Prof.Dr. Fahri Işık ile "Uygarlık Anadolu'dan Doğdu" yaklaşımı üstüne röportaj Vid-Röp: Aykan Özener

  Рет қаралды 44,786

Aktüel Arkeoloji Dergisi

Aktüel Arkeoloji Dergisi

3 жыл бұрын

Kanalımıza Abone Olmak İçin Tıklayın: bit.ly/2r2DAFI
ANADOLU TARİHİNİ ANADOLU İNSANINA ANLATAN TÜRKİYE´NİN ARKEOLOJİ DERGİSİ
Türkiye’nin “Arkeoloji Dergisi” ünvanı ile 2007 Temmuz ayında yayın hayatına başlayan Aktüel Arkeoloji Dergisi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bir araya gelmiş bir grup akademisyen, arkeolog ve gönüllü katılımcı birleşmesiyle kuruldu. Aktüel Arkeoloji’nin temel amacı yüzyıllar boyunca yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış ve halen izlerini yoğun olarak taşımakta olan Anadolu’nun Dünya Kültürel Mirası kapsamında hak ettiği yeri almasını, buna bağlı olarak da Anadolu insanını bilinçlendirerek kültürel, tarihsel mirasa sahip çıkılmasını sağlamaktır. Anadolu arkeolojisi ve dünya arkeolojisi üzerine Türkçe ve İngilizce olarak birbirinden özel tematik konulardan (arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür) seçilen çalışmaları güncel, sade, özgün ve güncel bir dille okuyucuya anlatmayı benimsemiştir.

Пікірлер: 170
@alicakmak1629
@alicakmak1629 2 жыл бұрын
Antik Yunan hayranlığını ve Anadolu Mefeniyetini hiçe sayan düşünceyi yerle bir eden bu çok değerli hocamıza candan teşekkürler, saygılar .Bu videoyu hazırlamakta emeği geçen herkese de teşekkürler.
@drizztdourden6921
@drizztdourden6921 3 жыл бұрын
bu benim de hep sorguladığım bir konu olmuştur bu.bir yunan kolonizasyonu var ancak yunan'dan önce batı anadolu'da yaşayan insanlar da vardı. anglo saxon kolonizasyonundaki gibi kızılderililerin yok edilişi gibi bir şey mi oldu ? yoksa kültürler arasında kaynaşma mı oldu ? biz bunları irdelemeden okuduk ettik. 8. yüzyılda kuzey suriye levant ve mısır ile etkileşime geçen yunan kolonileri nasıl oluyor da batı anadolu'da kimseden etkilenmiyor. ama hocamızın üzerinde durduğu şeylerin önündeki en büyük problem özellikle batı anadolu'daki klasik tabakalarda erken dönemler hakkındaki verilerin çok sınırlı olması...hal böyleyken akademisyenler biraz da duygusal nedenlerden ötürü güzelim mermer sütunları tiyatroları kaldırıp alt tabakalara inmek istemiyorlar... bir başka önemli husus ise işe ideolojik yaklaşım. elbette avrupalılar 18 ve 19. yüzyıldan kalma bir romantizm ile klasik arkeolojiye yaklaştılar/yaklaşıyorlar ve maalesef bizim yerli akademisyenlerimizin de önemli bir bölümünde bu pan-hellenik ekolün etkileri ağır basmakta... işin daha da komik bir kısmı bu pan-hellenik ekolün bir sosyal bilim olan arkeolojide dogmatik bir hale dönüşmüş olması... farklı bir perspektiften yorum getirme kabul görmüyor. panhellenik bakış açısıyla açıklanamayan bir diğer husus ise, neredeyse tüm antik yunan doğa filozoflarının ionia ve batı anadolu kökenli olması. tarihin babası herodotos'un babasının adı bile karca...aslında platon'un atlantis'i ile alakalı kurgu deyip dalga geçerken, kolonizasyon gibi ciddi bir konuda kalan mitosları salt doğru kabul etme yanılgısı da büyük bir ikilem. hocamızın fikirleri şu an için ağırlığı fazla olan panhellenik ekole mensup kesim tarafından benimsenmese bile, dogmatik düşünceyle hareket edilmeyip yeni yorumlar getirmek gerekir. daha geçen sene amerikan chicago oriental studies departmanı konya ovası'nda luvice bir stel buldular üstelik, çağ olarak batı anadolu'da yunanların olduğu bir dönem... söz konusu stelde frigleri savaşta yenen hartapu krallığı diye daha önce hiç adı sanı bilinmeyen bir yerden bahsedilmekte... sözün özü, pan hellenik ekol ile yetişmiş birisi olarak yıllar geçtikçe at gözlüğünü çıkarttım ve daha geniş bir açıdan bakabiliyorum ben de... ama başta da dediğim gibi en büyük problemlerden birisi, bugün bilinen antik kentlerin çoğunda bu izlerin araştırılması için mevcut katmanların kaldırılıp daha alt katmanlara inilmesi gerekmekte o da hem etik hem de lojistik açıdan kazıların altından kalkabileceği bir iş değil.
