Kiitos nopeatempoisesta ja selkeästä ehdokkaiden esittelystä.
@sepposyXIV2 ай бұрын
Sä seisot sen verta pahasti kirjahyllyn edessä niin ei pystytä kykenemään lukea kaikkia selkiä. Saisko erikoisvideon noista hyllyistä oman videon? Ainiin, kivahyvä tää itse finlandiajuttuhommakin on. Oot super.
@lukujonossa2 ай бұрын
Pakko mun on istua jossain 😂 Ei ole suunnitelmissa hyllyvideota, mutta Instagramista löytyy kuva uusimmasta järjestyksestä! (Vaikka se on kyllä ehtinyt muuttua vähän jo siitäkin)
@misajowi2 ай бұрын
Erinomainen video taas kerran, kiitos! Itse olen lukenut noista vain Kaarnan, tykkäsin siitä kovasti. Kinnusen aloittaisin Neljäntien risteyksestä. Tilastofanina katselin vähän viime vuosien kustantamorakennetta Finlandia-palkinnoissa. Nopean epätieteellisen analyysin pohjalta sanoisin, että tämän vuoden ehdokkuudet on enemmän keskittyneet kahdelle suurelle ryhmälle (WSOY, Otava) kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Tsekkasin tosin vain viisi viimeistä vuotta tarkemmin ja aikaisempia vuosia silmäillen.
@lukujonossa2 ай бұрын
Kiitos! Ja onpa kiinnostavaa! Unohdin kaunokirjojen kohdalla kommentoida, että siinäkin tosiaan Otava/Like vei puolet ehdokkuuksista ja WSOY/Tammi kaksi. Yritin myös vähän vilkuilla aiempien vuosien jakaumaa, mutta valitettavasti Wikipedia-artikkeliin ei ollut nostettu kustantajia. Mutta mutuiluni oli siis oikean suuntaista :D
@KaisaKylakoski2 ай бұрын
Olin eilen arkkitehtuurihistorian julkkareissa ja kirjoittaja Panu Savolainen sanoi pyrkineensä kirjoittamaan ei-kiinnostuneelle eli kuten hänelle itselleen pitäisi kirjoittaa autoista. Eli suosittelen kokeilemaan ja kaikki julkkareissa pitivät valokuvituksesta.
@lukujonossa2 ай бұрын
Tosi hyvä että laitoit kommentin ja mainitsit Panu Savolaisen erikseen, koska koin valaistumisen 😄 Mähän olen siis lukenut Savolaisen mainion tietokirjan Matkaopas 1700-luvun Turkuun ja kehunut sitä blogissa ja videollakin (kzbin.info/www/bejne/aZqqfIBrfN-hpqcsi=hH0q50ihIktuGigS). Ja se on tosiaan Sammakon kustantama 😂 Arkkitehtuurikirjan kansi oli siihen verrattuna hämäävän erilainen ja vähän tylsä, mutta tämän innoittamana laitoin sen varaukseen!
@sepposyXIV2 ай бұрын
Sinuhe mainittu!
@Kurjistaja2 ай бұрын
8:40
@lindapenttinen33822 ай бұрын
Toivon ettei Finlandia-ehdokkuus oo ehtiny lopettaa olemassaoloaan siinä vaihees ku itse saan jotain julkaistuksi kuten nii monelle nuoruusajan kirja-formaatille on valitettavasti käyny. Finlandia-ehdokkuus on ollu jotain jota oon aina haaveillu.
@lukujonossa2 ай бұрын
Finlandia on niin tunnettu että se on todennäköisesti viimeinen suomalainen kirjallisuuspalkinto joka jää jäljelle vaikka kaikki muut loppuisivat 😄
@Sumpparumppa2 ай бұрын
Mä olin lukenut jopa 3 noista (Kaarna, Lehmä synnyttää yöllä ja Meren koskettama)! Oon lukenut sinnillä kaikki Statovcit, mutta ainoastaan Tiranan sydän ei tuntunut liian symboliselta ja siksi tykkäsin siitä eniten 😅 Kinnusista suosittelen kokeilemaan samasta suvusta kertovia Neljäntien risteys tai Lopotti (kumpikin toimii itsekseen).
