çocuk kendisi bağışlasa bile!.. bağışlamaya hakkı olmadığına göre, nerede bu kutsal uyum, sorarım sana? dünyada bağışlayabilecek, bağışlama hakkına sahip tek bir insan var mı? yo, istemem ben ölümsüz uyumu, insanları sevdiğim için istemem. haksız da olsam, öcü alınmamış acılarımla, giderilmemiş hiddetimle kalmaya değişmem bunu. zaten uyuma pek yüksek bir değer biçildi, bu giriş kesemize göre değil... bu yüzden ben bileti hemen geri veriyorum. namuslu bir adamsam bunu bir an önce yapmam gerekir. ben de yapıyorum işte. tanrıyı reddetmiyorum alyoşa, sadece giriş biletini üstün saygılarımla geri veriyorum."
@PortalVideo
@PortalVideo 2 жыл бұрын
yorumun için teşekkürler. umarım diğerleri de hep aynı tarz yorumlar yapmak yerine böyle konuya yönelik yorumlar yapsa 😅
@evil3621
@evil3621 2 жыл бұрын
algoritma boostlasın diye cevap yazıyorum yorum için teşekkürler
@itachi-san9505
@itachi-san9505 2 жыл бұрын
Afferim beğendim yorumunu yegenim
@ivanfyodorovic-karamazov
@ivanfyodorovic-karamazov 2 жыл бұрын
@@uzumlukek875 yarı mantıksız bir cümle oldu bence. acı çekme isteği duyan kişiler zaten mazoşist olarak tanımlanmaktadır. bir kişi hem acı çekmek isteyip hem de mazoşist değilim diyemez. çünkü zaten sahip olduğu durum, reddettiği kavramın içerisinde yer almakta. psikolojik bir sorunu olmadığı halde acı çekmek isteyen kişiler olduğunu varsayarak devam edelim. böyle kişiler toplumda elbette vardır. ancak sormamız gerekene soru "kaç kişidir?" olmalıdır bence. evet, kaç kişi acı çekmeyi seviyor olabilir? sayı veremem elbette ama azınlık olduğu herhalde tartışma konusu değildir. nereye varmak istiyorum; ben acı çekmeyi seviyorum diye, acı çekmeyi sevmeyen sizin de acı çekmeniz ne denli doğrudur? "insan acı çekmeyi sever." gibi bir iddiayı kanıtlayamadığınız müddetçe insan denen canlı acı çekmeyi sevmeyen bir canlıdır, bu böyle kabul görmektedir ki; ben de kendimi örnek verirsem, ben acı çekmeyi sevmem. insan mutlak bilge olmadığı için elbette kendine zarar verecek eylemlerde bulunabilir. sigara örneği için devam edersek, dikkat ederseniz sigara kişiye kısa vadede acı çektiren bir madde değildir. aksine kişiye salgılattığı dopamin sayesinde mutluluk verir. sigara uzun mühlette zararlı olduğundan dolayı pek çok insan kafaya takmaz, kurtulurum diye düşünerek içer. zarar görmek istediği için içmez bakın, çok önemli, çekeceği zararı göz ardı ettiği için içer. yani sigarayı "acı çekmeyi severiz" önermesine dayanak olarak gösteremeyiz. kurallara uymamazlık gibi diğer örnekler de durum yine böyle. kimse sonunda zarar görmeyi istediği için bunları yapmaz, zevk alıp, "mutlu" olduğu için yapar. o eylemleri yaparken de genellikle acı duymaz. örneğin son sürat araba süren birini düşünelim. bu kişi sonunda bir yere çarpıp acı çekmek istediği için böyle yapmıyordur değil mi? tam aksine, arabayı sürerken "mutlu" olduğu için yapıyordur. temelinde birbiri ile farklı durumları fazla dikkat etmediğimiz için bir tutmuş olabiliriz sanırım .) aslında saçma değil bahsettiğiniz. bilakis, leibniz tarafından öne sürülmüş bir teodise girişimidir hatta. "mümkün dünyaların en iyisi" adında bir savunmadır bu kötülük problemine karşı. der ki; tanrı sonsuz evren modeli içerisinde en doğrusunu ve güzelini yaratmıştır, bunun için de hali hazırdaki kötülüklere göz yummak zorunda kalmıştır. çok beğendiğim bir savunmadır. ama şu anki realiteden daha iyisinin olmadığını kanıtlayamayacağı için yetersizdir. e bu gerçeklikten çok daha iyi olacak yığınla fikir gelir aklıma, bu açıdan içinde bulunduğumuz kötülük dolu evreni "en iyi" diye tanımlamak bana fazla optimist bir bakış açısı gibi geliyor, yok ya diyorum samimi olmak gerekirse. daha iyisi mutlaka vardır diyorum ki yoksa bile; yine tekrarlayayım, hiç yaratmaması bunca kötülüğe göz yummasından daha iyi bir seçenek olacaktır. yok eğer illaki imtihan lazım diyorsanız tanrı buna mecbur mu niçin? diye sorarım. sonrasında yazdığınız evren mükemmelliğe gidiyor fikri benim yine en sevdiğim teodise girişimlerinden biridir. ireanaus tarafından sunulmuştur yanılmıyorsam. buna göre tanrı insana mükemmel olma potansiyeli vermiş, fakat bunu haketmesini istemiştir. nefislerine hakim olarak bu mükemmelliğe ulaşmalıdır insan denir. vel hasıl kelam, konuşacak çok şey var. teşekkür ediyorum fazla uzatmadım umarım.
