O sa avem si noi tricourile noastre in curand. Tricouri cu Make Dacia great again au prietenii nostri de la... Make Dacia Great again :) ruvix.ro/categorie-produs/make-dacia-great-again
@vladutcornel6 жыл бұрын
În Moldova de Est, primesc zi liberă și de Crăciunul nou, și de Crăciunul vechi.
@ROLHTV6 жыл бұрын
Ooo da! Mereu am am avut aceasta dilema! ✌
@darayuri6 жыл бұрын
Ador ceea ce faci . Esti genial !
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
mersi mult :)
@doualanturi21336 жыл бұрын
Singurul om care poate purta sacou și tricou, și să arate bine
@lilcash43735 жыл бұрын
tricoaie* =)))
@danielruginabradu6 жыл бұрын
"Un milion de adepti"=butonul de aur😂😂😂😂😂😂😂😂
@madvideo_ro6 жыл бұрын
Să fie cu Noroc!
@silaba36324 жыл бұрын
Eu te rog sa te informezi mai bine! Nu are nici o legătură bătaia aia între prelați cu schimbarea calendarului. Calendararul a fost îndreptat de Sfinți Părinți. În Sfintele Sinoade. Noi nu ne rugam calendarului ci Sfinților care s au jertfit în acele zile. Deci 50 %e eronat. Mai bine te informezi decât sa duci lumea în eroare. Mulțumesc! Cauta sa vezi cum a fost introdus cu forța calendarul gregorian in Biserica noastră.
@iixuynlgr Жыл бұрын
Silaba ..spui că noi nu ne rugăl la calendar..? Da este adevărat .dar mai spui că vă rugați la Sfinți...aicea e problema ! Pentru că nu trebuie rugat nici la Calendar ..dar nicia Sfinťi..! Ci numai la Dumnezeu..așa ar trebui..! Dar Popa spune să te inchini La Sfinþi..că tot lui Dumnezeu te inchini ! Minciuna Popi !!!
@ovvyovvy45326 жыл бұрын
super
@rares99485 жыл бұрын
Faceti un video cu gradele de politisti va rog?
@lematzuque6 жыл бұрын
Ați inversat culorile de pe steagu' Serbiei. Iar stema cu acvila e albastră.
@alexandruciubotaru9632 жыл бұрын
E stil vechi/stil nou. Rit vechi se refera la practicile Bisericii Ortodoxe Lipovenesti de dupa reforma Patriarhului Nikon.
@mateimaria3426 Жыл бұрын
Bravo ! Asa e.
@creativewolf94046 жыл бұрын
Fix azi e ziua mea !
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Hai Lamultean!
@romaniangod33726 жыл бұрын
Fa despre "alianta vestului"
@seby36926 жыл бұрын
Azi e ziua mea 😁
@alex9920ro6 жыл бұрын
La mulți ani !
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Lamultean! :)
@seby36926 жыл бұрын
Multumesc la amandoi 😁
@jeleuacadea3466 жыл бұрын
Of , nu e episodul despre mocani
@dorinturcan83696 жыл бұрын
Dragul meu, lumina sfântă nu coboară din cauza datei calendaristice, ci datorită rugăciunilor ce se fac in catedrala de la Ierusalim. In rest, bravo, îmi place ceea ce faci.
@mateimaria3426 Жыл бұрын
Cum poti sa zici asta. La pastele catolicilor de ce nu se arata Sf.Lumina ?. Lasa glumile
@Alexmanoiuro6 жыл бұрын
E putin incompletă informatia: in Biserica ortodoxă se folosesc ambele calendare In urma unui sinod. Unele au ales ca sărbătorile sa fie sărbătorită pe stil vechi, iar singura concesie pentru unitate a fost ca data partelui sa fie facuta in toate Bisericile Ortodoxe pe baza calendarului iulian. Aceasta decizie a foat luata deoarece unele biserici autocefale nu ar fi vrut sa schimbe calendarul. Biserica ortodoxă pe stil vechi este o schismă deoarece nu le-a convenit calendarul, luandul ora in serios. Si in Rusia avem o situatie asemănătoare. Data viitoare as vrea sa faceti episoade mai bine informare. Stiu ca poate vreti sa va încadrări inte-un anumit timp al videoclipului si sa usurati munca la editarea lui, dar mai bine il faceti putin mai lung si cu informatii putin mai complete.
