Ευχαριστώ πολύ τον Nada που σημείωσε πως όταν λέμε τον χρόνο συνήθως δεν χρησιμοποιούμε το "σε". Δηλαδή λέμε: "Είμαι στην Ελλάδα από το 2010" "Γεννήθηκα το 2004" "Θα πάω στην Κρήτη το 2022" Αυτό είναι μια σχετικά καινούργια αλλαγή στη γλώσσα. Ακόμη υπάρχει και ο παλιότερος τύπος. Έτσι μπορεί να διαβάσετε π.χ. "Στα 1950 έφυγε στο εξωτερικό"
@ellinika_pantou3 жыл бұрын
Θέλετε να γράψετε δικές σας προτάσεις με κάποιες από αυτές τις προθέσεις;
@WALID12345_3 жыл бұрын
👋👋
@Πέτρος-γ4κ3 жыл бұрын
Μπράβο 🙃 Σας, Ευχαριστώ παρά πολύ 🙃. Αυτό το βίντεο, μου αρέσει πολύ 👍. Είναι πολύ εντειαφερον. Μπορώ να λέω ,σε+τον,την και τον,πχ,Μένω στην Αθήνα .θα δουλεύω από ατις 5 το μεσημέρι, Πίνω τον καφε μου,με ζαχαρι,χωρίς γάλα .θα είμαι στο σπίτι κατά της 6 ώρα το μεσημέρι,θα ετοιμάζομαι για την δουλειά μου.η Ελληνική γραμματική ,είναι πολύ ενδιαφέρον.
@ellinika_pantou3 жыл бұрын
Ενδιαφέρον! Να είσαι καλά, Μαρίν.
@ellinika_pantou3 жыл бұрын
θα δουλεύω από τις ... / θα είμαι στο σπίτι κατά τις.../ -αυτό το "τις" είναι το άρθρο της αιτιατικής του πληθυντικού και το γράφουμε με γιώτα - έχουμε και το "της" που είναι άρθρο της γενικής του ενικού π.χ. το βιβλίο είναι της Μαρίας
@Nada-adaN3 жыл бұрын
@@ellinika_pantou Σε ευχαριστώ για το πολύ ενδιαφέρον βίντεομάθημα. Αλλά κάτι μου μπερδεύει. Λέμε για παράδειγμα "γεννήθηκε το 1980", αλλά αυτό είναι αριθμό.
@ellinika_pantou3 жыл бұрын
@@Nada-adaN Ναι, έχεις δίκιο. Με τα χρόνια δεν χρησιμοποιούμε το "σε" - δεν το είπα - πρέπει να βάλουμε το σχόλιό σου πάνω να το δουν όλοι!
@Nada-adaN3 жыл бұрын
@@ellinika_pantou Εγώ σε ευχαριστώ. Διότι μου μπέρδευα πάρα πολύ αυτό το ζήτημα του "σε" για πάρα πολύ καιρό. Επιμελήθηκα το σχολείο διότι έλειπε το "για" μετά από το ευχαριστώ και αντικαταστάθηκε το κάποιο από κάτι.
@gsakcay2 жыл бұрын
Thank you.
@ellinika_pantou2 жыл бұрын
Γεια σου, gokhan. Σε ευχαριστώ πολύ που με ευχαριστείς για κάθε βίντεο που βλέπεις. Έχω μία ερώτηση: πόσον καιρό μαθαίνεις ελληνικά;
@Πέτρος-γ4κ3 жыл бұрын
Χρησιμοποιούμε,προθέσεις με αιτιατική,όταν μιλάμε,για καιρό ,η μέρες της εβδομάδες.η ώρα . Π,χ. Τι ώρα είναι-η ώρα είναι πέντε πάρα δέκα η' - πάρα δεκαπέντε. Θα ήθελα έναν καφέ,χωρίς γάλα. Θα πηγαίνω για ψώνια. Είμαι από τη Βουλγαρία. Τρένο για την Αθήνα,φεύγει στις 5 ώρα το μεσημέρι. Σήμερα θα κοιμάμαι μέχρι τις 7 το πρωί. Σήμερα θα πάμε μαζί προς το καταστήματα .
