Cred că este unul dintre cele mai utile dintre filmele pe care le-ai făcut în ultima vreme. 👍👍👍 Like and share.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Multumesc.
@llVIU3 ай бұрын
Eu nici nu m-am gândit să fac ciorbă de multifilar cu monofilar la același terminal sau dimensiuni diferite, mersi de rețetă!
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Pai lumea nu intelege la ce se foloseste litatul si masivul si de aia iese ciorba.
@clddnc3 ай бұрын
Pe langa regula cu acelasi diametru la 2 conductori in mcb as mai adauga si acelasi producator (ca avem surpriza sa difere: "cuprul de la x e mai moale decat cel de la y")
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Foarte buna observatia.
@gal-vargaaurel43982 күн бұрын
Salut.E ok sa folosim conductor litat pentru instalații electrice? Nu sunt de meserie ,știu ca ai postat un video mai de mult gen acum 3..4ani despre subiectul asta masiv sau litat
@ProiectediversediyКүн бұрын
Masiv.Litatul este pentru instalatii mobile (prelungitoare,cordoane de alimentare etc.)
@drdannegoita3 ай бұрын
Bine că mi-ai dat ideea. Într-o zi o să comand și eu 30 de metri de Helukabel. 😂😂😂😂
@drdannegoita3 ай бұрын
Bine că am aflat la c sunt bune cutiile de pateu. 😂😂😂
@Proiectediversediy3 ай бұрын
🤣🤣🤣
@alphred113 ай бұрын
Dacă vrei să faci o treabă, comandă 27 de metri.
@MirciusXY3 ай бұрын
Pentru a lega două conductoare la o bornă (priză, intrerupător, MCB etc se pot folosi pini dubli. 2x1,5; 2×2,5.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Da este ok.
@gabrielmosu46793 ай бұрын
In instalatia aparenta nu se poate folosi cablu cu conductori litați? Trebuie să fac una pe lemn,m am gândit la NYY J dacă este varianta cu lițat
@Proiectediversediy3 ай бұрын
N2XH sau NHXH
@nicolas92813 ай бұрын
Cand torsadezi firele data viitoare e de preferat sa ai un patent ruginit si cu un maner cazut (de prefarat ambele daca vrei sa fii legenda )si la surubelnita mentionez ca trebuia una stea data cu banda izolatoare pe partea metalica 😅. Genu asta de scule l-am vazut la un asa zis electrican de la Enel care a venit sa faca un ciubuc in timpu liber .Nu mai zic ca a pus o priza faza cu împământare (si nulul l-a lasat asa in doza ca stie el o schema asa a zis ) si se mai si mira ca prostu de ce tot sare singuranta 😂😂😂.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@llVIU3 ай бұрын
Stea ii zice la philips Stea ii zice si la pozidriv N-are nici habar că sunt doua lucruri diferite și nici nu il interesează că strică șurubul
@drdannegoita3 ай бұрын
😂😂😂😂😂😂😂
@claudiuminciu3 ай бұрын
😂😂😂😂😂😂
@vladisare3 ай бұрын
Salut, Stefan! Unii dezizoleaza conductorul mai mult ca apoi sa-l indoaie la capat si sa-l introduca in doua in disjunctor pentru o conexiune mai buna. Ce parere ai?
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Este o tampenie crasa.Contactul care conteaza trebuie sa fie egal cu sectiunea conductorului restul sunt detalii.
@gabrielgherman25623 ай бұрын
@@Proiectediversediy Nu sînt de acord cu tine Stefane ! De unde știi care e suprafața de contact reală ? Este vorba două metale presate unul pe celălalt. În cazul de față o suprafață plană pe una cilindrică. Cilindrul fiind din cupru, mai moale, se deformează un pic și se aplatizează. Dar cât ? ( La radiatoare avem acea vaselină siliconică pentru îmbunătățirea contactului ternic, dar la electric nu avem echivalent... )
@Proiectediversediy3 ай бұрын
@@gabrielgherman2562 Si la curent ai pasta speciala.Doar trebuie folosita. Cum adica de unde stii?Ai 11 mm adancime pe 2 parti la un contuctor de 2.5 mm deci suprafata de contact de 8-10 ori mai mare ca sectiunea.