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Salut Alex! Mersi de comentariu. Probabil cand vom face un episod despre Paste vom intra in mai multe detalii. Emisiunea noastra e un pamflet, nu avem si nici nu ne dorim sa avem rigoarea unei academii. Suntem aici sa va distram si sa aflam cate ceva despre Romania noastra. Nu putem aborda toata subiectele pana la ultimele detalii. Am incercat si oricum nu ne-a iesit, ba mai grav, ne lua o luna sa facem un episod.
@Alexmanoiuro6 жыл бұрын
@@RomaniaExplicata in primul rand multumesc pentru raspuns. Stiu ca va ia mult sa faceti un episod, dar cred ca o puteti face mai bine. Poate pana la urma reusitei sa strecurati si mai multa informatie. Daca vreti as putea si eu sa va ajut si benevol la căutarea de informatii si la o structurare primara a scenariului, doar daca vreti.
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
@@Alexmanoiuro sa stii ca m-ar ajuta. Lasa-mi un mesaj pe facebook pe pagina noastra si discutam.
@teodorat.66504 жыл бұрын
Vezi acest film măcar pana la min 50,poate vei înțelege ceva,sper
De unde ati luat informatia ca 1 aprilie ar fi fost prima zi din an, pare curios pt ca Prier chiar asta ar putea insemna, plus toata suita de colinde cu iz primăvăratec, insa tot nu se leaga luna a 7 cu septembrie? Inseamna ca v-ati dus pe teoria calendarului cu 13 luni? Mai dezvoltati putin subiectil acesta va rog
@antohicosmin31143 ай бұрын
Mulțumim de comentariu in primul rand, însă avem mult prea multe subiecte pe lista pentru a putea reveni asupra acestuia momentan. 🙂
@inakoulapic3 ай бұрын
@@antohicosmin3114 doar spuneți -mi sursa de unde ați găsit că 1 aprilie este prima zi a lunii ? Chiar m-a pus pe gânduri 😀 Am mai găsit că și calendarul de la Sarmizegetusa tot 13 luni avea
@mihaitech156 жыл бұрын
Acum înțeleg de ce elevii din Ucraina primesc vacanță cu o săptămână mai târziu decât noi.
@alex9920ro6 жыл бұрын
ai prieteni din Ucraina?
@mihaitech156 жыл бұрын
@@alex9920ro da
@alex9920ro6 жыл бұрын
Ma așteptam ca astazi sa apara un episod despre Unirea de la 1859 cu ocazia zilei de azi, dar nu intotdeauna este cum te astepti.
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Și noi ne așteptam la fel... dar suntem un pic prinși cu un concurs foarte important pentru noi, revenim cât de curând.
@alex9920ro6 жыл бұрын
Am o intrebare Cosmin: in alte episoade cand ne prezinti harta Peninsulei Balcanice, de ce apare un gol in locul Albaniei?
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Ca am decupat-o eu prost acum cativa ani si nimeni nu mi-a spus pana acum. Hai mersi, o repar data viitoare cand mai folosesc grafica asta :)
@alex9920ro6 жыл бұрын
@@RomaniaExplicata ma mir cum eu am fost singurul internaut care a observat aceasta eroare si sincer ti-am descoperit canalul abia saptamana trecuta si am devenit mare fan. Multumesc ca mi-ai trezit din nou sentimentul de mandrie de a fi roman !
@mateimaria3426 Жыл бұрын
Buna ziua, nu se zice rit ci stil. Sarbatorile nu le.a stsbilit astronomii, ci soboarele ecumenice. Dar va rog sa spuneti ca, mitropolitul de atunci a acceptat schimbarea doar atunci cand l.a facut patriah si a inproprietarit bisericile cu 5 ha.teren. Pe stil vechi nu numai minunea de la i viere (cu sf.lumina) ci si minunea cu Iordanul, norul la shimbarea la fata pe muntele Taboru ( cu nevrednicie am fost si eu in 2010 pe 19 august stil mou respectiv 6 august stil vechi). Spuneti ca, datorita faptului ca stilu nou tine Pastele cu stilu vechi, atunci cand Pastele cade mai tarziu nu exista postul Sf.Apostoli Petru si Pavel, sau e de cateva zile mai putin de 8 zile asa cum a stabilit Sf.Parinti da la cele 7 soboare ecumenice (sfinti pe care noi azi ii sarbatorim). Multumim mult ca mai amintiti de aceste lucruri. Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza ! Numai bine.
