Рет қаралды 16,439
RetourMatras biedt met een volautomatisch recyclingsysteem een duurzaam alternatief om oude matrassen te verwerken. In tegenstelling tot het storten en verbranden (wat nog veel te vaak voorkomt) staat RetourMatras garant voor 100% grondstoffenhergebruik.
Het recyclingproces begint bij het inzamelen van matrassen bij milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels, hotels, ziekenhuizen en recreatieparken. In een container van RetourMatras passen 80 tot 100 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor het recyclingproces. In de fabriek worden de containers gelost, waarna de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine worden gelegd en hun weg volgen op de transportband. Belangrijk detail is de metaaldetectie. Een ingebouwde metaaldetector scant de matras. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie.
Het recyclingsysteem van RetourMatras is uniek. In de installatie is namelijk rekening gehouden met 2 essentiële zaken: zo min mogelijk handjes tijdens het proces én onze installatie is ontwikkeld op maximale stofafzuiging. In het stof dat vrijkomt tijdens het verwerkingsproces, zit mogelijk endoctoxine. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Door het geavanceerde stofafzuigingsysteem worden eventuele risico's voorkomen en blijft de fabriek schoon. Tevens zijn de eindverwerkers gesteld op een stofvrij product.
Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel PU-schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.
Van een oude matras wordt GEEN nieuwe matras gemaakt! Ook maakt RetourMatras zelf geen nieuwe producten, maar zorgt dat de materialen die uit de oude matrassen herwonnen worden, terecht komen bij een gespecialiseerde hergebruiker.
RetourMatras staat voor 100% matrasrecycling en levert grondstoffen voor nieuwe producten.