Waarom gebruikje bij het voorbeeld van joodwater +natriumsulfaatoplossing wel het sulfaat maar niet de natrium? Hoe weet je welke je moet gebruiken voor je halfreactie? Natrium is een sterkere reductor dan sulfaat dus geldt die regel dan alleen bij de halfreactie van de oxidator?
@scheikundechallenge7762 Жыл бұрын
Je hebt gelijk dat hè metaal natrium (Na zonde lading) een sterkere reductor is. Alleen heb je hier niet het metaal natrium,maar het natriumion, Na+. Na+ is een hele zwakke oxidator en die zal niet als oxidator reageren hier. Als je natrium.... oplossing hebt, zoals hier natriumsulfaatoplossing, dan is het een oplossing van een zout en heb je te maken met Na+. Hopelijk maakt dit het wat duidelijker.
@MK-ul7de6 ай бұрын
Waarom gebruik je in 10:00 een oxidator waar H2O aanwezig is als er geen water tussen de aanwezige stoffen zit?
@WouterRenkema6 ай бұрын
Er staat da ter een zuur milieu is. Een zuur milieu betekent dat er H+(aq) is, dus water aanwezig is. Het staat hier dus een beetje verstopt in de opgave.
@MK-ul7de6 ай бұрын
@@WouterRenkema top, bedankt voor de uitleg!!
@ricksande22107 жыл бұрын
hoe leer je nou goed namen van stoffen omzetten in molecuulformules?
@WouterRenkema7 жыл бұрын
Dat hangt er vanaf wat voor soort stof je hebt,Voor eenvoudige verbindingen staat het aan het begin van dit filmpje: kzbin.info/www/bejne/aYPOk2OJh9B1lc2Koor zouten (dan spreek je niet van molecuulformules) staat het hier: kzbin.info/www/bejne/i4CyfoV_aZade68 koolstofverbindingen zijn er veel mogelijkheden, zie binas 66D en bijvoorbeeld hier: kzbin.info/www/bejne/n4XGeJWBfK2nsLd9n binas tabel 66B kun je ook een aantal formules vinden.
@roosdorgelo10 ай бұрын
waarom is bij de oplossing van 3:18 geen water als deeltje aanwezig?
@scheikundechallenge776210 ай бұрын
Je hebt gelijk hoor, er is ook water aanwezig. Dat staat genoteerd in de (aq) achter Ag+, maar het is natuurlijk ook heel goed om H2O er apart bi te zetten.
@annemiekpiest8793 жыл бұрын
Waarom worden bijvoorbeeld de NO3- en zwavelzuur oplossing niet gebruikt in de redoxreacties?
@WouterRenkema3 жыл бұрын
Zwavelzuur wordt meestal gebruikt omdat het zorgt voor H+ in de oplossing. Als je boven in tabel 48 kijkt, zie je bij veel halfreacties van sterke oxidatoren H+ staan. NO3- kan wel mee doen. Maar als je kijkt naar het voorbeeld van zilvernitraat met koper, dan is de sterkste oxidator die er is Ag+ en dan reageert Ag+ als oxidator (en dus niet NO3-). In dat voorbeeld kan een halfreactie met NO3- en H+ (die staat boven Ag+ in tabel 48) niet plaatsvinden, omdat er geen H+ aanwezig is.
@lup4life967 Жыл бұрын
hi, waarom gebruikt u niet cu --> cu+ met e- en wel cu--> cu2+ met e2- ?
@WouterRenkema Жыл бұрын
Je neemt de sterkste reductor die kan reageren. De halfreactie van Cu --> Cu2+ + 2 e- staat lager in binas tabel 48. Dus bij die halfreactie heb je een sterkere reductor.
@nathankruiswijk7679 Жыл бұрын
bij de kaliumpermanganaat oplossing wordt MnO4 + 8H+ + 5e- gebruikt maar waarom niet MnO4- + 2H2O + 3e-? Je kiest altijd voor de sterkste oxidator maar in dit geval praten ze niet over een aangezuurde kaliumpermanganaat oplossing maar een 'normale' kaliumpermanganaatoplossing dus het klopt toch niet?
@WouterRenkema Жыл бұрын
In het voorbeeld (met nikkelpoeder) staat dat er ook zwavelzuur aanwezig is. Dat zwavelzuur zorgt voor de H+ die nodig is in de halfreactie.
@nathankruiswijk7679 Жыл бұрын
@@WouterRenkema Waarom kan je dan niet net zo goed 2H+ + 2e- nemen? Is beetje verwarrend dat er dingen gemengd worden.
@WouterRenkema Жыл бұрын
Je neemt altijd de sterkste oxidator die kan reageren. Met de aanwezige deeltjes kun je de halfreactrie van MnO4- + 8 H+ + 5 e- maken en die staat in binas tabel 48 boven de halfreactie 2 H+ + 2 e- --> H2. Je laat dus altijd de sterkste oxidator reageren die kan.
@levimulder23348 ай бұрын
ik erger me er vreselijk aan dat ik dit in zichzelf kan maar die namen zijn zo'n onzin