@antohicosmin3114 Жыл бұрын
Ați faultat limba română în ultimul hal. Nu "le.a" stabilit astronomii? Serios? O zi faină! 🥴
@mateimaria3426 Жыл бұрын
@@antohicosmin3114 pai de asta an zis sf.Parintii au stabilit sarbatorile si pascalia. Ce vb.tu de limba romana ? Eu sant roman ortodox. Daca esti ortodox pe stil nou te chemi orto-catolic, fiindca tii pastele cu stil vechi si nasterea cu stil nou. Daca mai fac vreo greseala de sciere am o varsta. Numai bine stiutorule de limba ronana.
@baumi88055 жыл бұрын
Ce e muzică din Intro? Pardon pentru română meu, sunt din Germană ^^.
@RomaniaExplicata5 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/mnfVdqihg698jbs
@Alin-ql6it5 жыл бұрын
am o idee de un clip in romania explicata teazer ai avut in intro de ce marea neagra e numita asa deci stii ce e de facut
@Maco3716 жыл бұрын
Sunt singurul de aici care e pe stil vechi?
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Nu cred, numai eu am vreo 2 prieteni pe rit vechi și știu că urmăresc România Explicată :)
@descarcareaplicatii6 жыл бұрын
😊👏👍👊
@vladyator936 жыл бұрын
eu stiam ca septembrie era luna a 7-a (sept), octombrie a 8-a (octo), noiembrie a 9-a (nove), decembrie a 10-a (dec) si ianuarie si februaria lunile a 11-a si a 12-a, deci 1 martie era prima zi din an
@rafaeliacsity53156 жыл бұрын
6:26 Drapelul României nu are încă stema pe el, oficial cel puţin, culorile drapelului sârb sunt invers iar cel ucrainean are culori mai închise. În rest totul e OK la videoclip.
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Mda, stim ca am busit grafica la drapelul Serbiei. In schimba la drapelul Romaniei am facut-o intentionat. :) Multumim de comentariu si de apreciere!
@supica56126 жыл бұрын
hei
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Hei!
@andreealemnaru60386 жыл бұрын
Ai putea explica intr un viitor episod sensul si provenienta unor expresii tipic românești, ca de exemplu "esti prost/urât ca noaptea "?
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Cu siguranta! Avem si noi cateva pe lista precum "om cu scaun la cap"
@andreealemnaru60386 жыл бұрын
@@RomaniaExplicata daaa
@codreanumaria7667 Жыл бұрын
Habar nu aveti ca rit vechi si stil vechi nu e acelasi lucru ..,pe langa alte informatii gresite. Ar fi bine sa vorbiti despre lucruri pe care le cunoasteti
@antohicosmin3114 Жыл бұрын
Mulțumim de comentariu, însă nu m-aș fi grăbit să-l public în locul dumnevaoastra. Indiferent de opinii, internetul este foarte mare, e loc pentru toti. Poate vreți să încercați și alte canale. O zi faină! 🙂
@clod37005 ай бұрын
Stilul vechi e dreapta credință e biserica cu tradiție.calendarul gregorian ce a adus în plus vă spun eu :Crăciunul îl sărbătoriți cu catolicii urmează și și Pastile.Postul sfinților Apostoli odată la 4 ani nu îl mai aveți în Săptămâna Pogorarii Sf Duh când e de harti voi v-ați făcut post deci PACAT ÎMPOTRIVA DUHULUI SFÂNT. Ați încercat să țineți Paștele după 1924 înainte nu a venit sf Lumină după care Ați revenit cu Paștele pe calendarul vechi.oameni cercetați și vedeți adevărul
@antohicosmin31145 ай бұрын
Multumim pentur comentariu in primul rand! N-am inteles exact cum am incercat sa tin eu Pastele, dar daca n-am procedat corect, sa ma ierte Sfantul Duh! O zi placuta!
@Alexmanoiuro6 жыл бұрын
Si încă o parere: ar trebui sa va scimbati putin numele si materialele de pe canal. Schimbati-va numele, daca vreti, in Romania explica altfel si sa puteti face si alte materiale despre alte lucruri ce nu au legătură neaparat cu Romania.