@uzumlukek875
@uzumlukek875 2 жыл бұрын
Cidden şimdi fark ettim de verdiğim örnekler dediğiniz gibi acıdan zevk amaçlı yapılan şeyler değil acıyı geçici hazlar için göz ardı etme üzerine kurulu örnekler. Kusura bakmayın lütfen, çok yanlış örnekler olmuş benimkisi. Aklımdan geçenleri temelsiz yazmışım. İnsanlar acı çekmeyi sevmez tabii. İnsan sadece geleceğe kör olmayı seviyor. Ölüm, gelecekteki olası acılar, yaptıklarımızın bedeli, ölüm sonrası yaşam görmezden gelinerek yaşanıyor. Buna nasıl katlanılır. Tanrı var mı bilmiyorum. Sonsuz potansiyeli, sonsuz hiçlikte yok olduğundan mı. Ama o Tanrı. Tanrı. Tanrı'nın insani hisleri olmaz. Onu anlayamıyoruz. Bilmiyorum. Bilinmezlik çıldırtıcı. Teşekkürler konuşma için. Kusura bakmayın tekrardan yazdıklarımın çoğu saçmalıktı zaten. İyi günler dilerim size.
@lindsaywinchester6463
@lindsaywinchester6463 2 жыл бұрын
Bu kanal benim için çok değerli. O kadar güzel ve anlamlı ki. Normalde tavsiyeler ve öneriler ile kitap ya da dizilere başlamam. Hatta arkadaşlarım çok kızar dediklerini izleyip okumuyorum diye. Kafama buyruk, içimden geldiği gibi kitap okur, film izlerim. Bu yüzden hiçbir diziyi bitirmem, kitapları da bölük pörçük okurum. (Şuan aynı anda 10 kitap falan okuyprum sanırım) Fakat bu kanal bende o kadar özel bi etki bıraktı ki anlattığı kitapları alıp videoları izlemek için kısacık sürede bitiriyorum. Bu belki çoğu kişi için bir anlam ifade etmez ama benim bu kadar fikirlerine ve zevklerine değer verdiğim tek insansın. Sadece söylemek istedim :)
@aoshin8258
@aoshin8258 2 жыл бұрын
Selam bildirimden geldim 1 ayda bir kez video atığının farkındayım ama senin gibi KZbin içerik üreticilerine ihtiyacımız var lütfen sık video at
@nurselk9958
@nurselk9958 2 жыл бұрын
Kalite bozulacaksa ayda bire razıyım
@Annannn558
@Annannn558 2 жыл бұрын
Yeraltına Notlar kitabında altını çizdiğim kısımlar... "Onlar için inat, herhangi bir çıkardan çok daha hoş gelir." "Etrafınıza bir bakın. Kan ırmakları şampanya gibi neşeyle akıtılıyor." "İnsanın tek istediği şey özgür seçimdir." "Bence insan yaşamının bütün amacı, piyona tuşu değil, insan olduğunu kanıtlamaktır."
@CahiliCarmihaGeren
@CahiliCarmihaGeren 2 жыл бұрын
Bunlar da benden olsun: “Bir duvarın hakkından gelmeye gücüm yetmezse boşu boşuna yırtınacak değilim, ama karşımda gücümün yetmediği bir taş duvar var diye büsbütün boyun eğmeye de razı olamam.” “Fakat insan hercai, bir dalda durmaz bir yaratıktır ve belki de satranç oyuncuları gibi gayeyi değil, gayeye giden yolu sever.” “Kültürlü, kendini bilen bir adam kendine karşı hudutsuz bir titizlik göstermeden ve bazen nefrete vardıracak kadar kendisini küçümsemeden mağrur olamaz.” “Okumaktan başka yapılacak işim, gidecek tek yerim yoktu, çünkü çevremde saygıya layık, beni kendine çekebilecek bir meşguliyet bulamıyordum.” “Sevginin bulunmadığı yerde aklı da arama.” “Beni kıyamet kopmasıyla çaysız kalmam arasında seçim yapmak zorunda bıraksalar, dünya yıkılsa umurumda olmayacağını, ama çayımdan vazgeçmeyeceğimi haykırırdım.” “Tek başımıza bırakın, elimizden kitapları alın o saat şaşkına döner, ne yana gideceğimizi, kimden yana çıkacağımızı, kimi sevip, kimden nefret edeceğimizi bilemeyiz. İnsan olmak, yani gerçek, kendi vücuduna sahip, kanlı canlı bir insan olmak dahi bize güç geliyor; bundan utanıyor, ayıp sayıyor, bildik, genel anlamda insan olmaya çabalıyoruz hep. Aslında biz ölü doğmuş yaratıklarız.” “Kolay elde edilmiş bir saadet mi, yoksa insanı yücelten ıstırap mı daha iyidir? Evet, hangisi daha iyi?”
@enderdemir9008
@enderdemir9008 2 жыл бұрын
@@CahiliCarmihaGeren 😊 İzninle bitane de benden. "Sabah uyandığımda 'İntihar mı etsem, bir fincan kahve mi içsem?' diye kendime soruyorum. Bugüne kadar hep kahveyi tercih ettim.
@kardelendevrim
@kardelendevrim 2 жыл бұрын
Kanalınızı yaklaşık 1 yıldır takip ediyorum ve içeriklerinizi çok beğeniyorum, daha önce "Kanalda en çok hangi içerikleri seviyorsunuz?" anketinizde en düşük oyu kitap felsefesi içerikleri almıştı, benimse en sevdiğim içerikler bunlar ve daha fazla içerik gelmesini temenni ediyorum... Şimdiye kadar hiç yorum yapmamıştım ancak kitabı okurken sorguladığım konuları büyük ölçüde işlemişsiniz ve yine farklı perspektifler katmışsınız yorum yapmak istedim, emeğinize sağlık... Gelelim konumuza, insan davranışında rasyonel egoizmin etkisi yadsınamaz ama hedonizmin de büyük ölçüde etkisi var. Esasen tek bir kavramla açıklanabilecek bir şey değil daha komplike varklıklarız hatta bir çok konuda paradoksuz... Bitmeyen tasamız hayata anlam aramak... Aslında ihtiyaçlar hiyerarşisinde beslenme ve barınmadan sonra anlam arayışı olmalıydı, çünkü sevmek, sevilmek, aidiyet vs. bunların hepsi insanın bir nebze hayatını anlamlandırma çabası... Anlam arayışımızda sürekli hedef belirleme ihtiyacı duyuyoruz, rasyonel olan durum hedefe ulaştığımızda "kendini gerçekleştirme" ihtiyacımızın karşılanmış olmasıyla haz duymak olmalı ama öyle olmuyor maalesef... Bizler hedeflerimize ulaşmaktan ziyade yolda olmayı seviyoruz ve arzuluyoruz aslında...
