Kerrassaan erinomainen ja valtavan mielenkiintoinen haastattelu. Iso kiitos herroille!
@caterinemariiakatariinasal4357 Жыл бұрын
Joo tiedän tuon, koska minulla oli vuokralainen, jolla oli nuo sairaudet ja hän tuhosi yhden asuntoni, jossa hän asui. Nuo ovat kyllä vaarallisia sairauksia, jotka pitää saada hoidettua.
@LebowskiDudeful Жыл бұрын
@@caterinemariiakatariinasal4357 Ei omaisuuden tuhoamisen kyllä pitäisi oikeuttaa pakkolääkintään sen enempää kuin kehenkään ei saa ruiskuttaa väkisin amfetamiinia. Mutta jos nyt harva se päivä käy kadulla tuntemattomien jalankulkijoiden kimppuun, niin sitten voi pakkolääkitä.
@annepaananen1018 Жыл бұрын
Todella mielenkiintoista asiaa. Kuuntelin alusta loppuun ilman taukoa. Kyllä pitäisi lisätä hoitopaikkoja ja tietenkin osaavaa henkilökuntaa. Hoitoonpääsy helpottuisi.
@VeikkonenAikamoinen Жыл бұрын
Perin mielenkiintoinen haastis,ja selvästi erittäin rautainen alan ammattilainen tämä mies.
@marja-tkarhu53207 ай бұрын
Hyvä haastattelu ,tietoisuus on valtavaa Jyrki Korkeila ,kiitos tästä ❤
@Codeej Жыл бұрын
Saataisko me Jyrki vielä takaisin PART 2 voisi olla todella hyvä. Siinä voisi keskustella Suomen tilanteesta, lääkkeistä tarkemmin ja sairaloiden tilanteesta.
@kasvataymparivuoden10 ай бұрын
Kiitos! Tosi selkeä ja opettavainen haastattelu :)
@NormiHelena2 жыл бұрын
Syy suhde seuraus...psykoosi... mielenkiintoista keskustelua molemmilta,kiitos
@jonniejoni74972 жыл бұрын
Nut oli hyvää asiaa. Jyrki Korkeila uudestaan ja jatkatte siitä mihin jäitte. Viimeinen aihe oli erittäin mielenkiintoinen.
@Kyosti50002 жыл бұрын
Kannatan! Todella tämä herra oli aivan loistava haastateltava.
@leenaisohaka1552 Жыл бұрын
Todella mielenkiintoinen haastattelu.
@helvimeriruoko8627 Жыл бұрын
Kiitos tosi mieenkiintonen
@arimaarnela7462 Жыл бұрын
Kyllä. Se oli hyvä yleissivistävä paketti. Kiitosta vaan.
@mirja-dk2pjАй бұрын
Hyvin mielenkiintoinen haastattelu Onneksi voidaan hoitaa😂😢😢😢😮😮😮
@raimohuotelin5191 Жыл бұрын
Tämä oli niin mahtava haastattelu että kuuluu sarjaan Lauerma ja kumppanit.
@osmonautinmatkassa Жыл бұрын
Kiistatta asiallisin, monipuolisin ja informaatiotäyteisin suomenkielinen video aiheesta. Hyvä te!
@sttonep2422 жыл бұрын
hyvä vieras, mukava kuunnella
@katjanarhi7220 Жыл бұрын
Kiitos paljon viestistä ✨💛✨💛✨💛 tämä puhdisti jotain🙏🙏🙏
@248aie5 ай бұрын
Närhi teidän suku uskoo jumalaan muistan seinäjoki. Pidä usko jumalan. Siunausta 🙏
@danielmarkkula30042 жыл бұрын
23:03 minulla noita hypnacogioita on runsaasti. Kiitos lääkkeen nimeltä mirtazapin!
@jondemunde76482 жыл бұрын
Loistavaa matskua! Toivottavasti nuoret löytää! Et ei tarvi kulkee samaa polkua kun minä eli kantapään kautta.