@vetoreczrobert92926 жыл бұрын
Ai uitat sa precizezi ca din cauza acelui decalaj de 12 minute diferenta dintre calendare se mareste cu o zi odata la 120 de ani
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
Ba am spus la minutul 3.59. Si vezi ca sunt 128 de ani :)
@vetoreczrobert92926 жыл бұрын
@@RomaniaExplicata ai dreptate,oricum felicitari faci o treaba foarte buna
@xlvasi2 жыл бұрын
Bati campii cu brio, stimabile! Tot asa cum recunosti ca TOCMAI CE ai descoperit unele informatii si te grabesti sa le transmiti imediat ca un papagal cu titlu de postulat! Ma amuza formularea ta de la minutul 3'22'' "Calendarul gregorian este unul PERFECT"... Sa mori tu? Exista o intreaga dogmatica dupa care se ghideaza anul BISERICESC si randuielile Triodului. E bine totusi ca ai concluzionat pe la min 4'15'' "Asadar, lumina divina care coboara in fiecare an la Mormantul lui Iisus, coboara dupa un calendar gresit din punct de vedere matematic" In fapt, cam aici trebuia sa te opresti. ... Asadar, revin la introducerea mea cu titlu de concluzie: Bati campii!
@serganlucian2145 Жыл бұрын
Eu sunt lipovean la noi in religia ortodoxa de rit vechi insemnant lipoveni si staroveri.
@cristianavram6122 Жыл бұрын
Un material catastrofal! Probabil că ai proptele puternice,altfel, pentru acest fel de materiale se mai poate face și ceva închisoare, înafară de faptul că lovești,din ignoranță,direct în Biserică și în Stăpânul Ei!...Da, închisoare,cum ți s-ar părea să fii condamnat pentru fals în declarații și răspândire de informații false? Închisoarea ca închisoarea,dar dacă nu vei abandona publicarea materialelor de acest soi, când vei îmbătrâni,s-ar putea ca nici un preot să nu vrea să te asiste, că te-ai ridicat contra Bisericii, și vei fi socotit împreună cu dușmanii cei din fundului iadului! Nu fac pe deșteptul,dar prezinți trunchiat, informații disparate și scoase din context! Ai reușit să amesteci cele duhovnicești cu acelea lumești! Ai reușit să confunzi ritul vechi(lipovenii),cu stilul vechi-singurul mod de slujire ortodoxă acceptat de către Sfinții Părinți! Prezinți drept bune informații care mai aduc,cumva,un pic de lumină din punct de vedere științific și social,dar duhovnicește nu, că acesta e,de fapt,fondul discuției,cel duhovnicesc,ei bine, duhovnicește i-ai amețit de cap pe cei care nu cunosc tabloul situației, și te-ai umplut de păcate! Ai ,,uitat" să spui că și în ziua de azi,sumedenie de popoare,mai ales din Asia și Africa își păstrează, pentru uzul spiritual, și chiar pentru cel social,calendarul respectivelor popoare, moștenit de mii de ani,unele calendare care dau erori mai mari decât calendarul lui Sosigene(calendar păgân,de tip astronomic-solar).Calendarul pe baza căruia e discuția videoclipului,nu a fost niciodată greșit, după cum nu a fost niciodată golit de încărcătura și simbolistica spirituală! După întemeierea Bisericii,la Pogorârea Sfântului Duh, Sfinții Apostoli au îndeplinit cererea Mântuitorului,de a merge și a propovădui mântuirea către toți oamenii,ba chiar și Maica Domnului a avut rugăminte să propovăduiască,poporului ivirenilor!Credința răspândin du-se,au fost puse și așezăminte, descoperite prin Duhul Sfânt,astfel încât să nu fie periclitată mântuirea oamenilor! Un astfel de așezământ, neapărat trebuitor,a fost și calendarul după care să se slujească în Biserică! Nu a fost stabilit oriunde,nici oricum! A fost stabilit în anul 325,la Niceea,la Sinodul Întâi Ecumenic,Sinid întrunit pentru a desființa învățătura ereticului Arie, etnic evreu,strecurat în ierarhia bisericească! Ereticul