bazen seni karşıma alıp öylece dinlemek istiyorum. yüzeysel düşünmeden, rahatsız edecek kadar irdeleyerek düşünüyorsun çoğu konuyu. sanatsal olsun olmasın. sığ olmayan düşüncelerin sayesinde bazen kendi adlandıramadığım düşüncelerime yön veriyorum. seni seyredip dinlerken adını koyamadığım birçok düşüncemin dili oluveriyorsun, teşekkür ederim. ayrıca bu ve geriye kalan yıllarını dolu ve sevdiklerinle geçirmen dileğiyle iyi ki doğdun🫂
@samimiokur2 ай бұрын
Ne güzel yazmışsın teşekkür ederim ❤
@_misscaramelo_32062 ай бұрын
Bence sanat sanat içindir. Çünkü estetiksiz sanat olmaz ve toplum için bazen estetikten biraz da olsa ödün verilmesi gerekiyor. Halkı eğitme kaygısı gütmek yerine estetik kaygı gütmek kesinlikle daha iyi eserlerin ortaya çıkmasına ve sanatın gelişmesine yol açar. Toplum için olduğunda pek de gelişmiyor.
@metehansaygl18592 ай бұрын
Ama yinede toplumu eğitmek ve halkın sorunlarına değinmek lazım
@_misscaramelo_32062 ай бұрын
@@metehansaygl1859 Halkın sorunlarına değinmekte halkı eğitmek farklı şeyler. Ben bazı şeylerin basitleştikçe güzelliğini ve anlamını kaybettiklerini düşünüyorum. Bana göre halk kendi kendini eğitmeli.
@ozlembasaran42322 ай бұрын
Sanat görüşün özneldir fakat sanat, toplum için olduğunda pek gelisemiyor demeni anlayamadım. Nasıl gelişmiyor? Yine topluma demek istenilen şeyleri sanatsal bir üslupla ele alıyor yazarlar ve bu sanat kültürünü baya da geliştiriyor. Evet, sanat icabında estetik zevki güder fakat bu onun bulunduğu döneme hitap etmemesini gerektirmez ki zaten bu toplumcu yazarlar da hep savaş ve büyük olaylar ekseninde yaşamış insanlar. Asıl sanat bunlara değinmeseydi çok tekdüze olur ve gelismezdi ☺️
@metehansaygl18592 ай бұрын
@@ozlembasaran4232 çok haklısın
@_misscaramelo_32062 ай бұрын
@@ozlembasaran4232 Basitleştirmekten bahsediyorum. Melesa basit bir örnek vereyim. Sen bir yetişkin olarak bir çocuk kitabı okuduğunda bu sana sıkıcı gelir. Ama daha büyük eserlere baktığımızda edebi dilinin ne kadar iyi olduğunu görüyorsun. Mesela ben İlayda 'yı okurken çok eğlendim. Ama çocuk kitaplarının basit dille yazılmasını eleştirmiyorum kesinlikle. Sadece bütün kitaplar o dille yazılsaydı okuma zevki diye bir şeyin olmayacağını söylüyorum.
@Stayleex2 ай бұрын
Sanat sensin autumn girl, sanat kadar güzelsin💗
@samimiokur2 ай бұрын
🥹💖
@Birokuriste2 ай бұрын
Bu konuyla ilgili az önce okuduğum bir metni paylaşmak istiyorum: Bazıları "Sanat sanat içindir." bazıları da "Sanat toplum içindir." der. "Sanat sanat için olduğu zaman dolaylı olarak toplum için de yararlıdır."diyenler de vardır. Ama Atatürk, "Edebiyat, büyük insanlık yolunda uyarıcı ve yürütücü olmalıdır."der. Atatürk,gerek sohbetlerinde gerek dikte ettiği direktiflerinde edebiyatın toplumun yücelmesi yönünde kullanılmasını istemiştir. Türk çocuğu,edebiyat yolundan ulusun yüceliğini, sağlam karakterli oldugunu öğrenecek;devrimlerde bu yoldan bağlanacak ve onu koruyacak;yine bu yolla iyi hatip,iyi yazar,iyi okur vb. olacaktır.
@martinedenslover-08092 ай бұрын
İYİ Kİ DOĞDUN "EDEBİYATIN FEY'İ"❤❤ sanata inanilmaz önem veriyorum ve ne toplum ne de sanat icin yapiyorum; sanattan besleniyorum, sanatla yaşıyorum. Açıkçası hic düşünmemiştim ne için yaptığımı fakat fikirlerine bayıldım ❤❤
@Sipederman342 ай бұрын
"Edebiyatın Feyi" çok iyi benzetme 😮 Gerçekten çok iyi benzetme
@martinedenslover-08092 ай бұрын
@@Sipederman34teşekkür ederim
@gull.022 ай бұрын
Bence sanat sanat içindir. Her ne kadar çoğu sanat toplumun değerlerini, kültürünü(biraz da olsa) yansıtıyor olsa da, sanat o toplum için değil; estetik bir güzellik için yapılmalıdır.(tamamen öznel)
@Ba2han_2 ай бұрын
Sanat ne toplum ne de sanat içindir.. sanat birey içindir, teşekkürler ❤
@L0stsoulofmidgard2 ай бұрын
1:33 kesinlikle katılıyorum. Hani anlaşılır olana bu neeee iğrençççç demem ama bir şeyin gözümde sanat olabilmesi için pek çok sembolle bize aktarılmaya çalışılması gözümde o şeyi daha kıymetli yapar.
@mehmetvaris93572 ай бұрын
Bu kadar güzel bi vibe veren başka birisi daha yok😭🧡💐
@Books_and_cleverness2 ай бұрын
İyi ki doğdun Damla🎉Nice senelere.Önerdiğin kitaplarla ,tuhaf ve ilginç bilgilerle , bizi hep düşünmenle hayatımıza renk katan Elf kızı🧚♀️İyi varsın.🥳🥳
@Berru_Çevik2 ай бұрын
İyiki doğdun Damla Abla 💕 Seni çok seviyorum. Umarım hep çok mutlu olursun ❤️❤️🎂🎂
@newtonsgranddaugther2 ай бұрын
Sanatla insanlar eğitilebilir ama doğru mudur noktasında sana kesinlikle katılıyorum. Okuduğun bir kitapta ya da izlediğin bir filmde olan olaylardan feyz alarak kendi hayatında değişiklikler yapabilirsin, evet. Ama özellikle bazı noktalarda filmlerden kitaplardan önce daha başka yollar olduğuna/olması gerektiğine inanıyorum.