@Ruut502 жыл бұрын
Noita tauteja aiheuttaa saatana. Jeesus poisti miehestä legioonan verran pahoja henkiä. Rakkaus ja rukoileminen on hyväksi tälle sairaudelle 🙏💞🛐✝️❤️
@vendettagrazie5653 Жыл бұрын
Sellaset psykoosit sieltä
@MikeyBrisson Жыл бұрын
Sieltä semmoset pikku sekoilut
@TheKultasuu2 жыл бұрын
Toivoisin, että haastattelusta mentäisiin enemmän keskusteluun, nyt vaan moneen todella mielenkiintoiseen vastaukseen kommentoidaan vain, että "joo" ja mennään suoraan seuraavaan kysymykseen. Kannattaa aina kuunnella vastaus ja miettiä miten rakentaa hyvä kokonaisuus, yleensä se ei synny siitä, että kysyy vain monta kysymystä peräkkäin. Sinänsä mielenkiintoinen aihe.
@parrakaskirjanpitaja6 ай бұрын
Kylläpä puhuu Jyrki viisaasti. 👍
@uncle_google72 жыл бұрын
Kiitos mahtavasta haastattelusta. Muutama asia jäi kuitenkin mietityttämään. Jyrki mainitsi useamman kerran skitsofreniaan sairastumisen ikään kuin "matkana", jossa sairauteen/oireisiin voidaan puuttua jo ennen kuin skitsofrenia ilmenee. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Toinen kysymys liittyy vähän samaan asiaan. Keskustelun ja Jyrkin kokemukset skitsofreniaan sairastumisesta tuo kuvan, että skitsofreniaan sairastuminen on liukuva eikä niinkään mustavalkoinen, että sairaus joko on tai ei ole. Tämä tuo esille kysymyksen skitsofreniaan sairastumassa olevan kokemuksen itse sairastumisesta. Jos sairastuminen tapahtuu liukuvasti ja skitsofrenia heikentää todellisuudentajua niin tietääkö henkilö, että on sairastunut tai sairastumassa? Käytän seuraavaa, jopa vähän liioiteltua esimerkkiä selkiinnyttääkseni omaa pointtiani. Elämääni ilmestyy uusi ystävä ja hänestä tulee minulle todella läheinen. Mistä voin tietää, että tuo ei ole vain skitsofrenian tuotos, johon olen tietämättäni sairastunut/sairastumassa?
@Fullmunkki2 жыл бұрын
Psykoosijaksoa edeltävää aikaa kutsutaan prodromivaiheeksi, jolloin tapahtuu muutoksia mielentilassa, masennus yleisin merkki. Puuttumiseen vaikuttaa yksilön avunhakeminen, jos muutoksia ilmenee. Riippuu sairauden laadusta ja yksilön kyvystä, pystyykö ja tunnistaako muutoksia mielentilassa, ensimmäinen psykoosin laukeamiseen johtavat muutokset ovat yleensä vaikeita tunnistaa, jälkimmäiset kerrat ovat helpompia jos sairauden laatu ei ole pahimmasta päästä ja henkilö oppii tunnistamaan piirteitä. Visuaaliset hallusinaatiot ovat harvinaisia, varsinkin niin moniulotteiset että pystyisit sopimaan ihmissuhteita (jos hahmo ei ole todellisuudesta tuttu) ovat hyvin, hyvin harvinaisia. Suvussa on ollut monta tapausta ja sairastan itse kaksisuuntaista, jossa äärimmillään voi esiintyä psykoosia, niin maniassa kuin masennuksessa mutta ensimmäisessä useammin. Näistä seikoista johtuen olen nähnyt sekä itsenäisesti ottanut selvää, koska tiedostan riskin psykoosin laukeamiseen omalla kohdalla. Henkilökohtaisesti en ole ollut psykoottisessa tilassa, ennen sairastumista olen käyttänyt psykedeelejä eli olen kokenut tajunnan muuttumisen, mutta tiedostin mikä oli totta, mikä ei eli ei voi laskea, ainoastaan tiedostan realiteetissa irrallaan olevan tilan.
@samuellahteenmaki5957 Жыл бұрын
Jos ihmisellä alkaa näkymään lieviä psykoosin oireita (ollaan liukumassa) niitä voidaan mahdollisesti hoitaa pienellä lääkityksellä. Ensin pitäisi kuitenkin saada selville, johtuuko esimerkiksi nopeat välähdyksen omaiset harhat psykoottisuudesta, vai esim. dissosiatiivisuudesta. Jälkimmäiseen kun lääkehoito ei juuri tehoa vaan suositeltavin hoitomuoto on terapia ja mahdollisen stressin vähentäminen.
