17:05 Yukarıda ve aşağıda manyetik alan nasıl sıfır oluyor? Örneğin yukarıda bir P noktası düşünelim. Selenoidin üst kısmı o noktaya daha yakın olduğu için alt kısma göre daha büyük bir manyetik alan oluşturmaz mı?
@ResulSevincek2 жыл бұрын
yan yana iki tel olsun. İkisinin de sayfa düzleminden içeri doğru olduğunu hayal edelim. İki telden de paralel ve sayfa düzleminden içeri akım geçsin. Sadece 1. tel sayfa üzerinde saat yönünde B oluşturur. Aynı şekilde 2. tel de saat yönünde B oluşturur. Peki bu iki çember (B ler) kesişirse ne olur? akım taşıyan teller birbirine çok yakın old. için iki tel arasında B ler zıt yönde olur ve B=0 olur. Aynı şekilde Selenoidin dışında da B=0 olmasının nedeni kabaca böyle.
@ceren47602 жыл бұрын
hocam 27:15 te paydadaki r bize verilen toroidin genel yarıçapı değil mi? siz bizden istenen yarıcap demissiniz
@mustafacakr52592 жыл бұрын
nerede manyetik alan bulmak istiyorsan orasının yarıçapı
@alperen5542 жыл бұрын
Ya beni elektrik elektronik bölümünde en çok zorlayan iki ders emat ve emdt anlamıyorum bir türlü, emdt nin tüm derslerine girdim ama hoca sanki başka bir dilde konuşuyor gibi
@canyerdeyatar697 ай бұрын
naptın kral bitti mi
@gamze26232 жыл бұрын
8:00 dk daki soruda bir tarafta alanı pi.r^2 alırken diğer tarafta 2.pi.r aldık neden?
@ResulSevincek2 жыл бұрын
Amper yasası'nda B * çember çevresi = m * I_iç Asıl hikaye I_iç in bulunması. Alan (yani pi*r^2) alınmasının sebebi akım bulmadaki oran orantı.
@Xhaus04 жыл бұрын
hocam sizinle iletişime nereden geçebilirim acaba içinden çıkamadığım 5 tane sorum var. Yardımcı olabilir misiniz acaba ?
@ResulSevincek4 жыл бұрын
mail adresim kanalda var
@Xhaus04 жыл бұрын
@@ResulSevincek tamam hocam hemen mail atıyorum
@TheRock-ui6ky4 жыл бұрын
@@Xhaus0 hocam yalan atıyor aklınca okul ödevini yaptıracak. Hoca yemez bunu
@feleknazozdemir41004 жыл бұрын
Merhaba hocam size bisey sorabilir miyim amper yasasinin günümüzde uygulamasına örnek verebilir misin
@ResulSevincek4 жыл бұрын
Birazcık gecikmeli cvp... Yüksek akım taşıyarak yüksek manyetik alan oluşturup üzerinde de havada duran mıknatıs gördün mü? Süperiletkenlik deneylerinin en popüler olanı. Havada giden (daha doğrusu ray ile teması az olan) trenlerin çalışma prensibi manyetik alanda aynı kutupların birbirini itmesi. Sabit olmayan, yapay manyetik alanı oluşturan şey, içinden akım geçen tel. Gerekli manyetik alan nasıl hesaplanıp akım belirleniyor dersin :)