@mehmetvaris93572 ай бұрын
Tam da izleyecek bir şey bulamazken video atmann>>>>>
@Kitapmıkurdu2 ай бұрын
İYİ Kİ DOĞDUN DAMLAA🥹🫶🏻(iyi ki varsın)
@atesvarimangadelisi2 ай бұрын
2-4 ve 5'e aşırı katılıyorum. 2. maddeyle alakalı şöyle diyebilirim. Benim en sevdiğim seri Dedektif Kurukafa. Çok günlük hayat diliyle yazılmış bir seri ve edebi anlamda bakacak olursanız dilinden o kadar fazla etkilenmeyebilirsiniz. Ama o kitap bana manevi olarak fazla şey kattı. O karakterlerin bir gün beni bulacağına dair inancımı ve çocukluğumun o masumane duygularını bana hatırlatır her o seriye göz gezdirdiğimde. Şu dünyadaki en iyi kitap ya da seri değil. Ama benim için öyle. 4. madden için bence de sanat insanlar öyle istedi diye yapılmaz. Ve toplum sanat eserini öyle istedi diye sanatçı bunu değiştirmek zorunda değildir. Sırf okur topluluğunun görüşleri ve serinin sonuyla alakalı düşünceleri serimi etkilemesin diye 4 kitabı bitirince ilkini çıkarmayı düşünüyorum. Ve evet, bence de sanat sanat içindir. Çünkü bence sanatın amacı toplumsallıktan öte ruhtur. Sanatın amacında toplumsal ögeler bulunmaz ama içinde bulunabilir. Tabii ki bu sözlerin hepsi benim öznel düşüncelerim.
@Pastaliyastik22 ай бұрын
Dedektif kurukafa mıı? Okuyan birini çok nadir görüyorum. Okuma alışkanlığımı o seri sayesinde kazandım. Mükemmel bir seri, ilk okuduğumda o kadar sevmiştim ki kendimi karakterlerin yerine koyuyor, içselleştiriyordum. Ama evet şu an bakınca dilinin çok basit olduğunu fark ediyorum. Ama konusu ve karakterleri bambaşka ve hayal gücüme kattıkları. 7 ya da 8. kitaptan sonra fiyatları çook pahalı olduğundan alamadım. Sonrasında da seriyi unuttum, devam etmedim.
@atesvarimangadelisi2 ай бұрын
@@Pastaliyastik2 Ben de tüm seriyi kütüphaneden okumuştum. Benim için fantastik dünyaya ilk adımımdı ve serinin dünyada geçiyor olması beni ayrı şekilde içine çekmişti. Sanki bir gün Dedektif Kurukafa beni de Valkyrie gibi bulacak ve yansımamı evde bırakarak çatıdan çatıya maceralara koşacağız gibiydi. Benim için çok ayrı. Kitaplarını toplamaya çalışıyorum ama ekstra pahalı. İçimdeki küçük fantastik çocuğa aldığım hediyeler olacak hepsini topladığımda
@Zeynep24twd2 ай бұрын
Bence sanat içinde mutlu ve huzurlu hissettiğin yerdir.❤
@Stayleex2 ай бұрын
Bence sanat günlük yaşamla iç içedir, onu anlatır ama farklı dillerle. Hani birisini sevdiğini söylemek için farklı diller kullanırız ya, i love you, seni seviyorum vb. Onun gibi bir şey ama anlatması o kadar zor ki... Ve hani Jack londondan örnek verdin ya (bir dilim biftek) orada anlamam gereken boks değil yaşlılığın getirdiği çaresizlik dedin ya, hah, işte bazılarının sanatla ilgilenmemesinin nedeni de bence bu: anlaması gerektiğini anlamaması, kendisiyle, insanlıkla ilgili olan herhangi bir şeyi anlamaması. Yani kendisini tanımaması. Sanat, bambaşka bir şeyi seninle bağdaştıran, kendisini bilip bilmeyen insanları ayrıştıran bir şeydir. (tamamen öznel fikrimdirrrr)
@Mademoiselle-v5j2 ай бұрын
Bence sanat günlük yaşamdan ziyade insanları, her gün aynı şeyler yaşadığı hayatlarından biraz olsun götürüp farklı evrenlerle, hayatlarla karşı karşıya getirmesidir. Bu insanları sanata karşı daha umut verici yapar. (Şahsi fikrim❤)
@Stayleex2 ай бұрын
@@Mademoiselle-v5j evet aslında bu da farklı bir bakış açısı 💜
@Mademoiselle-v5j2 ай бұрын
@@Stayleex 💗💝
@Stayleex2 ай бұрын
@@Mademoiselle-v5j 💖
@Kitapmıkurdu2 ай бұрын
Sanat kadınısın yaa🥹🫶🏻
@ArmyBTS-ru3kr2 ай бұрын
Ruhuna dokunuyorsun damla günün içinde ne zaman sakinlik istesen videolarını açıp izliyorum 😊
@oylesinebiri6332 ай бұрын
Abla bence sen bu zamandan ziyade fikirlerinle görsellik algın, kitap okuma zevkin ve yorumlarınla 18. yüzyıla falan aitsin. Ve kesinlikle bu yüzyıla göre fazlasın. Bana da çok farklı bir bakış açısı katıyorsun (Seni ilk izlediğim güne şükrediyoruumm❤️)
@Jo.marchs2 ай бұрын
Sanat hem o kadar derin, hem de o kadar anlatılamaz bir konu ki.. bu konu üzerinde 10 dakikalık bir video yapmak herkesin işi değil..❤️
@vera4022 ай бұрын
IYI KI DOGMUSSUN DAMLA ABLAA SEVILIYORSUN YOL SENDEN YANA OLSUN
@mehmetvaris93572 ай бұрын
AYAYAYAAY DOĞUM GÜNÜ KIZI VİDEO ATMİSS TEKRAR İYİ Kİ DOĞDUNNN🧡
@EbrarPolat-xu4hb2 ай бұрын
Seni severek takip ediyorum bu içeriklerde genel olarak çok hoşuma gidiyor ama sürekli her cümlende bence bence diye vurgulamasan zaten öznel birşeyden bahsediyorsun ❤
@thdarkpassenger7582 ай бұрын
Sanat tamamen kişisel bir şeydir bir iletişim aracıdır. Evrensel olması bu amaçla yazılmasından değil bizimde yazar gibi insan olmamızdan kaynaklanıyor. Sanat bence en basit tabiriyle duygu ve düşüncelerdir. Sanatçı hissettiği ve deneyimlediği(tabii böyle olmak zorunda değil) bir duyguyu veya düşünceyi sanatla anlatır. İnsanın iletişim ihtiyacının bir ürünüdür. Duygularımızı birine anlattığımızda da bence bu bir sanattır. Sanat sanat içindir. Toplumu eğitmek kimseye düşmez çünkü genel bir doğru yoktur, tek bir ahlak anlayışı yoktur. Ahlak özneldir. Kişi topluma bir mesaj vermeye çalıştığında aslında kendisinin o olay ile ilgili düşüncelerini ve duygularını yansıtır, iletişim kurar. Sanat topluma bir fikri empoze etmek için kullanıldığında bu toplu manipüle etmektir.