@gokturk7305
@gokturk7305 10 ай бұрын
"Bilimsel Aklın ve Felsefenin" beşiği, Ege Anadolu'nun aslında, Antik Yunan'a ait olmadığı gerçeğini de, Ege'nin her iki kıyısının filozoflarının düşünce sisteminin farklılığından görebiliyoruz. Keza Homeros'un İlyada'sında, Truva Savaşında, tıpkı Çanakkale Savaşında olduğu gibi, bütün Anadolunun Truva halkına, Yunan istilasına karşı yardıma gelmiş olmaları bile, Ege-Anadolu'nun, Antik Yunan medeniyetine sosyal, kültürel ve psikolojik olarak ait olmadığını göstermiyor mu..?
@cemasti4524
@cemasti4524 10 ай бұрын
Stel ne demek? I gilizcede bir Steel var Aklima gelen en yakin kelime o
@kahramanleblebi2840
@kahramanleblebi2840 9 ай бұрын
O kadar kivirmissin ki kavramları bir ucu herkese girer
@krbn80
@krbn80 9 ай бұрын
@@cemasti4524Düz yüzeye kabartmalı yazı ve figür.
@cemasti4524
@cemasti4524 9 ай бұрын
@@krbn80 Hangi dil oluyor bu?
@serkanpehlivan3423
@serkanpehlivan3423 Жыл бұрын
Fahri Hocamızın anlatımını TEK geçerim!!Saatlerce dinledim ve dinlemeye devam ediyorum.VAR OL SAĞOL HOCAM.İyiki varsınız!
@abdullahlermi4040
@abdullahlermi4040 3 жыл бұрын
Öncelikle, bu videoyu yapan kardeşime katkılarından dolayı çok teşekkür ederim. Değerli Fahri Işık hocam, ben arkeoloji eğitimi almadım ve sadece bu konuya olan ilgimden dolayı kitabınızı aldım, okumaya çalışıyorum. Fakat kitap dilinin akıcılığı ile ilgili önemli bir sorunum var. Konu son derece ilgimi çekmesine rağmen, cümlelerin uzunluğu ve aynı cümlede iç içe geçen bilgi yoğunluğu anlamamı ve takibimi zorlaştırıyor. Bir paragraflık devrik cümleler var. Siz her şeye son derece hakimsiniz ama benim gibi bu konuya ilgi duyan insanların da akıcı olarak okuyabilmesi, bu bilgilerin yaygınlaşması için eminim çok faydalı olacaktır. Bu eleştirimi sadece yapınızın yaygınlaşması için yaptığım konusundan emin olmanızı dilerim ve emekleriniz için çok teşekkür ederim. - Abdullah Lermi.
@metinesmer5884
@metinesmer5884 8 ай бұрын
Ezberlerin bozulması birçoklarına ağır gelir.. Çok değerli hocamıza sonsuz saygılar, emekleri çok ama çok değerli ve önemli.. Bugün değer verilmezse de gelecekte heykeli dikilecektir eminim..
@gurbuzmert
@gurbuzmert 3 жыл бұрын
benim gibi meraktan yüzeysel okumalar yapanları fahri hocayla tanıştırdığınız için sizlere çok teşekkür ederim
@nezmiyememmedova
@nezmiyememmedova 24 күн бұрын
Men.AzerbaycandanFxri.qocaDuzdeyir.UrarrtodanLikiyeykimi.Talwdar.yasamwdi 7:47 8:14
@ilknurakbas7360
@ilknurakbas7360 3 жыл бұрын
Böylesine güzel bir ortamda yayınladığınız bu muhteşem söyleşi için çok teşekkürler.Bu tarz yayınlar olmasa bizler Fahri Hocam gibi duayenlere hiçbir zaman böyle kolayca ulaşıp değerli bilgilerinden faydalanamazdık.Diline emeğine sağlık."Mızrak çuvala sığmaz" der atalarımız.Bu nedenle Fahri Hocamız üzülmesin,mutlaka emeklerinin çabalarının karşılığını görecektir.
@FahreddinOsmanca
@FahreddinOsmanca 3 жыл бұрын
Gerçekten soluksiz izliyoruz. Binlerce kez teşekkür ederiz.
