No video

15- Arduino Buton ile Led Yakıp Söndürme, button kullanımı ve digitalread() fonksiyonu

  Рет қаралды 35,933

SendeKodYaz

SendeKodYaz

Күн бұрын

15. arduino dersi ile arduino buton kullanımı, buton ile led yakıp söndürme ve digital read digitalread() komutu anlatılır.
- - - Robotistan Arduino Setleri - - -
Kanalımıza özel %5 İndirim Kodu : 🛒 SKY0304
Arduino Başlangıç Seti : 🌐 bit.ly/arduino...
Arduino Süper Başlangıç Seti : 🌐 bit.ly/arduino...
Arduino Proje Seti : 🌐 bit.ly/arduino...
- - - Udemy Kursları - -
A’dan Z’ye Arduino Dersleri ile Robotik Kodlama Projeleri Kursu
🌐 bit.ly/robotik...
C# Dersleri ile Programlama Temelleri Kursu
🌐 bit.ly/csharpde...
--- Star Çelik Atölye Malzemeleri --
E-Ticaret Sayfası : 🌐 bit.ly/strclk1
Instagram Hesabı : 🌐 bit.ly/strclk2
Facebook Sayfası : 🌐 bit.ly/strclk3
Linkedin Hesabı : 🌐 bit.ly/strclk4
KZbin Kanalı : 🌐 bit.ly/strclk5
-- Web Sitesi, Mail ve Sosyal Medya Hesapları --
Web Sitesi : 🌐 www.sendekodyaz...
Facebook : 🌐 / sendekodyaz
Instagram : 🌐 / sendekodyaz
Twitter : 🌐 / sende_kodyaz
E-Mail : 🌐 info@sendekodyaz.com
Buton (Düğme) Nedir?
Butonları projelerimizde sıklıkla kullanırız. Arduino projelerinde genellikle 4 pinli yani 4 ayaklı butonlar kullanılır. Butonlar yardımı ile bir led yakıp söndürülebileceği gibi bir motora hareket de verilebilir. Ancak butonları kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı püf noktalar vardır.
4 pinli butonların sol kısmındaki ve sağ kısmındaki pinler aynı iletken kabloya bağlıdır. Bu yüzden sol alttaki pine 5 voltluk gerilim uyguladığımızda, sağ üstteki pinden çıkış almamız gerekir. Aynı şekilde sağ alttaki pine 5 voltluk gerilim uygularsanız, sol üstteki pinden çıkış almanız gerekir. Çıkış aldığımız butona ait pini arduino mikrodenetleyicisinin digital pinlerinden birine bağlarız. Böylece butona basıldığında butonun giriş pinine uygulanan 5 voltluk gerilim, çıkış pininden Arduino’nun digital pinine ulaşır. Butona basıldığında Arduino digital pinine HIGH yani 1, basılmadığında LOW yani 0 bilgisi ulaşır. Bunu da yazacağımız komutlar yardımı ile analiz ederiz.
Burada dikkat edeceğimiz husus, butonun hangi pininden çıkış alınmışsa o hatta 10 kiloohm değerinde bir direnç bağlamamız gerekmesidir. Örneğin; butonun sağ üst pininden çıkış alıyorsanız, sağ alt pinine 10 kiloohm değerinde bir direnç bağlamalı, bu direncin bir ayağını da toprak hattına aktarmalısınız. Aksi takdirde butonunuz kararsız bir yapıda kalacaktır. Yani butonu basılmadığı durumlarda da butona basılmış gibi Arduino’nun digital pinine bilgi ulaşacaktır.
Arduino Digital Read Komutu yani DigitalRead() fonksiyonu nedir?
Bilindiği üzere Arduino’nun digital pinlerini hem giriş hem çıkış olarak kullanabiliyorduk. Burada butonun bağlı olduğu digital pini OUTPUT olarak belirlememiz gerekmektedir. Örneğin; 5 numaralı digital pine butonu bağlamışsak; pinMode(5,INPUT); komutu ile bu pini giriş olarak belirleriz.
Daha sonra if(digitalRead(dugme)==HIGH) komutu ile butona basıldığını programa aracılığı ile saptarız. Butona basıldığında yapılacak işlemleri if bloğu içerisine yazarız. Else bloğuna ise butona basılmadığında yapılacak işlemleri yazabiliriz.
Yeni eğitimlerde görüşmek dileğiyle. Hoşçakalın.