@lukujonossa2 ай бұрын
Haha 😄 Ai en tiennytkään että noissa kahdessa Kinnusen kirjassa jatkuu saman suvun tarina, kiinnostavaa! Kiitos vinkistä!
@am-vn3lz2 ай бұрын
Siis olipa kaikki muut tosi tylsän olosia paitsi juurikin toi Salla Simmukan kirja! Ja sit ehkä kind of kiinnostaa se maisema kirja sekä arkkitehtuuri kirja ja se addiktio kirja!
@Uolevimuru2 ай бұрын
Olen lukenut näistä Maria Viljan teoksen, tykkäsin! Peukut että voittaisi mutta vaikka on kuvakirja, ei meillä lapset tästä niin innostuneet, kuvitus on ehkä jotenkin enemmän aikuiseen makuun toimivampi 🤔 Helmi Kekkosen Livin olen myös lukenut ja hän on sellainen kirjailija jolta voin lukea mitä tahansa. Kaarnasta olen kuullut mutta minäkään en ole lukenut mitään Kinnuselta, eikä hirveästi kiinnosta.
@protonpseudoss2 ай бұрын
Ihmettelen näkemystä Finlandia-ehdokkaista vaikeina/korkeakirjallisina. Mielestäni ehdolle valitaan yleensä suureen yleisöön uppoavaa, ihan normaalin "helppoa" kertomakirjallisuutta. Yhtään vaikeampi, kokeellisempi kirjallisuus jää yleensä rannalle (pois lukien vuonna 2017). Palkinnon tarkoitushan on kirjamyynnin lisääminen.
@lukujonossa2 ай бұрын
No jaa, omassa kuplassani ainakin on paljon niitä joiden mielestä Finlandia-ehdokkaat (nimenomaan kaunopuolella) ovat haastavaa kirjallisuutta. Jos ehdolla olisi oikeasti suuren yleisön kamaa niin voisin kuvitella että siellä näkyisi Ilkka Remestä, Satu Rämöä, Max Seeckiä, Arttu Tuomista, Maija Kajantoa, Helena Immosta, Christian Rönnbackaa, Ann-Christin Antellia ja näitä muita jotka pyörivät myydyimpien listalla 😄 Harvemmin ehdokaslistalta kuitenkaan ns. genrekirjoja löytyy. Toki Finlandian ulkopuolelle jää varmasti myös paljon vaikeampaakin ja kokeellisempaa kirjallisuutta 😁
@protonpseudoss2 ай бұрын
@@lukujonossa Genrekirjallisuutta toki harvemmin palkitaan, mutta mielestäni voi karkottaa lukijoita, jos kirjat (lukematta) leimataan vaikeiksi. Arvokasta kun olisi lukea muutakin kuin sitä viihdekirjallisuutta. Ehkä tosiaan olen eri kuplassa kun enemmän kuulen keskustelua siitä että Finlandia-palkinnot ovat viihteellistyneet, etenkin tietokirjallisuuden puolella. Lanussa taas ei mielestäni ole mistään "ruotsinkieliskiintiöstä" kyse, vaan etenkin kuvakirjallisuudessa suomenruotsalaiset tekijät/kuvittajat ovat kansainvälisestikin menestyneitä ja ansaitsisivat Suomessa huomattavasti merkittävämpää näkyvyyttä, joten miksipä heitä ei nostettaisi. Ehkäpä tässä on myös erilainen lähestymistapa lukemiseen: itse luen oppiakseni ja ymmärtääkseni maailmaa paremmin, en (pelkästään) paetakseni todellisuutta, joten tervehdin ilolla lanu-kirjojenkin vaikeita aiheita. Mielestäni myös Kesän ainoa kaunis päivä käsitteli aika isoa ja tärkeää teemaa, vanhemman jaksamista ja tunteita ja miten ne näkyvät lapsille.
