Hele goede uitleg! Ook fijn dat je voorbeelden laat zien, zodat je het ook kunt testen. Ik ben geabonneerd :D
@mariellewesteneng99462 жыл бұрын
hele fijne uitleg weer :) zit nu op dag 11 van 30-dagenchallenge, we zijn al een heel eind
@WouterRenkema2 жыл бұрын
Mooi dat je al zo ver bent! Succes met de challenge verder! Voor degenen die dit lezen en denken: wat is die 30 dagen challenge? Die staat hier: scheikundehavovwo.nl/ In 30 dagen kun je je hiermee voorbereiden op je havo of vwo scheikunde examen. Hier staat een korte uitleg: kzbin.info/www/bejne/nHe3fKydZq2cptE
@dmddmcks..s.s.1047 Жыл бұрын
en geslaagd?? wat s je cijfer voor scheik na deze challenge?
@myrthetjhie25205 жыл бұрын
Goede uitleg! Maar hoe weet je dan of iets redox of zuur-base is als je hem zelf moet opstellen?
@WouterRenkema5 жыл бұрын
Goede vraag. Binas tabel 48 en 49 kunnen hier handig voor zijn. Nog even een paar tips. Als er een element (bv magnesium of waterstof) reageert of ontstaat, is het een redoxreactie. Bij zuren moet je opletten, die kunnen natuurlijk een zuur-base reactie aangaan, maar H+ is ook een oxidator. Als er aangezuurd staat, dan is het vrijwel altijd redox. H+ staat dan in de halfreactie van de oxidator, kijk maar boven in binas tabel 48. Metalen reageren als reductor, metaal ionen als oxidator. Halogenen (F2, Cl2, Br2, I2) zijn oxiadtoren en hun ionen , bv Cl- zijn reductoren. Zie ook: kzbin.info/www/bejne/lXOxdmqrp5mWqsU en kzbin.info/www/bejne/ooLMdpeZhbl7fZo Als je een tijdje ofeent ga je het vanzelf makkelijker inzien of het redox of zuur-base is.
@AmTa-cv5bs6 ай бұрын
hoe zie je het verschil tussen een redox en een reactie waarbij zout gevormd wordt
@WouterRenkema6 ай бұрын
Als je een zout vormt met een metaal voor de pijl (een metaal heeft geen lading), dan is het redox. Voorbeeld: Mg + Cl2 --> MgCL2. Mg wordt dan Mg2_, dus staat Mg elektronen af, dus reageert als reductor. Als je een zout vormt via een zuur-base reactoe, dan had het metaalion voor de pijl al een lading. Voorbeed: MgO + 2 H+ --> Ng(OH)2. Het Mg is voor en na de pijl 2+, dus geen redox. O2- neemt H+ op en reageert als base. H2O staat H+ af en reageert als zuur. Hopelijk is het verschil zo duidelijker.
@fotiosvrettos4728 Жыл бұрын
6:03 Wordt deze reactie gwn een oplossing genoemd of kunnen ze ook naar een specifieke naam vragen van deze reactie?
@scheikundechallenge7762 Жыл бұрын
Nee hoor, je moet kunnen uitleggen dat het geen redoxreactie en geen zuur base reactie is. Dit is een oplosvergelijking.
@robinleggens68532 жыл бұрын
Morgen scheikunde examen😩😩
@WouterRenkema2 жыл бұрын
Succes morgen! Om alle stof nog even langs te zien komen, zie kzbin.info/www/bejne/Z16nl3aAhaZ7erM