Punctul critic: De ce ne certăm în familie? (@TVR1)

  Рет қаралды 1,673

TVR

TVR

29 күн бұрын

Ediţia emisiunii #PunctulCritic, luni, 20 mai, de la ora 18:30, la #TVR1, când Bogdan Muzgoci şi Maria Chiriță ne-au dat întâlnire cu prof. univ. Elisabeta Stănciulescu, sociolog, și Iulian Băbătie, psiholog.
Oricât de mult ne-am iubi și oricât de mult ne-am respecta unii pe alții, este practic imposibil să nu apară, uneori, tunete și fulgere pe cerul senin al familiilor noastre. Pentru că, deh, oamenii suntem.
8 din 10 români spun că banii constituie cea mai importantă sursă de conflict în cuplu, iar 60% dintre cei chestionați într-un studiu realizat recent susțin că discuțiile despre finanțe sunt incomode. Gelozia, educația copiilor, modul de împărțire a treburilor casnice, ingerințele părinților sau rudelor în deciziile de cuplu sunt și acestea motive frecvente de dispută.
Statisticile arată că rata divorțurilor este în continuă creștere în multe țări, iar numeroase cereri de consiliere maritală sunt legate de astfel de neînțelegeri în cuplu. Într-un alt studiu, peste 50% dintre cuplurile intervievate au recunoscut că s-au certat cel puțin o dată pe săptămână, iar mai mult de 30% dintre divorțuri apar din cauza unor neînțelegeri și conflicte nerezolvate.
Într-un moment din evoluția societății în care familia și armonia acesteia sunt mai importante decât niciodată, este momentul să identificăm și să ne explicăm principalele puncte critice pe care le are de depășit familia modernă.
De ce apar certurile în familie? Cum le soluționăm și ce ne ajută să le traversăm cu bine? Care sunt urmările pe care le pot avea conflictele repetate? Este sănătos să evităm confruntările, într-o tăcere plină de frustrare, sau le putem transforma în instrument de îmbunătățire a echilibrului din familie? Este esențial să știm când să ne oprim într-o ceartă și să căutăm modalități de a dezamorsa tensiunile într-un mod constructiv. Noțiuni precum ascultarea activă ne sunt multora dintre noi străine. De ce? Când sa cerem ajutor si consiliere? Când prea mult e prea mult? Cum ajungem la o comunicare sănătoasă în familie?
Încercăm să deslușim toate aceste fațete ale vieții de cuplu în ediția intitulată DE CE NE CERTĂM ÎN FAMILIE?
/ fantvr1
/ tvr1.ro
www.tvr.ro
www.tvrplus.ro
/ tvrcanaluloficial
Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, încărcat pe niciun canal media online sau pe rețele de socializare fără acordul TVR, dar vă mulţumim dacă distribuiţi link-ul nostru.
TVR este marca înregistrată și este protejată.