@mikaelrusi-sn9hn2 ай бұрын
Siis mahtavaa, hyvä että lapsen hyväksikäyttäjät saavat antaa uhreille diagnooseja ja lääkitä heitä❤ ja asianpuolesfa puhuminen on niin mahtavaa❤ mukava että SUOMESSA on näinkin hyvä terveyden hoito että kykenevät pitämään uhrit lääkittynä koko elämän ja kerrankin saavat uhrit uskomaan että he ovat sairaita. Terveisin Jaakko Mikael Rusi Älä nyt ilmotusta tee minusta, vai onko jotai salailtavaa? Onhan mulla muutama rakastettava kyttä jotka kuljetti mut pakko hoitoon, en mä paljoo niitä uhoovii vässyköitä hauku oikeudessa, ne sai ainakin paskalakki nimen, mulla onki heille jo kaksi lempinimeä, toinen sopii heille kaikille jotka oli on ringissä mukana se saattaa selvitä myöhemmin lukijoille. Herra asiantuntia, miksi olet noin ruma, eiku hehe, onko murha jos pitää lääkittynä kunnes kuolee? Ja mihin pakenisisit jos jäisit kiinni manipuloinnista tai jopa aivopesusta?
@JH-6662 ай бұрын
Selvä 😵💫 pitääpä ottaa iltaryynit T: avohoitopotilas 17v
@mordgrimm2 жыл бұрын
Kuulostaa ihan multa ja mun kavereilta.
@SalmeViljakainen2 күн бұрын
Kiitos tästä❤
@brewtality_2 жыл бұрын
Skitsofreenikkona ainakin huomannut myös että on aika erilaisia variaatioita, itsellä se ilmenee jopa fyysisinä vakavina oireina, ikäänkuin omassa kudoksessa/geeneissä olisi jokin mutaatio, jolla on oma tahto, ja täten menen yleensä aika sekaisin varsinkin syödessäni. On kai monia erilaisia ei lääkehoitoon liittyviä metodeja mm. paasto, ruokavalio, mieluiten kokonaan nestemäinen tai mahdollisimman kevyt, omanlaiset lääkkeet mitä luonnosta saa, ja tämä viimeinen varmaan aiheuttaa vieroksuntaa, mutta jopa virtsa-terapia oikein harjoitettuna saattaa parantaa monia vaivoja, vaikka ollessaan varmaan monien korvaan erittäin kyseenalainen hoitomuoto. Myös pelkkä mehu/hedelmädieetti on tehokas, mutta hankala ylläpitää, myös perehdyin keksiaikaiseen munkkityyliseen olutpaastoon, jota en ole vielä kunnolla kokeillut, mutta tämän takia ne varmaan viskiä, sekä olutta siellä luostareissa panee, ironisesti. Omalla tapaan erottaisin psykoosin taas kemiallisena epätasapainona, kuin taas skitsofrenian omanlaisena stabiilina jakomielitautina, tuntuu että kehossa on kaksi eri tahtoa/olentoa, toinen minä, ja toinen joku muu.
@samipaaso2451 Жыл бұрын
Eli aina ei vasen käsi tiedä mitä oikea tekee ja päinvastoin..
@brewtality_ Жыл бұрын
@@samipaaso2451 Joo, varsinkaan kun on jakomielitauti, hyvin sopii tähän hullujen ihmisten aikakauteen kieroutuneesti kun kukaan ei ole tietoisia teoistaan, ja siitä mihin ne johtaa, vertauskuvien ironia, perspektiivistä kiinni. Hullut näkee hulluja, ja terveet terveitä. Tuohon aiempaan vielä, niin vedin kyllä kaljapaastoa viikon, oli aika rankkaa. Ehkä nuo muut mielummin ja maksan puhdistus kivistä erittäin tärkeä jotta kehon metabolia lähtee toimimaan. Muuten varmaan autofagia paras millä lähteä palautumaan.
@ritawallin4 ай бұрын
Korkeila on ehkä paras haastateltava! Kuuntelen nämä moneen kertaan. Tykkään tästä haastattelijasta myös 👍
@LebowskiDudeful Жыл бұрын
Jännä miten moni aspergeri sai ennen skitsofrenia diagnoosin ja kauhean kuola lääkityksen.
