Protecțiile necesare pentru un sistem fotovoltaic: partea de curent alternativ. În acest video prezint protecțiile necesare pentru un sistem fotovoltaic pe partea de curent alternativ: protecții la supracurent și protecții la supratensiune. O sinteză a tot ce am discutat în video se va regăsi și pe site-ul fotovoltaice.info la linkul: fotovoltaice.info/dispozitive... Link manual SPD: fotovoltaice.info/wp-content/... Un filmuleț care arată ce se întâmplă cu o siguranță bidirecțională la polaritate inversă: • DC Circuit Breaker Fires
@MireaMarian-f8v Жыл бұрын
Felicitati domnule, filmuletele sunt foarte bine prezentate si fundamentate.
@adrianpetrescu62082 жыл бұрын
La multi ani!
@alexandrutivodar72192 жыл бұрын
La multi ani
@nicunedelea7052 күн бұрын
Salut,ce tip de siguranță diferențială pot pune la ieșirea de curent alternativ a invertorului,am pus una reglabilă de la 10 la 100 miliamperi reglată pe minim și nu decuplează la pierderi,aceeași siguranță pusă pe rețeaua electrică națională decuplează imediat dacă detectează pierderi către PE(curentul produs de invertor e diferit de cel al rețelei naționale ) Mulțumesc și aștept să vad finalizarea lucrărilor la sistemul fotovoltaic de la casa off-grid O zi bună
@johnflower83842 жыл бұрын
La mulți ani!
@gabrielbadea-cm4rb10 ай бұрын
Multumesc!
@alexandrutivodar7219 Жыл бұрын
Buna in schema generala de conectare a dispozitivelor de protectie atat hybrid si on grid SPD este montat inaintea MCB ului in prezentarea facuta la tine SPD este dupa MCB, multumesc
@chrisyoutube42144 ай бұрын
Eu o sa merg pe fuzibile + releu monitorizare faze + fuzibila protectie pentru releu + descarcator si bineinteles un disjunctor sau cum se numeste principal . Vreau sa iau un Deye hibrid de 20-25kw si nu ma pot risca sa trazneasca in el sau sa imi vina supratensiune/arc curent etc. cand dai 3000 euro pe el , nu te mai uiti la protectii si prețuri ca nu te poti risca , nu la cat costă unul .
@PMusic-pc7rf2 жыл бұрын
La mulți ani! 🎆
@aurelianmateiАй бұрын
Bună. Am un invertor growat 5000 și am o problema cu siguranța de ac alimentare invertor ,îmi declanșează rar dar declanșează și nu știu de ce siguranța este de 25a curba B dacă mă puteți ajuta
@jhonywak4147 Жыл бұрын
Ce dimensiune au conductori de CA pe intrare și ieșire din invertor ? 3* 2,5 mmp?
@Stlonut2 жыл бұрын
Salut, invertoarele huawei nu au SPD integrate în invertor? Au asa înțeleg din fișa tehnica a invertoarelor. Mulțumesc
@fullelectricro2 жыл бұрын
Au SPD integrate, dar SPD au o durata de viața limitată, eu am pus și extern, ca e mai greu sa îl schimbi pe Ala dacă se defectează. Plus ca, in standard se specifica ca dacă invertoarele au SPD integrat trebuie și o declarație de la producător ca îndeplinesc sarcina de protecție in sensul standardului.
@alexaion1512 жыл бұрын
La mulți ani
@adrianpunga192 Жыл бұрын
buna ziua am si eu patru stringiri 9 amperi fiecare si am siguranta de 20 de amperi trebuie sa pun mai mare ,stringul produce 70v multumesc
@marius-gabrielpopescu6752 жыл бұрын
Salut! Practic si util in schimb am o nelamurire; cum si unde se leaga invertorul ofgrid la AC( retea -invertor -retea utilizare). Adica Sig generala dupa contor sau cum?Multumesc anticipat! Un an implinit!
@fullelectricro2 жыл бұрын
Eu am pus după siguranta generală ca sa susțină toată casa, dar poți pune și mai in aval, dacă vrei sa alimentezi doar o parte din consumatori.