@mimcim4481
@mimcim4481 3 жыл бұрын
Benim sevgili askerlik arkadaşım Fahri, 1976'da Hacılar kırı'nda anfin kenarında sen bana Anadolu arkeolojisini anlatır, ben de sana Türkiye'nin jeolojisiden bahsederdim. Arkeoloji merakım vardı, o yıllarda Ceram'ın tanrılar, mezarlar ve bilginler ile tanrıların vatanı Anadolu eserlerini zaten merakla okumuştum. Çok güzel sohbetlerimiz olmuştu. Geçen kırk dört yıl içinde Antalya'ya iki kez değişik tarihlerde universiteye uğrayıp seni aradığımda bir görevli Almanya'da, sonuncusunda da İngiltere'de convention'da olduğun söylenmişti. Bir daha da aramak mümkün olmadı. Hem mesleğim icabı hem de Ankara dağcılık ve kış sporları kulübü üyesi olduğumdan Anadolu arkeolojisiyle hep ilgilendim. Amatör bir meraklı ve araştırmacı olarak analitik düşünen biri olarak bile batı Anadolu medeniyeti içinde yunan'ın ve Helenistik dönem diye bir evre akla ziyan olarak düşünüyordum. Bir ikincisi de tarihte hiç var olmamış "Bizans imparatorluğu"dur. Helenistik dönem dedikleri MÖ 335'de Mekadon iskender'in Anadolu'yu işgaliyle başladığı mı? İşgal sonrası Batı Anadolu'da resmi lisan Yunanca şartıyla belgelerde "yazıtlarda" Yunanca olması. Kafama takılan kullanılan harfler aslında Yunan harfleri mi yoksa Luvi harfleri mi olduğu. Eğer kullanılan harfler batı Anadolu medeniyeti kökenli ise ki VTR'lerinden birinde bir yerde Frig harflerinden bahsediyorsun. Öne sürülen tezin çok önemli. Artık Türkiye arkeologları ki sen öncü olmuşsun, Anadolu medeniyetinin doğru tarihi ve arkeolojisi ortaya konmalı. Çalışmalarında başarılarını candan diliyorum. Ayrıca seni dünya gözüyle de görmek isterim.
@eminberkeaydn543
@eminberkeaydn543 3 жыл бұрын
harikasınız, beni duygulandırdınız..
@mimcim4481
@mimcim4481 3 жыл бұрын
@@eminberkeaydn543 Teşekkürler. Türkiye arkeolojisiyle tüm tarihini yeniden kendi yazmalıdır.
@bankorhan
@bankorhan 3 жыл бұрын
Sevgili hocamızı çoğaltmak lazım. Çok bilgili ve tv lerde de halkımıza ulaşmalı. Sevgiler.
@ozcantekin4535
@ozcantekin4535 3 жыл бұрын
Emeğinize yüreğinize sağlık hocam muhteşem sin gurur duyuyorum ülkemizde sizin yüzlerce arkoleji bilim adamları olması dileğiyle teşekkürler
@hayatbenimle9790
@hayatbenimle9790 3 жыл бұрын
Bravo çok güzel devamını diliyorum
@menguseker8251
@menguseker8251 Жыл бұрын
Sayın Fahri Işık hocam. Ağzınıza, emeğinize, yüreğinize sağlık. Umarım milletçe uyanır, Anadolu nun kadim halkı olduğumuz gerçeğini kavrarız.
@senertali7386
@senertali7386 3 жыл бұрын
Görüşlerimizden döneriz hocam. Akıl ve bilim yolundan dönmeyiz. Arkeolojik bulguların doğrultusunda görüş değiştirmek bilimsel ahlak gereğidir. Kitabınızı okuyorum. Fahri hocam ve Aykan kardeşimi emek ve çabalarınızdan dolayı tebrik ediyorum.
@ezgisandkc7110
@ezgisandkc7110 Жыл бұрын
Kitabınızı aldım, okudum. Muhteşemsiniz. İyi ki varsınız. Gerçekler kendini inşaa edecek, Avrupa'nın dayattığı Yunan merkezli bakış açısı elbet değişecektir. Mızrak çuvala sığmaz:) Çok güzel özetlemiş İlknur Hanım. Halikarnas Balıkçı'sının da kulakları çınlasın:) Videoyu hazırlayan herkese çok teşekkürler.
@fatihkoc67
@fatihkoc67 10 ай бұрын
Bu kitabı nereden aldınız acaba. Hiçbir yerde bulamıyorum
@oner380
@oner380 10 ай бұрын
Çok çok önemli bir konu değerli Fahri hoca ile bizleri aydınlattığınız için teşekkürler. Ah Atatürk sağ olsaydı demeden edemiyorum..
@ek7903
@ek7903 3 жыл бұрын
Saygıdeğer Fahri Hocamdan hem lisans döneminde aldığım derslerde, bize verdiğiniz eşsiz bilgiler için hem de y.lisans danışmanim (mezun olamasam da ) olarak, bizlere Arkeoloji biliminin ne olduğunu öğrettiğiniz için size çok teşekkür ederim. Sizi çok seviyoruz, Işığınız daim olsun..🙏🙏
@asumanturkmen8580
@asumanturkmen8580 10 ай бұрын
Ne zengin, ne dolu dolu bir sohbet. Tarihe ilgi duyanlar için inanılmaz iştah açan bir yayın olmuş. Kullandığınız görsel içerikler ve kaynak önerileriniz de çok besleyici. Konuyla ilgili devam videoları bizi çok mutlu eder. Emeğinize ve sohbetinize sağlık 🙏
@suzanbaydogan4744
@suzanbaydogan4744 9 ай бұрын
Yüreginize sağlık hocam bilginiz daim olsun
@tedavizamani
@tedavizamani 3 жыл бұрын
Anadolu'ysa Anadolu, Persse Pers, Helen'se Helen, Hitit'se Hitit demedikten sonra bizim yaptığımız bilim olmaz. Masal devrinin sona ermesi için elimizden geleni yapacağız hocam...
