Recenzie Carte - Meditatii de Marcus Aurelius

  Рет қаралды 3,863

Inca ceva

Inca ceva

Күн бұрын

Пікірлер: 41
@2coffe4me
@2coffe4me 9 ай бұрын
Este jurnalul lui, sau carnetul de notițe, de pus probleme și găsit soluții în funcție de percepția și experiența pe care el o are, este interesant să citesc acum în 2024 ce-și spunea Marcus Aurelius lui însuși, cum se încuraja, la ce se raporta, se vede din felul sau de a se exorima/scrie că era un om cu o minte preponderent logică și da mai tot ce a scris el pentru el este simplu și de bun simt, asta este o dovada ca nimic nu este nou în realitatea omeneasca, doar obiectele sunt altele dar omul este în mare parte la fel.
@daniel.burlacu
@daniel.burlacu Жыл бұрын
Marius, ai un talent extraordinar în ale oratoriei, te-aș putea asculta și dacă ai vorbi despre șuruburi. Totuși, mă bucur enorm de mult că ai vorbit despre Marcus Aurelius. Aștept cu interes următoarea recenzie de carte!
@2coffe4me
@2coffe4me 9 ай бұрын
De la Marcus Aurelius a pornit conceptul de meditație în Europa, dar el a confundat meditația cu o stare profundă de concentrare, concentrarea înseamnă a te concentra pe un singur punct și a exclude tot, meditația înseamnă a include tot
@YYinYYang
@YYinYYang Жыл бұрын
Inca o carte ( calitativa ) care poate fi recitita Cartea celor 5 cercuri - Miyamoto Musashi Frumoasa recenzie si multumim, Marius!
@horhe5236
@horhe5236 Жыл бұрын
nahhhh, acum te-am descoperit, du-te ma ca intrii in list mea top (Creative Monekyz, General Iroh, Dan Cadar). Da ma, da pe bune asa fain era sa va descopar de la 13 ani si nu numai de la 15-17, direct subscribe ti-am dat.
@alexandrumunteanu6355
@alexandrumunteanu6355 Жыл бұрын
The denial of death de Ernst Becker. Nu știu dacă ai citit o, dar cred ca s ar potrivi pe lista ta. A câștigat premiul pulitzer prin anii 80. Din ceea ce am citit pana acum, cartea asta este în mare parte, răspunsul final asupra psihanalizei și existentialismului. Evident, pentru mine. Recomandare pentru cărți care trebuie citite cel puțin o data în viata!
@SeannWiliamScott
@SeannWiliamScott 5 күн бұрын
For the Horde!
@papagiorgio1281
@papagiorgio1281 Жыл бұрын
Salutare, recomanzi cartea în română sau engleză? Care ar fi cea mai buna variantă pentru a păstra esența mesajelor transmise?
@Incaceva
@Incaceva Жыл бұрын
cred ca e ok in ambele, dar depinde de editie presupun. Eu am citit-o prima data in italiana :))
@aruaceva8396
@aruaceva8396 Жыл бұрын
nu stiu de ce, dar de cand am ascultat audiobook-ul, asociez "Meditatii" cu poezia "De vorba cu diavolul": nimic impresionant la inceput dar ocazional se activeaza o voce interioara cu cate un sfat, un citat, ceva util in momentul oportun.
@Sic236
@Sic236 Жыл бұрын
Fix acum 2 saptamani am citit-o
@Coban-hd8mp
@Coban-hd8mp 8 ай бұрын
Ai pus în practica ceva din carte?
@bossjoker7320
@bossjoker7320 Жыл бұрын
Salut Marius, doream sa te intreb cat de gore si graphic este Stephen King in cartile sale ? Sa ma astept la scene demne de serialul The Boys, la fel de violente ca in The Boys ?
@Incaceva
@Incaceva Жыл бұрын
nu prea e, adica in primele carti ... E :) dar dupa se cizeleaza
@thehogsvideos
@thehogsvideos Жыл бұрын
Am si eu cartea asta pe lista de cumparaturi
@Lemnopiron
@Lemnopiron Жыл бұрын
aceasta carte eu o pun in paralel cu Confesiunile lui Augustin asa cum Minunata lume noua o pun alaturi de Ferma animalelor
@kyleedwards3974
@kyleedwards3974 Жыл бұрын
am cumpărat recent cartea asta
@ionmaria2888
@ionmaria2888 Жыл бұрын