@nean55
@nean55 2 жыл бұрын
10 sene sonra böyle düşünmicen :m
@kardelendevrim
@kardelendevrim 2 жыл бұрын
@@nean55 umarım düşünmem aynı kalmak istemem. :))
@lordinfamous242
@lordinfamous242 2 жыл бұрын
boş retorik
@fatihdemirbilek54
@fatihdemirbilek54 2 жыл бұрын
kzbin.info/aero/PL28It5sM9dBSkjqb-n3qZCes-E1b6n3UO 👍🏻👍🏻👍🏻
@evil3621
@evil3621 2 жыл бұрын
amacım yorum sayısını yükseltmek
@Rafet707
@Rafet707 2 жыл бұрын
Monster animesindeki Johann Liebert ile ilgili bir video gelse çok iyi olur.
@1mgofdota899
@1mgofdota899 2 жыл бұрын
Bir oyuncu gözünden konuyla alakalı bir felsefe yapayım. Görevlerin ve diyalogların lineer ilerlediği, oyuncuya dayatıldığı oyunları oynarken boşuna oynuyor gibi hissederiz, çünkü diyalog da bellidir oyunun sonu da. Bir yandan da açık dünya rol yapma oyunları var, diyalogları biz seçeriz ve oyunun farklı sonları vardır, bu şekilde olan oyunları oynarken daha çok keyif alırız. Son olarak bir de sandbox denen oyunlar var, ne görev vardır ne diyalog, sadece açık serbest bir dünyayı önüne koyar ve kendi kendine eğlenmenin ve oyun üretmenin bir yolunu ararsın, işte saf özgürlük bunun gibi bir şey. Bu sandbox oyunlara kafa yormaya kalktığında içinden çıkılmaz karmaşık bir hal alabiliyor. İçlerinde en optimal olanı ne çok lineer ne de çok sandbox olması, cüzi bir irade ile seçimler yaparak birkaç farklı sondan birine ulaştığımız oyunlar gerçekten de en popüler olanlar. Yani ne tamamen kısıtlanmak, ne de her kararın bize bırakılması arzumuz. Ortasını istiyoruz kısaca.
@yagmurozbudak670
@yagmurozbudak670 2 жыл бұрын
Cidden videoların hakkını veriyorsun portal, konuları birbirine bağlama şeklin çok iyi
@kalemucu7254
@kalemucu7254 2 жыл бұрын
Videoların bana huzur veriyor. Nedenini bilmiyorum. Belki sesinizin tonu ,belki kullandığınız görseller belki seçtiğiniz konular belki de üçüde. Aslında nedeni önemsiz. Sadece videolarınız bana huzur veriyor .
@Pangvoss
@Pangvoss 2 жыл бұрын
Aşırı kaliteli içerikler emeğine sağlık
@deadinside4919
@deadinside4919 2 жыл бұрын
Başucu kitaplarımdan biri... Heyecan bastı.. Eve gittiğim an ilk iş bunu izlemek olacak *-* Edit: Tüm dikkatimi vererek, hatta kimi kısımları geriye tekrar tekrar sararak izledim. Her zamanki gibi mükemmel bir video olmuş. Yeraltı Adamı benim kendimi en çok benzettiğim kitap karakteri; okurken aklımdan geçenleri videoda duyduğumda veya okurken dikkat etmediğim şeylerle videoda karşılaştığımda içimi hoş bir his kapladı. Emeğine sağlık, ileride kitabı tekrar okuduğumda bu videoyu tekrar izleyeceğim.
@fatihdemirbilek54
@fatihdemirbilek54 2 жыл бұрын
kzbin.info/aero/PL28It5sM9dBSkjqb-n3qZCes-E1b6n3UO 👍🏻👍🏻👍🏻
@thatguy69808
@thatguy69808 2 жыл бұрын
Napim
@deadinside4919
@deadinside4919 2 жыл бұрын
@@thatguy69808 fikrini soran ya da bir şey yapmanı isteyen olmadı
@thatguy69808
@thatguy69808 2 жыл бұрын
@@deadinside4919 napim
@deadinside4919
@deadinside4919 2 жыл бұрын
@@thatguy69808 kes 😃
@Miramiyak
@Miramiyak 16 күн бұрын
Bu adamı seviyorum video paylaşmış olmak için video atmıyo kendini hazır hissettiği zaman video atıyo bòylece içerik kaliteli oluyo
@thepasha8244
@thepasha8244 2 жыл бұрын
karl jungun içe dönüklükle alakalı görüşlerini anlatan bir videon vardı aslında ana karakteri içe dönük olan ve bence her karakterinde incelenmeye değer olduğu hyouka animesine inceleme yapman güzel olabilir bu animenin ana karakteri ilginç bir içe dönük , bu arada video her zamanki gibi kaliteli .
@tugcenazdana5741
@tugcenazdana5741 2 жыл бұрын
Kanalı çok severek takip ediyorum kanalı ilk felsefe dersinde açtılar sonra hoşuma gidince takip etmeye başladım öyle ki zamanla her felsefe dersinin sonunda hocayla farklı bir felsefik görüşü tartışmaya başladık. Bana felsefeyi sevdirdiğiniz ve ufkumu genişletmeme sebep olduğunuz için teşekkürlerr:))
@datruken3578
@datruken3578 2 жыл бұрын
En sevdiğim kitaplardan bir tanesi, Portal'ın video çekmesi beni çok mutlu etti.