@serefbacaci7954
@serefbacaci7954 2 ай бұрын
Bir konu bu kadar acık ve net,bukadar güzel anlatılır...çok teşekkürler hocam
@sonipiskin
@sonipiskin Жыл бұрын
Sayın Fahri hocam emeğinize bilginize sağlık, çok teşekkürler.
@denizcimuzafferciv2989
@denizcimuzafferciv2989 10 ай бұрын
Şahane. Hoca keşke neolitik' e kadar giderek birşeyler de anlatsaydı :) Çok teşekkürler.
@likyahalkiningoktanrisitur152
@likyahalkiningoktanrisitur152 2 жыл бұрын
FAHRİ HOCAMIZ O KADAR BÜYÜK BİR İŞ YAPMAKTADIR Kİ DEĞER BİÇMEK GERÇEKTEN ÇOK ZOR. PAHA BİÇİLMEZ TESPİTLER. TARİH YENİ BAŞTAN YAZILMALIDIR. FAHRİ HOCAMIZA BİNLERCE KERE TEŞEKKÜR EDERİZ. AYKAN BEYE AYRICA TEŞEKKÜR EDERİZ.
@toprak369
@toprak369 9 ай бұрын
Muhteşem çok teşekkür ederim yüreğinize emeğinize sağlık saygıyla selamlıyorum
@user-vn3ts5ur3u
@user-vn3ts5ur3u 5 ай бұрын
Kaç kez dinledim 2.3. Ama değer FAHRI HOCAM VE EMEĞİ GEÇEN HERKESİ KUTLAMAK ISTIYORUZ.!!
@denizboz4173
@denizboz4173 2 жыл бұрын
Fahri Hoca ile tanışmayı çok isterdim, ne kadar iyi bir insana benziyor ve ne kadar dolu. Uzun ömürleriniz olsun hocam.
@tulinalpkaya2995
@tulinalpkaya2995 3 жыл бұрын
Bravo hocamız.
@senertali7386
@senertali7386 3 жыл бұрын
Aydınlanıyoruz. Çok teşekkür ederim
@eminearslan4290
@eminearslan4290 8 күн бұрын
Hocam sizleri çok seviyorum iyiki varsınız Allah'a emanet olun ❤
@mariascouture4806
@mariascouture4806 3 жыл бұрын
Muhteşem soyleşi oldu gerçekten.
@ilahakerimova8068
@ilahakerimova8068 3 жыл бұрын
Çok teşekkür, Hocam. Aydınlattınız bizləri🙏
@caferarslan4903
@caferarslan4903 3 ай бұрын
Ne harika bi insanmissiniz yeni tanidim,hem bilgilendim hem ruhum dinlendi..
@okuryazarkitapkurdu
@okuryazarkitapkurdu 2 жыл бұрын
Gerçekten çok önemli bilgiler içeren bir video.Hocanın kitabını mutlaka okuyacağım.
@ozgurbirey5402
@ozgurbirey5402 10 ай бұрын
Sagolasiniz varolasiniz. Cok aydinlatici bir yayin oldu.
@ayfersimsek5033
@ayfersimsek5033 2 жыл бұрын
teşekkürler....ne güzel anlattınız...güneş balçıkla sıvanmaz...
@AresGordon
@AresGordon 10 ай бұрын
Harikasınız
@sadrettindural4444
@sadrettindural4444 3 жыл бұрын
Fahri Hocam büyük bir zevkle dinledim yüreğinize bilginize sesinize sağlık en kısa zamanda kitabınızı okuyacağım benim tek Arzum yazmış olduğunuz kitabın hak ettiği değeri bulması saygılar
@umitsuslu2449
@umitsuslu2449 10 ай бұрын
Emeğinize sağlık hocam en azından tarihi bir belge kayıt larda var bu o kadar değerli ki
@edakleio
@edakleio 3 жыл бұрын
Hocam çok teşekkür ederim, kitabı hemen okuyacağım. Aykan bey çok güzel bir söyleşiydi, emeğinize sağlık sizin de.
@ozcantekin4535
@ozcantekin4535 3 жыл бұрын
Hemen kitabınızı aldım hocam emeklerinize sağlık teşekkürler
@Vehbikoca
@Vehbikoca 3 жыл бұрын
Her yeni dusunce kaygi yaratir eskinin uzerinde, zordur yeniyi kabullenmek , dusunceleriniz, hakettigi degeri bizim gozumuzde simdiden kazanmistir.
@serpilozugurlu8812
@serpilozugurlu8812 4 ай бұрын
hocam siz tarihe geçeceksiniz, çok nadir insanlardan birisinz sağ olun
@huseyinguner6821
@huseyinguner6821 3 жыл бұрын
Hocam ağzınıza sağlık. Kitabınızı okumamış olma ayıbımı derhal düzelteceğim.
@aytenugurlu3769
@aytenugurlu3769 9 ай бұрын
Keşke tüm makalelerinizi Türkçe de yazsaydınız. Emeklerinize gönlünüze dürüstlüğünüze sağlık.
