Mooie video. Wat ik zelf kan doe ik zelf, maar als 't me niet lukt, kom ik toch terecht bij de fietsenmaker (specialist). Dat had ik j.l. bij 't vervangen van mijn tubeless banden. Nieuwe banden erop geplaatst en ik kreeg ''t niet luchtdicht. Of voorwiel was gedemonteerd en ik gebruikte toch de voorrem (remschijf) en ik kreeg de blokjes niet meer terug geduwd. Intussen heb ik redelijk wat gereedschap om zelf onderhoud te kunnen doen, maar ben nog lerende.
@ErichBouwkamp Жыл бұрын
Ik doe het meeste zelf, eens per jaar laat ik de fietsen nakijken.
@detmer87 Жыл бұрын
Ik doe in principe alles zelf aan de racefiets. Laatste keer dat ik bij de fietsenmaker was met mijn racefiets was vorig jaar. Het universele lager gereedschap wat ik had was niet geschikt voor mijn carbon racefiets. Alles gedemonteerd en de fietsenmaker heeft direct terplekke de lager vervangen van de trapas. 5 minuten later loop ik dan de winkel uit en thuis in alle rust alles weer netjes monteren. Niks wachten op onderhoud, 0 dagen de fiets kwijt 😊 Ik heb engineering gestudeerd en ben als meetspecalist in de techniek sector werkzaam.
@ericonderdelinden6920 Жыл бұрын
Alles doe ik zelf. Wiel richten is vooral geduld hebben en natuurlijk heb ik het juiste gereedschap waaronder een spaak spanningsmeter. Ook wiel lagers vervangen is niet ingewikkeld. Zeker niet met industrie lagers. Wel voorzichtig verwijderen natuurlijk en nog voorzichtiger inpersen. Waarschijnlijk ben ik een pietlut. En meestal vind ik dat de fietsenmaker het net niet nauwkeurig genoeg doet, of net niet zoals ik het wil hebben. Bijvoorbeeld voor rem rechts en met heel weinig speling achterrem links met wat meer speling. Komt omdat ik ook motor rijdt en ik wil in een reflex de goede hand voor de voor rem gebruiken. Is ook handig als er onderweg wat gebeurt. Dan ben je zelf redzaam. Spaak breekt altijd in the middle of nowhere. Wel handig als je dan weet hoe je een wiel vlak genoeg krijgt om thuis te kunnen komen. Aan het frame werk ik uiteraard niet. Dat is inderdaad volkomen onverantwoord.
@arends1989 Жыл бұрын
Ik zou enkel voor de wielen en lagers nog naar de fietsenmaker gaan. Blokken/Kabels/Stuurtape/Banden vervangen, smeren en afstellen doe ik zelf. Het is ondertussen een gewoonte geworden om maandelijks de cassette en ketting los te halen en te reinigen. Er gaat niets boven een schoon en goed gesmeerde aandrijflijn :)
@harolds-view Жыл бұрын
Ik heb geen racefiets, maar toch zijn de tips die je geeft Roel ook goed van toepassing bij andere fietsen. Ik heb nog nooit een hogedrukspuit gebruikt om m'n fiets(en) te poetsen, meestal afspoelen met een tuinslang of met een gieter als ik geen tuinslang bij de hand heb. Met een hogedrukspuit heb je grote kans dat je het lagervet uit je naven spuit en er water achterblijft in je naven. Het is pas later te zien wanner je je naven uit elkaar haalt om afstellingen te doen of wanneer je je lagers vervangt. Het vervangen van lagers in een wielnaaf heb ik al eerder gedaan, het was dan bij een oudere fiets zonder elektrische ondersteuning. Het is relatief makkelijk uit te voeren, maar het vergt enige oefening en inzicht. Een lichte slag uit het wiel halen doe ik zelf en gebruik dan ook een spaakspanningsmeter. Ook bij jouw filmpje om een slag uit het wiel te halen, zag ik extra tips om dit nog vlotter te doen.
@bikert Жыл бұрын
Enige waarvoor ik naar de fietsmaker ga is voor het repareren van wielen, spaken vervangen, wiel richten. Gisteren voor het eerst een nieuw carbon wiel tubeless gemaakt, dat kan ik dus no ook zelf. Misschien als er iets met mijn crankstel zou zijn dat ik naar de fietsmaker ga. Remmen ontluchten nog niet gedaan, ga ik zelf proberen als het nodig mocht zijn (met instructies van KZbin)
@GroteGeer Жыл бұрын
Succes met tubeless en lekke band op racefiets - vaak is een lekkage geen gaatje maar een snee ... Nee, doe mij maar gewoon de tube snel vervangen.
@dirkbouma3301 Жыл бұрын
Ik laat elke jaar een onderhouds (winter) beurt uitvoeren en de rest doe ik zelf.
@raini1955 Жыл бұрын
Prima advies, Roel. Ik kan me zeker vinden in de zaken die je zelf kunt doen en moet laten doen. Wat ik me altijd afvraag gaat over het gebruik van een momentsleutel. Alhoewel ik deze heb is altijd de vraag welk aanhaalmoment waar toegepast moet worden. Hebben jullie daarvoor de opgave van de fabrikant of een overzicht wat voor elke fiets van toepassing is?
@RoelPeerenboomTV Жыл бұрын
Hoi, misschien geeft deze video antwoord op je vraag? kzbin.info/www/bejne/hYeUe4evmb6kq5Yfeature=shared
@raini1955 Жыл бұрын
Bedankt, Roel! Prima zo. Ik heb trouwens ergens gezien dat het ook mogelijk is om een aanhaalmoment van een nog vast zittende bout te achterhalen. Eerst met een stift o.i.d. de positie van de bout t.o.v. het frame markeren. Dan de bout losdraaien en met de momentsleutel met een lage Nm aandraaien. Kijken op de positie van de bout dezelfde is als voorheen. Niet, dan hetzelfde met een hogere Nm, net zolang dat de bout weer zit als voorheen. Uiteraard werkt dit alleen voor bouten die af fabriek nog vastzitten. Je moet immers zeker weten dat ze op de juiste Nm zaten.
@RJ-cq8dd Жыл бұрын
Mijn fietsenmaker is zo veel duurder geworden dat ik het zonde vond om daar nog veel gebruik van te maken. Dus waar jij een video van maakt, dat probeer ik zelf te doen. 😊 Scheelt ook dat ik singlespeed/fixie rij dus zo veel onderhoud is er niet meer.
@RoelPeerenboomTV Жыл бұрын
Mooi!
@edvorst1814 Жыл бұрын
Alleen de elektronische afstelling van de versnelling laat ik door de dealer doen, alle rest doe ik zelf.
@piepkwiep4312 Жыл бұрын
Sorry ik ben te eigenwijs voor deze tips. Als de kans meer dan 1% is dat het me lukt dan doe ik 't zelf. (Geldt ook voor m'n auto).