@dragonloverLOVER-editz2 ай бұрын
Tam antrenmandan dönmüştüm bildirimi görünce bir rahatlama geldi
@Kaymakbirasi72 ай бұрын
İyi ki doğdun🎉🎉🎉🎉🎉 seni çok seviyorum Damla abla
@samibicer53912 ай бұрын
Kesinlikle hiç bir cümlen boş değil fikirlerin çok güzel
@SumeyyeZeynep072 ай бұрын
Damla Abla video cidden çok güzel olmuş. Evet Türkiye'de binlerce sanatçı var ama kimse senin gibi düşünse bile bunu bu şekilde paylaşmıyorlar. Sanat senin de dediğin gibi sanat için yapılmalı...❤ Damla Abla sesin o kadar huzur veriyor ki. Gerçekten çok samimisin. Umarım seninle tanışabilir ve sana kocaman sarılabilirim...❤
@GrandTurco382 ай бұрын
Bu kız çok samimiymiş. İsmini hak ediyor PS: Gülüşü çok güzel
@beyz7132 ай бұрын
İyi ki doğdun samimi yazarımm, iyi ki varsın. Her şey için çok ama çok teşekkür ederim. Sen olmasaydın şuan kız kardeşlerim dediğim Fellowshiplerle hiç tanışmamış olurdum. Sen ailemizin en önemli parçasısın. Yolum seninki ile karşılaştığı için çok mutluyum. Umarım bu yıl, yeni yaşın senin için güzel, mutlu ve umut dolu geçer. Unutma ki sen hayallerinin peşinden koşarken biz Fellowship olarak hep yanında olacağız. Yol senden yana olsun
@Zeynep24twd2 ай бұрын
0:12 Işığı görünce bir an cennetteyim sandım😂
@Marconun_mandalinası_12 ай бұрын
İyi ki doğdun damlam❤❤🎉
@Wroxybooks_miki82 ай бұрын
Yaşasın sonunda en sevdiğim ablalarımdan biri video atmış ❤❤
@cedardawnn2 ай бұрын
Böyle videolar daha sık çek bence Podcast falan yapsan sabaha kadar dinleyebilirim qpmaoqkaiwj çok güzeldi düşüncelerini dinlemek 💕💖
@zehranazpolatt2 ай бұрын
Bence sanat kendi içinde toplum içindir. Bir sanat eserine her baktığımda bir şey hissederim ve o şey hayatın içinde olan bir şeydir. Çünkü sanatçılar kendi yapamadığı şeyleri kitaplara, resimlere döker genelde. Sahip olamadıklarımızı gösterir bize. Ve bir sanat eserini günlük yaşamıma yansıtırım her zaman. Korku okuduysam ona göre yaşamımı şekillendiririm. Her kitaptan kendime ait bir parça bulup onu kendime ekleyerek devam ederim. O yüzden sanat toplum içindir bence. 🤎
@zehranazpolatt2 ай бұрын
ama kastettiğim sanatı topluma bir şey kazandırmak için kullanmak değil. Sanat kendisi sanat içindir ama bir yandan toplum içindir çünkü insanlığa dair hep bir şey yansıtır. İnsanlar kendi için ihtiyacı olan şeyleri bulurlar. Yani sanat insanlara kendisi istediğini vermez insanlar kendi ihtiyacı olanı alır. (Gerçekten ifade etmek çok zormuş şimdi anlıyorum seni damla dlxğeöxpekld)
@azrbaycan18402 ай бұрын
Düşüncelerine katılıyorum. Ben insanın kendisinin ve bu evrenin de birer sanat olduğuna inanıyorum.
@Luna_Witchy2 ай бұрын
İyi doğdun Damla, samimiokur🫶🏻
@littlewitch65702 ай бұрын
Sanatın sanat için olduğunu düşünüyorum aynı zamanda sanatın herkes için olduğunu da düşünüyorum yıllardır çizim yapıyorum hem dijitalde hemde geleneksel çizim olarak üzüldüğümde,kızdığımda,mutsuz olduğumda bazende sırf içimden geldiği zamanlarda başvurduğum yegane yoldaşım sırdaşım işim kısacası her şeyin tasfiri benim için. Ben yaptığım çizimlerle nefes alan bir insanım nasıl bir yazar için kelimeleri kullanmak kelimelerle oynayıp onları süslemek ona haz verip bir amaç veriyor benim içinde kafamda olan dünyayı dünyaları karakterleri resmetmek aynı etkiyi yaratıyor aslına bakarsanız bir çizerle bir yazarın yaptığı şeyin hemen hemen aynı olduğunu düşünüyorum aradaki tek farkın görsellik unsuru olduğunu düşünüyorum birinde görseli görsenizde altında yatan hikayeyi diğerinde ise hikayeyi gördüğünüz bir resmi işliyor beyin ben çizim yaparken kendi duygularımla çizdiğim ve bunu göstermek istediğim için sanat sanat içindir diyorum ama gün sonunda ne çizmiş olursam olayım amaç aynı göstermek anlatmak o yüzdende her ne kadar bu anlayışı benimsesemde sanatın herkes için olduğunuda düşünüyorum buraya kadar okuduysanız bana hak veriyorsunuzdur diyede yorumlayıp dahada uzamadan yorum burada noktalıyorum
@eeeellly2 ай бұрын
ister edebiyat olsun, ister başka bir yerdeki sanattan bahsediyor olalım. sanat elbette ,dediğin gibi, bir toplumu, halkı eğitebilir ve yönlendirebilir. ancak bunun fazlası da çok sıkıntı. edebiyattan örnek versek mevcut yeni eserlerde bazı yazarlar, belki de okurlarının çoğunluğu 11 12 yaşında olmasına rağmen ciddi manada tetikleyici unsurlar barındıran içerikler yazıyor. yani elbette yazabilir ama maalesef bu çeşit yazarlar belki de bu sayede ünlenip ,yine bu okurları sayesinde, yazmaya devam ediyor ve bu o okuyucunun zihninde bir yerlerde dolaşmaya başlıyor. kimin ne okuduğu umurumda değil ama dediğin gibi damla, bu tarz şeylerle “yazar okuyucularına yön veriyor, aslında onların sanatla bilinçlenmesini sağlıyor” denebilecek bir sanat ortaya çıkmıyor. sanat toplum için yapılmışsa toplum içindir. daha sanatı sanatlaştıramadıkça sanat topluma yön veriyor diyemeyiz çünkü daha sanat konusunda yeteri kadar bilinçlenmemişiz
@eeeellly2 ай бұрын
bahsettiğim wattpad kitapları değil wattpadde de çok güzel kitaplar var bu durum sadece wattpad kitaplarıyla alakalı değil. yabancı veya türk yazar o da fark etmiyor. ama elbette kalemi elimize alıp bir eser ortaya koymadığımız sürece yaptığımız eleştiriler biraz eksik olur 💞 neyse çok konuşmuşum ama düşüncelerimi buraya yazmak hoş geldi 😌
@ecrin7532 ай бұрын
İyi ki doğdunnn💗💗💗
@Zeynep24twd2 ай бұрын
Yine harika bir video❤😊
@R8kyyx-w2 ай бұрын
İyiki dogdun damla abla inanir misin dün bu konuyu kendimle tartiştim ve seninle ayni fikirde olmak mutlu etti seviliyorsunn 💕🎀
@zeynepkacar69822 ай бұрын
Bence sanat bu dönemde toplum için de kullanılmalı çünkü çok iğrenç bir dönemde yaşıyoruz. Toplum için olan sanatı da bence sanatı tam anlamayan ama büyük erdemlere sahip kişiler yapmalı. Sanatı sanat için yapmak da bir istek değil bir ihtiyaçtır çünkü sanatı ruhu beslemek için yapıyorsanız (ya da aklınızda böyle bir fikir varsa) o sanat içinizde durmak istemeyecek ve dışarı çıkmak için sizi zorlayacaktır.