@lukujonossa2 ай бұрын
Jeps, tämä oli tosiaan nopea video ensireaktioista ja huomioista yhdestä näkökulmasta, millainen mielikuva kirjoista tulee pelkkien kuvaustekstien perusteella. Pieni kärjistäminen myös kuuluu asiaan, viihdettä kun tässä tehdään. Toki todellisuuspako ei ole minullekaan ainoa syy lukea, luen myös oppiakseni ja ymmärtääkseni maailmaa paremmin 😄
@lukujonossa2 ай бұрын
Niin ja lisään vielä että en siis ole sitä mieltä että Finlandia-ehdokkaiksi pitäisi nostaa Remes ja kumppanit, vaan että se on se minkä itse käsitän suuren yleisön "helpoksi" kirjallisuudeksi. Vaikeus on varmasti katsojan silmässä, ja jos on tottunut lukemaan vielä kokeellisempaa kirjallisuutta niin nämä on siihen verrattuna ihan perussettiä.
@protonpseudoss2 ай бұрын
@@lukujonossa Juu, lähinnä halusin opponoida, kun mieleen tuli että voi myös karkottaa lukijoita jos pönkitetään tietynlaisia ennakkoluuloja, jotka eivät välttämättä vastaa todellisuutta (hieman sama juttu "pölyisten" klassikoiden kanssa: osa on pölyisiä, osa ei). Kaikkien ei tarvitse kiinnostua kaikesta, mutta jotenkin oletan että jos tällaisia katsausvideoita tehdään, on jonkinlaista kiinnostusta ko. palkintoon ja siinä nostettuihin kirjoihin noin keskimäärin vs. "en ole kuullut eikä kiinnostakaan".
@EsaPaloniemi2 ай бұрын
Hitto, jäikö Jari Tervo jälleen rannalle...
@lukujonossa2 ай бұрын
Siltä näyttää :D
@finnsalsa93042 ай бұрын
Luin pari kuukautta sitten Kaj Korkea-ahon Hur man möter en mamma ja on pakko sanoa, että se oli todella hyvä! Totta kai, itselleni aihe on sen verran läheinen, sillä haluaisin itsekin homomiehenä saada jossain kohtaa lapsen. Kirja avasi silmäni siitä, miten vaikeaksi se on Suomessa tehty ja toivon todella, että kirja pystyy muuttamaan yhteiskuntaa parempaan suuntaan. Myönnän kyllä, että sen luokitus on varsin jännä. Joissain kirjastoissa se on luokiteltu 86-luokkaan (kirjallisuudentutkimus) ja joissain 84-luokkaan (kauno), vaikka omasta mielestäni 99-luokka olisi ollut osuvin (elämäkerrat).
@NeriumBlack2 ай бұрын
Alkoi kiinnostaa, onkohan Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi jälkeen (joka voitti Finlandian) ollut edes ehdokkaana fantasiaa tai scifiä? No, ainakin Laura Lindstedtin Oneiron ja Leena Krohnin Hotel Sapiens on tulivat heti mieleen. Ja olihan siellä muutama ainakin jossain määrin spefin määritelmään sopiva teos: Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat, Marja Kyllösen Vainajaiset ja Sami Tissarin Krysa (näistä mainituista olen muuten lukenut yllättävän monta, jopa viisi). Että on siellä ainakin muutama. Saisi kyllä minun puolesta olla enemmänkin. Ja tosiaan, olisi voinut olla ilmoisempiakin teemoja pääkategoriassa. Omat voittoveikkaus kolmikko on Napakettu, Meren koskettamat ja Äitiä etsimässä.
@lukujonossa2 ай бұрын
Totta, onhan noita spefiksi laskettavia ollut kyllä mukana. Hyvä listaus! Mä en ole tietysti lukenut noista yhtäkään, mutta Sinisalo on ollut pitkään lukujonossa 😄 Siis mustakin tuntuu että Meren koskettamat voittaa lanun 🧐
@olavolav2 ай бұрын
Kiitos hyvästä videosta! Löysin samalla tämmöisen aivan uuden kanavan seurattavaksi. Kinnuselta suosittelen aloittamaan Neljäntien risteyksestä. Kaikki kirjansa maistuneet itselleni ja avanneet historiaan uudenlaisia näkökulmia.
