Рет қаралды 727
در قسمت دوم سریال جدید اقلیم، به بررسی زاینده رود و سرچشمه آن ، مسیر گذر رود میپردازد.
زایندهرود، بزرگترین و پرآبترین رودخانه فلات مرکزی ایران است که از کوههای زاگرس مرکزی به ویژه زردکوه در استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه گرفته و در دشت مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود تا در نهایت به تالاب گاوخونی میریزد.
حوزه رودخانه زایندهرود ۴۱٬۵۰۰ کیلومتر مربع است. برآورد میشود جریان آب این رودخانه در مطلوبترین شرایط ۱٬۲ کیلومتر مکعب در سال یا ۳۸ مترمکعب در ثانیه است.
زایندهرود ۱۱۸اُمین اثر طبیعی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
دشت ریگی یا هامادا (به انگلیسی: hammada )، به دشت سنگی شیبدار مناطق بیابانی گفته میشود. که نوعی رخساره بیابانی دارای فلاتهای سنگی مرتفع و عمدتا لم یزرع، همراه با شن اندک است چرا که به وسیله باد رفتگی، کنش و جابجا شده است.
تالاب بینالمللی گاوخونی، نام تالابی است در جنوب شرقی استان اصفهان و در شرق شهرستان ورزنه استان اصفهان که زایندهرود به آنجا میریزد. بخشی از این تالاب هم در استان یزد واقع شدهاست. تالاب گاوخونی یکی از تالابهای مشهور در جلگهٔ مرتفع مرکزی ایران بهشمار میآید. این تالاب حیاتی منطقهای به وسعت ۴۷۶ کیلومتر مربع را پوشانده و در ۱۳۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در ۳۰ کیلومتری شهرستان ورزنه و در مجاورت تپههای شنی واقع شدهاست. ارتفاع آن از سطح دریا ۱٬۴۷۰ متر و بیشینهٔ عمق آن ۱۵۰ سانتیمتر میباشد. باتلاق مذکور منابع زیستی غنی ای دارد البته به انضمام فعالیتهای دیگری که نسبت به محیط دارد. این باتلاق همچنین پناهگاهی برای پرندههای مهاجر است که با همهٔ این ویژگیها یکی از جاذبههای گردشگری است.
نوسانات و تغییراتی در مواقع ترسالی و خشکسالی و شرایط مدیریتی متفاوت، بر وضعیت آبی تالاب سیطره دارد.
این فضا فاقد فعالیت و سکونت انسان میباشد. نزدیکترین آبادی به گاوخونی همان شهر توریستی ورزنه است که در حدود ۲۳ کیلومتر تا دهانه مرداب فاصله دارد. در بقیه مناطق، روستاهای دستجرد، مالواجرد، حسنآباد و خارا از دهستان جرقویه علیا در جنوب تپه شنی حاشیه مرداب واقعاند که این روستاها به جز از طریق روستای خارا دسترسی به مرداب گاوخونی ندارند.
موسی جابری تهیه کننده برنامه «اقلیم» در سال 1395 کار حرفه ای خود را در تلویزیون با این برنامه آغاز کرد و با نشان دادن مهارت خود توانست جای خود را میان اهالی فضای رسانه مطرح کند. موسی جابری توانست با فعالیت در برنامه اقلیم تجربه حرفهای موفقی برای خود رقم بزند و همکاری در کنار بازیگران بزرگ و باتجربهای نظیر توانست سطح کاری او را متحول کند.
این مستند به بررسی اقلیمهای مختلف ایران میپردازد. رویکرد این برنامه گردشگری جغرافیایی است و آبشارها، غارها، درهها، تنگهها، کویر و تالابهای ایران را به تصویر میکشد.این مستند در ۴۲ قسمت ۳۰ دقیقهای ضبط شد. تصویربرداری این مستند در شاهرود، لرستان، گلستان، اردبیل و کردستان و… انجام شدهاست. این مجموعه علاوه بر پدیده های جغرافیایی و زمین شناختی به آداب و مناسک فرهنگی اقوام ایرانی در استان های مختلف کشور می پردازد. موسی جابری تهیهکنندگی این مستند را بر عهده داشتهاست.
قسمت دوم سریال جدید مستند اقلیم - شرق زاینده رود اصفهان | IranGard - Eghlim Episode 2
#اقلیم
#irangard
#زاینده_رود