@marius-gabrielpopescu6752 жыл бұрын
@@fullelectricro Multumesc! Daca PVmax este450V as putea gasii un descarcator de 450 sau-430V, nu am gasit(cumparat) decat de 500v, cred ca este mare daca invertorul spune max 450V.
@fullelectricro2 жыл бұрын
@@marius-gabrielpopescu675 nu e problema, descarcatorul e mai mult pentru tensiuni transiente de valori foarte mari induse de campurile electromagnetice produse de fulgere. Pentru alea își face treaba. In rest trebuie VOCmax sa nu fie depășit.
@marius-gabrielpopescu6752 жыл бұрын
@@fullelectricro Mersi! Eu am VOCmax 421V invertorul imi cere 450V ptr MPPT invertorul Vmax 500v . Inca o data mersi nu am realizat ca este o protectie la tensiuni foarte mari, am crezut ca-s ptr tensiuni de lucru. Pentru firul de la descarcator PE ce dimensiuni se recomanda?Un,,meserias" a spus 16mm2. Cred ca-i o ,,gluma".
@fullelectricro2 жыл бұрын
@@marius-gabrielpopescu675 16 mmp e musai pentru SPD tip 1, când ai și instalație de paratrăsnet. Aici cel mai bine mergeți pe ce recomanda ei in manual, asta fiind tip 2. Din câte am văzut pe la unii producători recomanda minim 8. Eu am folosit 16 ca aveam disponibil. Pentru aprofundare pe tema SPD am pus la descriere un manual despre SPD-uri.
@petricaungureanu1967 Жыл бұрын
Salut! Poti face un filmulet ce sa includa si eoliană? Multumesc!
@fullelectricro Жыл бұрын
Nu prea am experiență cu eoliene. Cost/beneficiu nu prea se justifica o eoliana, mai bine iei un acumulator.
@petricaungureanu1967 Жыл бұрын
Pai eoliană e un sistem de generator care încearcă un acumulator, în acelaș timp reda prin invertor în paralel cu acumulatorul. Eu îl am și e ok de moment.
@fullelectricro Жыл бұрын
Eu ma refer la faptul ca o eoliana costa foarte mult pentru cat poate produce. Mai bine iei un acumulator in plus si stochezi mai mult din soare. Eventual si cateva panouri. Panourile au scazut foarte mult la pret. Cat a costat eoliana cu totul? Cat a produs? Sincer, poate daca as sta in Dobrogea, sau o zona cu potential eolian, as mai analiza un pic situatia, dar pentru restul tarii nu se justifica deloc.
@petricaungureanu1967 Жыл бұрын
@@fullelectricro așa este, se face o analiză în zona unde se instalează, bineînțeles se pun și panourile solare și între amîndouă fac randament profitabil, ma refer ca fac față consumului cerut de casa, e economică eoliana, am una de 5000w și vine cu control de încărcare pregătit și pentru panouri și cu invertor de 24v- 230v, o să experimentez și masor valorile și mai vorbim să vedem ce rezultate dau. Te salut!
@fullelectricro Жыл бұрын
Dacă vreți vreodată, sunt dispus sa facem un video. Dar să aveți ceva vechime cu ea să ne bazăm pe niște date concrete. Spor!
@marius-gabrielpopescu6752 жыл бұрын
Poate ai o solutie sau un sfat. Eu sunt linga punctul de transformare 5kv( cam la 10m) iar in fata case un stalp distributie la 3m de case la 12 m perpendicular de retaua de distributie este reteaua de 5Kv toate au impamantarea lor( incercuit de impamantari), impamantarea mea este facuta de 30 ani nu stiu cat mai este de buna dar este la 0.5m de stalp retea distributie si cam la 6m de transformator si reteaua de 5kv. Nu stiu ce sa fac sa incerc sa fac echipotential intre impamantarea mea si reteaua de distributie (stalp care este la 0.5m dr impamantarea mea) sau sa o la asa cum este. Mersi . Apropo mi s-a spus ca nu pot fi si prosumator fiind primul client langa punctul de transformare(238-240v) este adevarat sau doar........