@ekremyilmaz5072
@ekremyilmaz5072 2 жыл бұрын
Videolarını ne zaman izlesem ' Hah işte ben de böyleyim ' diyorum harika bir bakış açısıyla ele alınmış özenle seçilmiş konular bravo 👏
@ymr277
@ymr277 2 жыл бұрын
Çok düşünerek okuduğum ve birçok sayfada kendimi bulduğum bir kitaptı yeraltından notlar.Bu kitabın felsefesini bir de senden dinlemek güzel oldu emeğine sağlık harika bir video olmuş.
@lordofkings6568
@lordofkings6568 2 жыл бұрын
Portal sen youtubede an itibariyle gördüğüm en yararlı kanallardan birisin
@xiamplus
@xiamplus 2 жыл бұрын
Video atılır atılmaz geldim. Henüz izlemedim ama her zamanki gibi çok kaliteli olduğuna eminim. Teşekkürler 💜
@leonpoe-zw4nf
@leonpoe-zw4nf 2 жыл бұрын
İyi geceler, sayenizde günü güzel noktalayacağım(: yine çok iyi hazırlanmış, bilgilendirici, düşündürücü bir videoydu emeğinize sağlık. Buranın değerlenmesi çok gurur verici benim için ilk abonelerinizden olmakta öyle..♡
@Pınarrr.12
@Pınarrr.12 9 ай бұрын
Sosyoloji okuyorum felsefe dersimiz için hocamız bu kitabı okuyup gelmemizi istedi, kitabi okudum senin analiz yapman da anlamamda yardımcı oldu :)
@ozerzie4145
@ozerzie4145 2 жыл бұрын
Üç haftadır video bekliyordum açıkçası ilk takip ettiğimden bu yana bu kanal bana çok şey kattı bunun için portala teşekkür ederim:)
@zelihaakgun5026
@zelihaakgun5026 Жыл бұрын
Jung'ın kuramı ile son yazılan özet çok tutarlı ve anlamlı. Özgürlük cidden ruhsat işi fakat tüm hayat yolculuğu bu ruhsatı almaya imkan tanıyan özgür iradeye izin veren ve ahlaki sınırları çerçeveleyen esnek bir sistem olmalıdır o halde. Korkusuz fakat ölçüleri olan, nihai hedefte egoya değil bütünlüğe yönelen. Video paylaşımınız için çok teşekkürler. Farklı perspektifleri çok güzel toparlayıp anlamlı bir sonuca varmış.
@selamunaleykum3339
@selamunaleykum3339 Жыл бұрын
Videolar aşırı kaliteli ve izlerken çok keyif veriyor. Bu kanal sayesinde bir çok yeni şey öğrendim ve özellikle zaman ayırıp izlediğim bir kanal :)
@vikingkedy89
@vikingkedy89 2 жыл бұрын
Uyumadan önce açıyorum videolarını sesin ayrı anlatımın ayrı huzur veriyor sonra huzurlu huzurlu uyuyorum
@maxineaf
@maxineaf 2 жыл бұрын
Video çok rasgele çıktı karşıma, açıkçası bu kadar güzel ve kaliteli olmasını beklemiyordum. İlgiyle dinledim ve hiç sıkılmadım, eline sağlık
@feyzanurgokkaya7061
@feyzanurgokkaya7061 2 жыл бұрын
Bu kanal o kadar iyi ki ağlıyacağımm
@HikmetBaranSolak
@HikmetBaranSolak 27 күн бұрын
Acıyla mücadelede anlam ve anlama ulaşırkenki absürd tavır kısımları süper
@serentaskara600
@serentaskara600 2 жыл бұрын
Videolarını inanılmaz iyi kurguluyorsun, neden sonuç ilişkilerine bayılıyorum. Umarım hedeflediğin yere gelebilirsin ve orda kendine yeni bir kaos yaratıp tekrar yoluna koyulursun :P
@denizhun6819
@denizhun6819 Жыл бұрын
Cok guzel bir kritik, çok hoş bir anlatım. Teşekkürler uzun zamandır boyle bir şeyle karsilasmamistim, ilaç gibi geldi. Belki de dostoyevski'yi ilk okuduğum an'ı unutamadığımdan ve sonrasında cok tutulduğumdan. Ortaokul sonlari ve lise yillarim onu anlamaya çalışarak kitaplarını bulup okuyarak geçmiştir. Simdi üniversite bitti ve hic beklemediğim bir anda odamda temizlik yaparken anasayfada bu otomatik oynayan videonun içinde ondan bahsedildiğini dinledim. Bitene kadar da odami toparladım. Keyif vericiydi. Teşekkürler anlatıcı veya portal.
@egemenoguz9098
@egemenoguz9098 2 жыл бұрын
Yeraltindan Notlar okurken en zorlandigim ve en cok saskinlik yasadigim Dostoyevski eseri olmustu.Anti kahraman karakterlerin prototipi gibi gelmisti.Fakat bu karakter daha sancili bir surecten gecmisti ve hastalikli dusuncelerinin oldugunun farkindaydi.Uzun zamandir uzerinde dusundugum bu konu hakkinda video cekmeniz beni cok mutlu etti,ellerinize saglik.
@elfidangulver2670
@elfidangulver2670 6 ай бұрын
Tokat gibi videolar. Harika bir kanal. Teşekkürler.
@suleyman_ct
@suleyman_ct 2 жыл бұрын
İnsanın canı istediği gibi hareket etmesi, yani özgür olması zaten bu insanın bir "çıkarı" değil mi? Bu iki kavram zıt taraflarda değil bence. Çıkarın kendisi özgürlük insan için, şöyle de söyleyebilirim: İnsan; zihninin-ruhunun çıkarlarını, bedenin çıkarlarına üstün tutma eğilimindedir.