Arie a murit în chinuri,cu rușine și durere,ca învățătură de minte, pentru alții care vor tulbura Biserica! Participanți la Sinod au fost 318 Sfinți Părinți,unii purtând urmele schingiuirilor, pentru credință! Așezarea calendarului a fost fără de cusur, așezare pe care s-au ridicat la sfințenie o mulțime de nevoitori,iar cei care s-au scremut să găsească vreun defect,ei bine,nu au găsit nici o abatere duhovnicească,de mântuire,ci numai o ,, ciupeală", că,vezi dom'le, între calendarul bisericesc și parcursul anului astronomic,e diferență 11 minute,anual! Asta e o ciupeală evreiască,ei sunt stăpânii numerelor,iar cei care s-au legat de această ciupeală, și au făcut schimbare, deghizată în,,corectare",civil,au amețit oamenii de cap,iar duhovnicește au distrus credința,cei cu stilul nou întemeind,practic,o nouă confesiune,de orientare ortodoxă! La Sinodul Întâi,calendarul adoptat nu a fost nici cel iulian(păgân și solar),nici calendarul evreiesc-vechi-testamentar(calendar lunar). Calendarul adoptat a fost unul luni-solar,bazat atât pe mișcarea Soarelui, cât și pe mișcarea Lunii! Acest calendar trebuia să fie unic și neschimbabil,ca dovadă că se poate calcula Pascalia pe sute de ani înainte,iar când, în 1925,la Ierusalim s-a serbat Sfânta Înviere mai devreme cu 13 zile, după calendarul reformat-gregorian-deghizat-în-calendar nou-iulian,ei bine,în 1925 Sfânta Lumină nu a mai venit deloc,fiind mare tulburare,ba chiar se pare că Patriarhul a fost omorât! Cum s-a ajuns la schimbare? După sute de ani de bună credință,Apusul a început să slăbească în credință, să meargă din rău în mai rău,fiind năpădit de patimi, răutăți,schisme,erezii,emancipări, transumanism, egocentrism,etc. Pe acest fond, în 1054,Apusul este dat anatema, rămânând în grija diavolului,care i-a învățat tot felul de răutăți, inclusiv să schimbe calendarul bisericesc,dar după repere fizice,tangibile,nu spirituale, pentru a îi putea aduce pe toți sub sceptrul Vaticanului! Ortodoxia a știut că de la unii măcinați de păcate, necredință, corupție,masonerie,etc.,nu te poți aștepta la nimic bun! Așa că s-au dat multiple comunicate,de către Patriarhii Răsăriteni, în care era denunțată catastrofa schimbării și veșnica pedeapsă a celor care au schimbat! La Vatican,schimbarea s-a făcut în 1582,numai pe baza unor argumente fizice,oferite de învățați atei,la fel de credincioși ca papa! După aceea,au adoptat,progresiv, și alte state catolice și protestante! La noi,calendarul civil a fost schimbat în 1919,pe 1 aprilie,zi rămasă ca ,,ziua păcălelilor", sau,,ziua mincinoșilor"!Iar calendarul bisericesc a fost schimbat în 1924, fără ca populația să fi cerut, și prin șantajarea unor preoți și episcopi!Schimbare făcută de către mitropolitul primat Miron Cristea,care a fost orice,numai ortodox nu! A fost catolic(greco),francmason, parlamentar,regent,om de stat, după modelul tartorului Metaxakis Meletios,alt catolic și francmason cu acte în regulă,nepot și protejat al premierului Venizelos! Ăsta a fost interesul, finanțat și impulsionat de către masonerie,ca schimbarea făcută în Ortodoxie să distrugă poporul credincios,prin sărbătoriri de-a nebunia,schimbându-se zilele de postire de pe tot anul,schimbându-se posturile cu totul(al Sfinților Apostoli desființându-se în unii ani),schimbându-se mari sărbători în care se fac încredințări minunate etc.Nu toate țările ortodoxe au schimbat,trei sferturi din ortodoxie e pe stil vechi-patristic, că în unele Biserici slujitorii au coloană vertebrală,nu uită că la hirotonie au jurat să apere și să nu schimbe credința!