@lukujonossa2 ай бұрын
Kiva, kiitos!
@marjo-riittareinikainen97402 ай бұрын
Vammaisena ehdottomasti kiinnostaa Tawastin ja Leinosen kirja. Mutta myös tämä Egypti-kirja.
@Kurjistaja2 ай бұрын
Kaunokirjallisuuden ehdokkaista tekee mieli lukea vain tuo Marraseliö, muut ovat teemoiltaan ja aiheiltaan luotaantyöntäviä. Kuisman Kerrostalon olen lukenut, mutta en kyllä löytänyt puhuttelevia syvällisiä kerroksia. Pirkko Saision Suliko kirja olisi ansainnut ehdokkuuden. Ja tietokirjoihin Timo Miettinen Demokratian aika.
@piapeijainen2 ай бұрын
Mietin tänäkin vuonna, että kuinka paljon on vettä virrannut, kun aikoinaan Johanna Sinisalo voitti finlandiapalkinnon. Mielestäni viime vuosina kaunikirjaehdokkaat ovat myös puhuneet hyvin vahvasti tietynlaisesta lukijasta, joka lukee vaivattomasti haastavia kirjoja. Mutta siis mitä monitulkintaisempia ja hämärämpiä kirjat ovat, sitä todennäköisemmin ne päätyvät ehdokkaiksi. Todennäköisesti voittaja on se, mikä on monitulkintaisin ja vaikein lukea. Mä olin mielestäni kuullut aikuisten kaunosta 4 kirjaa etukäteen, kun ihan huvikseen googlasin tosiaikuisten kirjojen suosituslistoja. Olin jopa lukematta niistä mitään, laittanut mielestäni kolme leikkimieliseen listaani, jossa oli tosin kaikenkaikkiaan 8 kirjaa, mitkä ehkä saattaisivat saada ehdokkuuden. Mutta myös mäkin olen viime vuosina alkanut ajatella, että jos kirja saa ehdokkuuden, siihen on parempi suhtautua varauksella, eikä laittaa lukulistalla mitenkään lähellekkään lukupinoani. Laitan ihan villin veikkauksen voittajista: Suuri valhe vammaisuudesta (vaikka vihreälle poliitikolle Napakettu ja Marin ovat varmaan todennäköisempiä, mutta ajattelen, että ehkä hän ei pidä vain noita asioita tärkeänä), ja villisti menen ehdottamaan myös Kuka ihana? (kahdesta syystä, se on värikäs, niin Veitolakin ja Bibobookin Laura alkoi itkeä, kun muisteli kirjaa, että ehkä siinä voisi olla jotain) ja sitten onkin vaikea (Pöystistä en tiedä mitään) mutta ehkä hän valitsee... Kuisman Korvaushoidon (vasten kaikkea järkeä, nyt valitsin sen, oikea vastaus olisi varmaan Marraskuution ja Lehmä-teoksen välillä).
@lukujonossa2 ай бұрын
"Mutta siis mitä monitulkintaisempia ja hämärämpiä kirjat ovat, sitä todennäköisemmin ne päätyvät ehdokkaiksi. Todennäköisesti voittaja on se, mikä on monitulkintaisin ja vaikein lukea." Ahahah jep 😂 Tykkään tästä "tosiaikuisten kirjat" -termistä, saatan ottaa sen käyttöön. Mielenkiintoiset voittajaveikkaukset! Mäkin itse asiassa kallistuisin tietopuolella Suureen valheeseen vammaisuudesta. Marin-kirja olisi tässä kohtaa outo valinta ja Napakettu jotenkin liian itsestään selvä, mutta tämä voisi olla sopivan yhteiskunnallinen ja erilainen veto 😄
@InspektoriP2 ай бұрын
Suosittelen edes kääntymään Sammakon sivuilla
@Kurjistaja2 ай бұрын
"sammakko kustantaa pelkkiä sarjakuvia" 🤦
@lukujonossa2 ай бұрын
Joo, aika järkyttävää kyllä etten tunne kaikkien suomalaisten kustantajien kustannusohjelmaa