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 7 ай бұрын
Herkese tutkusuyla mutlu hayatlar dilerim
@gibi5951
@gibi5951 Жыл бұрын
Felsefeyi severim ama kitaplarin felsefesini daha cok ...Bir diger şeyse önceleri bir kitabı bitirdiğimde aklıma daha çok olay orgusunun güzel olup olmadığı takılırdı ve kitabı ona göre değerlendirdim ama bu kanalın bu tür videolarini izledikten sonra kitaplara daha derin bakmaya başladım, yazarın vermek istediği mesajlara daha çok takılır oldum .Ve bu, kitapların eğitici tarafından daha çok nasiplenmemi ;kitaplardan daha çok zevk almamı sağlıyor bu yüzden sana bi teşekkür borçluyum diyebiliriz
@askinbesyil8326
@askinbesyil8326 2 жыл бұрын
Iyi aksamlar yeni videonuzu dort gozle bekliyorum cok gec kaldınız
@nehirceylan7776
@nehirceylan7776 2 жыл бұрын
Kitabı birkaç ay önce okudum ve diyebileceğim tek şey eğer hayatınızın hassas bir dönemindeyseniz asla okumamanız gereken bir kitap olduğu. Neden bilmiyorum belki ben de ana karakter gibi tutarsız ve acınası olduğum içindir ama bana felaket bir şekilde tesir etti. Resmen işlevsiz bir insana dönüştüm eski benliğimin bir kabuğu gibiyim ve ne yapacağıma dair en ufak fikrim yok.
@alperensaka1510
@alperensaka1510 2 жыл бұрын
Canı istediği gibi hareket etmesi, acı çekmekten keyif alması ve "çıkarı zıttında şeyler yapmasından keyif alması" yine fiziksel ve zihinsel olarak çıkar sayılmaz mı? Hayatı için bir çıkar sağlamasa da kendine keyif veren şeyler yapıyor, yani yine kendine hizmet ediyor.
@zeynepberra7377
@zeynepberra7377 2 жыл бұрын
Uzun zamandır Yeraltından Notlar kitabını değerlendirmeni bekliyordum. Tam beklediğim gibi farklı ve harika bir değerlendirme olmuş. Emeğine sağlık. Bu kanalla karşılaştığım için şanslı hissediyorum. Sonsuz teşekkürler... 💯
@duygu7639
@duygu7639 2 жыл бұрын
bu kitapları henüz okumamış olsam da bu video karşıma çok doğru bir zamanda çıktı. iyi ki anlamayacağım bir dönemde izlememişim umarım herkes için de böyle olur. ayşarca çabaladığım şeye ulaşmam için tek yapmam gerekwn birkaç gün beklemekken elimin tersiyle itmemin sinsi zevkini cümlelere döken bir video oldu benim için. ya da özgür iradenin insanı nasıl bir kaygıya sürükleyebileceğini. ya da kişinin gerçek etiğini, ancak kendi iradesinin kontrolünü elinde tutabildiğinde (bir bakıma kendiyle yüzleşebildiğinde) inşa edebileceğini. ya da asıl özgürlüğün kişinin vicdanının rahatlığında olduğunu anlatan bir videoydu. her ne yaşıyor olursanız olun asıl esaret vicdanınızın radarına takıldığınızda başlıyor. bu nedenle başkalarının doğru/yanlışlarına göre hareket etmek yalnızca kendinizi kandırmaya ve kendinizi gerekenden fazla yaralamanıza yarar. kendinize dürüst olmayı öğrenin, kendi doğrularınızı vicdanınız ile belirleyin, her şeyin değişken olduğunu unutmayın ve sabit kalmayın. lafı uzatmayayım, güzel videoydu.
@sharonaltan3328
@sharonaltan3328 Жыл бұрын
Bu kitabı okuduğumda 12 yaşındaydım sinirliydim, asi bir ergenlik dönemine girdiğim için kitaptaki ana karakterin romana girmeden önce tam olarak beni anlatıyordu. kitabı birkaç sene sonra sanırım 15 17 yaşlarımda tekrar okuduğumda, tekrar kitapta kendimi buldum. Şu an tekrar okumak istiyorum.
@whelianthus0
@whelianthus0 Жыл бұрын
Kitapta kendimi bulduğumda kendimden tiksindim.
@lslskdlsllslksk5118
@lslskdlsllslksk5118 8 ай бұрын
​@@whelianthus0Neden?Bence bizler bir kere insan olduğumuz için zaten kitaptaki yaratıklarız ve kitapta ki kişilik zaten herkesin altında yatan bir kişilik
@22laurelhell
@22laurelhell 2 жыл бұрын
VIDEO ICIN COK TESEKKURLER!!💗
@vedarovski4110
@vedarovski4110 2 жыл бұрын
Biz oyun geliştiricileri kendimizi geliştirmek için game jam adını verdiğimiz etkinlikler yaparız. Bu etkinliklerin ana odağı kendimizi kısıtlayıp bu kısıtlamalarla bir oyun geliştirmek/ortaya çıkartmaktır. Game Jam etkinliğinin 2 kısıtlaması olur: 1-Zaman(genelde 2 gün içinde) 2-Tema(Her Game Jam'de farklı bir tema olur ve bu tema üstünden oyun yapılır.). Bu kısıtlamalar ne kadar özgürlük kısıtlayıcı unsurlar gibi gözükse de aslında tamamen özgür olduğumuzda projeyi bitirmek veya bir fikir bulmak o kadar zorlaşır. O yüzden kısıtlamalar yaratıcı konularda bile imdadımıza yetişen şeylerdir. Ne tamamen kısıtlanmış ne de tamamen özgür olmalıyız. İnsan gerçekten de arada bir canlı.