@fullelectricro2 жыл бұрын
Eu zic sa o lași așa. Problema când ești lângă transformator este tensiunea ridicată. In multe locuri rețeaua este veche, s-au tot prelungit liniile, și ei măresc tensiunea la transformator ca sa aibă tensiune și cei de la capăt. Tu dacă devii prosumator e posibil sa nu poți injecta ca îți va intra invertorul in avarie din cauza tensiunii înalte.
@marius-gabrielpopescu6752 жыл бұрын
@@fullelectricro Mersi! Avantaje si dezavantaje, in 40 ani nu am avut probleme cu traznetul sau lipsa de teniune, dar am avut fluctuatii si inainte la tv vechi se ardea mereu cand se oprea curentul. Numai de bine!
@gabrielnan7573 Жыл бұрын
Salut! Am inteles ca pentru invertor trebuie facuta o alta impamantare, diferita de a casei. Sau NU? In schema care ai prezentat-o tu in video impamantarea este aceiasi pentru Casa, Panouri si Invertor. Multumesc!
@fullelectricro Жыл бұрын
Se face comună. Mai multe detalii: kzbin.info/www/bejne/rnikn2SFmbdnpqs
@luciancalina3763 Жыл бұрын
Șirul de panouri are și el priza de pământ separată? Si daca da ce fel de conducător ați folosit?
@fullelectricro11 ай бұрын
E legat la aceeasi impamantare. Se face o singura impamnatre.
@alexandrutivodar7219 Жыл бұрын
Buna ca o curiozitate ai masurat impedanta buclei de defect pe sistemul tau cu si fara invertor, se pare ca invertoarele acestea au o impedanta mare multumesc
@fullelectricro Жыл бұрын
Nu am măsurat. Eu nu lucrez in domeniu și nu am momentan un aparat sa pot măsura, însă la un moment dat o sa îmi iau și o sa masor. Pana una alta e musai sa ai măcar o diferențială care sa declanșeze la defect. Eventual și un releu de monitorizare faza. Și nul tratat.
@florentinbarbieru5868 Жыл бұрын
@@fullelectricro asa este... Cum spune Domnul, Pe un canal dedicat electricienilor Domnii de acolo, au măsurat cu aparat dedicat, într-adevăr a ieșit cam mare.. Dar domnii au precizat că poate fi un defect al Acelui aparat.
@ionutjohn600910 ай бұрын
Salut! Protecțiile menționate sunt pe AC IN sau AC aut?
@fullelectricro10 ай бұрын
Pentru ambele. Gasiti aici un pic mai detaliat, și cu scheme la final. fotovoltaice.info/dispozitivele-de-protectie-necesare-pentru-sistemul-fotovoltaic/
@ionutjohn600910 ай бұрын
@@fullelectricro Mulțumesc mult! Deci este recomandat SPD pe intrare AC cât și pe ieșirea din invertor către consumatori?
@fullelectricro10 ай бұрын
Pe AC OUT nu. In schemele alea puteti vedea exact. Ideea e ca la ONGRID nu exista AC IN sau AC OUT, doar AC, pe unde si injecteaza si consuma, si in cazul ala e necesar SPD. La hibrid/offgrid avand searate, nu e necesar pe iesire decat daca se pleaca cu un cablu aerian catre consumatori.
@ionutjohn600910 ай бұрын
@@fullelectricro Mulțumesc foarte mult! Sunteți de apreciat.
@alexandrutivodar7219 Жыл бұрын
Buna in scherma SPD este montat gresit sau corect ? multumesc
@fullelectricro Жыл бұрын
Vedeti aici schemele: fotovoltaice.info/dispozitivele-de-protectie-necesare-pentru-sistemul-fotovoltaic/. Nu știu exact care schema va referiți în video, dar în articol sunt 2 scheme la final.
@pepe1978ify8 ай бұрын
Salut si buna ziua domnule scuzati deranjul miam cumparat 6 panouri fotovoltaice de 600w, voc:41,3.isc:18,42.si tensiunea la putere maxima este de 34,9 .Vreau sa fac doua stringuri trei panouri pe string si sa le leg in paralel pe amandoua .Intrebarea meaeste ce siguranta fuzibila dc trebuie sai pun ,si de cati amperi? Va multumesc mult
@fullelectricro8 ай бұрын
La 1 sau 2 stringuri în paralel nu ai nevoie de fuzibile. Dacă vrei totuși să pui, trebuie să fie peste 1,25xIscx1,1 (25A) și sub Maximum Series Fuse de la panou.