@marttikoivisto-musaviihde3352 Жыл бұрын
Jyrkin ääni ja puhetapa kuulostaa muuten erehdyttävästi Timo Soinilta! 😀
@VmKobudo Жыл бұрын
Suosittelen perehtymään enemmän psykoosin oireiden tunnistamiseen, jos Jyrkin ääni kuulostaa aivan Soinilta.
@matti9186 Жыл бұрын
onpa siinä ihminen joka tuntuu sellaiselta jonka koko olemus huokuu jo pelkästään vastauksia omiin kysymyksiini
@effexon2 жыл бұрын
Korkeila mainitsi 2miljoonan suurkaupungin, mutta oma kokemus on että pk-seudulla on noita ongelmia, ja täällä on se 1,5-2miljoonaa asukasta ja nuor samat piirteet että kaikki yksiköt ovat suuria ja joka päivä on valtava tuntemattomien ihmisten massa. Sellaiselle joka on lapsesta asunut täällä asia voi olla helpompi, on ehkä osannut lokeroida elämää siten ettei tuhlaa energiaa väärissä konteksteissa ihmisiin.
@harmonygift807 Жыл бұрын
Jyrki takaisin! Part 2
@puheenaihefi Жыл бұрын
Moro! Jyrkin kanssa on tarkoitus tehdä lisää jaksoja - Rami 🧔🏻♂️
@odepoderode Жыл бұрын
Jyrki Korkeila on käsittämättömän pohjaton "elävä tietopankki" psykiatrian ja psykoterapian alalla.
@rebekkanikula9986 Жыл бұрын
Sosiaaliset kontaktit mainittiin useampaan kertaan. Onko autisminkirjolla yhteyttä psykoosiin?
@LebowskiDudeful Жыл бұрын
"Jos me saatais yhteistyö aikaiseksi", eli pakko yhteistyön nimissä suostua syömään lääkkeitä, vaikka olisi kuinka kahviakin yms. vältellyt puhdas vegaani.
@raijalaine8910 Жыл бұрын
Muuten hyvä paketti, mutta kannabiksen haitalliset vaikutukset psyykkeeseen ei tullut kunnolla esille.
@xCode228 ай бұрын
Itsellä aika paljon kokemusta kyseisestä aihepiiristä ja vastaan mielelläni kysymyksiin 20-vuoden skitsofreniakokemuksella.
@JuFF1989_FI2 жыл бұрын
Välillä ei ole aikaa kuunnella näitä kokonaan. Olisiko mahdollista lisätä videoiden perään yhteenveto, jossa tiiviisti käytäisiin aiheita läpi?
@puheenaihefi2 жыл бұрын
Hei! Idea on hyvä, mutta tällä hetkellä meillä ei ole sen toteuttamiseksi resursseja. Tulevaisuudessa jaksojen sisällöistä voi hyvinkin olla saatavilla myös kirjalliset tiivistelmät.
@jarkkojukkola9790 Жыл бұрын
Ehkäpä ne onkin henkiä jotka ns. puhuu mutta tähän ei ole vielä tultu. "Sairastunut" on alttiimpi ja herkempi toisten tasojen värähtelyille kuin normaalisti olisi ja siihen voi vaikuttaa myös stressi etc.
@simpleman393 Жыл бұрын
Part kakkonen tulossa?
@Metadonimies Жыл бұрын
Itselläni kannabis pilasi psyykkeeni loppuelämän ajaksi.
@vendettagrazie5653 Жыл бұрын
Eikä pilannut, pieni ryhmä ihmisiä ympärilläsi teki sen.
@VmKobudo Жыл бұрын
Hieno johtopäätös tässä hetkessä. Toivottavasti huomenna ajattelet toisin.
@hyge2694 ай бұрын
Samat sanat, poltin 13vuotiaana ja sen jälkeen ollu paniikkihäiriöitä ja nyt oon siis 18v.