@edaclawthorne9112
@edaclawthorne9112 2 жыл бұрын
Güzel bir video olmuş. Birde sonda Karamazov Kardeşler de en sevdiğim bölüm olan Büyük Engizisyoncu'dan bahsetmesi beni ayrı mutlu etti.
@freedom1988june
@freedom1988june 2 жыл бұрын
Muhtesem bir kanal’siniz. Emeginize saglik. Azerbaycan’dan Sevgiler ve Saygilar 💐
@oblomov8166
@oblomov8166 2 жыл бұрын
Karamazov kardeşler üzerine inceleme yapılırsa birden çok bölüm gerekir.cunku bir dehanın hayatı boyunca kafa yordugu şeyleri biraraya getirip harmanlandığı bir romandır.hatta roman da denemez edebiyat üstü başka bir şey.insanın okurken hayranlık duymaması elde değil.
@huseyinklc9533
@huseyinklc9533 2 жыл бұрын
Video ne kadar kaliteliyse yorumlar da o ölçüde kaliteli. Bu kanal benim cennetim gibi her içerik mükemmel, her şeyiyle harika. Keşke şartlar daha sık içerik üretmene imkan verse. Podcastini de sabırsızlıkla bekliyorum
@com7tose
@com7tose 2 жыл бұрын
Mark Twain'in İnsan Nedir kitabını yorumlamanı çok isterdim. İnsanın yaptığı bir hareketin aslını inceliyor diyebilirim, kanalında bununla alakalı bir içerik görmek çok güzel olurdu.
@jawyor8183
@jawyor8183 2 жыл бұрын
Uzun arayla da olsa o kadar güzel videolar atıyorsun ki bitecek korkusuyla daha videoyu izlemeye başlayamadım
@serhatzikriyaglica3483
@serhatzikriyaglica3483 2 жыл бұрын
Eskiden Felsefe Grubundan(Felsefe,Sosyoloji,Psikoloji ve Mantık)nefret ederdim.Senin sayende aşık oldum.Başarılarının devamını dilerim.
@atiyenurcokuckun143
@atiyenurcokuckun143 8 ай бұрын
Bazen üzgünken neden üzgün olduğumuzu düşünüp duruyoruz ama mutluyken çoğu zaman neden mutlu olduğumuzu düşünüp,sorgulamıyoruz.O an mutluysak mutluyuz işte.Aslında böyle düşününce her zaman mutsuz olmamızın illa bir sebebi olmasına gerek olmadığını onun da mutlu olduğumuz herhangi bir andaki gibi ortaya çıkabileceğini kabul etmemiz gerekir.
@islakbanyoterligi9488
@islakbanyoterligi9488 Жыл бұрын
Videodan sonra Yeraltından Notlar'ı okudum ve beni etkiledi. Yazarın hak verdiğim pek çok düşüncesi vardı, keşke önceden okusaydım :') neyse geç olsun güç olmasın. Okuyun okutturun çok uzun değil hızla bitirebileceğiniz bir kitap. Karakterimizin "anılarını" okurken kendimi kaptırdım sanki tamamen şahit olduğum bir olayı anımsıyormuş gibi hissettim. Umarım siz de okur ve görüşlerinizi belirtirsiniz
@user-md8tu6mw9h
@user-md8tu6mw9h 2 жыл бұрын
Anlatım tarzınız çok iyi👌
@delilah3804
@delilah3804 2 жыл бұрын
kitap kulüplerinde tartışmaya can attığım eserleri benimle tek videoyla tartışman...çok güzel. sıradan fikirleri ve sıradan çıkarımları barındırmamasına bayılıyorum.
@dhalfy
@dhalfy 2 жыл бұрын
Merhaba Portal, bayadır bi anime felsefesi gelmiyor. Monster animesinin felsefesini incelediğin bir video harika olur
@emreorhan4335
@emreorhan4335 2 жыл бұрын
kanka bitireli birkaç hafta oldu kitabı ve sen video atmışsın... cansın ❤
@eneskanat9173
@eneskanat9173 2 жыл бұрын
Rust Cohle hakkında bir video da özel görmeyi çok isterdim. Bu kanal çok farklı. Harika gidiyorsunuz. Bunun için teşekkür ederim. Sevgilerle...
2 жыл бұрын
Tebrikler üstadım. Yine çok başarılı, bilgilendirici ve sürükleyici.