@roxanaagriche27132 ай бұрын
Bence sanat sanatla ilgilenenler içindir. Örneğin proje ödevi verilmiş bir öğrenciye zorla istemediği bir kitabı okuttuğunda o öğrenci eğer toplumsal bir mesajı varsa onu umursamaz veya estetik bir haz almaz. Sadece ödev bilinciyle okur ve geçer. İlgisini çekmeyen bir alanda insan; sanatın ne anlattığını, amaçladığını umursamaz diye düşünüyorum. İster sanat için yapılsın ister toplum için eğer insan ondan bir şey almayı amaçlamıyorsa o kişinin gözünde önemli değildir bence.
@mehmetvaris93572 ай бұрын
Videonun havası o kadar güzel kiii🍁🧡🍄
@badeduru70872 ай бұрын
iyi ki dogdunnnn 💗💗
@melihercan34552 ай бұрын
Sanat bence toplumu aydınlatan bir ışık olmalı benim için sanat toplum içindir bu arada doğum günün kutlu olsun leydim ❤️
@Bc-972 ай бұрын
Bence asıl sanat sanat için olandır ama sanat toplum için de yapılabilir
@SumeyyeZeynep072 ай бұрын
Damla Abla iyiki varsın. İyiki seni tanımışım. İyiki senin sesinin verdiği huzuru hissedebilmişim Sen benim için sadece bir yazar veya booktober değilsin. Sen benim mutluluk kaynağımsın. En zor zamanlarımda yanımda hep sen vardın farkında olmadan bile... DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN❤ Bunu sana kocaman sarılıp da söyleyebilmek isterdim. Umarım en kısa zamanda bu da olur...❤ İYİKİ DOĞDUN SAMİMİOKURUM❤
@ozlembasaran42322 ай бұрын
Sanatın toplum için ya da sanat için olan donemlerine bakarsak şunu fark etmek mümkündür: - çoğunlukla - sanatın toplum için yapıldığı dönemler dünya savaşları, milli mücadele yillarinda cereyan ediyor. Sanat için yapılan dönemleri ise ya daha önce ya da bu olaylardan daha sonra tercih ediliyor. Bunun nedeni sanatın bulunduğu ortam içinde şekillenmesinde ki insanlara bunu anlatmak istiyorum,: toplumu aydinlatirken de sanatsal bir üslupla sanat kullanılıyor. Hani kimse gidip de Nazım Hikmet'in eserlerinde estetik yok diyemez. Ki bence toplumsal konuları sanatla ifade etmek sanat için sanat yapmaktan daha zordur ve gün sonunda daha değerli eserler de toplumcu gercekcilerin ellerinden çıkıyor. Tabii bu dediklerimi hepsi öznel şeyler ama ben bu iki akımın da zamanına gore degerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanat için sanat bana da olması gereken gibi geliyor ama bazı toplumcu eserler de o donemin şartları altında yazılmış. Sanat ister kendisine gerek de hitap ettiği kitleyle de beraber savunulabilir. İllahaki bir taraf seçmek zorunda değiliz. ❤ (Önceden yazdığım bir yorum vardı ,sanırım, göndermedim bu yüzden bunu tekrar yazıyorum. Eğer aynı şeyi ya da benzerini görürseniz garipsemeyin)
@LilyJackson_2 ай бұрын
Bence sanat bir şey için değil her şey içindir. Bu sebeple sanatı toplum ile kısıtlamamak gerek diye düşünüyorum
@nisa_sekmen2 ай бұрын
Sanırım sanat deyince aklıma senin gelmen onunla bu kadar iç içe olmandan dolayı
@hxgilmore2 ай бұрын
bence sanat ne toplum ne de sanat içindir. sanat birey içindir. çünkü sanatın iyileştirme etkisi vardır. bireye iyi gelmeyen şifa başka neye iyi gelebilir ki? örneğin toplumda sadece bir kişi hariç herkes somurtkan olsa, o kişi illaki toplumda bir kaç kişiyi güldürür. yani bireye iyi gelen sanat hem topluma iyi gelir hem sanata.
@siyunNowadays2 ай бұрын
iyi ki doğdunnnn
@cemrekaya19122 ай бұрын
damla konuşma sınavında bu konuşmam lazım çok iyi denk gelmiş
@kitapasigiinsan2 ай бұрын
Abla sen zaten sanatın vücud bulmuş halisin🫶🏻
@İpekG-r4g2 ай бұрын
0:10 Senin Işığın yeterrrrr
@fatimemamedova95832 ай бұрын
Gümüş yürek maraton.❤🎀
@Mademoiselle-v5j2 ай бұрын
Damla bence son zamanlarda yaşanılan olayları göz önünde barındıran bir video yapmalısın. Kadına yapılan değersizlikleri birde senin düşüncelerinle dinlemek isterizz❤
@Florahayatmolmus2 ай бұрын
Bir sanat eserinde sanatçıdan bir parça görebilmek benim için önemli olan🙏
@NevaSultanCoşkun2 ай бұрын
Damla'm, SamimiYazar'ım, Samimiokur'um iyiki varsın. Bizi sevdiğini her an düşüncelerinle göstermen, bize ne kadar değer verdiğini anlatman benim için o kadar önemli ki kelimeler yazsam kifayetsiz kalır bu sevginin yanında. Hayata küstüğüm an karşıma çıktın ve beni tekrar hayata bağladın. Seni her ayrıntınla seviyorum. Seni sen yapan sen olduğun için seni seviyorum. Senim benim kalbimde, zihnimde bir yerin var ve bunu çoğu insana yapmam Damla. Seni seviyorum. 𝓘̇𝔂𝓲 𝓴𝓲 𝓭𝓸𝓰̆𝓭𝓾𝓷 🧡
@Hiloyaa12112 ай бұрын
Mantarlı ceketine aşık olmuşum 🥹
@defnemrymsln2 ай бұрын
Bence sanat sanatçı içindir.