@florinpopa82723 ай бұрын
Salut, Stefan. O rugaminte. Caut de ceva timp doza pentru rigips cu adancime de aprox. 50mm dar cu buzunar. Vreau sa evit dozele de derivatie, dar in dozele simple nu imi incap legaturile. Ai vreo idee. Am gasit ceva dar are cam 70mm si nu incape in spatiul tehnic.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Eu am cu buzunar dar tot cu 70.
@florinpopa82723 ай бұрын
@@Proiectediversediy atunci nu prea am de ales si pun doze de derivatie? printez 3d cateva de 50 cu buzunar:))
@8Matias883 ай бұрын
Merge legare firului de 2.5 cu 4 sau 2.5 cu 1.5 in clemele Wago ?
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Da de la 0.2 la 4 mmp.Unele de la 0.5 merg.
@llVIU3 ай бұрын
Eu zic ca 0.2 ala e optimist, dezizolează l mai mult si fa i o îndoitură de 180 de grade fina fără să se rupă, dar prefer alte conexiuni, nu știu cum le spune și nu pot sa postez link-uri. Nu contează. Îndoaie firele si leagă bandă izolantă daca vrei sa nu fugă
@pr.Alexandru_Lepadatu3 ай бұрын
Salutări! Scuze dacă sunt off-topic. În clemele wago dacă folosesc 1,5mmp și 2.5mmp lițat ar trebui să le inserez fără pini de capăt? Mulțumesc!
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Niciodata pini la litat in wago.
@florinlucaci79933 ай бұрын
bus bar si masiv merge in mcb?
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Daca are spatii separate da.
@nikolaslord57423 ай бұрын
Surpriza . Am gasit in noua casa instalatie fara tablou , am doar la contor un diferential 32 si 300 mA si o protectie la supratensiune. La iesire pleaca pe 4 circuite doar. Ce pot face pt o protectie maxima si investitie minima pt moment?
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Tablou dar facut cu electrician. In ce oras este?
@aldeacristianaaldea11893 ай бұрын
Video dedicat pentru toți asimptomatici!
@Proiectediversediy3 ай бұрын
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@bogdan_d823 ай бұрын
Salutare, nu am multă experiență pe rezidential, mai mult pe naval, din experiența toate care erau răsucite au oxidat si nu mai făceau contact bine, clemele Wago originale nu au moarte, rezistente atât la umezeala cat si la căldură și sunt ușor de folosit, eu am lucrat mai mult cu Legrand si Vimar, foarte bune amândouă, de calitate si le recomand!
@Proiectediversediy3 ай бұрын
E ok si vimar si legrand.Mai ales wago sunt super.
@thefishguy12413 ай бұрын
Schimbam la unchiul meu o priză pe care a cumparat-o el Comtec , și doza nu avea deloc filet pentru șurub , așa că a trebuit sa folosim cleștii de pe spatele prizei ca să o prindem. Totuși era o instalație veche pe aluminiu!
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Pai asta am si spus ca la astea vechi nu ai ce sa faci.Tocmai de asta se produc inca cu ghearele alea pentru ca exista dozele vechi.
@nastasepuscarias3 ай бұрын
@@Proiectediversediy Plus că trebuie să faci cu șurubelnița cîte o gaură în ”conservă”, că au putrezit cartoanele alea în care se prindeau ghearele...
@asociatiadeproprietaribloc15883 ай бұрын
Salut Stefan. Pai cum ai aia la Hornbach. Bagi calul intre 2 role....si una are rotite dintate si arata metrii...cum era la bicicleta...😅
@asociatiadeproprietaribloc15883 ай бұрын
Iti arata cati km faci....
@Proiectediversediy3 ай бұрын
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Bulangii aia la hornbach il tin legat cu lant.