@OS-xu7qu
@OS-xu7qu 2 жыл бұрын
bu video sayesinde kitabı çok daha iyi anladım bütün videolarınız insana yeni bi bakış açısı katıyor gerçekten teşekkürler 💞
@furkankuscu3813
@furkankuscu3813 2 жыл бұрын
Knk diksiyonun, örneklendirmelerin, değindiğin konu falan çok iyi iş çıkarmışsın eline emeğine sesine sağlık
@erenunar8415
@erenunar8415 2 жыл бұрын
Hep gizli kal seni böyle görmeden kim olduğunu bilmeden izleyelim,açığa çıkma kendini gösterme seni daha çok merak edelim senin bakış açını ve düşüncelerini biraz daha merak edelim açığa çıkma ben seni izlerken gerçekten zevk alıyorum
@ardaaydn8120
@ardaaydn8120 2 жыл бұрын
Video bildirimini görünce gelen o mutluluk hissi
@cagrmert9104
@cagrmert9104 2 жыл бұрын
equilibrium(2002) filminde o sistem bir nevi kuruluyor ama huxley'in soması misali alınan bir ilaçla. "...o zaman öyle bir sosyal düzen inşa edelim ki insanı neşeli yapacak çıkarlar devamlı var olsun". 2006 yapımı bir film var; "den brysomme mannen". bu filmde tam da bahsettiğiniz koşulu sağlayan bir ülkenin ütopik seviyede anlatımı var. sanatçı; her daim olduğu gibi eserine çevresini ve zamanını yansıtır ve bu filmdeki eser sahibi ise şunu demeye getirip; "cennet aslında sıkıcıdır(tadı kaçmıştır).", cenneti sorgular. ülkenin cennet ülke norveç olduğundan bahsetmeme gerek yok sanırım. izlemediyseniz mutlaka bir bakın. "... gayesine ulaşmaktan içgüdüsel olarak ürkmesinden mi kaynaklanıyor yoksa?" lacan'a kapı açmışsınız ama yer vermemişsiniz videoda. konu direkt lacan'ın "objet petit a" ve "jouissance" kavramlarıyla ilişkili. bunlar konuyu açıklamada bir yandan da kilit görevi görüyor. videoda değindiğiniz gibi "o amacı kaybetmemek" de var. çünkü o şey her ne ise; ilişki, kariyer, ödül, servet, görev, yapıt vs. tamamlandığında, erişildiğinde artık "bitiyor". temel anlamda bir şeylerin "bitmesi" bir buruk his bırakır, istenilmez hatta. çünkü bitmiştir yani artık yoktur. ve varoluş felsefesine de kapı açılarak varoluştaki bu var olan varlık yani insan yokluğu istemiyor. sonsuza kadar gitmesini arzuluyor. bir şeyin bitmesi kadar ona rahatsızlık veren bir şey yok. o yüzden en büyük acıyı ve hayal kırıklığını hayatının anlamı diye koyduğu hedefe amaca ulaştığında yaşıyor. çünkü artık bitmiştir her şey. bu konuda ayrıca "en" olanı ele almamanız, yer vermemeniz şaşırtıcı. fight club. "hiçbir zaman halimden memnun olmayayım. hiçbir zaman kusursuz olmayayım. kurtar beni tyler, kusursuz ve tamamlanmış olmaktan kurtar beni!". "çünkü ancak kendimi mahvederek ruhumun gerçek gücünü keşfedebilirim.". eser daha nicesini barındırıyor, sadece adını anmak bile yeterken bu ikisini yazmak istedim. fight club konusu açıldı şimdi buradan chinaski'ye oradan da bernhard'a kadar da gidilip uzatılır ama neyse zaten yeteri kadar fazla yazdım. dostoyevski'nin "son smeshnogo cheloveka" eserini anıp noktalayalım. bu arada, öneri/istek: videoyu hazırlarken kullandığınız materyallerin kaynaklarını da videonun bir köşesinde belirtir misiniz? mesela "det sjunde inseglet (1957)" ya da "taxi driver (1976)" diye. resim tablosunun adını ve saire. çıkaramadığım filmler oldu onları merak ettim, hem videolarınızı daha prestijli yapar ayrıca.
@saymazsaymaz
@saymazsaymaz 2 жыл бұрын
Gayet mantıklı bir düşünce mesela bir insanın her zaman bir hedefi vardır ve bazen canının öyle isteme iç güdüsüyle hedefine ulaşmak için çaba bile göstermez
@opalbrainiac
@opalbrainiac 2 жыл бұрын
Kitabı okumamıştım. Yeni videonun geldiğini görünce okudum. Portal benim için bir KZbin kanalı değil, bir etkinlik. İyi ki varsın Portal !
@npcconversation
@npcconversation 2 жыл бұрын
"Her şeyi düzeltmeye kalkışmanın yok ettiği..." Başlık, Turgut Uyar'ın bu dizesine benziyor.
@skyline8331
@skyline8331 2 жыл бұрын
Esaretin Bedeli felsefesi gelir mi ustam ?
@2zarayunbinlikoldukekremab456
@2zarayunbinlikoldukekremab456 2 жыл бұрын
kalite tesadüf değildir, yaptığın işlere bakınca ne kadar uğraştığın ortada .sadece ayda bir video değilde daha sık atsan çok hoş olur.YENİ video gelene kadar eskileri tekrar dinleyip duruyorum .
@bereo22
@bereo22 2 жыл бұрын
spotify podcastlerini bekliyoruz :)
@AhmetBD1
@AhmetBD1 2 жыл бұрын
dövüş sporlarında maç sırasında acı hissedilmemesinin fakat sonrasında acının fark edilmesinin sebebi adrenalinden kaynaklanıyor. Bence hedefe odaklanmanın acıya karşı yatıştırıcı etkisi anlık değil, uzun vadede iş yapar.
@denizklc9720
@denizklc9720 2 жыл бұрын
Beyin, bizim düşünce ve inancımıza göre bütün hücreleri yönetiyor, motivasyon, ve odaklanma, birçok acı ve sorunu ortadan kaldırıyor. Akıl ve beyin ortak noktada buluştuğunda mükemmel bir sonuç ortaya çıkıyor.
