🔔 Depopularea masivă a familiilor de albine este o problemă critică! 🐝 Află în acest video care sunt principalele cauze și ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja stupina. Lasă-mi un comentariu cu gândurile sau experiențele tale! 🌍 Vrei să înveți cum să faci tratamentele eficient? Am aici un Workshop unde vei putea învăța bazele. nas.io/beekeeping-mastery/products/ttvt/view
@boralex9558 күн бұрын
Nr 1. Varooa. Nr 2 seceta mare., (lipsa hranei de calitate. Polen. Nectar.). Nr 3 Apicultori întreținere defectuoasa a familior de albine. Tratament făcute gresit sau de loc. Etc.
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Nu chiar, sau in mareparte ce am studiat si vazut este asta... nr. 1 Apicultorul peste 95% din albinele care mor este in mod direct sau indirect din vina Apicultorului, ca nu si a facut treaba de apicultor... nr. 2. Nosema care este raspunzator legat de mortalitatea albinelor adica cauzeaza moartea albinelor singur putin mai mult cat toate cealalte bolile impreuna. Si dupa asta Vine Varroa, Tratamente lipsa sau gresite si cealalte ce ai mentionat. Seceta este la ultimul loc din punctul aceasta de vedere... O sa vine un video in scurt timp despre chestiile asta cum influenteaza familiile... lipsa polenului, seceta, prezenta nosemei si a varroei etc. etc... Acuma daca tu asta ai experimentat la tine sau in jurul tau, da poate sa fie si asa, insa m-as mira foarte mult daca nu ar fi si prezenta de nosema acolo destul de accentuat. Doar casta nu vedem cu ochiul liber si nu prea le urmarim, si asa nici nu apare pe lista. Mersi de comment. Si sper ca totusi la Tine lucrurile merg bine in stupina. Spor in continuare.
@vasilecora55667 күн бұрын
Fumidil B este un medicament care conține antibiotic, nu se comercializează în țară, și întrebare este nu are remanență în miere?
@ApiculturaModerna7 күн бұрын
@ Noi folosim în turtă proteică din 2012 în mod regulat. Nu are absolut nicio problemă. Cel mai eficient most este așa, plus folosim turtele proteice cu Fumagilina între Octombrie-Febrarie. După care trecem la turtele proteice fără fumidil.
@vasilecora55667 күн бұрын
@@ApiculturaModerna cel mai greu este să găsești în comerț la noi așa ceva și mai ales să fie și original, iar turte proteice din comerț să conțină fumidil nu cred că există la noi
@rubenpanainte66163 күн бұрын
Mulțumim pentru informații.Ne ajută mult.
@ApiculturaModerna2 күн бұрын
Cu mare drag.
@dragosdumitru83118 күн бұрын
Cumva toți stim cine e de vină si de ce se depopuleaza, dar e greu să recunoaștem, mai bine ne uităm in altă parte. Cand se face miere si totul merge bine apicultorul se mândrește, e meritul lui. La fel să își asume și cand stupii rămân goi. Mulțumim pentru informații, Oscar! Succes in intențiile tale, ești un om bun.
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Da, e mai ușor să dăm vina pe circumstanțe pe vremea, pe toate lucrurile pe care nu le putem controla, decât să asumăm responsabilitate și să facem întreadevăr ce avem de făcut. Dacă măcar o singură persoane se va găndi la cele spuse de mine în acest video și va face altfel lucrurile mai conștiincios deja a meritat din plin. O zi excelentă și succes.
@paveldan19798 күн бұрын
100% vina apicultorului. Nu varroa
@SorinSorin-wc1sr8 күн бұрын
Salut aveți mare dreptate
@ApiculturaModerna7 күн бұрын
🙏
@fermaapicolastupinacovasne95515 күн бұрын
Sunt de acord cu ce prezentați dar. Concret cum prevenim sau identificam prezența nosemei,cum folosim alte antibiotice ptr.ca fumagilina este foarte scumpă și nu o găsești. Cum identificăm gradul de infestare cu varroa.
@ApiculturaModerna5 күн бұрын
Salut, alte tratamente care să fie garantat eficient nu există doar fumagilină, până în ziua de azi nu am găsit o alternativă viabilă. Toate cealalte doar încetinește puțin dezvoltarea nosemei dar nu o elimină deloc. Iar europa joacă un joc nebun în domeniul apicol cu interzicerea diferitelor substanțe care sa dovedit eficient ca și tratament pentru cțteva lucruri. Șu cum am spus doar cu analiză prin microscop poți identifica gradul de infestare cu nosemă. ((Pentru Varroa au scos din circulația definitiv pe amitraz, (era unul dintre cele mai eficiente tratamente dacă era făcut în mod corect.). Pentru nosema a scos Fumagilina (singurul tratament existent și eficient) Că de dorește organice. care din păcate nu au nici-un efect împotriva acestori dăunători. )) Pentru gradul de infestare cu varroa sunt mai multe metode, cel mai eficient este testaru cu alcool. Dacă vrei să mergi la sigur... Sau cu aproximație testul vizual... verifici atent familiile. Nu ete sigur, dar față de nimic e mult mai ok când nu vezi nimic... Sau poți face tratamente de control. Faci tratamnt la câteva familii și vezi după tratament într-un interval de 60 de minute ce cade, și de acolo poți dă seama. Însă indiferent de rezultat, recomand anual minim 2 tratamente strategice pentru Varroa și minim 1 pentru nosema. Că fumagilina este scumpă sau nu depinde. pentru noi deloc nu este. pierderea stupinei este de o mii de ori mai scumpă. Sau slăbirea lor lla fel mii de ori mai scumpă. Doar dacă din cauza nosemei pierd / familii 20-25 de kg de miere anual, deja de la maxim de la 10-15 familii imi iasă tratamentul cu fumagilina pentru stupină. din acele producții care nu le pierd pentru o infestare cu nosema pe nivel mai slab spre mediu.
