No video

Segâh Mevlevî Âyin-i Şerîf’i - Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi

  Рет қаралды 8,681

El Fakr-u Fahri

El Fakr-u Fahri

Күн бұрын

Buhûrîzâde Mustafa Itrî Dede Efendi İstanbul’da Mevlânâkapı civarındaki Yayla (eski adıyla Yaylak) semtinde doğdu. Asıl adı Mustafa olup kaynaklarda doğum tarihi hakkında bilgi yoktur. Ancak Rauf Yektâ Bey’in 1640 yılında, Suphi Ezgi’nin ise 1630’da doğduğuna dair tahminleri müellifler tarafından dikkate alınmış ve daha sonraki yayınlarda bu tarihler arasında doğmuş olabileceği kaydedilmiştir. Şiirlerinde kullandığı Itrî mahlası ve Buhûrîzâde lakabıyla tanınmıştır. Türk mûsiki tarihinin en önde gelen birkaç simasından biri olan Itrî Efendi hânendeliği, şairliği ve hattatlığının yanı sıra özellikle bestekârlığı ile tanınmıştır. Mûsikideki hocaları kesin olarak bilinmemekte, ancak Derviş Ömer, Kasımpaşalı Koca Osman, Küçük İmam Mehmed Efendi ve Hâfız Post gibi üstatlardan faydalanmış olabileceği tahmin edilmektedir. İbrahim Alâeddin Gövsa, mûsiki hocasının Vakıf Halhalî diye tanınan Nasrullah Efendi olduğunu söyler (Türk Meşhurları, s. 196). Rauf Yektâ Bey, onun Câmî Ahmed Dede’nin (ö. 1078/1667) şeyhliği esnasında Yenikapı Mevlevîhânesi’ne devam ettiğini, âyinlerden aldığı ruhanî neşeyle Mevlevî olduğunu ve mevlevîhâneye gelen üstatlardan da faydalandığını, dervişlerden ney üflemeyi öğrendiğini ifade eder (Türk Musikisi Klasiklerinden Mevlevî Âyinleri, II/7, s. VII). Eski kaynaklarda yer almayan bu bilgiler daha sonra yazılan eserlerde de tekrarlanmıştır.
Sade ve açık ifadelerle yazdığı manzumelerinden Itrî’nin güçlü bir şair olduğu anlaşılmaktadır. Şuarâ tezkirelerinde ve güfte mecmualarında na‘t, gazel, muamma, tahmîs, nazîre, tarih ve kıtalarının yanı sıra hece vezniyle yazılmış türkülerine de rastlanmaktadır. Muamma hallinde de üstat olduğu belirtilen Itrî’nin şairliği üzerinde, manzumelerine tahmîs ve nazîreler yazdığı çağdaşı ünlü şair Nâbî’nin tesiri olduğu kanaati yaygındır. Sâlim Tezkiresi’nde sözü edilen divanına ise bugüne kadar rastlanmamıştır. Ayrıca Itrî mahlasıyla mecmualarda görülen şiirlerin hepsinin ona ait olmadığını, bu mahlası kullanan ve 1035’te (1626) vefat eden Mehmed adlı bir başka şairin de bulunduğunu belirtmek gerekir.
Mustafa Itrî Efendi aynı zamanda ta‘lik hattında söz sahibi bir hattattır. Bu sahadaki hocası, ta‘lik üstadı Tophâneli Mahmud Nûri Efendi’nin talebelerinden Siyâhî Ahmed Efendi’dir. Sadettin Nüzhet Ergun, Halil Edhem Arda’nın özel kütüphanesinde bulunan Hâfız Post Mecmuası hakkında bilgi verirken bu mecmuaya Itrî’nin ta‘lik hattıyla yapmış olduğu bazı ilâvelerden bahseder (Antoloji, I, 50, 133).
Itrî’nin bir mûsikişinas olarak asıl önemli yönü bestekârlığıdır. Türk mûsikisinin cami, tekke ve klasik mûsiki alanlarında peşrev, saz semâisi, kâr, beste, semâi, âyin, na‘t, durak, tevşîh, tekbir, salâ ve ilâhi olmak üzere hemen her formunda eser vermiş nâdir sanatkârlarından olan Itrî’nin eserleri alışılmışın dışında bir melodi örgüsüne sahiptir. Çoğunlukla Fuzûlî, Nev‘î, Şehrî, Nâbî gibi şairlerin ve arkadaşı Nazîm’in manzumelerini, nâdir olarak da kendi güftelerini bestelemiştir. Dinî eserleri içinde özellikle cami mûsikisinin şaheserleri arasında bulunan segâh tekbiri ve salât-ı ümmiyyesi, küçük bir ses alanı içerisindeki büyük ifade gücünün çarpıcı örneklerindendir. Ayrıca mevlevîhânelerde âyin-i şeriften önce okunan, sözleri Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’ye ait olan ve “Na‘t-ı Mevlânâ” adıyla bilinen rast na‘t sağlam melodik yapının olgun bir göstergesidir. Öte yandan âhenkli bir ses örgüsüyle işlenen segâh âyini de Mevlevî âyinlerinin en güzel örneklerindendir. Klasik Türk mûsikisi alanında ise Hâfız-ı Şîrâzî’nin, “Gülbün-i iyş mîdemed sâkī-i gül‘izâr kû?” mısraıyla başlayan Farsça gazeli üzerine bestelediği nevâ makamındaki kârı bu formun şâheserleri arasında yer alır. Kârların çoğunlukla terennümle başlamasına karşılık burada doğrudan güfteye girilmesi de eserin bir diğer özelliğidir. Ayrıca “Câm la‘lindir senin âyîne rûy-i enverin” mısraıyla başlayan hisar bestesi, “Her gördüğü perîye gönül mübtelâ olur” mısraıyla başlayan bûselik bestesi, “Gamzen ki ola sâkī-i çeşm-i siyeh-i mest” mısraıyla başlayan bestenigâr bestesi, “Dil-i pür ıztırâbım mevce-i seylâbdır sensiz” mısraıyla başlayan hisar ağır semâisi ile Nef‘î’nin, “Tûtî-i mu‘cize-gûyem ne desem lâf değil” mısraıyla başlayan güftesine yaptığı segâh yürük semâisi klasik Türk mûsikisinin en seçkin eserlerindendir.