@ellinika_pantou3 жыл бұрын
Πολύ ωραία, Μαρίν. Πρόσεξε: "Το τρένο για την Αθήνα"(χρειάζεσαι και το άρθρο) και "θα πηγαίνω για ψώνια" σημαίνει ότι θα πηγαίνεις π.χ. κάθε μέρα, κάθε Σάββατο, τα απογεύματα κλπ. δηλαδή πολλές φορές. Αν θέλεις να πεις για μία φορά, τότε πρέπει να πεις "θα πάω για ψώνια" π.χ αύριο το πρωί
@Πέτρος-γ4κ3 жыл бұрын
@@ellinika_pantou Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακριβής ενέργεια, θέλω απλώς να επισημάνω την πρόθεση. Σας Ευχαριστώ ,για τη βοήθεια σου. 😊
@martha_ntakou Жыл бұрын
Δεν είναι " μένω στη Θεσ/νίκη" αντί για "στην" ; Επίσης, το "ώς" όταν σημαίνει "έως" έχει τόνο αλλά όταν σημαίνει "σαν" δεν έχει τόνο.
@ellinika_pantou Жыл бұрын
Γεια σου, Μάρθα. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Όντως, σύμφωνα με τη γραμματική, το -ν- δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκεί, καθώς, ακόμη και στις περιπτώσεις που, παρά τον γνωστό κανόνα, ακούγεται στον προφορικό λόγο, όπως είναι και η περίπτωση στο βίντεο, δεν γράφεται. Σκέφτηκα όμως ότι ο ρόλος των υποτίτλων είναι να βοηθήσουν την παρακολούθηση αποτυπώνοντας αυτό που ακούγεται, όπως ακούγεται. Θα ήθελα να μάθω τι πιστεύεις εσύ γι' αυτό. Όσο για το ώς και ως, ο Μπαμπινιώτης τα διακρίνει γράφοντας το ένα με τόνο και το άλλο χωρίς, το ΛΚΝ όμως δεν κάνει αυτή τη διάκριση και αλήθεια δεν μπορώ να φανταστώ μία περίπτωση που θα μπορούσε κανείς να τα μπερδέψει. Σκέφτεσαι εσύ κάποια τέτοια περίπτωση;
@martha_ntakou Жыл бұрын
@@ellinika_pantou Να μπερδέψει τα "ως" δεν νομίζω αλλά υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμένα που σίγουρα αναρωτιούνται αν τελικά οι κανόνες που ακολουθούν είναι σωστοί ή όχι. Όσον αφορά το τελικό ν, όντως στον προφορικό λόγο το χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο. Αν οι υπότιτλοι μπαίνουν αυτόματα τότε καταλαβαίνω, όντως βοηθά να τα βλέπουμε. Σας ευχαριστούμε για τα βίντεο!
@ellinika_pantou Жыл бұрын
@@martha_ntakou Συχνά συμβαίνει οι γλωσσολόγοι να διαφωνούν για διάφορα θέματα και αυτό δημιουργεί μία σύγχυση ως προς τους ισχύοντες κανόνες. Σ' αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα κάτι που ίσχυε μέχρι πριν λίγο να μην ισχύει πια. Τα γραπτά όμως παραμένουν και συχνά διαβάζουμε τα ίδια πράγματα γραμμένα διαφορετικά γιατί πρόκειται για κείμενα διαφορετικών εποχών. Σε γενικές γραμμές στη διδασκαλία της γλώσσας ακολουθούμε τη σχολική γραμματική, παρουσιάζοντας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, τις διαφορετικές απόψεις. Στη σχολική γραμματική οι μοναδικές μονοσύλλαβες λέξεις που τονίζονται είναι: πώς, πού, ή, καθώς και οι αδύνατοι τύποι των προσωπικών αντωνυμιών όταν υπάρχει πιθανότητα να τις μπερδέψουμε με τις κτητικές αντωνυμίες π.χ. η δασκάλα μου είπε (η δασκάλα μου) / η δασκάλα μού είπε (η δασκάλα είπε σ' εμένα)