De volgende overwegen hebben geen oude bellen meer zoals in deze video (2024 update list) 1. Meiboom. Krabbendijke (2x Puntbel - 1x Platte) begin 2024 vervangen door 3x EBA 2. Stationsweg / Prins Bernhardlaan, Wijhe, Overijssel (2x Puntbellen) Feb 2024 vervangen door 2 EBA bellen. 3. OSS Station spoor 3 beide bellen vervangen voor EBA (spoor 1-2 heeft nog wel mechanische bellen) 4. Station Oss West alle mechanische bellen weg 5. Rosmalen, Kromakker Kleine update: 1 puntbel op AHOB weg. Platte bel vervangen voor EBA. EBA vervangen op losse paal voor Puntbel 6. Station Krabbendijke Puntbel vervangen door EBA 7. Muggenberg,Heeze Beide Puntbellen vervangen voor ANA-BELLEN 8. Pastoor Thijssenlaan / Sterkselseweg, Heerze Beide Puntbellen zijn GESTOLEN en vervangen voor EBA/ANABellen (?) 9. Vlissingen Sloeweg / N288, Puntbel Vervangen door EBA
@treinspottermick7 ай бұрын
Oss ook niet meer
@GrowCastle-he5fo7 ай бұрын
Opvallend!: aan de Kromakker in Rosmalen hebben ze sinds kort een EBA vervangen voor een puntbel. Verder zijn op de Muggenberg in Heeze en Sterkselseweg in Maarheeze ook alle mechanische bellen verwijderd en vervangen voor EBA's.
@jmkcted8 күн бұрын
Heerlijk! Ik houd van dit geluid. Ik hoor liever deze bellen dan die nieuwerwetse digitale bellen. Dank voor het uploaden! Groet, Jasper.
@какой-то-чувак10 ай бұрын
Ik hou van de muzikale intervallen en akkoorden die tevoorschijn komen als mechanische en elektronische klokken samen klinken
@studiosnotneus88536 ай бұрын
Dankjewel voor deze video! Nu weet ik waar ik ze kan vinden! Misschien moet ik maar een keer gaan kijken in Tiel
@Monst3rNetwork4 күн бұрын
In Den Haag, bij de Stoomgroep West Zuiderpark worden bij minimaal 7 van de 8 separate overwegen ook mechanische puntbellen en platte bellen gebruikt.
@ScottsRailroadVideos3 күн бұрын
dat klopt. maar die was ik officeel vergeten. soms gebeurt dat wel is. maar die had er ook niet speciaal toegevoegt omdat dat miniatuur treintjes zijn
@Monst3rNetwork3 күн бұрын
begrijpelijk. De grote overweginstallatie die daar staat met 4 EBO stellers en 5 AHOB stellers is wel een officiële overweg installatie, maar sinds de “regeling spoorverkeer” alles onder de 500mm nominale spoorwijdte los heeft gelaten wordt het nu beschouwd als een attractie (volgens de NVWA Warenwet Attractie- & Speeltoestellen). Die installatie is wel door Van Gelder met de verbouwing van het Zuiderpark omstreeks 2012-2016 geplaatst, en beide installaties worden vanuit 1 gebouw bediend (seinhuis 3). Ondanks dat het 2 separate overwegen zijn officieel, kun je de EBO stellers en AHOB stellers als 1 overweg zien, als een middenweg tussen een ADOB en een EBO, mede omdat de AHOB stellers door een seinwachter (overweg wachter) worden bediend. Ondanks dat het miniatuurtreinen zijn, handhaven zowel de Politie als BOA’s exact het zelfde als bij een reguliere spoorweg overgang. Mocht je meer willen weten over die overwegen bij de Stoomgroep West Zuiderpark, ik help daar zelf mee in het onderhoud. Mooie video overigens 👌🏻
@dutchtrainhunters Жыл бұрын
Kleine correctie: bij de Lichttorenhoofd in Etten-Leur werken er 2/3 puntbellen. Vanaf de positie waar je de overweg hebt gefilmd werkt de linker en rechter (heel zachtjes) nog.
@ScottsRailroadVideos Жыл бұрын
tijdens mijn filmen waren niet werkend. dan moet ik het echt zelf horen of er moet een close up video gemaakt worden ( dus camera vlak naast de bel)
@dutchtrainhunters11 ай бұрын
@@ScottsRailroadVideos Dan moet je inderdaad wel op het fietspad staan waar de overwegbel ook staat, want het geluid van die bel is echt heel zacht.
@streettrain41144 ай бұрын
Interresant; ik dacht dat alle mechanische bellen al verdwenen waren op reguliere spoorlijnen. Opvallend in deze video is dat er vaak oud en nieuw te zien is op één locatie. Het lijkt logisch om in één keer alle oude bellen te vervangen, maar dat gebeurt dus niet altijd. Of doen ze dat bewust?? (ik vind de oude veel beter). Ze worden ook vervangen omdat de nieuwe een rustiger geluid geven, maar dat vind ik juist niet goed. Alarmeren (wegwezen!) vind ik beter. En beter hoorbaar, vooral voor slechthorenden. In België worden de bellen helaas ook vervangen, door dezelfde als in NL. Maar in vele landen kennen ze niet eens /amper bellen, of is het slecht hoorbaar. (1x "ting" per minuut ofzo) Zoals in Duitsland en Frankrijk. Aan blinde mensen wordt niet gedacht.
@Spaarvarken Жыл бұрын
die oude bellen hebben wel iets sierlijks eigenlijk
@treineninzwolleenomgeving1830 Жыл бұрын
Zeedijk Culemborg ook al helemaal weg? Gaat hard zeg!
@ScottsRailroadVideos Жыл бұрын
volgens mijn kennis is culemborg ook beide weg ja. paar maanden geleden was de plattebel ook al weg. helaas
@youtuberuben10435 ай бұрын
Waarom worden deze bellen eigenlijk weggehaald? Ik vind zulke bellen veel mooier en beter 😢😭😭