Рет қаралды 3,821
Hidasta retki- ja ruokafiilistelyä sumuisena aamuna Porkkalanniemellä. Pidin vapaapäivän töistä ja lähdin yksin päiväksi seikkailemaan. Paistinpannulla kunnon brunssi-mätöt ja päälle vanhat kunnon nokipannukahvit. Lue lisää alta!
En ollut käynyt Porkkalanniemessä muutamaan vuoteen ja ilokseni huomasin, että alue on kehittynyt retkeilykohteena. Porkkalanniemessä on useita merkittyjä reittejä ja muutama hyvin varusteltu grillikatos polttopuineen. Itse kuitenkin poikkesin polulta lähinnä videoinnin takia, mutta näin loppujen lopuksi alueella vain yhden lintumiehen.
Kokkailin risukeittimellä tukevan aamiaisen meren rannalla kalliolla ja jatkoin matkaa. Paistinpannulla oli perunaa, sipulia, raakamakkaran lihaa ja pari kananmunaa. Mausteena sormisuolaa ja savustettua srirachaa. Päälle keittelin vielä nokipannukahvit ja täytyy kyllä sanoa, että valmistustapana se kiilasi ihan kärkeen!
Enpä tiennyt, että Porkkalanniemestä on kaavailtu myös kansallispuistoa. Tässä lainaus Wikipediasta:
"Porkkalanniemi (ruots. Porkala udd) on niemi Suomenlahden kapeimmassa kohdassa, Länsi-Uudellamaalla Kirkkonummella. Pienin etäisyys Viron pohjoisrannikolle on 36 kilometriä.
Venäjän vallan aikana Porkkalanniemi tuli strategisesti tärkeäksi sijainniltaan. Suurin tykistökantama Venäjän rannikkotykistöllä oli noin 30 km. Pietari Suuren merilinnoituksen suunnitelmat Suomenlahden rannikkopuolustamisesta esitettiin Venäjän keisarille Nikolai II:lle ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ensimmäinen maailmansota ja Suomen itsenäistyminen estivät suunnitelman täysmittaisen toteutumisen.
Porkkalanniemen sijainti tuli Suomelle merkittäväksi turvallisuuspoliittiseksi asiaksi toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostoliitto vaati Porkkalanniemen ja sen läheisyydessä olevan alueen luovuttamista rauhanneuvotteluissa ja saikin Moskovan välirauhan päätöksellä 50 vuodeksi käyttöönsä Porkkalan vuokra-alueen. Siihen kuuluivat Porkkalanniemen lisäksi Upinniemi, niemien edustalla olevaa saaristoa sekä manneraluetta niemien pohjois- ja länsipuolelta. Vuokra-aikana Porkkalanniemeen rakennettiin Friggesbyn lentokenttä. Alue kuitenkin palautettiin Suomelle jo vuonna 1956. Taustalla olivat Hruštšovin poliittiset tavoitteet: atomiaseiden aikakaudella tukikohdalla Porkkalassa ei enää ollut erityistä merkitystä, mutta ystävälliset välit kapitalistisen Suomen kanssa voisivat toimia esimerkkinä muille Euroopan maille. Palautus antoi myös voimakkaan myönteisen sysäyksen kautensa juuri aloittaneen Kekkosen presidenttiydelle.
Porkkalanniemi on myös tunnettu lintualue. Sen eteläkärki on maailmallakin tunnettu lintujentarkkailupaikka Pampskatan. Alueella on majakka, merivartioasema ja Rönnskärin lintuasema. Alue oli yksi neljästä ensimmäisestä Suomen kansallispuistosta vuonna 1938, mutta puistoa ei ole perustettu uudelleen Porkkalan palautuksen jälkeen.
Niemen kärjessä on myös kesäisin suosittu uimapaikka - ranta tosin edellyttää ehdottomasti uimataitoa.
Porkkalanniemelle ollaan suunnittelemassa kansallispuistoa. Metsähallituksella on neljä laajuudeltaan erilaista vaihtoehtoa kansallispuiston kooksi. Laajimmassa vaihtoehdossa puistossa olisi 1 200 hehtaaria maa-alueita ja 13 500 hehtaaria vesialueita. Mukana olisivat tällöin muun muassa Saltfjärdenin kosteikko sekä Finnträskin metsä. Laajuudeltaan pienimmässä vaihtoehdossa suojeltaisiin 255 hehtaaria maa-alueita ja 13 000 hehtaaria vesialueita. Metsähallituksen selvityksen mukaan pesimälinnustoltaan Porkkalan suojelualueet olisivat edustavimpia koko Suomessa. Lisäksi Porkkalan tulevan kansallispuiston erikoisuutena olisi, että samalla alueella voisi tarkkailla sekä saaristo-, kosteikko- että erämaalajeja.[4] Kansallispuiston perustaminen tullee ajankohtaiseksi aikaisintaan vuonna 2017."
#risukeitin #retkiruoka #porkkalanniemi
_________________________________________________________________
Kiitos kun katsoit videon! Muista laittaa kanava tilaukseen!
Melontavideoita: • Kanoottiretket
Retkiruokaa: • Retkiruokaa
_
Facebook: / kanoottitomaatti
Instagram: / kanootti_ja. .
Blogi: www.vettis.net/...
Meidän kanootti: Mad River Journey 156 TT bit.ly/2M8tLzj
Kuvattu DJI Osmo Action ja Sony RX 100V -kameroilla.