Σακχαρώδης Διαβήτης

  Рет қаралды 44,015

Ιατρικός Σύμβουλος

Ιατρικός Σύμβουλος

Күн бұрын

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε για την ιατρική ιστοσελίδα Ιατρικός Σύμβουλος
www.iatrikossymvoulos.gr
Στοιχεία ομιλητή:
Αντώνης Λέπουρας
Παθολόγος / Διαβητολόγος
Τέως Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
Διευθυντής Παθολογικής και Διαβητολογικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ GENERAL
Υπεύθυνος διαβητολογικού κέντρου και εξωτερικών ιατρείων σακχαρώδη διαβήτη του ΙΑΣΩ GENERAL
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια περίπλοκη πάθηση, εννοώντας ένα ανεβασμένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Είναι, όμως, νόσος με την οποία μπορείτε να ζείτε πολλά χρόνια πολύ καλά και χωρίς επιπλοκές.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, γιατί μας χρειάζεται για ενέργεια. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός φυσιολογικού ατόμου μετά από νηστεία 8 ωρών είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα είναι αναμενόμενη κατά τη λήψη τροφής. Ωστόσο σε ένα φυσιολογικό άτομο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 140 mg/dl 2 ώρες μετά το γεύμα.
Στους διαβητικούς τα επίπεδα της γλυκόζης υπερβαίνουν τα 126 mg/dl μετά από οκτάωρη νηστεία, ενώ 2 ώρες μετά το γεύμα το σάκχαρο μπορεί να είναι πάνω από 200 mg/dl.
Ο καθένας μπορεί να γίνει διαβητικός (νέοι, ενήλικες, έγκυες γυναίκες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά). Οι στατιστικές δείχνουν όμως ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, έχει μεγαλύτερη προτίμηση στους ανθρώπους άνω των 45 ετών και στους υπέρβαρους.
Στους διαβητικούς, το πάγκρεας είτε δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, είτε παράγει σε μικρότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός, είτε παράγει ινσουλίνη η οποία δεν μπορεί να δράσει σωστά (αντίσταση στην ινσουλίνη).
Αν έχετε “ύποπτα” συμπτώματα ή κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν διαβητολόγο, γιατί αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του είναι πιθανόν να αποφύγετε τη νόσο.
Αλλά και αν ακόμα αποδειχθεί ότι έχετε σακχαρώδη διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωσή του κι η σωστή αντιμετώπισή του θα σας βοηθήσει να μην υποστείτε τις σοβαρές επιπλοκές του.
Για να ρυθμιστεί ο σακχαρώδη διαβήτης τύπου 2, χρειάζεται εκτός από τη δίαιτα και την άσκηση έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων. Ινσουλίνη μπορεί να χρειασθεί κατά την κύηση, μετά από κάποια βαριά λοίμωξη ή εγχείρηση ή όταν δεν είναι δυνατή η ρύθμιση του σακχάρου σας με συνδυασμό δισκίων. Αν έχετε όμως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η λήψη ινσουλίνης είναι απαραίτητη.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.lepouras.gr

Пікірлер
Αρτηριακή υπέρταση
15:37
Ιατρικός Σύμβουλος
Рет қаралды 33 М.
У вас там какие таланты ?😂
00:19
Карина Хафизова
Рет қаралды 19 МЛН
СОБАКА ВЕРНУЛА ТАБАЛАПКИ😱#shorts
00:25
INNA SERG
Рет қаралды 2,1 МЛН
I Turned My Mom into Anxiety Mode! 😆💥 #prank #familyfun #funny
00:32
Check Up - "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ"
25:34
Ευγένιος Γκράουρ
Рет қаралды 11 М.
Εποχικές αλλεργίες και βρογχικό άσθμα
34:42
Ιατρικός Σύμβουλος
Рет қаралды 8 М.
У вас там какие таланты ?😂
00:19
Карина Хафизова
Рет қаралды 19 МЛН