Пікірлер: 6
@RevnicIoana
@RevnicIoana 22 күн бұрын
Sfaturi utile - cred eu - nu doar pentru cei aflați într-o relație de cuplu, ci și pentru ORICE relație.
@CamiToanchina
@CamiToanchina 27 күн бұрын
Am apreciat mult comentariul dnei Stanciulescu cu privire la cuplurile in varsta - longevitatea nu este o garantie a fericirii. A fost foarte emotionant si exemplul familiei dumneai, care s-a reunit la primărie, cu scrisoarea fiicei adolescente in mana. Si realist cel privind iluziile femeilor la momentul casatoriei, Pe de alta parte, invitatul dvs pare un pic prea ancorat in scrierile lui Gottman.
@lavinia-marthapolonic7663
@lavinia-marthapolonic7663 27 күн бұрын
Stim cu totii ca exemplele din viata reala au un impact mult mai mare fata de exemplele teoretice. Totusi, educația psihologica este inca un subiect tabu pentru multi, iar recomandarile dlui Babatie sunt mai mult decat necesare in societatea contemporană. Nu este necesar sa trecem prin toate impedimentele in viata ca sa putem invata ceva, uneori cititul poate deschide anumite ferestre in mintea noastra catre probleme nebanuite si rezolvari, la pachet. Ce bine ar fi dacă inainte de a arunca cu critici am incerca sa ne documentam! Mult succes in viata!
@CamiToanchina
@CamiToanchina 26 күн бұрын
Va multumesc pentru raspuns si pentru urari. Daca sunteti un adept la documentarii, puteti sa imi spuneti pe ce studii se bazeaza afirmatia dvs ca educatia psihologica este un subiect inca tabu in Romania? Sau ca popularizarea stiintei este una benefica? Dar studii, nu observatii la nivelul simtului comun. Daca il ascultati pe prof. Daniel David, pe tema parentingului, veti vedea ca domnia sa considera ca bunul simt este mai eficient decat lectura unor carti care pot sa fie bine documentate sau nu. Un psiholog poate sa inteleaga profunzimea argumentului, un simplu cititor nu are cunostinte de metodolgie, nici baza teoretica necesara, pentru a le evalua sau aplica in mod eficient. Eu nu am contestat ceea ce spune dl psiholog, am spus doar ca mi se pare un pic prea ancorat in scrierile lui Gottman. Este binecunoscută valoarea cercetarilor acestui autor, insa, din punctul meu de vedere, in cadrul emisiunii, ar fi fost util un discurs mai aplicat. Asta nu il face mai putin valoros pe dl. psiholog pentru alti telespectatori.
@lavinia-marthapolonic7663
@lavinia-marthapolonic7663 26 күн бұрын
@@CamiToanchina daca imi cereti cifre statistice in ceea ce priveste numarul persoanelor care se îndeletnicesc cu lecturarea unor carti de psihologie, este posibil sa nu vi le pot oferi pe cele exacte. Comentariul dvs, in termeni mai puțin academici, s ar traduce asa: ‘ce frumos și emoționant a prezentat dna Stanciulescu unele trairi personale. Pe de alta parte, dl psiholog nu vorbește decat din carti.”. Asa cum am spus, mai ales pentru tineri care poate nu au apucat sa adune in palmares atatea experiențe care sa le ofere lectii, este benefic sa citeasca unele carti orientate spre diverse probleme. Legat de cartile sotilor Gottman (specific sotilor, pentru ca nu sunt, asa cum ati spus dvs “scrierile lui Gottman”, ci a amandurora), as vrea sa specific ca dansii au facut studii de cohorta cu diverse cupluri pentru a putea întruchipa in carti diverse lucruri care s au evidențiat. Pe mine personal m a ajutat sa ma documentez pe diverse teme. Asta nu anuleaza partea emoțională pe care o are o situatie prezentata din viata cuiva, din care putem invata ceva. Doresc sa inchei aceasta conversatie prin a va spune ca am inteles ce ati vrut sa spuneti, doar ca ati formulat, dpmdv, in asa fel incat sa se poată intelege ca nu sustineti documentarea pe teme de psihologie. Repet, nu spun ca asta ati vrut sa spuneti, spun doar ca asta se poate intelege. Intr o tara in care reticenta de a consulta serviciile de psihologie sau psihoterapie este la cote alarmante, pentru ca “nu suntem nebuni”, cred ca orice forma de suport a documentarii, de orice tip, trebuie sustinut. Zi frumoasa!
@cameliabran6263
@cameliabran6263 24 күн бұрын
M-am blocat cand am auzit-o pe moderatoare spunand: "cei care merg la psihiatru sunt nebuni, nu cei care merg la psiholog". Nu credeam ca un asmenea limbaj se mai foloseste in 2024. Ce facem? Vrem sa de-stigmatizam psihoperapia si pe clientii acesteia, dar perpetuam stigma pentru BOLNAVII din aria psihiatriei? Isi aleg ei boala? Au o vina? Pentru bolnavii de cancer avem doar mila, bolnavii din psihiatrie sunt de dispretuit. Foarte neprofesionist si inuman comentariul doamnei moderatoare si sunt neplacut surprinsa ca niciunul dintre invitati nu a avut vreo reactie la remarca dumneaei, ba dimpotriva, domnul psiholog a intarit distinctia dintre patologic si ne-patologic.
How to bring sweets anywhere 😋🍰🍫
00:32
TooTool
Рет қаралды 48 МЛН
Backstage 🤫 tutorial #elsarca #tiktok
00:13
Elsa Arca
Рет қаралды 40 МЛН
The day of the sea 🌊 🤣❤️ #demariki
00:22
Demariki
Рет қаралды 44 МЛН
Medicul Monica Pop, adevărul despre cauza morții Cristinei Țopescu
19:26
Sinteza Zilei cu Mihai Gadea
Рет қаралды 123 М.
40 de intrebari cu Denise Rifai (12.05.2024) - Alin Oprea | Editie COMPLETA
2:00:26
Damian si Oprisan! Femei celebre ale Romaniei si povestile lor de viata!
2:47:58
Constantinescu Sorin
Рет қаралды 205 М.
Serviciu festiv de absolvire ITP București
12:58
CREȘTIN TOTAL
Рет қаралды 6 М.
Secretul tinereții…cu Mihaela Tatu
1:24:28
Oreste Teodorescu
Рет қаралды 35 М.
DA BRAVO! Podcast #89 cu Marius Manole
1:16:02
DA BRAVO! by Mihai Bobonete
Рет қаралды 326 М.
Garantat 100% cu fotograful Adrian Bulboacă (@TVR1)
46:16