@gabrieluta97198 күн бұрын
Dinu e ro.an de nationalitate maghiara e baiatul lui Koteles dar care i problema daca n ar fii roman omul incearca sa dea o infirmatie pentru problemele din apicultura
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Mersi de comment, așa e chiar nu contează naționalitatea. Pentru mine mult mai mult contează să fiu OM. restul e Can Can.
@IonuțAnton-s4o7 күн бұрын
Salut ! Sunt un apicultor din Valenii de Munte care practica apicultura de 40 de ani, apreciez filmulețele pe care le postezi, te urmăresc și te-as ruga sa îmi spui sau sa ma ajuți de unde as putea sa cumpăr fumaginina ( fumidil B). Sper să ne și cunoaștem. Mulțumesc, sănătate!
@ApiculturaModerna7 күн бұрын
Salut. Mulțumesc mult. Fă-i o căutare pe internet pentru faumagilina, pentru noi aduce un prieten din SUA. Și sunt și alții care aduc, dar nu am contacte de la ceilalți.
@IonuțAnton-s4o6 күн бұрын
@ multumesc
@mihaipetrea25108 күн бұрын
Salutare sunt din apuseni iarna acesta am făcut greseala sa iernez pe miere de mana de brad si am gasit stupi cu picaturi de diaree in interior ce as putea sa le mai fac
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Salut, din păcate nu prea multe se poate face... dar totuși aș încerca ceva. Nu îți garantez că funcționează, dar o poți încerca, ceva sigur ajută. Dacă ai stupi multietajați e simplu: cuată găleți, de 2-4 litri, fă-i găuri de 1.5-2 mm vreo 3 (o gaură de 2mm asigură ca albinele să poate să scoate aproximativ 30-50 ml de sirop / zi / gaură ), și umplă cu sirop gros, (F40) care nu fermentează, și pune deasupra cuibului. Asta îți va minimiza efectele dăunătoare a manei. (La sirop poți adăuga tinctură de propolis și extract de pelin alb), care ajută împotriva diareei. Sau dacă nu poți pune găleți poți folosi și să pui sirop în pungi, și asta te va ajuta doar că acolo nu poți nicium controla ce cantitate să poate să ducă albinele în cuib. Noi folosim găleți din asta: beekeepingmastery.shop/collections/stimularea-albinelor/products/galeata-4l-pentru-stimularea-prin-vacuum-%C8%99i-ambalarea-mierii În perioadă asta altceva nu prea poți face... Apropo, e benefic dacă siropul le încălzești puțin, pe la 30-35 de grade.
@cristidinu97528 күн бұрын
Schimba ramele cu miere de alt-ceva
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Da și asta este o opțiune dar nimeni nu are sute de rame cu miere de salcăm... că aici mierea de salcâ ar fii cel mai potrivit, pentru asta nu am scris și opțiunea asta...
@nearbees128 күн бұрын
Pune cate rame ai acum in mijloc 1-2 la fiecare stup si deasupra pungi cu miere lichida sa o duca in langa cuib, nu sirop, acum cat e cald.
@ApiculturaModerna7 күн бұрын
Nu folosi mierea dacă nu vrei probleme la albinuțe precum Nissan și loca, mai ales dacă nu prea știi cat de sănătoase sunt familiile… ai diaree și posibil și Nosema folosește doar sirop cu extracte ce am menționat și nu infectezi și mai tare familiile cu Nosema și loca. Ca atunci când folosești miere pentru hrănire sau stimulare șansele să distribui Nosema și loca sunt foarte ridicată.
@alexandrumagos12358 күн бұрын
Buna vreau aa va intreb despre paduchi din trahea albinei ,poate afecta disparitia albinelor?
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Bună, Paduchi tracheali este foarte rar, și pentru asta nu joacă un rol semnificativ in disparitia albinelor. De obicei în stupină sunt făcuți tratamente cu fum, varachet, mitac, sublimare, care elimina extrem de bine paduchi tracheali și acest acarian nu poate să se dezvoltă.
