takk for at du har lagd disse videoene. Det er veldig fint for oss som går vg1 osv.
@sefron62073 жыл бұрын
🪜
@tobiashval94225 жыл бұрын
veldig bra fakta, takk :)
@nnorway212 жыл бұрын
Takk for disse videoene, hjalp meg til å få 6 på privatisteksamen😁
@mclawrence47652 жыл бұрын
Hei! Skal selv ha privatist på torsdag! Kunne du ha fortalt meg hva du fikk som oppgave, hvilke spørsmål som ble stilt og hvordan du eventuelt strukturerte den første "presentasjonen"? Hadde hjulpet meg ekstremt mye! :))
@nnorway212 жыл бұрын
@@mclawrence4765 FIkk "Forklar forskjellen på demokrati og diktatur. Forklar hva vi mener med at demokrati er sårbart". Grei ut om disse spørsmålene først, og så vil de spørre deg om mye forskjellig. Demokratiske verdier, hvordan Norge styres, nevn gjerne ting som har noe med temaet å gjøre som feks nato, fn etc. DU kan med fordel dra inn EU hvis det blir relevant.
@mclawrence47652 жыл бұрын
@@nnorway21 Tusen takk!
@nnorway212 жыл бұрын
@@mclawrence4765 hvordan gikk det?
@mclawrence47652 жыл бұрын
@@nnorway21 6er :) fikk spørsmål om blandingsøkonomien i norge og velferdsstatens utfordringer
@thomasskipping65243 жыл бұрын
Takk, redder prøven
@TuvaAprilGjervan5 жыл бұрын
Det at kongen ikke har noe annet enn seremoniell makt, og at stortinget og regjeringen ikke er uavhengige organer, betyr vel at vi ikke følger Montesquieu’s maktfordelingsprinsipp. Men parlamentarisme er jo en mye mer demokratisk måte å styre på, da. Takk for en flott og oppklarende video :)
@profnick5 жыл бұрын
Du har helt rett, så for oss virker Montesquieus maktfordeling for udemokratisk når den tillater at kongen som statssjef skal få utøve personlig makt, bortsett fra om det er en republikk som USA der man faktisk velger den utøvende makten (presidenten som er statssjef og regjeringssjef i ett) i tillegg til lovgiverne (men der kan det være et irritasjonsmoment at presidenten og flertallet av lovgiverne kan være fra forskjellige partier, slik at ingenting blir gjort).
@xgnglint64663 ай бұрын
Et godt Spørsmål til deg? (1) Dersom regjeringen er ikke folkevalgte så hvordan de kan sitt på stortinget og motta penger ?.(2) Og i tillegg hvordan stortinget kan velge regjeringen? (3) Forstår du hva jeg mener om det du sa i til slutten av din forklaring?. ?.
@profnick3 ай бұрын
Sammenlign med USA. USA har en president som er folkevalgt (de har presidentvalg, og stemmer på president og visepresident). Resten av regjeringen blir utnevnt av denne presidenten. USA har også et parlament som heter Kongressen (Stortinget er Norges parlament), og har kongressvalg for å stemme på politikerne som sitter der. Det betyr at både Kongressen og regjeringen (i hvert fall regjeringssjefen) er folkevalgt direkte. Norge har ikke president, men konge og statsminister. Vi har stortingsvalg, men vi har ikke kongevalg eller statsministervalg. Vi stemmer kun på hvem som skal sitte i stortinget, direkte. Og når vi har stortingsvalg stemmer vi på partier, med partilister for hvert fylke. Lederne av partiene står øverst på lista i fylkene de er fra, så de nesten garantert blir valgt. Jonas Gahr Støre har blitt valgt inn og representerer Oslo, mens Erna Solberg representerer Hordaland. Poenget er at etter et stortingsvalg ser vi hvilke partier som har flest representanter. Hvis flere partier samarbeider, så ser vi hvem som har flertall til sammen, altså over halvparten av "mandatene", dvs. de som sitter der. Hvis Høyre, Frp, Venstre og KrF får over halvparten av mandatene i neste valg, så vil Erna Solberg og de tre andre lederne bli enige om hvem som skal være i regjeringen, om det er alle fire partiene, eller færre, men de støtter hverandre. Da vil de øverste politikerne teknisk sett bli utnevnt av kongen til å sitte i regjeringen, men det er bare seremonielt, fordi det er partiene som er enige om hvem som skal være hva (hvem skal være statsminister, utenriksminister, finansminister, osv.). Det betyr at selv om vi ikke har statsministervalg, vi har bare stortingsvalg, så kan vi likevel si at folket velger statsminister indirekte, fordi det er vinnerne av stortingsvalget som bestemmer hvem som skal være statsminister, og utenriksminister og så videre. Det er ikke vanskeligere enn det. Den siden som vinner valget, bestemmer. Selvfølgelig, disse menneskene skal ikke sitte på Stortinget mens de er i regjering, så derfor vil en vara-representant sitte for dem. Det skal ikke være ledige plasser på Stortinget. Vararepresentanter telles ikke som ekte stortingsrepresentanter fordi de bare holder stolen varm for stortingsrepresentanten som ikke kan sitte der. Søk på liste over stortingsrepresentanter og du vil se at Jonas Gahr Støre og de andre statsrådene i regjeringen står der, men ved siden av står det hvem som møter i stedet for dem (hvem som er vara). Stortingsrepresentanter får rundt 1 million kr. i lønn (eller "godtgjørelse"), mens regjeringsmedlemmer tjener enda litt mer.