@kayhanarica6760
@kayhanarica6760 3 жыл бұрын
aydınlandım teşekkürler
@jilllee5267
@jilllee5267 9 ай бұрын
Türkler yaptı..Yunanlilar yazdı diye duymuştum ..bugün sayenizde hocam cevabını aldım..çok ama.çok teşekkürler.. Yüreğinize sağlık
@Arzdu
@Arzdu 2 жыл бұрын
Çok teşekkür ederiz🙏🥰
@seckinkoc9166
@seckinkoc9166 Жыл бұрын
öncelikle böyle üstün insanlarla karşılaşmak, çok güzel, umut verici. iş sanat videolarının üzerine bu videoyu izledim olağanüstü şeyler öğrendim. Baklavaya sahip çıktığımız gibi, tarihimize de sahip çıkabilsek keşke. Siz önceden uygardınız, parayı, ticareti, sanatı, yazıyı sizlerin ataları yaptı demek siz de yapın demek. bunun politikacılar, islamcılar gibi halkımızı sömüren kesimler tarafından isteneceğini hiç sanmıyorum.
@zehracakan6890
@zehracakan6890 3 жыл бұрын
Hocam çok teşekkür ederim. İzindeyiz🤗
@likyahalkiningoktanrisitur152
@likyahalkiningoktanrisitur152 2 жыл бұрын
DERT GÖRMEYESİN FAHRİ HOCAM. DİNLEDİKÇE KONU KONUYU AÇIYOR.
@mehmetcan-wt2bm
@mehmetcan-wt2bm 10 ай бұрын
Hocam emeğinize yüreğinize azminize sağlık
@hmt0939
@hmt0939 2 жыл бұрын
Anlatım arasına bahsedilen buluntuların görsellerini ekleyebilir misiniz? Çok güzel anlatıyor Hocamız, teşekkürler.
@serdarhan2697
@serdarhan2697 9 ай бұрын
Hocamıza teşekkür ederiz birde kitaplarının düzgün bilim amacında bir yayın evinde yeniden basılması gerekiyor ulaşmak zor. İletilirse seviniriz
@393ege
@393ege 3 жыл бұрын
Teşekkürler
@cimenkucuk1014
@cimenkucuk1014 2 жыл бұрын
Herkes aydınlanacak sevgili hocam🍀likyalı ,lada kadını olarak….herşey ortaya net bir şekilde çıkacak.
@hdn-1708
@hdn-1708 3 жыл бұрын
Hocam siz calismalariniza devam edin, bize anlatmaya devam edin ve sevkinizi kirmayin lutfen. Tarihe arkeolojiye ilgiye duyan bizler cocuklarimiza da ogretecegiz ve zamanla Anadolu tarihine bakis degisecek, okudukca sorguladikca kiymetini anlayacagiz bilecegiz. Soylediginiz tarih yaziminda guya karanlik(!) donemlere dair aciklar, bu konularda akademik egitim almamis hobi olarak okuyanlarin bile dikkatini cekecek kadar acik..
@zafergunes8215
@zafergunes8215 10 ай бұрын
Cok tesekkurler
@hamzasanl5843
@hamzasanl5843 2 жыл бұрын
Hocam ağzınıza sağlık 🙏🙏🙏
@fatihatila9245
@fatihatila9245 2 жыл бұрын
Halikarnas Balıkçısı ve Şadan Gökovalı yı anımsadım....iddiaları doğrulanmış oluyor.
@onderaltug
@onderaltug 8 ай бұрын
Pergamon krallığını kuran aile de Anadolulu (İzmit tarafında) Pergamon'da yazıtlar Yunanca ama o dönem halkın ne konuştığunu hiç bilmiyoruz. Osmanşı'da da Türkçe konuşmak ilkellik kabul ediliyordu ama halk Türkçe konuşuyordu.
@sangarios54
@sangarios54 9 ай бұрын
Kültürel emperyalizm ile mücadelenizi takdir ediyorum hocam. Medeniyet bu topraklarda çıktı ve yükseldi. Hakikat güneş gibi parlaktır ve herkes bakmaya cüret edemiyor maalesef.
@hbayramsoy
@hbayramsoy 7 күн бұрын
🙏🏻
@bulutesin
@bulutesin 3 ай бұрын
Nedense sonra izleye kaydetmişim. Şimdi izliyorum, çok kıymetli biriymiş beyfendi. Ve tebrik ediyorum, yalanı kirarak gerçeğin ışığını saçtığı için.
@AliCahitOzdem-sl2ry
@AliCahitOzdem-sl2ry 11 ай бұрын
Hayran olmamak elde değil
@nerminsoysal2076
@nerminsoysal2076 10 ай бұрын
Tarihte hiçbir toplum sürekli bir gelişim içinde olmuyor. Bilgi, kültür gelişip göç ediyor. Bazen bir süre sonra göçüp geliştiği yerden geri dönüyor. Kimin hangi safhada nasıl bir rol aldığı önemli değil. Önemli olan tüm sürecin, insanlığın ortak uygarlık gelişim süreci içinde bir aşamada yer almak, bir katkı yapmak, duvara bir taş koymak. Bugün için geçmişten rol kapmaya çalışmaktan öte ileriye dönük çalışmanın içinde yer almak, katkıda bulunmak önceliklenmeli.
