Рет қаралды 2,117
Yetişkinin zihninde çocuk genelde birbirine zıt iki temsille yer alır. O hem ebeveynlerine ait değerli bir nesnedir hem ebeveynlerin kendilerine kıyasla yetersiz bulduğu, gelişmeye, büyümeye ihtiyacı olan bir öznedir. Anne baba olan yetişkinin çocuğa bu ikili yatırımı, uzun süren ebeveynlik uğraşılarının yani çocuk büyütmenin temel hareket noktalarını da oluşturur. Bireyin içinde bulunduğu topluluğa dahil olma içgüdüsü kadar özerk olma içgüdüsü de onun yaşamını yönetir. Bağımsızlığı arayan bu ikinci durum; elde edilmesi, ulaşılması hep bir ötekine karşı verilmesi gereken bir mücadeleyi mi içerir? Ayrıca neden tüm bireyler ve topluluklar için kendi bağımsızlıkları o denli önemliyken ve mücadelesi verilmişken, ötekilerin benzer süreçlerine destek olmak yerine kısıtlamaya, engellemeye çalışırlar? Bu söyleşide Neslihan Zabcı ve Sezai Halifeoğlu bireyselleşme sürecini çocukluk ve ergenlik dönemi bağlamında ele alıyor, anne baba ve çocuk/ergen arasındaki sınırları, aşırı ebeveynlik ve tam tersi eksende erken bireyselleşmede ortaya çıkabilecek sorunsalları tartışıyor.
“Psikanaliz Defterleri: Çocuk ve Ergen Çalışmaları” dizisinde yer alan kitapları buradan inceleyebilirsiniz: www.yapikrediy...
#YapıKrediKültürSanat #Locada yapılacak söyleşiye etkinlik salonunda izleyici olarak katılabilirsiniz. Ayrıca etkinlik sırasında yapılacak canlı yayınımızı kanalımızdan izleyebilir, konuşmacılarımıza yöneltmek istediğiniz soruları sohbet bölümüne yazarak söyleşimize katkıda bulunabilirsiniz.