@alexandrumagos12357 күн бұрын
Atunci este clar ca miau murit toti stupi 40 la final de septembrie deja erau disparute toate albinele .Mentionez ca in ultimi 5 ani leam tratat numai cu mavric , si varoua nu am avut exagerat.Am stupi de douazeci de ani si numai anul acesta miau murit toti.
@ApiculturaModerna7 күн бұрын
Nu trebuie să fie exagerat… dacă s-au dus în septembrie, aș spune ca este Varroa și nosema de vină. Depinde și cum ați tratat. Ca cu Mavrik, trebuie 2-2,5 ml la litru de apă. Un flacon de 2 litri la 20-25 de familii o dată. Și tratamentul repetat de 8-10 ori în fiecare a 3 a zi obligatoriu, dacă vrei să fie eficient. Dacă nu așa a fost făcut tratamentul la aceste intervale, sau concentrația atunci e floare la ureche m, nu este eficientă. Și minim trebuie să primească de 7-8 ori consecutiv. Altfel nu este un tratament, sunt doar stropiri.
@boacadumitru7 күн бұрын
Nu se face tratament cu aceiași substanță ani la rand, pentru că varooa devine rezistenta la tratament @@alexandrumagos1235
@ApiculturaModerna6 күн бұрын
Facem tratament cu același substanțe din anii 80 și nu avem probleme și nu au devenit rezistenți în acești 40 de ani. Și dozajul este la fel… doar ca uni le place să caută scuză ca oare domnule eu am făcut tratament dar nu este vina mea ca albinele au murit ca varroa și-a făcut rezistența… nu nici vorbă. Experiența arată altceva. Ca și substanță activă folosim amitraz (acum mitac) și Mavrik. Zero probleme când urmărim strategie de tratamente anuale.
@florinelgherna8 күн бұрын
Fumagilin B este interzis in Romania. De unde putem procura?
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Faci o căutare pe internet și găsești...
@mihaisatmarean44924 күн бұрын
NU contrazic pe nimeni, sunt apicultor de vreo 4 ani la nivel de hobby, dar am incercat sa ma documentez cat am putut din mai multe surse. Stiu ca varoua si nosema au efecte devastatoare asupra familiilor de albine. Dilema mea e ca sunt apicultori de zeci de ani, cu un numar mare de familii in exploatare, care au probleme grave cu disparitia albinelorin acest an. Nosema si varoua nu au aparut doar anu acesta! si au cunostintele necesare pentru a face tratamente, care le-au facut ani la rand fara probleme. Sunt convins ca problema e mult mai ampla si inca nu a descoperit nimeniexact.
@ApiculturaModerna4 күн бұрын
@@mihaisatmarean4492 ca știu și nu fac nimic este altceva. Cine are probleme nu a făcut mai nimic să nu aibă… eu le studiez asta de ani în șir… Ca au multe familii de mult timp, asta nu înseamnă ca și au cunoștiință vastă, și ca aplica. Din păcate majoritatea au doar o singură am de experiență repetată de N ori. Problema crede-mă este așa de simplă. Și pentru asta nu cred mulți. Și nu fac nimic în direcția…
@SorinSorin-wc1sr7 күн бұрын
La un prieten de al meu la primul tratament au văzut 700 de păduchi invazie mare
@ApiculturaModerna7 күн бұрын
@@SorinSorin-wc1sr Asta se întâmplă când nu sunt făcută tratamente la timp și corect. Când nu există i strategie de tratament anual.
@mihaipuica42178 күн бұрын
În 2o22 a stropit rapița lea omorut în masă după2 săptămîni își mai revenise iar a stropit au dispărut toate cred că sau îmbolnavit de nosema
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Probabilitatea este foarte ridicată. Niciodată nu am avut pierderi de populația la rapiță. O să am un video în viitorul apropiat despre Nosema, și cum se prezintă, și cum putem depista cât de cât. De 25 de ani umblăm frecvent la Rapiță, și niciodată nu am avut probleme, și au stropit de multe ori. Nosema accentuează foarte mult aceste produse chimice cu care se fac tratamentele la diferite culturi.
@elekfodor3138 күн бұрын
Komojan !
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
🤔❓
@dinupaltinis8 күн бұрын
Dupa cum vorbesti nu esti roman. Ce nationalitate esti? De cati ani practici apicultura?
@ApiculturaModerna8 күн бұрын
Nu contează de loc naționalitatea, nu are importanță... și nici de cât timp practic apicultură nu are relevanță. Dar dacă vrei să ști nu e problemă... Lucrez cu albine de aproximativ 30 de ani.
@adrianistrate91667 күн бұрын
Indiferent de naționalitatea sau etnia oricui ,cine îți dă dreptul să judeci după acest criteriu.
@elvis_rosca7 күн бұрын
Este de etnie maghiară iar eu sunt din Ploiesti de loc ! De 30 de ani locuiesc in Ardeal mai precis Oradea și am multi prieteni maghiari ..., mergem la fotbal , ski, trasee de montain bike ...,totul normal !!! Suntem oameni toți !