@levyciobanu Жыл бұрын
Salutare ce sigirata trebuie pus pe cablu care iese din invertor eu am montat de 16 am dar nu bate jos nu stiu de ce poate de aceia am reglat tensiunea la 220 pe invertor mulțumesc
@fullelectricro Жыл бұрын
Depinde ce invertor ai. Citeste in manualul lui ca ei pun recomandari.
@rihmah70422 жыл бұрын
Salut,eu am cumpărat acumulator Orient Power
@danielnastase3750 Жыл бұрын
Pentru selectarea sursei ce va alimenta panoul de distributie al casei, se poate folosi un comutator gen 1-0-2 cu 2 perechi ?
@fullelectricro Жыл бұрын
Teoretic da.
@florentinbarbieru58687 ай бұрын
Este mai "anevoios" dar mult mai sigur decât un ATS.., asta dacă respecți datele tehnice (volți, amperi)..
@claudiucu Жыл бұрын
Salut, daca toatele cele 3 distante distantele invertor-panouri, invertor-firida strada(&contor), invertor-tablou sigurante din casa este mai mare de 10m, care descarcatoare de supratensiune trebuie dublate? Multumesc anticipat!
@fullelectricro Жыл бұрын
Citez din standard: 712.534.103 Montarea SPD pe partea de curent alternativ Când sunt necesare SPD şi invertorul este situat la mai mult de 10 m faţă de originea instalaţiei, trebuie instalat un SPD în plus lângă invertor, în afară de cel instalat la originea instalaţiei. 712.534.104 Montarea SPD pe partea de curent continuu SPD pe partea de curent continuu trebuie amplasate cât mai aproape posibil de invertor. Pentru asigurarea unei protecţii corecte, pot fi necesare SPD suplimentare, mai departe de invertor. NOTA 1 - Un exemplu este în cazul în care distanţa dintre intrarea în clădire a cablului de curent continuu şi invertor este mai mare de 10 m. NOTA 2 - Nivelul impulsului de tensiune asupra echipamentului electric depinde de distanţa sa faţă de SPD. Peste 10 m distanţă, valoarea acestei tensiuni se poate dubla datorită efectului de rezonanţă (fenomen de amplificare datorită frecvenţelor ridicate ale impulsului de curent de trăsnet).
@claudiucu Жыл бұрын
@@fullelectricro Pe scurt se recomanda adaugarea unui SPD in apropierea PV-uri (originea instalatiei) fata de cel deja adaugat in imediata apropiere a invertorului?
@fullelectricro Жыл бұрын
@@claudiucu teoretic da, daca sunt panouri instalate la sol mai departe de invertor. Dacă aveți pe acoperiș e de ajuns 1. Sunt alte standarde care intra mai în detaliu, daca nu mă înșel și i7 de anul asta are o secțiune legata de SPD-uri. Nu am avut timp sa studiez așa mult cazul asta, o sa mai revin.
@claudiucu Жыл бұрын
@@fullelectricro In cazul meu PV-urile sunt instalate pe acoperis la o distanta de 15-20 de metri pana la invertor. Am montat cate un SPD de curent continuu pe fiecare string langa invertor si un SPD de curent alternativ langa invertor.
@fullelectricro Жыл бұрын
Eu zic că e ok așa.
@marcoall5832 жыл бұрын
salut si felicitari,daca imi pun invertorul in garaj si nu mai trag cablu pana la intrare in casa ,pot injecta PRINTR-O PRIZA DIN GARAJ, VOI OBTINE ACELASI REZULTAT, MULTUMESC ?
@fullelectricro2 жыл бұрын
Depinde. O sa fii limitat de secțiunea cablului dus la priza respectiva. Adică la 2.5 mmp cât e de obicei la o priza, maxim 16 amperi adică 3,6 kw….. eu unu as trage cablu dedicat. Citește manualul de la invertor, el îți spune secțiunea necesară a cablului si siguranta necesară.