Trebuie să punem însemnările în un cadru mai larg, sunt scrise pe câmpul de luptă în corturi de război, împăratul nu își dorea asta dar este nevoit, trebuie să apere Imperiul Roman.Ironia destinului sau celui care face cărțile și vrea să ne dea lecții fiul lui Marcus este Commodus, un împărat care este opusul tatălui său, un nebun și desfrânat care are puterea absolută și o folosește pentru a-și satisface poftele și capriciile , cu el începe declinul Imperiului ..Educat să fie împărat, cu funcții publice de la vârste fragede, având un tată de valoarea lui Marcus acest Commodus putea să fie un mare împărat și nu a fost, putea să continue ce a facut tatăl și el a fost un nemernic, este în firea oamenilor să fie așa ori este un avertisment că oricât ar fi părinții de buni și orice ar face pot avea un fiu criminal și nebun?
@me_high97
@me_high97 Жыл бұрын
Un comm pt algoritm
@ChristianOakLeaf
@ChristianOakLeaf Жыл бұрын
+ Cartea celor cinci cercuri a lui Musashi, si Arta razboiului a lui Sun Tzu
@Marc-gm5pt
@Marc-gm5pt Жыл бұрын
Cam tare muzica pe fundal Marius Sir, in rest toate bune.
@sorinlazar4708
@sorinlazar4708 9 ай бұрын
Recomanzi sa fie citita dupa o anumita varsta? :))
@Incaceva
@Incaceva 9 ай бұрын
Oricand merge, dar dupa 30 intelegi mai bine ce si cum.
@Richard-xk9bu
@Richard-xk9bu Жыл бұрын
Sunt si eu pe la jumatate de carte, ms de recenzie.
@thehogsvideos
@thehogsvideos Жыл бұрын
Cate pag are?
@Richard-xk9bu
@Richard-xk9bu Жыл бұрын
@@thehogsvideos 260
@filosofuldecanapea2098
@filosofuldecanapea2098 Жыл бұрын
Dacă spui că este mult mai puțin pedant felul lui Marcus Aurelius de a scrie poate am să arunc o privire. Știu doar că în liceu citeam multe scrieri de-a lui Seneca si stoicism în general. Iar la finalul lecturii fiecărui capitol aveam așa un entuziasm, un optimism și o exaltare înlăuntrul meu, de parcă după câteva pagini de informație mai mult sau mai puțin revealing sunt gata să fiu complet un alt om. Cu anii însă am realizat că anumite lucruri precum empatia, puterea de a nu critica și judeca, puterea de a te ierta pe tine însuți ori putere de a ignora și acceptarea faptului că oamenii nu se schimbă... trăsăturile astea un om nu și le poate însușii cu adevărat citind o carte sau 5, nici măcar 10. Experiențele tale de viață, familia, crizele prin care ai trecut, suferința, dezamăgirile, oamenii cu care te înconjori, acestea sunt câteva din lucrurile care te pot ajuta să evoluezi dacă ești deschis la a face asta. Cărțile sunt doar cele care nasc in tine deschiderea si dorinta asta spre creștere interioară, însă adevărata luptă nu se dă niciodată în tine după ce ai terminat de citit cartea, ci mereu pe câmpul de luptă care e viața reală. De aceea am incetat sa mai citesc cărți de filosofie și stoicisim cu timpul, pentru că am realizat că e o discrepanță prea mare între teoria pe care am citit-o la viața mea și practica de pe câmpul de luptă numit viață.
@Incaceva
@Incaceva Жыл бұрын
Sa inteleg ca nu ai ascultat recenzia? :) Nu e o carte.
@filosofuldecanapea2098
@filosofuldecanapea2098 Жыл бұрын
@@Incaceva nu, m am exprimat greșit zicând carte, ai dreptate, cum ai zis și tu e mai mult jurnalul împăratului, ideea era că e un cuvânt scris vs viața reală.
@filosofuldecanapea2098
@filosofuldecanapea2098 Жыл бұрын
​@@Incacevavreau să clarific faptul că îmi place foarte mult recenzia ta și te urmăresc de mulți ani, aici eram mai de grabă interesat de părerea ta în legătură cu cât ne influențează ceea ce citim versus ceea ce trăim.
@Incaceva
@Incaceva Жыл бұрын
no worries :)) de aia e una dintre cele mai importante carti, pentru ca e really lived in, e drept e imparatul dar ... e lived in
@Ivan_Pavlov934
@Ivan_Pavlov934 Жыл бұрын