@hasanakkaya624
@hasanakkaya624 2 жыл бұрын
Çok güzel konuşma ve anlatım
@krbn80
@krbn80 8 ай бұрын
Bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Umarım hocamız da okur ve değerlendirir. Luvice 1000 yıl boyunca yazısız bir dil olarak varlığını sürdürdü diyoruz. Yalnız şöyle bir gerçek var. Bizim elimizdeki tüm Antik ve öncesi yazı örnekleri iki şeye dayanıyor. 1- Taş yazıtlar, 2- Son 2000 yılda tekrardan kaleme alınmış kopyalar. 2000 yıldan daha eski Yunanca yazılar da aslında Luvice olanlar gibi çok kısıtlı. Örneğin 2300 yıllık bir Homer metninin ufak bir parçası var en eski kopyası olarak, ve liğme liğme olmuş durumda. Oradan şu sonuca varabiliriz. Fenikeliler mö 1200den itibaren, kendi yazılarıyla birlikte papirüs ve mürekkeple dayanıksız yazı tekniklerini de yayıyor. Tabi papirüs haricinde deri üzerine ve duvarlara da yazı yazılabiliyor boya ile. Çivi yazısı olmadığı için de, kil tabletlere artık pek yazı yazılmıyor. Bronz çağındaki Hititler bile çivi yazısıyla 30 bin tablet kayıt tutmuşken, Luvilerin sadece birkaç taş anıtla uygarlığını 1000-1500 yıl daha sürdürdüğünü düşünebilir miyiz? Milat öncesinden elimize ulaşan yazıların çoğu kil tablet, çanak çömlek, ve taş yazıt. Papirüs, deri ve boya kullanılanlar 2000 yıl dayanmıyor. Örneğin mö 800-700 yıllar arasında hala Luvice hieroglif ve Fenikece (çift-dilli) taş yazıtlar ortaya çıkardık. Yunanca diye bir dil henüz ortada yok, çünkü ne doğru düzgün yazı yazmaya başlamışlar, ne de Anadoluda o kadar egemenler. Çünkü o dönem egemenlik hala Luvilerde. Fakat taş yazıtlar egemen kültürler, yani hükümdarlar tarafından yazdırılıyor. Helenistik dönemde ise taş yazıt dili egemen olan Yunancaya kaymış. O yüzden biz Luvicenin yokolduğunu varsayıyoruz. Fakat bu, Luvicenin (Karca, Lidce, Likçe) diğer malzemeler üzerine artık yazılmadığını göstermez. Peki neden o dönem yazılmış tüm kayıtları biz bugün Yunanca olarak biliyoruz, ve tüm Antik çağ yazarlarını da Yunan olarak biliyoruz? Çünkü yumuşak malzemeye yazılan her yazı, sadece TEKRARDAN KALEME ALINDIĞI sürece varlığını sürdürebiliyor. Ve bu da özellikle milattan itibaren sadece yunanca olarak devam etmiş. Diğer dillerde yazılar varsa, o diller ilk milenyumda (0-1000) unutuldukça da artık anlaşılmayan bir dil olduğu için tekrardan o dilde kopyalanmamış ve muhtemelen yokedilmiş. Bu yüzden kopyalar üzerinde tek hayatta kalan dil Yunanca olduğu için ve tüm eski metinler yunanca olarak sonraki çağlara aktarıldığı için biz hepsini yunanlar tarafından, yunanca olarak yazılmış olarak biliyoruz. Buna en güzel örnek, Hipokrat ve Galen (en önemli iki tıp yazarı) isimlerine ait eserlerin en eski kaynağı, Araplar tarafından çevrilmiş kopyaları. Yani Islamdan önceye ait hiçbir kopyası bulunmuyor. Yaklaşık 1000 yıllık kopyaları kayıp. Benzer şekilde, Matematik alanında tüm metinlerin en eski kopyaları milattan sonra ilk yüzyıllarda (Romada) yazılmış kopyalar. Biz bunların hiçbirinin orijinallerini bilmiyoruz. Sonuç olarak iki şey ortaya çıkıyor. Biz ne bu “Yunan” yazarlarının aslen yunan veya yunanca yazmış olduklarına emin olabiliyoruz, ne de eski Anadolu halklarının o dönemde yunanlılardan belki çok daha fazla yazılı edebiyatı olup da zaman içinde çürüyüp yokolmadığını bilebiliriz. Çünkü Luvice hieroglif taş yazıtlar mö 1300’de varsa, 800de ve 700de varsa, bunların arasında daha bir çok yazı tatbiki olmadan o yazı dilinin yüzyıllarca sonraya aktarılması zaten mümkün değil. Yunan egemenliği başladıktan sonra da Anadolu halklarının kendi dillerinde birçok şey yazmış olması, hatta Yunan diye bildiğimiz birçok şeyi de onların yazmış olmaları çok garip değil. Fakat maalesef global (akademik ve ana akım) arenada, o dönemki tüm bilim, sanat, düşünce Yunanlara aitmiş, hatta onlar tarafından “icat” edilmiş, Anadolulular da iki lafı bir araya getiremeyecek kadar aptal ve cahil toplumlarmış gibi bir kanı yaratılmış durumda. Yunan karanlık çağından gelip binlerce yıllık anadolu uygarlıklarını istila eden yarı-sivilize toplulukların, Anadoluya bilim, sanat, mimari, kültür ve uygarlık getirmiş, hatta “öğretmiş” olduklarını düşünmek bile zaten başlı başına çok komik.