@antohicosmin3114 Жыл бұрын
Fix așa... direct in biserică și-n stăpânul ei de care vorbești tu... care o fi ăla, că sunt câteva mii. E plin internetul cu de toate pentru toți, mai bine cauți prin alte părți, părerea mea. 👍🏼🙂
@cristianavram6122 Жыл бұрын
Biserica e una Sfântă Sobornicească și Apostolească, lăsată de către Hristos,în ziua de azi această Biserică se regăsește în Ortodoxia neschimbată,nu în cea de împrumut!...Aceasta este Biserica mântuitoare,care a fost prigonită încă de la întemeiere; în rest,nu a fost prigoană nici împotriva islamismului,nici a budismului,nici a catolicismului,nici a protestantismului.Ceea ce spui, că sunt mii de biserici,nu e adevărat,o mulțime din cei care au clacat în afaceri cu mărfuri sau servicii, și-au deschis o sectă,de orientare protestantă,prin care ,, comercializează" influență asupra sufletelor adepților, adepți care nu mai au nimic în comun cu mântuirea!
@elenanastase50992 жыл бұрын
Legat de acest subiect si eu ma intrebam mereu care e diferenta ,recent am vazut pe youtube marturii despre sf Glicherie de la Slatioara, care cu pretul vietii a platit pentru a pastra ritul vechi a fost foarte prigonit. Se spune ca toti preotii au fost chemati la Bucuresti si li sau dat bani ca sa semneze ca vor sa treaca la rit nou ,cei ce nu semnau erau amenintati ca vor fi dati afara.Gasiti pe youtube un material foarte interesant il gasiti cu numele:"baba negroaia",unde descendenti acestei femei spun adevarul despre sf Glicherie si aceasta trecere de la rit vechi la rit nou
@petru.dan892 жыл бұрын
Doar Glicherie, fara sfant
@mateimaria3426 Жыл бұрын
Draga mea Elena Nastase nu se spune rit eechi ci stil vechi. De rit vechi sant lipovenii. Da Sf.Glicherie a patimit pt.credinta 35 ani prin inchisori si prin munti, doar ca nu a acceptat calendarul de stil nou. Ce canoane si ce blesteme a lasat Sf.Paritii (pt.cei ce vor schimba caba calendarul), cititi pedalionul daca.l mai gasiti ca, capii bisericii de stil nou il ascund.
@DeinteresRO6 жыл бұрын
1. Vesmintele preotesti sunt AURII dar nu din aur. 2. Biserica nu e corporatie ... apropo, si tu draga prezentatorule faci parte din Biserica (teoretic) din moment ce este botezat Ortodox dar te porti ca un om de abia picat din luna in materie de credinta. (fara suparare) 3. Biserica Ortodoxa spune astfel, calendarul NU este invatatura de credinta, exemplu fiind si faptul ca in Biserica Ortodoxa Universala exista Biserici Ortodoxe autocefale dupa calendarul vechi dar si dupa cel nou. 4. Data Sfintei Invieri a Mantuitorului se face de fapt asa: ro.wikipedia.org/wiki/Calculul_datei_de_Pa%C8%99te 5. Confunzi rit-ul cu invatatura de credinta 6. In Romania nu avem "Biserica Ortodoxa Romana pe stil vechi" ci o grupare schismatica/"stilista" (am observat ca ai descoperit cuvantul asta) fara comuniune cu Biserica Ortodoxa Universala, fara succesiune Apostolica de unde se primeste Harul Duhului Sfant, deci practic nu e Biserica ci o grupare religioasa... Felicitari pentru munca depusa, imi place ceea ce faceti si va rog sa ma scuzati ca nu pot "tace" cand vine vorba de anumite greseli ... Mult succes!!
@RomaniaExplicata6 жыл бұрын
1. Multumesc de comentariu in primul rand; orice comentariu pertinent care foloseste un vocabular decent este mai mult decat bine venit. 2. As mentiona totusi ca nu avem rigoarea unei academii. Romania Explicata este totusi un pamflet. 3. Incerc sa explic lucrurile asa cum le-am inteles eu... cu greselile inerente. Asa cum le-as explica unui prieten sau copilului meu, daca m-ar intreba. 4. Cat despre BOR, voi inceta sa-i mai spun corporatie cand va inceta sa mai taie chitante. Pana atunci ceea ce face BOR este definitia perfecta a termenului "corporatie" din dictionar. 5. Am fost botezat catolic, dar ma declar un ateu convins, nu fac parte din nicio biserica si nu vad ce legatura are credinta mea sau a altuia cu subiectul prezentat in acest episod.