@Yağmur-s2y2 ай бұрын
Bence sanat sanatçı içindir. Gerçek sanatçı toplum ders çıkarsın ya da bunu sevsin falan diye çıkarmaz bu doğrudur ama sanat sanat içindir kelimesi bana doğru gelmiyor. Sanatı herkes aslında tek bir neden için yapar bence kendi için. Buna örnek verirsek , mesala sanatçı kitabında ya da resiminde ya da her hangi bir sanatta kibirin kötülüğünü anlatacak diyelim. Bunu toplum ders çıkarsın diye değil kendi bundan hoşlanmadığı için yapar. Daha açık bir örnekle , bir kitabi senin hayal dünyan yaşama bakış açını anlatmak için yazarsın toplum sevsin ya da sanat olsun diye değil sadece kendin için yazarsın. Sanırım pek açıklayamadim ama bence öyle
@ElifPamuk-id9ud2 ай бұрын
9:00 🥲🥳 Bence 'sanat, sanat içindir' düşüncesini anlamak için önce bencilliği anlamalı ve yorumlamalıyız. Çünkü sanat bireysel olabileceği gibi her zaman bireysel olmaz. Bu da sanatçının sanatını icra ederken hissettiklerine bağlıdır bence. Yani tam bilemiyorum. Şöyle ki, sanat sanat içindir deyince buna hayır demiyorum, ama sanat toplumu eğitmek için kullanılamaz düşüncesi beni ikilemde bırakıyor. Tekrar bencilliğe gelirsem, sanatçının bencil bir yönü de vardır aslında. Sen de takdir edersin ki bencillik sanatta bir suç olmaz. Öyle olsa özgünlük hapsedilir bence. Bu yüzden ben sanırım sanatla toplumu eğitme düşüncesine tamamen iyi bakmasam da etik değil gibi hissettirmiyor. Belki de toplumun eğitilmesi kısmını kendime göre algılıyorumdur ama bende durum böyle.
@Sipederman342 ай бұрын
Bence sanatın bana hissettirmesi gerek. Bir kitap beni üzecek ise üzsün, bani sinirlendirecek ise sinirlendirmeli. ÇOOK ÖNEMLİ BİR NOT: İYİ Kİ DOĞMUŞSUN FEYLERİN EN GÜZELİ, İNSANLARIN EN AMA EN İYİSİ
@Sultan._.ben.2 ай бұрын
Senin gibi düşünüyorum damla abla. Piyano ve keman çalıyorum ve bencede bunu çok konuşmuyoruz. Bu arada seviliyorsun ❤❤
@azrbaycan18402 ай бұрын
Selam. Ben de şahsı düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bence "insan sanat içindir" açıkcası insanın kendisi de birer sanatdır. (1)Sanat dediyimiz şey insanla var olmadı ve ya insanın eliyle var olmadı. İnsandan önce de sanat vardı. Demem o ki evren kendiliyinde sanatdır. En büyük sanatçı da şüphesizki "Allahdır". Tanrının varlığına inanmayanlar bile bu dünyanın bir sanatçının elinden çıkma müthiş ve hassas bir sanat olduğu netocesine vara bilir.(2) İnsanlar bir sanat yapmak istediklerinde(kitap, resim, müzik vs.)hep etrafdan esinlenirler. En bilindik nümune olarak kitap yazmayı götürelim.(bende şiir ve ya hikayeler yazmakla meşgülüm) buna asaslanarak söyleye bilirimki karakterimizin hayatını yazmak istediyimizde çoğunlulukla kendimiz, her hangi birisinin, başa bir karakterin yaşadıklarından vs. esinlenirik çoğu zaman. Bence insanlar ne kadar gerçekci olsada gerçek bir insanın hayatı gibi bir hayat kurqulayamazlar.(çünkü en real hayat hikayesi iyi ve ya kötü insanın kendi yahatına aitdir. Çünkü eşsizdir. Başka birisi bizimle tıpa-tıp aynı hayatı yaşamadı ve yaşayamaz. Şahsi düşüncelerim) İnsan resim yaptığında, müzik yaptığında çoğu zaman ya kendi içindeki duyqulardan ya da etrafdan esinlenir. Hatta insanın kendi duyquları bile etrafda yaşananlar sayesinde oluşur. İnsan sıfırdan bir sanat yapamaz, hatta düşünemez. Mutlaka dış dünyanın tesiri olur. Bunları Mark Tven'in "İnsan nedir?" kitabına esaslanarak söylüyorum. (İsterseniz kitabı okuya bilirsiniz öneriyorum) Kısacası insan sanatın hayat bulmuş halidir. (Not: yazılanların hepsi şahsi düşüncelerimdir. Siz farklı düşüncelere sahip ola bilirsiniz. Eyer ilave etmek istediğiniz fikirleriniz varsa memnuniyyetle okurum.♡.)(Not.2: yazım yalnışlarım varsa kusura bakmayınız lütfen. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.♡)
@metehansaygl18592 ай бұрын
Bence şuan Türkiye de bir sanatçı toplumu eğitmeyi ve toplumun sorunlarına değinmeyi daha ön plana almalı , çünkü toplumumuz çok cahil bir toplum olmaya doğru ilerliyor .