@blackxaos8968
@blackxaos8968 2 жыл бұрын
Abi,sen bi kitapın inceleme limitine kadar gidiyosun ya,zevk veriyor😄Ben okuyorum, çok derin bi şey gelmiyo bana,amma senden sonra yine okuyucam
@aysenurkndrl
@aysenurkndrl Жыл бұрын
Lütfen psycho pass animesi için de video yap bu konuyu çok iyi işliyor
@ekremyilmaz5072
@ekremyilmaz5072 2 жыл бұрын
Insanların neden gerçek olmadığını bildiği halde film ve dizilere bu kadar vakit ayirdigi hakkında da bir video bekliyorum
@tanyldz47
@tanyldz47 2 жыл бұрын
Bence bunun sebebi yaşayamayacağımız şeylerin dizi ve filmler sayesinde sanki yaşayıp deneyim ediniyormuşuz gibi gelmesi olabilir tarantino filmlerdeki olaylar sadece fantezi demişti gene de güzel bir video fikri felsefi açıdan ele alınsa çok iyi olur
@ekremyilmaz5072
@ekremyilmaz5072 2 жыл бұрын
@@tanyldz47 evet bence de ana neden bu ama aşırı kaptiriyor bazı insanlar kendini olayları kisileri o kadar icsellestiriyor ki birsure sonra sanal bir alemde yaşamaya başlıyor ..aslında bence dizilerin filmlerin insan psikolojisine veridigi zarar katkılarından çok çok fazla
@tanyldz47
@tanyldz47 2 жыл бұрын
@@ekremyilmaz5072 zararlı mı yoksa katkı mı sağlıyor cidden çok tartışılır bir konu ama insanın anda kalmayı zorlaştırdığı kesin bazı insanların gerçeklik algısını da bozuyor olabilir ama ben bazı kurgusal karakterleri normal günlük hayatta ki ünlü insanlardan daha çok seviyorum çünkü kurgusal karakterler zeki insanlar tarafından oluşturuluyor ve daha tutarlılar bana göre bir amaçları ve tarzları var bir de birçok kişi kendisi gibi düşünen karakterleri daha çok seviyor içselleştirmesinin sebebi bu olabilir kendisinin normal günlük hayatta yapamadığı şeyi o karakterin yapabiliyor olması olabilir mesela erkekler genelde süper kahraman olan karakterleri normal karakterlere göre daha çok seviyor çünkü birçok erkek kendini süperman gibi hayal ediyor bir süre sonra o karakter sanki kendisiymiş gibi davranıyor hatta bazıları ben olsam orda şöyle yapardım böyle yapardım felan diyor
@ekremyilmaz5072
@ekremyilmaz5072 2 жыл бұрын
@@tanyldz47 insan kendisiyle çoğu zaman çelişen bir varlık orası kesin.cogu zaman olmak istediği kişiyi gördüğü için kapılıyor büyüsüne sinemanın bazen de kendisinde gördüğü olumsuz şeylerin başkalarinda da var olduğunu gördüğü için kendisini teselli ediyor bu da hatalarından ders almasini ve hatta bazı şeylerin hata olduğunu kabullenmesini bile engelliyor . Gercek dünyada bu duyguların tamirine uğraşsa en azından gerçek anlamda fayda görür ama işte ertelemek yok saymak olmazsa olmaz huylarimiz arasında
@qwsza
@qwsza 2 жыл бұрын
Allah senden razı olsun. İnşallah cennete giresin. Bana çok güzel yemek yedirdin. Bu yemekleri hazırlarken ki emeğin için, sabrın için ve vakit ayirdiğin seni sana çok teşekkür ederim. Dış dünyada herkes herkes gerçektende joker. Tam olarak anlayamadığım, yada şöyle diyim tadını tam alamadığım tatlar olduğunun biliyorum, ama şununda farkındayım anlamadığım şeylerin, yani tadına yeterince bakamadım tatlarında lezzetli olduğunun farkındayım. Sadece aklım(dilim) bu tatlardan az yedi. Yemek için teşekkürler şef. Üstatların, zanaatkarların, ve emektarlarin eski tariflerini bize tekrar tattırma şansını bizlere sunduğun için ne kadar teşekkür etsek az. Teşekkürler üstad, teşekkürler...
@eternalcaelum
@eternalcaelum 2 жыл бұрын
Videolarını her açtığım zaman daha kaliteli bir içerikle karşılaşıyorum eline sağlık
@mustafaardaakyol7827
@mustafaardaakyol7827 2 жыл бұрын
bir dahaki videonda veya ileriki videolarında miyamoto musashi'yi ele alabilir misin? tüm videoların çok güzel ellerine ağzına sağlık.
@talehmustafayev3059
@talehmustafayev3059 2 жыл бұрын
Paylaşımlarınızı izlemek sevdiyim bir restoranda sevdiyim yemeyi yiyib sevdiyim müziği dinlerken çok güzel manzaraya bakmaktan farksız benim için.Teşekkürler Portal ailesi...
@jeohlover6233
@jeohlover6233 2 жыл бұрын
benim bir arkadaşım vardı eskiden. yüksek yerlerden hep korkmuşumdur. onunla bu konu hakkında konuştuğumda "niye korkuyorsun? orada ne olacağı sana bağlı" demişti. çok şaşırmıştım, korkmuyor musun? dedim. "kendi seçimimden niye korkmam gerekiyor? özgür iradem bana onu yaptırıyorsa, yaptırır" demişti. çok sıradışı biriydi gerçekten. onu hep tuhaf bulurdum. şimdi ise sadece gayet kendine özgü biri olduğunu görüyorum. kendine özgü ve özeldi.
@bipkip2633
@bipkip2633 2 жыл бұрын
Di? sonra neoldu
Ateistin Beyni ve Dindarın Kalbi
35:54
Portal
Рет қаралды 729 М.
Aşık Olup Hayallere Dalıyorsun. Gaza Gelme.
21:54
Portal
Рет қаралды 431 М.
An Unknown Ending💪
00:49
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 55 МЛН
Шок. Никокадо Авокадо похудел на 110 кг
00:44
Kan, Ter ve Şüphe | 12 Öfkeli Adam
18:39
Portal
Рет қаралды 544 М.
Kadının Öfkesi Bir Başkadır
24:58
Portal
Рет қаралды 449 М.
Hayat Zor, Konu Uzun, Mevzu Derin.
30:40
Portal
Рет қаралды 458 М.
Berserk Felsefesi ve Varoluşçuluk
8:30
Karma Rota
Рет қаралды 10 М.
Bir Şizofrenin Son Günleri
26:45
Portal
Рет қаралды 361 М.
KAFAYI YEDİRTEN FİLOZOF | Friedrich Nietzsche Felsefesi
15:09
Descartes ve Örümcek Adamın Maskesi
21:41
Portal
Рет қаралды 529 М.
YALNIZLIK NEDEN ÇOK TEHLİKELİ? | Taxi Driver Felsefesi
8:51
An Unknown Ending💪
00:49
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 55 МЛН