@nurhantabak6049
@nurhantabak6049 10 ай бұрын
Hocam ,bilginize ve dürüstlüğünüze sağlık. Çanakkale’yim. Babam başlamıştı Truva’lnın!Yunan kenti devleti olmadığını,Afrodit’in,Apollon’un,Artemis’in bir Anadolu tanrıçaları,tanrısı olduğunu savunurdu. Ben kendimi bildim bileli bunu savundum. 1993 doğumlu bir kızım var Adı nüfus kağıdında AFRODİT Kardelen Adsal. Kızım ünv. Okurken enerji müh.liği okurken sanat tarihi dersi aldı. Derse ilk girdiğinde sanat tarihi hocası kendisini “aramızda bir Yunan tanrıçası var ,” diye tanıtıyor. Kızım şimdi akademik kariyerini yapıyor. Yenilenebilir ve sürdürebilirler konusunda dünyanın sayılı uzmanlarından biri yurt dışında gittiği heryerden kendisine “Yunan’mısınız sorusuna Afrodit’in ve Troya’nın Anadolu’nun bağrında doğmuş olduğunu,Luvi’lerin eş Yunan’lılarla hiçbir bağlantısı olmadığını anlatıyor. Kitaplarınınızı ilk maaşımda alacağım (malum emekliler maaş gününü bekler.) Ola ki bilinen kitapçılarda kitaplarınızı bulamazsam siz nerede bulacağımın bilgisini verebilirmisiniz? Çalışmalarınız da başarılar dilerim. .
@hayrettinsahin2800
@hayrettinsahin2800 2 жыл бұрын
Hocam minnettarım bu topraklar her dalda kendi dilini oluşturmalıdır. Bu topraklar kendi AYDIN'INI yetiştirmelidir. BATI HAYRANI kompleksinden kurtulmalıdır. Örneğin: Felsefeyi en iyi bilmek ve en iyi aktarmak çok önemlidir; daha önemli olan"Bu Topraklar" kendi felsefe dilini ve felsefesini oluşturmalıdır. Dünya uygarlığına sunmalıdır.
@serefaral305
@serefaral305 Жыл бұрын
Okuyacağım hocam teşekkürler 😊
@gulizarbilgin7571
@gulizarbilgin7571 2 жыл бұрын
Sizi elestirebilmek için bilgide derinleşmek gerekir Fahri Hocam
@kerimozevin
@kerimozevin 10 ай бұрын
Hocam Musterih olunuz. Butun bulgulariniz, calismalariniz tarafimizdan internet uzerinden dunyaya yayiliyor. Hic bir cabaniz bosa degil. Cok degerli ve faydali. Sonuclari tahmin ettiginizden de etkili olacaktir. Yasarken de, oldugunuzde de... Siz Medeniyetimizin gercek kahramanlarindansiniz. Sizi cok seviyoruz.
@nurselozturk1593
@nurselozturk1593 6 ай бұрын
🙏🥰🥰🇹🇷
@mustafakurt1407
@mustafakurt1407 9 ай бұрын
Bildiğini paylaşmadıktan sonra onun anlamı yok ki/hocamdan alacağımı aldım sağolsunlar
@semrasulakci9413
@semrasulakci9413 3 жыл бұрын
👏👏👏👏👏👏👍
@cimenkucuk1014
@cimenkucuk1014 2 жыл бұрын
Hocam soyadınız da olduğu gibi ,luvi (ışık)toplumun size bir misyonudur bu açıklamaların,kim bilebilir?
@hayrettinankarali6946
@hayrettinankarali6946 Жыл бұрын
bencede ustu ortulen bir medeniyet ama bu bence batililarin yazdigi bir tarih oldugu icin kendi kokenlerini yunandan oteye goturmuyorlar ,sanki tarih medeniyet yunanla misirla basladi kesin inaniyorum anadolunun bir cok yeri sular altindayken bile yuksek rakimli yerlerde yasam vardi su kenarlarinda
@huseyinkahramanmutlu5869
@huseyinkahramanmutlu5869 Жыл бұрын
Albert Einstein, eski yanlış bilgileri değiştirmenin güçlüğü konusunda: "Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur” diyor.
@ozgurcelik7164
@ozgurcelik7164 2 жыл бұрын
❤🧿❤❤❤❤❤
@noyan2006
@noyan2006 2 жыл бұрын
👍👍👍👍👍👍
@aytenugurlu3769
@aytenugurlu3769 9 ай бұрын
Bu toprakların ismi bile özel Anadolu … Doğuran topraklar
@unvanmadran7848
@unvanmadran7848 Жыл бұрын
Selamlar
@ufukbayraktar5091
@ufukbayraktar5091 3 жыл бұрын
İşin gerçeği şu ki ''Tarih'' batılılardan ve onların dayatmalarını benimseyen resmi tarihçilerden öğrenilmez.