@asrakarta1332 ай бұрын
kesinlikle daha çok böyle video yapmalısınnn
@AdharaSiriusBlack2 ай бұрын
Bence sanat ruhun çığlığıdır
@metehansaygl18592 ай бұрын
Makber Eyvah! Ne yer, ne yâr kaldı, Gönlüm dolu ah-u zâr kaldı. Şimdi buradaydı, gitti elden, Gitti ebede gelip ezelden. Ben gittim, o haksar kaldı, Bir köşede tarumar kaldı, Baki o enis-i dilden, eyvah, Beyrut'ta bir mezar kaldı. Bildir bana nerde, nerde Yarab, Kim attı beni bu derde Yarab? Nerde arayayım o dil rübayı, Kimden sorayım bi-nevayı? Derler ki unut o aşnayı, Gitti tutarak reh-i bekayı, Sığsın mı hayale bu hakikat? Görsün mü gözüm bu macerayı? Sür'atle nasıl da değişti halim, Almaz bunu havsalam, hayalim. Çık Fatıma! Lahdden kıyam et, Yadımdaki haline devam et. Ketmetme bu razı, söyle bir söz, Ben isterim, ah, öyle bir söz. Güller gibi meyl-i ibtisam et, Dağ-ı dile çare bul, meram et. Bir tatlı bakışla, bir gülüşle, Eyyamı hayatımı temam et, Makber mi nedir şu gördüğüm yer? Ya böyle reva mı ey cay-ı dilber? Gitti nazarımdan, ah gitti, Bi-maksad-ü bi-günah gitti. Her ferd cihanda birdir amma Bir tane değildir öyle haşa! Bir tane idi, o mah gitti Aylarca olup tebah, gitti...! Görsem yeridir seni karanlık, Nürum benim ey İlah gitti...! Mir'atı mıyım celalinin ben? Ya'aksi miyim cemalinin ben? Benden bu cihan ne anlar? Eyvah, Me'yüs ederim ukülü bi'llah! Bir lafzı isem me'alinin ben, En çirkiniyim zılalinin ben! Cilven olmaz mı tam bensiz Noksanı mıyım kemalinin ben? Ey yar şu nev-bahar sensin, Ben anlıyorum ki yar sensin! Ettikçe nigah bahr u berre -Birden sanırım ki ba'zı kerre- Meşcerdeki rüzgar sensin! Ağlar, derim:eşk-bar sensin! Türben görünce anlarım ki Öldüm, bana türbe-dar sensin...! Mihnet -keş-i bar-ı mahşerim ben, Mevta gibiyim mu'ammerim ben! Ya Rab onu sen elimden aldın, Aldın onu lakin isterim ben...! Abdülhak Hamit Tarhan
@zeynepaydemir-v2z2 ай бұрын
Abla İzmir imza günün ne zaman?Seninle sarılmayı ne kadar çok istediğimi bilemezsinn.
@serra82 ай бұрын
1.madde bence görmek ve bakmak gibi. Günlük hayatta bakıyoruz ancak sanat görmemizi sağlıyor 2.madde bence ikisi içinde geçerli hem gönle hemde göze hitap etmeli. Duygular için aynı şeyi düşünüyorum çünkü birisine bir duyguyu hissettirmek/yaşatabilmek çok bombastik bir olay 3.madde " insanlara değil benliklere hitap eder " bunu hiç böyle düşünmemiştim. Bizlere derslerde edebi bir eserin kalıcı olmasi için şu şu özelliklere sahip olması gerektiği öğretiliyor ama eğer bir kitabı (ya da başka bir sanat eserini) sevdiyseniz, hayatınıza bir etkisi olduysa sizin ruhunuzda bir iz bırakır. Ve sizin için kalıcı bir eser olur. Sizden başkası o eseri sizin gibi, sizin bakış açınızla okuyamaz. Onu yorumlayan, süzgeçten geçiren sizsiniz ve bir başkası bunu sizin gibi yapamaz.( siz siz siz çok fazla siz udbdhdbd) 4.maddeye kesinlikle katılıyorum sadece şunu eklemek isterim bence bu 'arayış' siz bir eseri beğendiyseniz onun gibi başka eserler arayama başlarsınız. Bu yolcukta sevdiğiniz başka şeyleri keşfedersiniz hatta var olduğundan bile haberiniz olmayan tarzlar bulur ve dersinizki "böyle bir şey varmış ve müthiş bir olaymış" çünkü herkes farklı. ( Eğer bir talebiniz varsa ve piyasada yoksa onu kendiniz yapın hdbdudbd) 5.madde VE EVET SANAT SANAT İÇİNDİR
@metehansaygl18592 ай бұрын
Bence bir sanatçı sanatı toplum içinde yapmalı sanat için yapmalı
@hannahbahngseviyorum2 ай бұрын
Bence sanat delirmemek içindir, hayatta kalabilmek için.
@zerohehe10242 ай бұрын
aksine bence ne kadar dahil olursan o denli düşünür ve irdelersin, bilmek tehlikeli hale gelir. ne kadar çok şeyi fark etmeni sağlarsa sanat önceki birikimin küçük düşer. o zamanlar farkında oldukların gülünç gelir fakat asla ne kadar bilemeyeceğimizi kavrayamayız. bildiklerimizle yetinemeyeceğimiz için durmadan bilinçsiz bir uğraş veririz. her adımında sarsılsak dahi uğruna eski benliğimizi, cahilliğimizi feda edeceğimiz bir yoldur sanat.
@hannahbahngseviyorum2 ай бұрын
@@zerohehe1024 Delilik cahillikle aynı şey değildir ben cahillikten söz etmedim hatta bence bir kimse ne kadar bilirse o kadar hızlı delirebilir. Zihni çok düşünür, sürekli olarak sorgular, bir şeylerin sürekli olarak farkına varır ya da vardığını düşünür, bu da onu araştırmaya ve üretmeye, daha çok sorgulamaya yöneltir, sorguladıkça ve düşündükçe bunu daha çok tekrar eder. Düşünceler ona fazla gelir ve yüklerinden kurtulmak ya da onları azaltmak, belki başkası ile paylaşmak için onları sanata dönüştürür. Belki edebiyat, belki bir beste, belki bir şiir ya da bir tablo. Belki da sadece belirsiz bir karalama. İnsan bunu delirmemek için yapar, içindekini aktarabilmek için, kendini herkesin anlayamayacağı bir türden ifade eder.
@zerohehe10242 ай бұрын
@@hannahbahngseviyorum delilik ve cahilliğin eş değer olduğunu kastetmedim zaten. bir şeyleri keşfettikçe feda edildiğini söyledim. ki cahillik güçlü bir kalkandır, kültürlü ve farkındalık sahibi bir insanla tartışmaktan ziyade zor olan cahille edilen çıkmazdır. düşüncelerine gelirsek, bu sanatın icrasına ve alımına göre değişir. bahsettiğin şey benliğinin yükünü taşıyamayarak bunu kağıda, melodiye, tuvale dökenler. üstelik çok başarılı olmuşlardır ki çoğu önemli eseri onlar bahşeder. benim olayı ele aldığım durum ise bu sanatı gören, okuyan, dinleyen bizler. başkalarının karmaşık iç dünyasına şahit olurken öyle kolaylıkla içinden çıkamayız durumun. yer yer kendimizi bulur çıkmaza düşeriz. bunu birçok sanatçı da aramak ise müthiş bir karmaşaya ve birikime neden olur. ben zannetmiyorum ki hiçbir sanatçı ruhunu yansıttığı uğraştan sonra huzura ermiştir. onu buna iten nedenler yerli yerindedir fakat artık ayna görevi görüyordur. genel dahilinde konuşmuyorum elbette her sanatçının kendine has bir mizacı var. benim odak noktam sanatı tüketmek. herkesin düşmesi gerektiği bir farkındalık olarak görüyorum. kendini keşfetme sürecinde mühim bana kalırsa.