@asociatiadeproprietaribloc15883 ай бұрын
@@Proiectediversediy taie lantul,da-i dreacu
@alphred113 ай бұрын
Dispozitiv De Măsurare Manual Pentru Lungimea Cablului, Diametrul Cablului 4-35mm Prețurile variază între 1500 și 2300 lei
@CoffeeRunHobby3 ай бұрын
Uite o intrebare pe care nu o pune nimeni : Ce facem cu regletele din dispozitivele din comert? Le schimbam cu Wago ? Mie personal nu-mi plac dar uneori nu ai loc sa le inlocuiesti cu altceva
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Da
@blackzxr69003 ай бұрын
Părerea mea ca în industria 220 cu amperaj relativ mic lucrurile suferă de calitate tocmai pentru ca daunele se întâmplă rar. De exemplu în industria auto unde chiar dacă este 12 v o sertizare proastă la un amperaj mare imediat ridica problema în funcționare, topire, etc. Tot mai des observ lămpile care au niște conductoare de 0,5 și scrie maxim 15-25 w pe ele... Pai la ce naiba avem circuit de 1,5 protejat de 1,5 când avem astfel de bulele în instalație? Pe premiza ca cineva nu pune un bec mai puternic.... 😅 Sau cabluri de 1,5 vândute la raionul de construcții unde omul sigur folosește 2000-3000 w.... Asa ceva nu ar trebui sa existe. Nu toți au școală să-și dea seama când cumpăra un prelungitor.... Mai degrabă sa fie conductor în plus decât în minus, dar din păcate se trage mereu spre limita inferioara. Bine ca cel mai mult ma mir când plec într-un magazin de electrice și nu găsesc curba B sau mcb de 6-10. Referitor la prize, exista prize care in momentul cablarii este foarte greu si trebuie sa tot răsucești de ea, implicit se mișcă conductori mai ales la masiv. Aviz când va cumpărați aparataj, mai bine cheltuiți 100 de lei în plus diferența dar muncești mai bine, mai ușor și implicit mai safe pentru instalație.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Foarte corect.
@simicidoru95253 ай бұрын
👍👍👍👍
@Proiectediversediy3 ай бұрын
👍👍👍
@L.Marius3 ай бұрын
Legat de suruburi pt. doze, sa sti ca pt. dozele de la gewiss am incercat toate variantele si in afara de negresele care spui tu nu am gasit nimic mai bun.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Dozele de Gewiss si in special modulare sunt niste porcarii. Dar ai incercat 3.2?
@electricianclinceni3 ай бұрын
Merge 3.5
@Livirys20063 ай бұрын
@@Proiectediversediy Ar fi interesant un argument la aceasta afirmatie....nu dealta dar am facut propia casa total pe modulare (doze Gewiss si module de la Hoff parterul si Comtec etaj 1).Nu-s in domeniu ,dar le-am desfacut bucati si a fost ok la prima privire ce am gasit in interior ca si materiale.Comtec are la prize inclusiv clema elastica pe contact.IN plus am facut un test de sarcina pe 2500Watti cu un calorifer electric 30 min si nu s-a incalzit nimic alarmant.Astept cu interes argumetele tehnice ca asa se invata chestii noi.
@L.Marius3 ай бұрын
Am incercat, chiar cele de la harnbach despre care spui tu. Cred ca nu este atat de important mereu ce folosesti, atata timp cat reusesti sa ti faci treaba bine fara sa te chinui si fara nervi Spor in toate!
@alexandru59893 ай бұрын
Îți arăt bloc întreg facut cu MYYM în perete și care a avut nulul inversat cu împământarea în prize si povestea nu se termină aici
@filipalexandru31293 ай бұрын
ar trebui sa trimit videoul asta si la vecinii mei care cand aud de wago zici ca le zic de dracu..
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Presupun ca vecinii tai sunt strungari ,nu electricieni.
@filipalexandru31293 ай бұрын
@@Proiectediversediy nici nici. In principal oameni cu studii superioare, IT-isti, bancheri...
@cbuionut554Ай бұрын
Il masori la branca daca nu sunt metri multi 😅
@chiranagheorghitaeugeniuth983 ай бұрын
Sa vezi cum cin gasesti doze de alea scumpe montata in perete de beton din turnare si a venit "meseriasu" si a tras cite o negresa de rigips si a distrus doza.
@mariuselectricianautorizat8763 ай бұрын
Am eu o idee de masurat cablu . Cantaresti 1 m si pui spire pe cantar .
@mariuselectricianautorizat8763 ай бұрын
Dsr sa ai grija sa nu fie alimentat ca se ingreuneaza
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Sper ca este o gluma asta cu se ingreuneaza.
