RADU UMBREȘ - De ce oamenii una zic și alta fac

  Рет қаралды 158

Antropedia

Antropedia

Күн бұрын

🔶 Prelegere susținută în cadrul conferinței ”Toolkit de antropologie” organizată de Antropedia în zilele de 7 și 8 octombrie 2023 la Studioul Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
DE CE OAMENII UNA ZIC ȘI ALTA FAC
Cum putem explica acțiunile oamenilor? Am putea să îi întrebăm, dar sunt oare răspunsurile lor suficiente pentru a le înțelege alegerile? Această prezentare va sugera că motivele declarate de oameni nu reflectă în totalitate realitatea mecanismelor cauzale ce stau în spatele acțiunii umane. Vom trece rapid prin istoria teoriilor antropologice ce oferă explicații alternative celor oferite de subiecții studiați, de la structurile funcțional-simbolice ale societății și culturii umane și ”falsa conștiință” marxistă până la teoriile contemporane din științele cognitive. În particular, voi insista asupra distincției între intuiții și gândirea reflexivă și asupra rolului social al argumentelor explicite oferite de oameni pentru acțiunile lor. Câteva exemple etnografice extrase din monografia unui sat românesc unde am făcut teren timp de doi ani și din literatura clasică ne vor ajuta să înțelegem ce rol au reprezentările oferite de oameni ca explicații ale intențiilor și motivațiilor subiective. Vom vedea de ce aceastea sunt adeseori justificări cu scop social sau teorii culturale naive care trebuie integrate dar nu țin locul explicației științifice. Cazurile discutate vor fi alese din domeniul ritualurilor religioase unde vom explora rolul tradiției, al semnalizării sociale, al strategiilor individuale și colective determinate de evoluția naturală și culturală a mecanismelor mentale și a reprezentărilor sociale.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
🔶 Radu Umbreș este lector în antropologie la SNSPA. Interesele sale de cercetare includ studiul moralității și al cooperării, (ne)încrederea, rudenia, ritualul și credințele aparent iraționale. Perspectivele sale teoretice îmbină teoriile sociale clasice cu abordările epidemiologiei culturale și a evoluționismului natural. Etnografia sa dintr-un sat din nord-estul României a fost publicată în 2022 de Oxford University Press: ”Living with Distrust. Morality and Cooperation in a Romanian Village”. Predă la SNSPA, Universitatea din București și ASE și participă la diverse proiecte din zona comunicării științei și a antropologiei aplicate. Mai mult pe Umbres.ro.
antropedia.com...

Пікірлер
Antropologul Radu Umbreș | De ce credem în teoriile conspirației
24:02
Morning Glory cu Răzvan Exarhu
Рет қаралды 11 М.
Офицер, я всё объясню
01:00
История одного вокалиста
Рет қаралды 5 МЛН
Win This Dodgeball Game or DIE…
00:36
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 39 МЛН
How do Cats Eat Watermelon? 🍉
00:21
One More
Рет қаралды 11 МЛН
Garantat 100% cu Radu Umbreş (@TVR1)
46:42
TVR
Рет қаралды 15 М.
How did the Enigma Machine work?
19:26
Jared Owen
Рет қаралды 10 МЛН
Antropologul, mediatorul dintre noi şi ceilalţi
43:47
Canal 33
Рет қаралды 815
The quantum revolution - with Sean Carroll
56:17
The Royal Institution
Рет қаралды 49 М.
Drama barbatului: confortul naste dorinta de explorare. @CristianAndreipsi
1:11:39
2017 Personality 14: Introduction to Traits/Psychometrics/The Big 5
49:37
Jordan B Peterson
Рет қаралды 1,7 МЛН
Elena Lasconi, față în față cu Andreea Esca
20:39
Știrile ProTV
Рет қаралды 44 М.