@LiyaGece2 ай бұрын
Hemen damladıkkk
@Mucize_Feliximm2 ай бұрын
abla uzgunum ama bu yorumum sanat ile ilgili olmayacak cunku yeterince sanat eseri okumadim yada incelemedim (en azindan ben oyle dusunuyorum) ve sanattan pek anladigim da soylenemez. ama sana bir manga onerisi yapmak istedim (aylardir kafamin icinde donup duruyo dhhddh simdi soyleyesim geldi) made in abbys'den daha hizli basiliyor ve devaminin gelecegini dusunuyorum. serinin adi "bungo/bungou stray dogs" ve gercekten sevdigim bir seri. bu serinin ilgini cekebilecegini dusundum cunku mangadaki karakterlerin ismi eski yazarlardan (Dostoyevsky, gogol, poe, dazai, alcott vs.) ve aralarinda yazardan baska bir sairimiz de var (chuuya nakahara). kitapta yazarlarin hayatlarindan bazi gondermeler var ve bu gondermeleri fark etmenin verdigi hissiyat cok guzel. mangamizin konusu, atsushi nakajima isimli bir cocugun yetimhaneden atilmasi ve sokaklarda ac susuz kalmasini konu aliyor. atsushi, sokaklarda gezerken artik dayanamadigini, ilk gordugu kisiyi soyacagini ve kendine yemek alacigini soyluyor. sonra nehirde bogulan bir adam goruyor ve onu kurtariyor (cunku fazla iyi niyetli ve saf). kurtardigi adam kendine geldiginde somurtarak atsushi'ye onu kurtarmamasi gerektigini soyluyor, cunku adam aslinda intihar etmeye calisiyor. bu sekilde hikayemiz basliyor. umarim ilgini ceker ve baslarsin
@Züleyha-y9x2 ай бұрын
Doğum gününn kutlu olsunnn
@Sultan._.ben.2 ай бұрын
Damla abla lütfen mativasyon konulu bir vidyo yaparmısın? Gerçekten sen söylersen çok daha iyi hissedeceğimi düşünüyorum.
@metehansaygl18592 ай бұрын
Damla sana bir tavsiyem var , bence ileride yazacağın sanat eserlerinde toplumun sorunlarına da eğilmen lazım
@Kitapmıkurdu2 ай бұрын
Köpeğin çok tatliii🧸
@Pqueenefanolacam2 ай бұрын
Sanat artık sanat olmaktan çıkıyor gibi koruyalım lütfen.
@LilyJackson_2 ай бұрын
Çok güzel bir konu bununla ilgili bir münazara yapmak hoş olurdu
@OctoberLause2 ай бұрын
Geçen hafta buraya gelip yorum yazmıştım. Sonra yazdıklarım 3 gün kafamın etini yemişti. Yorumumu kendi içimde eleştirdim. Belki dışardan okuyan biri anlamayabilirdi ama yorumum bir çelişki barındırıyordu, sildim. Ama şu sanatın amacı sorusu dönüp dönüp kafamın içinde gıcırdıyor. Sanırım şuna karar kıldım: Bence sanatın okura bir faydası olmalı (buna isterseniz toplum için sanat diyebilirsiniz). Yazar öyle bir şeyi dert edinmeli ki okuru bir uykudan uyandırmalı. Ama uyandırırken bir duyguyu da hissettirmeli, okur unutup geri uymasın. Okurun ruhunda iz bırakmalı. Ve estetiği, sanatı amaç bilen bir sanatçıdan daha iyi başarmalı. Okurun da sorumluluğu “aklın yolu biri”ni seçmek. Manipülasyon varsa kanmasın yani. Çünkü okuru uyandırmak yerine uyutan sanatçılar da var. Şu nokta da var; bazen “sanat için” sanatçıları eserine faydayı yerleştirmeden yapamaz. Bu cümleyi açıklamadan kaçıyorum. 🏃🏻♀️➡️💜😌
@Bibliotekarrr2 ай бұрын
Canımmm Damla ♥️
@suleymanbasgoz17062 ай бұрын
Açaydım gollarımııı o dardışmaya girme diyeydiiiim! Bu soru yüzyılların sorusudur. Benim görüşüm sana yakın ama azıcık farklı… Sanat, sanatçı onu ne için yapıyorsa ya da yapmaya çalışıyorsa onun içindir. Fakat hangi tanımı yaparsak yapalım sanat önünde sonunda hem sanatta hem de toplumda karşılık buluyor. Van Gogh hayattayken sadece iki resmini yok pahasına satmıştır ancak günümüzde modern sanatın babası sayılıyor. Yaşadığı dönemde onu en yakın dostları hatta Gaugin (Gogen diye okunuyor sanırım.) bile anlayamamıştır belki de… Halkı eğitmek bir sanatçının görevi midir? Evet ama nasıl eğitmek? Bir öğretmen gibi mi? Hayır. Bir entelektüel olarak… Yani halkın sevdiğini veren kişi olmak değil halka neyi sevmesi gerektiğini öğreten kişi olarak düşünülebilir. Bu bazen bir fikrin düşünüllesini sağlamak şeklinde olabilir. Otomatik Portakal filminde eleştirilen nokta bence (bence dedim.😅) kötü bir insanı cezalandırırken o kişiden daha kötü olmak ne derece doğrudur sorusu sorulur? Bu soruyu kötülerin en kötüsü bir adam tasarlayarak anlatması da anlamlı… Çoook kötü bir insanı, ondan daha kötü ve etik dışı yöntemlerle cezalandırmak topluma ne kazandırır, bu soru üzerinde düşünülmüş. Sanatçı karmaşık ve zor bir düzlemde ortaya bir eser koymuş. İşkencenin bir cezalandırma yöntemi olup olmadığı ele alınmış. Karakter bu derece kötü iken kitabı ya da filmi seyredenler adama yapılanı onayladı mı? Yoksa onaylamadı mı? Oh olsun namussuz adama mı dediler yoksa bu adama yapılanın da kötü olduğunu mu düşündüler? Sanatçının düşündürmek gibi bir görevi var, buna eğitim denilebilir. Haaa, video çok iyi olmuş. Zor bir işe girişmişsin ama güzel bir video ortaya çıkmış. Altından kalkabilmişsin. Ayrıca çok da eğlenceliydi. Doğum gününüz kutlu olsun. 👏👏👏🧿🧿❤️
@OctoberLause2 ай бұрын
Çok güzel ifade etmişsiniz.