@maketf23439 ай бұрын
lyhykäisyydessään: it ii what it ii
@xCode228 ай бұрын
tässä keskustelussa nyt hieman maalataan negatiivisempi kuva kuin on todella edes tarpeen
@lauraelina34316 күн бұрын
Mietin, et kun puhutte näistä aiheista, niin onkohan WHO:nkin suosittelema, Länsi-Lapissa kehitetty avoimen dialogin malli tuttu sulle ja se, kuinka siinä ymmärretään psykoosi ja kuinka siinä mallissa autetaan ihmisiä, jotka käyvät läpi jotakin psykoottiseksi tulkittua. Avoimen dialogin mallissa tulokset on olleet poikkeuksellisen hyviä verrattuna keskeisesti lääkitykseen perustuvaan hoitoon ja suurelle osalle ei ole aloitettu psykoosilääkettä hoidon missään vaiheessa ja suuri osa on psytyneet palaamaaan töihin ja opiskeluihin. Malli on vaan valitettavan heikosti Suomessa tunnettu ja vähän käytetty, vaikka on kansainvälisestikin saanut paljon huomiota. Suosittelen katsoo tän psykoterapian professori Jaakko Seikkulan luennon keväältä -24 tästä aivoimen dialogin mallista: m.kzbin.info/www/bejne/jnLaYpJsoc1pqdk&pp=ygUnamFha2tvIHNlaWtrdWxhIHBzeWtvb3NpbiBwYXJlbXBpIGhvaXRv Seikkulalla on kans loistava kirja Dialogi parantaa - mutta miksi? Myös psykologian dosentti Tomi Bergströmillä on aiheessta loistava kirja Mieletön häiriö - psykiatrian ongelma ja sen ratkaisu. Suosittelen kans palkitun tiedejournalistin Robert Whitakerin juuri suomeks julkaistua kirjaa Hulluna Amerikassa.
@Roscapeaux9 ай бұрын
Itseäni jäi kiinnostamaan miten ammattilainen erottaa esimerkiksi vaikeasti autistisen / autismikirjolla olevan henkilön psykoositasoisesta potilaasta, joka kärsii esimerkiksi skitsofreniasta. Jos nyt ajatellaan vaikkapa sulkeutuneisuutta, kiihtymystä, motorista levottomuutta tai passiivisuutta, esim. ei halua ottaa katsekontaktia tai ei halua vastata kysymyksiin, niin onhan tässä päällekkäisyyksiä. Näkisin tässä olevan hyvin selkeää erehtymisen mahdollisuutta ja onhan myös mahdollista sotkea keskenään esimerkiksi psykoosioireet ja vaikkapa akuutista traumasta kärsivän ihmisen oireet?
@ninjan34988 ай бұрын
Esimerkiksi siitä, että nuo todetaan yleensä jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Pikkuihmis-iässä.
@Roscapeaux8 ай бұрын
@@ninjan3498 Tämä ei ole itse asiassa faktuaalinen väite. 90-luvulla esimerkiksi ADHD oli Suomessa käytännössä tuntematon ilmiö, ja vasta 2010 jälkeen aiheesta on millään tavalla käyty keskustelua julkisesti. Terveydenhuollon asenteet neuropsykiatriaa kohtaan ovat myös hyvin usein paikkakuntakohtaisia, mistä syystä esimerkiksi selkeästi ADHDn oireista kärsivä pikkuihminen ei saa välttämättä oikeaa diagnoosia, vaan syytöksiä, haukkumista, syyllistämistä ja moittimista niistä oireista, joista suurin osa johtuu ADHDstä. Tietenkin kaiken tämän negatiivisen palautteen seurauksena alkaa esiintymään myös muitakin oireita, jotka ovat kuitenkin enemmänkin reaktio täysin tunnistettavaan vuorovaikutukseen, joka on luonteeltaan negatiivista, syrjivää ja kohtuutonta. Jos taas puhutaan autismikirjosta niin nykyään puhutaan spektristä. Korkeampitoimisempi jakauma, esim. ennen asperger diagnostiikan tyyppisenä oirehdintana tunnettu, on se toiminnan pääty, joka on onnellisesti sujahtanut seulan läpi ja edelleenkin tilanne on monilla paikkakunnilla tämä, koska esim. sosiaalisen maskauksen (social masking) ilmiö ei ole, yllättävää kyllä, tuttua terveydenhuollolle kaikilla paikkakunnilla. Aikuisiällä oireisiin myöskään harvoin kiinnitetään mitään huomiota, nimenomaan siksi koska uskotaan harhaanjohtaviin käsitteisiin kuten oireiden diagnosointiin varhaisessa vaiheessa. Tämä on kuitenkin harhaanjohtava väite. Aikuisiän ADHD ja autisikirjon tyyppinen oirehdinta on usein diagnosoimatonta, erityisesti 40+ väestölle, koska heidän lapsuudessaan näitä diagnooseja ei tunnettu. Ihmisen ajateltiin olevan lähinnä ujo tai arka, hiljainen tai matemaattisesti lahjakas. Nämäkin ovat lähinnä luonnehdintoja, jotka ovat parhaimmillaankin subjektiivisia.