Пікірлер: 5
@slmn4148
@slmn4148 8 ай бұрын
Muhteşem bir ayin harikulade bir icra. Teşekkürler
@sevilavsar9767
@sevilavsar9767 7 ай бұрын
Hiç kimse ve hic bir şey ITRİ' ye ayiracağim zamanı engelleyemez. Sayın El Fakr- u Fahri' ye muteşekkirim Segâh Mevlevi Âyin- i Şerif ' ini dinlememi sağladiğı için. Ruhumuza daha cok zaman ayırmamız gerekiyor. Bu cumleyi kurmamı sağlayanların herbirine çok teşekkürler. MINNETLE HÜRMETLE
@sitabancakirkaya3591
@sitabancakirkaya3591 Жыл бұрын
Çok güzel. Zaman zaman tasavvuf müziğini dinliyorum. Keyifle. Teşekkürler
@sevilavsar9767
@sevilavsar9767 7 ай бұрын
İtri' nin azâmeti karşısinda & ışâreti çok küçük kalmıs. HÜRMETLE
@ebumensurkarakas2579
@ebumensurkarakas2579 Жыл бұрын
Rica etsem sondaki Kur'an okuyan hocanın ismini yazar mısınız?
Bekir Sıdkı Sezgin - Neva Kar (Itri)
16:21
İstanbul Mûsıkîsi
Рет қаралды 9 М.
Schoolboy Runaway в реальной жизни🤣@onLI_gAmeS
00:31
МишАня
Рет қаралды 3,9 МЛН
Kani Karaca-Mevlid (Plaktan) (Tevhid, Veladet, Mi'rac Bahirleri ve Dua)
45:17
Klasik Türk Musikisi
Рет қаралды 11 М.
Gönül Sultanları 5.Bölüm - Hz. Mevlana
44:39
DiyanetTV
Рет қаралды 106 М.
İrade Terbiyesi - Jules Payot FULL #SesliKitap
2:59:19
fikir istasyonu
Рет қаралды 828 М.
Meâlî Semâ - Anlatımlı Mevlevî Mukâbelesi / M. Fatih ÇITLAK - 8.12.2023
1:11:00
Derviş Kûçek Mustafa Dede'nin Beyâtî Mevlevî Âyin-i Şerifi
1:00:29
Anlatımlı Mevlevî Mukabelesi - Maâli-yi Sema
1:09:06
İnsan ve İrfan Vakfı
Рет қаралды 8 М.
İsfahan Makamı - Müzik ile Tedavi -  Dr. Rahmi Oruç Güvenç & Tümata
55:13
Rahmi Oruç Güvenç
Рет қаралды 887 М.