@suleymanbasgoz17062 ай бұрын
@@OctoberLause Sağ olun. ☺️☺️
@AcemiPsikolog162 ай бұрын
Videonun başında da belirttiğiniz gibi sizin görüşünüz adı üzerinde sizindir. Sizin görüşünüzü değiştiremem ve bu yanlış olur. Fakat sanat da insanidir ve insansız bir toplum mümkün değildir bence. Bu yüzden insanı toplumsuz düşünmek nasıl abes bir durumsa sanatı da toplumsuz düşünmek bir o kadar abes bir durumdur. İnsanın gözlemleyebildiğimiz tarihi sayesinde, dolaylı ya da doğrudan olması fark etmez, bir şekilde bizi sanatın toplumsal olduğu sonucuna götürür. En çok bilinen örneği şudur ki ilk tiyatro Antik Yunan'da yönetici sınıfı eleştirmek için sahnelenmiştir. Benimle bunu tartışmak isteyenlerle de saygı çerçevesinde seve seve tartışabilirim. Saygılarımı sunarım.
@metehansaygl18592 ай бұрын
Bence bir sanatçı sanatı toplum içinde yapmalı sanat için yapmalı
@CoffeeLeir2 ай бұрын
Sanat ve toplumun birbiri için yaratıldığını gözden kaçırıyoruz. Benim için, bilimi seven ve gerçekleri görmemi sağlayan bir düşüncenin toplum için mi yoksa bilim için mi yapıldığını sormak gibi. Bilim ve sanat ayrı değerlendirilemeyecek kadar önemli. Bilim doğru olanı söyler, sanat ise doğruya farklı bir bakış açısıyla bakarak doğruluğunu tastikleyecek şekilde gelişir. Bilim, bilim için midir yoksa toplumun bilinçlenmesi için mi? Aynı soruyu sanata sorduğumuzda sanat, hem toplumun farklı bir pespektif kazanmasını sağlayan hemde sanatçının yapılan sanattan esinlenerek farklı dillerdeki farklı kültürlerdeki insanların gelişimini veya hitabını geliştiren bir dildir. Neticesinde insan dediğimiz varlık sosyal canlıdır. Sosyalliğini tanrıya olan sevgisini belli etmek için Michelangelo nun resmettiği "Ademin yaratılışı"ndan tut şimdiki şarkıların sözlerine kadar belirli bir kesimin sorunlarını iletmek için kullandığı bir dildir. Sanat ile yaşayıp bilim ile hareket etmek hayatın en zevkli durumlarından biri olan "Eudaimonia" halinde tutar insanı. Sanat olmasa birbirinlerinden esinlenmeseler bu duruma gelemezdik yani "Sanat sanat içindir." Toplum olmasa sanat yapmaya gerek kalmazdı. "Sanat toplum içindir." Kesinlikle -hayır-. Sanat topluma bir dil olsun diye insan icadıdır, insanların gelişimini ve sanatın gelişimini sağlamış bir dildir. Matematik gibi.
@OkuyanOkur2 ай бұрын
Sanat, kendini topluma farklı yollarla açıklamaktır
@Zehra-Kitaplarrr2 ай бұрын
bence sanat toplum içindir ama şöyle, insan sanatı ruhunu beslemek için yapar sanat kendisini doğru yönde beslediğinde ise toplumu beslemeye başlar bence
@İpekG-r4g2 ай бұрын
Wuaaa ilk kez bu kadar erken geldimmm
@metehansaygl18592 ай бұрын
Bence sanatçı sanat eserinde hem sanat yapmalı hem sanatıyla halkı eğitmelidir
@ezeldogan1112 ай бұрын
Sanatın yalnızca mutluluk ve huzur getirmesi gerektiği algısı yanlış geliyor
@zehranazpolatt2 ай бұрын
belli bir sahneyi yazmak için kitap yazan yazarlar… o kitaplar bana o kadar yapay geliyor ki… sırf okuyucu beğensin diye bir kitap yazılmamalı ya. Çünkü o kitap o sahneye uygun değil kötü bitmesi gerekiyorsa, kötü bitmeli. Ama karakter ölmesi gerekiyorsa, ölmeli… (kendi fikrim bu arada umarım taşlanmam dlxğeödpdl)
@mylibraryy892 ай бұрын
Bos yapmadin tabikii cok guzell konusmussunn hatta kisa bile olmuss ve bence de sanat sanat icindirr D.N.Archeron
@Ayşe-q1k5j2 ай бұрын
Bence sanat insanın kendisi içindir.
@Rillamarilla2 ай бұрын
Bence de sanat sanat içindir ama toplumu eğitmek için kullanılmasının tamamıyla yanlış olduğunu düşünmüyorum çünkü eğitim her zaman bir araç gerektirir ve bu araç olmaya aday sanattan daha iyi bir seçenek gelmiyor aklıma. Yine de sanatın tümüyle topluma adanması çok yanlış olur ve sanatı bozar diye düşünüyorum. Tam olarak nasıl açıklanır bilmiyorum ama bence toplumun sanata ihtiyacı var ama sanatın toplumun sanatı arz etmesine ihtiyacı yok. Bu arada bu videoyu çektiğin için teşekkürler bence de bu konu yeteri kadar konuşulmuyor ayrıca sanatı en güzel kullanan sanatçılardan biri olduğunu düşünüyorum sanat anlayışından kaynaklanıyormuş demek ki
@NakaharaChuuya_San2 ай бұрын
Estetik açıdan sevmekten bağımsızdır sanat çünkü sanatın böyle bir amacı yoktur. Sözün alfabesi benliğe, anlamı insanlığa bir şey ifade eder. Bu yüzden birbirleriyle iç içe ama bağımsızlardır günlük dil ve sanat dili. Yani mesela mutluluk ya da hüzün gerçekten dediğin gibi evrenseldir. Birisinin ayrılığa üzülmesi ile birisinin kendi hakkında bir şeye üzülmesi aslında farklı şeylerdir ama üzülmek aynıdır. Sözler farklı ama kullanılan alfabe aynı. Rus da Türk de aynı şekilde üzülür; küçük de büyük de aynı şekilde sevinir. O yüzden empati önemlidir, mesela biri fantastik okumayı seviyor birisi korku. İkisi de birbirini kötülüyor diyelim, neden böyle bir şey okursun falan diye sorguluyorlar ve tiksinti ile bakıyorlar ama sevdikleri kitabı okurken yüzlerindeki gülümse ve kalplerindeki sıcaklık aslında aynı. Bunu anlamak empatidir. Sanat evrensel bir alfabedir ve bu alfabeyle farklı dillerde, farklı anlamlarda işler ortaya koymak da yaşamdır.