@remusbudea8553 ай бұрын
Ce e foarte urat pe rezidential este ca omul acasa a renovat tot inainte sa faca instalatia electrica si pe urma se gandeste el sa o schimbe si pe aia! Si cand mergi sa ii spui ca trebuie spart si trase circuite separate face pe mofturi ca nu poate sparge ca e tot țiplă!!! Atunci ia si fa-i calitate fara sparturi! De aia gasim in majoritatea caselor conexiuni de conductori de iti sta mintea in loc pentru ca a venit Doreluț si i-a schimbat conductorii din aluminiu in cupru(unde a putut😂) si instalatia e aceeasi inca, mai praf pentru acelasi Doreluț i-a mai pus pe tot circuitul de 2,5 mm² un C32 sa fie!!! Astfel de conexiuni se fac cand omul nu iti face un plan de la bun inceput si renovarea nu se face etapizat!!!!🤦♂️
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Pai de aia zice jidanul:da-mi doamne mie mintea romanului cea de pe urma.
@mihaibadic97313 ай бұрын
Am vazut la unii nu cu negrese ci erau batute cuie in lateralul prizei😂😂😂
@shumy-wi2nx3 ай бұрын
Da, dar dozele erau sau sunt americane metalice si se prind in cuie direct pe lemn.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Bun asa .Si mai frumos.
@constantin45573 ай бұрын
Aia era "împământarea" 😂😂
@claudiuminciu3 ай бұрын
Negresele nu sunt verde-galben? 😂😂😂😂😂😂😂😂
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Verzi
@DjGrooverGSMstudio3 ай бұрын
SE POATE LUCRA CU ORICE TIP DE CABLU PLIN SAU MULTIFILAR ATÂT TIMP CAT RESPECTĂ SECȚIUNEA.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Nu.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Nu este interzis dar sunt concepute pentru lucruri diferite. M-ul de la myf vine de la mobil si F ul de FY vine de fix.Asa le-a clasificat Ceausescu dupa sistemul german si este inca in vigoare . Legat de partea a doua a raspusului tau este cu dus si intors. Ambele sunt la fel si nici unul din ele nu trebuie sa aiba racire ci trebuie sa fie calibrate sigurantele in asa fel sa nu se incalzeasca mai mult de 35 grade. Firul litat nu trasport mai multa putere ci trasporta exact cat trasporta 2.5 mmp de cupru in orice forma.In plus de asta cand tragi un litat pe teava sau copex in multe cazuri il futi prin intindere reducandui sectiunea si nici macar nu se vede. Pentru instalatii fixe masiv pentru montarea aparatelor mobile litat.Asa este cand lumea dar pe la scoala nu invata nimeni ca e grea.
@constantin45573 ай бұрын
"se poate lucra" e una și ce trebuie e alta... că așa o să tot găsim Mym îngropat direct în beton sau tencuială... nu mai zic la exterior pe post de sârmă de rufe 😅
@electronvasile74983 ай бұрын
@DjGrooverGSMstudio de unde ai scos tampenia asta ca vad ca esti sigur pe tine.
@nastasepuscarias3 ай бұрын
Plus că mai este problema că patina de strîngere nu întotdeauna se poate înclina mult și firul lițat nu se stringe bine că se turtește, mai ales dacă sînt și de diametre diferite (atunci cînd pui 2 fire).
@bujoradrian-cristian82353 ай бұрын
Cred că te încrezi puțin cam prea mult în acea etichetă "made in China/Germany". Dacă nu știai, pentru ca un produs să fie etichetat cu "made in Germany" - ceea ce caută tot românul "c-a auzit și știe el că e de bine din Germania", este nevoie ca doar șeful/șefii din departamentul tehnic să fie din Germania, cu biroul în Germania, producția putând exista oriunde în lume. Așa că un produs cu eticheta "made in Germany" nu garantează că este făcut cu personal de meteahnă germană - adică o meteahnă bună, ci garantează cel mult că e tehnologie germană.
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Cand vorbesc de sistemul german nu inseamna ca este made in germany.Tot ce e facut de ceausescu cu prize schuko este sistem german,cu doze rotunde.Restul sunt modulare cu doze paralelipipedice adica sistem italian. Si mercedes are piese china asta nu inseamna ca nu sunt bune.
@electronvasile74983 ай бұрын
Made in Germani inseamna calitate.
@fly32093 ай бұрын
"litatul nu are ce cauta instalatia fixa" - aruncati "regula" asta, dar nici unul nu stie sa o explice !!! dpdv fizic, nu ca popa in biserica ambele conductoare au aceeasi sectiune, deci foarte clar ca suporta aceeasi intensitate
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Omule are aceiasi sectiune dar este destinat instalatiilor in miscare nu fixe.Pana la urma stii ceva?Foloseste ce crezi.