@ninjan34988 ай бұрын
@@Roscapeaux ah aivan. Puhuinkin nykypäivästä.
@Roscapeaux8 ай бұрын
@@ninjan3498 Ja tilanne on varmasti nykyään eri. On kuitenkin mahdollista että aikuisiän ADHD tai autismikirjo on edelleen yleistä, nimenomaan sitä kautta ettei tätä ole alunperin diagnosoitu. Monesti nämä ovat aikuisena niitä sosiaalisia yksineläjiä, jotka eivät ole löytäneet keinoa sopeutua yhteiskuntaan tai saaneet apua esimerkiksi sosiaaliseen vuorovaikutukseen yms. Näiden ihmisten toiminta voi joskus olla kummallista, outoa ja poikkeavaa.
@kopvalley4 ай бұрын
oikee sävel keskustelussa
@petrihetkin75437 ай бұрын
🇦🇱❤🇦🇱🤠✌🤠
@agapimoepikindini5734 Жыл бұрын
Eñtä nämäñykyajånnnarkit kuin mdpv ??nytänkande sitt ä sabotage vaiñ p.
@brum4639 Жыл бұрын
(Tykätkää että saadaan kommentti näkyviin.) Mielestäni alkoholin vaikutuksia ns. kuin 'vähäteltiin' tässä jokseenkin. Käsittääkseni alkoholilla on huomattavasti psyykkisesti kuin fyysisestikkin vaarallisemmat vaikutukset kuin esim. kannabiksella. Tästä tietenkin tutkimusta tarvittaisiin lisää, ennenkuin leimaa jonkin aineen 'hyväksi', tai 'huonoksi'. Tässä linkkejä aiheesta: kzbin.info/www/bejne/aJrMiWmhoqeIiNU kzbin.info/www/bejne/sHi2q51tr9mmsKs kzbin.info/www/bejne/Zqa5lqCmm8prsNk
@MikeyBrisson Жыл бұрын
Eli et ymmärtänyt mitään mitä puhuttiin. Yleisesti ottaen alkoholi on terveydelle haitallisempaa kuin kannabis mutta nyt puhuttiin skitsofreniaan altistavista tekijöistä. Alkoholi on erittäin huono esimerkiksi masentuneille, kun taas kannabis voi olla auttava masennuksessa. Alkoholi taas ei vaikuta samalla tavalla laukaisevana tekijänä psykoosiin tai skitsofrenisiin oireisiin. Tässä on puhumassa psykiatrian tohtori yli 40 vuoden kokemuksella, ehkä hän tietää mistä puhuu toisin kuin muutama höpöttäjä KZbinssa 🤣
@timohaikarainen39572 жыл бұрын
kappas, alkoholilla ei ole osaa eikä arpaa. ei jatkoon
@jussicormox962 жыл бұрын
Nixon Kuuhullut Metsä on paras Apteekki
@suviheiskanen6889 Жыл бұрын
Potaskaa
@jussicormox962 жыл бұрын
Ennen vanhaan suomessa sai kannabidiolia(cbd ,,lehmistä ja sioista,kun ne söi pellolla hamppua,teollisuusmarihuanaa,lääkemari,ja viihdmaria iloon..3päälajiketta Veljeni paholainen kielsi ne lailla n1960 suomessa,ja nyt minä isoveli laillistan takas,miksi.. Pitkäjuttu tajuta..
@zdqqq70982 жыл бұрын
ootko sä psykoosissa?
@pike95132 жыл бұрын
Psykiatria on huuhaa hoitoa
@pohjalaanen802 жыл бұрын
Jep jep, sanoo varmasti kaiffari, joka joutunu tahdonvastaiseen hoitoon ja sairaudentunnoton.