@aytenugurlu3769
@aytenugurlu3769 9 ай бұрын
Bizdeki üniversite hocaları Avrupa’nın fikirlerine karşı çıkarlarsa dışlacaklarından korkuyorlar
@yukseliskol
@yukseliskol 8 ай бұрын
Uygarlık Anadolu'dan Doğdu - Fahri IŞIK Satış fiyatı 1380 ₺ (yazım yanlışı yok) "bin üçyüz seksen TL" Okuyan yok diyen sayın hocama saygılarımı sunuyorum. Sabancı nın koç un torunu olsak alacağız fakat o parayı kitaba verebilme gücü sayılı kişide var.
@DemirFox2
@DemirFox2 Жыл бұрын
Makale ve kitap ingilizce olmadıkça abd de incelenmiyor. Orasısın ekseriyetide yunan taraftarı ama kaynak ingilizce olunca en azından genç araştırmaçılara mutlaka etki edilir..
@kahramanleblebi2840
@kahramanleblebi2840 9 ай бұрын
Bu tür hala yasiyor mu yahu.
@safakterzi
@safakterzi 2 жыл бұрын
Atina ➡️ Roma ➡️ Rönesans denkleminde sadece küçük bir değişiklik yapıyorsunuz hocam: Anadolu/Milet👉Atina ➡️ Roma ➡️ Rönesans. Maalesef, Batı merkezli tarih anlayışında bir değişiklik göremiyorum ben. Roma sonrası "Ortaçağ karanlığı"ndaki Bağdat, Semerkand, Buhara bilimi nereye oturuyor mesela? Ya da Milet öncesi Mısır, Sümer hatta Indus uygarlıkları?
@ferahsudenazulusoy4553
@ferahsudenazulusoy4553 10 ай бұрын
Sadece 877 beğeni. Çok az
@aydinlanmisruh6087
@aydinlanmisruh6087 10 ай бұрын
Dil konusunda hocam haklı Mesela Asya da Türk lerin yaşadığı bir çok yerde rusça konuşuluyor ve rusça yazılıyor. ❗Buna rağmen Asya ve orta asyadaki halk genede Türk 😊🤔
@ceto1224
@ceto1224 9 ай бұрын
Uygarlik anadoluda dogdu ancak baktiki burada olmuyor göçetti.
@rsmlg18
@rsmlg18 Жыл бұрын
✨️✨️✨️✨️✨️💎👌🏻
@mete3254
@mete3254 9 ай бұрын
Dücane Cündioğlu brought me here
@erk454
@erk454 2 жыл бұрын
Bir daha gösteriyorki bizim tarihimiz 1071 Malazgirt savaşı ile başlamadı bizler uzun bir geçmişin tarihin devemiyiz bu kesin her şeyi yunanlılara bırak sahip çıkmasi kabullenenmeyiz çünkü bu doğru değil böyle değerli hocalarımiz sayesinde dünya ya kabul ettirmemiz lazım
@menguseker8251
@menguseker8251 Жыл бұрын
👏👏👏👏👏👏 Aynı fikirdeyim. Biz Türkler bu toprakların kadim halkıyız.
@umutkoray7156
@umutkoray7156 3 жыл бұрын
Hocam fükürleri neden yapılır
@askaboutme2008
@askaboutme2008 9 ай бұрын
Bugüne hükmeden tarihe hükmeder, tarihe hükmeden bugüne hükmeder..Orwell
@serkanhuseyingurevin7848
@serkanhuseyingurevin7848 10 ай бұрын
🤔
@rsmlg18
@rsmlg18 Жыл бұрын
Okuruzzz
@freyja_s_world
@freyja_s_world 9 ай бұрын
Hocamızın kitabını alabileceğim bir kaynak var mı acaba? Baktığım her yerde stoklar tükenmiş.
@umutbilgin67
@umutbilgin67 5 ай бұрын
50:40 402''de Atina'da toplanıyorlar.. Milet Alfabesini kabulleniyorlar
Uygarlık Anadolu'dan Doğdu - 1. Bölüm: Kültür ve Sanat
13:27
1🥺🎉 #thankyou
00:29
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 75 МЛН
La final estuvo difícil
00:34
Juan De Dios Pantoja
Рет қаралды 27 МЛН
Türk Tarihi Ne Kadar Geriye Götürülebilir? Luviler Kimdir?
9:32
HT Bilim Tarih Felsefe
Рет қаралды 64 М.
KAYIP DÜNYA | UYGARLIK ANADOLU'DAN DOĞDU
36:59
habitat TV
Рет қаралды 11 М.
Luviler-Özlem Ertan
40:31
ArkeoMedya
Рет қаралды 81 М.
Kültürel Evrimin Kırılma Noktaları: Prof. Dr. Mehmet Özdoğan
1:21:51
Miletos mu, Atina mı? 1+1=1 | 18.01.2022
1:41:25
BloombergHT
Рет қаралды 50 М.
1🥺🎉 #thankyou
00:29
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 75 МЛН