Hoi meneer bij vraag 21 in 16:07 , ik had namelijk ook de OH groep op de C 3 maar volgens u moet de dubbele binding van C 2 en C 3 of of naar het linkste C atoom of naar die O atoom van de OH groep, maar toen ik het opdracht heb gemaakt heb ik gewoon die dubbele binding verplaatst naar de rechter kant (de kant van die C dubbele binding O) en toen was ik tot hetzelfde antwoord uitgekomen, dus mijn vraag is waarom moet die dubbele binding volgens u per se naar de linker kant, kan het niet gewoon zoals ik het heb gedaan?
@tiangong66162 жыл бұрын
Bij de vraag 23, waarom kunnen wij niet zeggen dat er een spiegelbeeldisomeer ontstaat door een asymmetrisch C atoom in de nummer 4 of 5?
@Scheikundehulp2 жыл бұрын
In stap 2 blijft de omringing rond C atoomnr 4 en 5 onveranderd. Daar gebeurt niets mee. Dus er ontstaat geen ander isomeer. (Ik ben het met je eens dat er andere stereo-isomeren van kunnen bestaan. )
@leonardovo33473 жыл бұрын
12:22 Ik kan mijn intuïtie hier niet goed over krijgen, ik begrijp dat de formule klopt, maar hoe kan je het kz op deze manier uitrekenen. Stel je voor dat je een veel lagere concentratie ascorbine zuur gebruikt, en hier de helft van omzet dmv natronloog, dan is het ph toch veel neutraler en de concentratie H3O+ ook veel lager, en gezien die concentratie hier het kz is, hoe kan dit dan?
@Scheikundehulp3 жыл бұрын
Dag Leonard, je moet 2 dingen in de gaten houden. Je kan een oplossing van ascorbinezuur met een bepaalde pH maken door gewoon ascorbinezuur op te lossen in water. Je pakt een pH meter, zet deze in water en voegt ascorbinezuur toe. Je lost net zo veel op tot de gewenste pH. Bijvoorbeeld pH=4,00. Dan heb je een oplossing van ascorbinezuur dat voor 50% is geïoniseerd. Dat volgt uit de Kz. Je kan ook uitgaan van een ascorbine-oplossing met pH=2,00. Vervolgens voeg je loog toe tot de pH=4,00. Ook dan geldt gewoon de evenwichtsvoorwaarde met bijbehorende Kz. Je hebt immers het zwakke zuur ascobinezuur en zijn geconjugeerde base in oplossing. En omdat de pH=4,00 heb je 50% van het zwakke zuur en 50% van de zwakke base (dat volgt uit de tekst). Ik hoop dat je zo een stapje verder bent. Hartelijke groet P. Soeteman
@tessavanstijn2765 Жыл бұрын
Hallo meneer, mag je bij vraag 21 ook het H-atoom verplaatst hebben naar het meest rechter C-atoom (dus het eerste C-atoom van ascorbinezuur) of is dat fout? Ik had namelijk aan dat atoom de OH-groep gedaan en dan op het 3e C-atoom de C=O-binding en op het 2e C-atoom dan de CO^-, maar ik weet niet of dat goed zou worden gerekend
@Scheikundehulp Жыл бұрын
Nee, dat mag niet omdat in de tekst staat dat slechts de H atomen van C2 en C3 (rond de C=C) zuur gedrag vertonen. Veel succes met het examen! Met vriendelijke groet P. Soeteman
@tessavanstijn2765 Жыл бұрын
@@Scheikundehulp Oké duidelijk, en dankuwel! :)
@DJ_DiscoDoodle7 ай бұрын
Bij vraag 19 begrijp ik een ding niet. De ascorbinezuur reageert met nartronloog dus krijg je een reactie waarin natronloog met ascorbinezuur reageert. Maar voor de Kz gebruik je een reactie waar het zuur met water reageert tot het geconjugeerde zuur en hydroxonium. Waarom verander je hier van reactie?
@Scheikundehulp7 ай бұрын
Door reactie met OH- wordt een deel van de ascorbinezuur omgezet tot de geconjugeerde base. Wanneer alle OH- op is, heb je een oplossing met oa ascorbinezuur en zijn geconjugeerde base. De ascorbinezuur dat over is, is nog steeds een zwak zuur en gaat dus in oplossing ioniseren tot zijn geconjugeerde base en H3O+ Dat is gewoon het evenwicht van het oplossen van een zwakzuur in water. Maar omdat er al geconjugeerde base aanwezig krijg je te maken met een buffer (een oplossing van een zwak zuur in water met zijn geconjugeerde base)
@yuhyuh95276 ай бұрын
@@Scheikundehulp hoe kun je weten dat alle OH- op is?