Рет қаралды 121
Varmt välkommen till en inspelad webbsändning om vad samsjuklighetsutredningen kommer att innebära för kvinnor i beroende, samt hur vi redan idag kan erbjuda kvalitativ och behovsorienterad vård under rådande ansvarsfördelning mellan kommun och region.
I januari 2023 överlämnade utredaren Anders Printz slutbetänkandet från Samsjuklighetsutredningen, Från delar till helhet - Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja (SOU 2023:5) till regeringen. I budgetpropositionen har regeringen aviserat att man planerar att genomföra en reform på området, samtidigt som det fortsatt råder utmaningar i att få till stånd en sammanhållen vård för personer med samsjuklighet. Hör Anders Printz berätta om hur kvinnor i beroende påverkas om utredningen realiseras, och vilka de viktigaste punkterna i utredningen är för kvinnorna.
Under sändningen samtalar vi också med Emma Eklund, socialsekreterare från Piteå kommun, om samsjuklighet, behandling och erfarenheter av goda placeringar. Vi diskuterar praktiska erfarenheter om hur vi lyckades, vad som har varit svårt och hur vi tog oss igenom det. Är samplaceringar att föredra?
Du får även ta del av vad våra kvinnor berättar om sin livssituation, och hur vi idag sammanför forskning och kvinnornas röster om sina behov i ett intensivt multimodalt behandlingsprogram. Alltid i kontinuerlig dialog med socialtjänsten.
Medverkande:
Anders Printz - ansvarig för Samsjuklighetsutredningen; Från delar till helhet - Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja SOU 2023:5
Emma Eklund - socialsekreterare Alkohol och Narkotikagrupp Psv, Piteå kommun
Caroline Karlsson - verksamhetsområdeschef skydd och behandling, Östergötlands Stadsmission
Johanna Gustavsson - enhetschef HVB för kvinnor, Östergötlands Stadsmission
Moderator:
Sanna Detlefsen, direktor Östergötlands Stadsmission
Östergötlands Stadsmission HVB för kvinnor (tidigare Oasen HVB, Linköpings Stadsmission) har i över 30 år arbetet med kvinnor i beroende och våldsutsatthet. Tillsammans med kommuner runt om i Sverige skapar vi nya livschanser, idag genom ett behandlingsprogram som utvecklats i samklang med ny forskning, nya metoder och vår långa beprövade kunskap.
Vi erbjuder heldygnsvård med evidensbaserad behandling där konsekvenser av våldsutsatthet, psykisk ohälsa och substansberoende behandlas parallellt. Vi har ett brett, intensivt multimodalt behandlingsprogram utvecklat för att tillgodose komplex samsjuklighet och livssituation, anpassat i individuella scheman utifrån varje persons behov, behandlingsfas och nuläge. Vi ser människan bakom missbruket, och vill ge varje kvinna möjlighet att uppnå ett liv fritt från våld och beroende.
www.stadsmissionenost.se/hvb
Vi kämpar för de som kämpar.
Vi kämpar för de som har berg att bestiga men ingen livlina, och för de som aldrig slutar försöka trots dåliga odds.