@catalincarp400 Жыл бұрын
Bună ziua, SPD ul tip 2 nu se leagă la intrarea în siguranță?
@fullelectricro Жыл бұрын
Presupun ca ne referim la SPD pentru curent continuu. Nu este o regula, adică in standard nu este specificat acest aspect, ci doar ca se montează cât mai aproape de invertor. Cel mai bine se citește manualul SPD. In articolul de pe site am specificat ca SPD se montează in amonte de siguranța, cu logica că dacă declanșează siguranta, SPD nu mai este activ și panourile nu sunt protejate. Însă eu, pentru cazul meu, unde am un separator ca am 2 șiruri in paralel, am montat după separator, cu logica ca dacă vreau sa intervin la el in caz de defect ( când oricum nu funcționează) pot sa intervin ușor deoarece îl separ de panouri. Și și dacă as vrea sa modific ceva, nu ma apuc pe furtuna când este riscul sa fie nevoie de el.
@fullelectricro Жыл бұрын
Scuze, Acu mi-am data seama ca e comentariul la partea de alternativ. Cel mai bine se citește manualul SPD care specifica dacă are nevoie de o siguranta in amonte sau nu. In rest sa fie cât mai aproape de invertor. Dacă ai invertorul lângă tabloul general, eu zic ca îl poți pune imediat după general. Eu as pune după siguranta generală ca sa pot interveni la el ușor. O sa revin cu un răspuns complet, căci contează și tipul de retea. In general la noi in țara e utilizat sistemul TNC-S.
@electriceelectronicehome76092 ай бұрын
In schema este gresit , conductoarele pentru SPD sa va lua dupa mcb sau separator cu fuzibile nu de la conductoarele panourilor !!
@fullelectricro2 ай бұрын
E discutabil, și eu as monta după separator, dar uite aici (www.chorus.ro/files/cataloage/finder/ghid-utilizare-descarcatoare-de-supratensiune.pdf) la pagina 55 se specifica clar: Descărcătorul (SPD-ul) se montează în amonte de întreruptorul de secţionare şi manevră pentru că, dacă acesta este deschis, invertorul este protejat, însă nu şi modulele. Cel mai important este sa te uiți pe instrucțiunile de montaj de la SPD-uri, difera de la marca la marca.
@iustiniangruie78542 жыл бұрын
Fb. La mulți ani tuturor
@iacovacheiuliangheorghe64 Жыл бұрын
Salut nu imi faci si mie un montaj invertor panouri sigurante la 2kw de panouri of grid ca nu ma pricep evident contra cost
@fullelectricro Жыл бұрын
Salutare, îmi pare rău dar nu am timp.
@mirceacalota3490 Жыл бұрын
Buna ziua Eu am bransament nou si in el se gaseste un diferential trifazat de 300 mA care este legat si la un releu de supratensiune 270 V plus minus 10 V. intrebarea este mai este nevoie de un descarcator SPD pe partea de AC ? Multumesc anticipat pentru raspuns
@fullelectricro Жыл бұрын
Da, SPD reacționează in milisecunde la supratensiuni induse. Genul acesta de supratensiuni trec de releul acela pana sa declanșeze, el declanșează mult mai lent.
@catalinnitu7071 Жыл бұрын
Pentru panouri fotovoltaice trebuie împământare separată de împământarea casei?Mulțumesc anticipat
@fullelectricro Жыл бұрын
Nu, se leaga la aceeasi impamantare.
@KodaEV Жыл бұрын
Salut, Stiu ca ești super bine intenționat dar de cand te urmăresc Nu cred ca voi mai termina vreo data proiectul meu Parcă e din ce in ce mai complicat
@fullelectricro Жыл бұрын
Poate de aia mai apelează lumea și la instalatori autorizați :)
@mp4338 Жыл бұрын
Atentie! ON GRID va da si energie la reteaua electrica a distributorului si OFF GRID nu va va aceasta energie. HYBRID, adica da energie la retea si la bateria tampon instalatiei sau se incarca de la invertor.