Înțeleg perfect și ai făcut observații bune. Complexitatea vieții nu poate fi simplificată, iar stoicismul nu este o rețetă universală. Dacă ai probleme cu greutatea, nu trebuie să iei sfaturi de la un ectomorf natural; cam același lucru este valabil și în cazul stoicismului. Pe de altă parte, stoicismul este o filozofie care, așa cum s-ar spune, "didn't age well". Multe s-au schimbat din antichitate până acum. Cunoașterea adevărului, care se obține prin știință, nu se mai bazează pe raționalism, ci pe empirism și inductivism. Stoicismul reprezintă perspectiva prin care romanii vedeau lumea și modul în care au trăit în vremuri extrem de neobișnuite, caracterizate de o viață scurtă și violență, cu un control limitat asupra propriilor vieți, în comparație cu standardele actuale. Stoicismul a fost o filozofie care i-a ajutat în astfel de circumstanțe, pregătindu-i mental pentru posibilitatea ca mâine împăratul te poate condamna la moarte. Stoicismul nu este o filozofie a cum sa-ti trăiești viața, ci mai degrabă poate fi considerat o filozofie a supraviețuirii. Dichotomia Controlului aparent separă lucrurile în două categorii distincte, dar în realitate, această separare poate fi mai degrabă un spectru sau un continuum. Există aspecte ale vieții noastre care, la prima vedere, nu par sub controlul nostru, dar avem o anumită influență sau control limitat asupra lor, deci nu ar trebui să fim indiferenți. Pe de altă parte, lucrurile pe care credem că le putem controla sunt adesea mai puțin sub controlul nostru decât am crede. Divizarea în bine/rau și intern/extern este mult mai complexă în realitate. Ideea teologică că există o natură planificată de zei pe care nu o putem schimba și că suntem greșiți pentru că avem dorințe greșite își pierde din putere în ziua de astăzi, având în vedere atât de multele dovezi în care omul controlează și modifică natura conform dorințelor sale, odată cu progresul științific și tehnologic. O viziune mai corectă este că omul aparține naturii, nu este separat de ea, este influențat și influențează natura, iar in lumea moderna avem mai multa libertate sa ne planuim viata. Psihologia modernă ne spune că emoțiile fac parte din felul în care raționăm, nu sunt separate de rațiune; ele ne oferă informații despre mediu, despre pericole sau beneficii. Ba chiar în dezvoltarea cognitivă, este nevoie să experimentăm o gamă largă de emoții pentru a deveni persoane echilibrate. De exemplu, suferința este importantă pentru dezvoltarea empatiei, sentimentul de revoltă este important pentru simțul dreptății și al echității, iar doliul este important pentru gestionarea unei pierderi. Nietzsche și Hegel au criticat Stoicismul pentru renegarea pasiunii; pasiunea este importantă pentru inovație și creativitate. Scuze pentru lunga postare, dar gandurile acestea ma chinuiau, se pare ca nu sunt destul de stoic.
@Ivan_Pavlov934
@Ivan_Pavlov934 Жыл бұрын
"Absolute power corrupts absolutely" nu este a lui Marcus Aurelius, ci a unui filozof liberal englez din secolul al XIX-lea, cu un nume lung și cu titlul de Lord în fața numelui său.
@Incaceva
@Incaceva Жыл бұрын
Era că exemplu :) expresii precum
@Ivan_Pavlov934
@Ivan_Pavlov934 Жыл бұрын
@@Incaceva got it
@denismaftei691
@denismaftei691 10 ай бұрын
Da muzica mai tare si documenteaza te mai bine
@Incaceva
@Incaceva 10 ай бұрын
Am mers dar nu mai avea rosii.
@denismaftei691
@denismaftei691 10 ай бұрын
@@Incaceva pff
@wakkosan
@wakkosan Жыл бұрын
Un comment aleatoriu.
FROM - Serialul horror care a innebunit Romania?
11:33
Inca ceva
Рет қаралды 8 М.
Toching Muviz 236 - Megalopolis, Starwars Anunturi, Future Marvel
1:41:24
Triple kill😹
00:18
GG Animation
Рет қаралды 18 МЛН
Happy birthday to you by Secret Vlog
00:12
Secret Vlog
Рет қаралды 6 МЛН
Veste șoc! A murit afaceristul Silviu Prigoană
20:03
Acces Direct
Рет қаралды 111 М.
The ONE story
15:02
Inca ceva
Рет қаралды 4,9 М.
Venom The Last Dance - Recenzie Film
9:15
Inca ceva
Рет қаралды 8 М.
Inca o carte - Noutati si Black Friday 2024
1:10:01
Inca ceva
Рет қаралды 1,8 М.
NOT ENDING UNTIL I LAND A DOUBLE BACKFLIP....
IShowSpeed
Рет қаралды 88 М.
Noi reguli pentru rable şi epave din 2025 • RFI România
26:54