@PISICA023 ай бұрын
Hai ca deja ……. Cutie de pini , cutie de suruburi , cutie de cleme , surubelnita dinamometrica , surubelnita etc . Suruburi nu negrese . Pai unde se ajunge ? Se lasa de meserie jumate din olx ! Ai prea mari cerinte mai taie din ele !! Dale naibi . 😂😂😂😂😂 . SPOR si MULTA SANATATE maestre .
@Proiectediversediy3 ай бұрын
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Deja exagerez cu atatea accesorii de montaj 🤣🤣🤣
@PISICA023 ай бұрын
@@Proiectediversediy cu tot sertare , scule montaj ca la carte ! Nui frumos .
@electronvasile74983 ай бұрын
E unul pe tiktoc de avea un cont cu ceva expert dar in video lui vezi doar dorelistica.Acum si-a schimbat numele in Electrobar probabil de la pescobar.Omul e paralel cu electrica .🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Electrobar?
@kentfyeratanye3783 ай бұрын
tot aud la tine nu are ce cauta litatul in instalatie fixa. E cumva interzis? firul litat e superior firului plin .firul litat transporta mai multa putere , si racirea e mai buna
@cristibklash37033 ай бұрын
De ce e răcirea mai buna? Intra aer printre lițe? 🤣🤣🤣
@MyMaverick683 ай бұрын
Consider că la noi în țară nu este promovat conductorul lițat , am lucrat câțiva ani în Italia (8 ani) și pot spune că poți face instalați electrice mai ușor cu conductor lițat și mai ales dacă lucrezi cu module și clientul vrea știu eu un întrerupător cu revenire în plus , sau sonerie sau o priză comandată ceva în plus reușești mult mai ușor să introduci conductorul lițat in tub... și aparatajul pot să spun că este făcut mai bine și cu presiunea de contact mai bună și la gama de bază, asta am văzut eu la italieni... Sunt multe argumente dar...
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Nu este interzis dar sunt concepute pentru lucruri diferite. M-ul de la myf vine de la mobil si F ul de FY vine de fix.Asa le-a clasificat Ceausescu dupa sistemul german si este inca in vigoare . Legat de partea a doua a raspusului tau este cu dus si intors. Ambele sunt la fel si nici unul din ele nu trebuie sa aiba racire ci trebuie sa fie calibrate sigurantele in asa fel sa nu se incalzeasca mai mult de 35 grade. Firul litat nu trasport mai multa putere ci trasporta exact cat trasporta 2.5 mmp de cupru in orice forma.In plus de asta cand tragi un litat pe teava sau copex in multe cazuri il futi prin intindere reducandui sectiunea si nici macar nu se vede. Pentru instalatii fixe masiv pentru montarea aparatelor mobile litat.Asa este cand lumea dar pe la scoala nu invata nimeni ca e grea.
@nastasepuscarias3 ай бұрын
Lițatul e mai bun ca cel plin doar la radiofrecvență.
@richardleon32303 ай бұрын
Indicat ar fii pentru coloane,fir masiv cupru sau chiar aluminiu calculat în prealabil și la care se adaugă min 2 mm,pătrați ca siguranță și sigur nu vei avea probleme pentru că la coloană este cea mai solicitanta zonă și trebuie tratată ca atare.De la doze se poate trece cu fir multi filar fără probleme firul de 2,5 se comporta la fel ca cel masiv,cu condiția legături de la capăt sa fie făcută cu simt de răspundere, cositorire după caz ,staringere cu manșoane de cupru după normativ sau chiar morsetare.Nu este recomandat legare prin răsucire cu timpul ...În afară se folosește, fără probleme contează mult priceperea electricianul.
@enceanuadin12533 ай бұрын
Nu credeai dar gasim multe aberatii
@Proiectediversediy3 ай бұрын
E plina balta.
@electrocomm3 ай бұрын
păcat ca nu pot pune poze că îți arătam eu 2.5 cu 4 împreună în MCB. o frumusețe de arc electric. o nenorocire 🫣🫣🫣
@Proiectediversediy3 ай бұрын
Poti pune poze . Foloseste asta pentru windows app.prntscr.com/en/index.html Poza 😁😁😁🔌🔌🔌 prnt.sc/ho0WBLXIxWT3