Пікірлер: 112
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
- - - Robotistan Arduino Setleri - - - - - - Kanalımıza özel %5 İndirim Kodu : 🛒 SKY0304 Arduino Başlangıç Seti: 🌐 bit.ly/arduinoset1 Arduino Süper Başlangıç Seti: 🌐 bit.ly/arduinoset2 Arduino Proje Seti: 🌐 bit.ly/arduinoset3 - - - Udemy Kursları - - - A’dan Z’ye Arduino Dersleri ile Robotik Kodlama Projeleri Kursu 🌐 bit.ly/robotikkodlama2020 C# Dersleri ile Programlama Temelleri Kursu 🌐 bit.ly/csharpdersleri
@mehmetozkoken7360
@mehmetozkoken7360 3 жыл бұрын
Gerçekten çok kaliteli,akıcı ve anlaşılır bir anlatımınız var. Ezberden ziyade mantığını kavramamızı sağlıyorsunuz. Yapabilir miyim diye düşündüğüm şeylerin az biraz çalışmayla yapılabileceğini gördüm. Çok teşekkürler. Kanalın seviyeli ve ilgili takipçilerle büyümesini temenni ediyorum. İyi ki varsınız. :)
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 3 жыл бұрын
Selamlar Mehmet Bey. Anlatımı ve içeriği beğenmenize, kanalı seviyeli bulmanıza sevindim. İnşallah sizler gibi eğitime ve öğrenmeye değer verenlerin katkılarıyla kanalımız ilerlemeye davam edecektir. Sizler gibi eğitimi önemseyenler de iyi ki varsınız... Sevgilerle.
@erhaisik8717
@erhaisik8717 4 жыл бұрын
DÜNYADA EN DEĞERLİ ŞEYİN BİLGİ OLDUĞU BU ZAMANDA BİZE KATIKLARINIZ İÇİN SİZE MİNNETARIZ KENDİ ADIMA BU EMEĞİNİZİ BOŞA ÇIKARMAMAK İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUM MEMLEKETİMİZİN KALİFİYE ELEMANA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR KATKILARINIZ İÇİN NE DESEK DE AZ KALIK EMEĞİ GEÇEN HER KASE TEŞEKKÜR ETMEYİ BORÇ BİLDİM
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Merhaba. Elbette en değerli şey bilgidir. Özellikle teknolojinin koşar adımlarla ilerlediği günümüzde bilgi altın bir hazinedir. Sizler gibi eğitime, öğrenmeye, emeğe değer veren ve bu emeği takdir etmekten mutluluk duyan, toplumun bence en değerli bireylerine hizmet etmekten mutluluk duyuyorum. Sizler gibi kaliteli insanların yorumları gerçekten motivasyonumu artırıyor. Yorumunuz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
@hevalzorlu1772
@hevalzorlu1772 4 жыл бұрын
else den önce if gelmesinin gerektiğini söylüyo hata veriyo
@ismailmurat2978
@ismailmurat2978 3 жыл бұрын
@Eyüp Tahir Şenol aynen yanlışlıkla bende koymuşum 😀
@ahmedhidayeti2835
@ahmedhidayeti2835 3 жыл бұрын
@@ismailmurat2978 bende hep öyle yapardım hata verirdi bende daha 2 hafta önce öğrendim🤣🤣
@sedatakbulut6095
@sedatakbulut6095 5 жыл бұрын
Hocam teşekkürler. Çok iyi anlatdınız yine. Pull up ve pull down konuları için de ayrı bir video yayınlarsanız sevinirim.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba. Bu eğitim serisinde temel konulara yer vermeyi tercih ediyorum. Her yaş grubu arduino derslerinden faydalansın istiyorum. O yüzden buton kullanımını özet geçtim.
@ylmazbagran6401
@ylmazbagran6401 5 жыл бұрын
Hocam sadece bilgi değil, bilginin erdem ile olan ilişkisini de öğretmeye çalışıyorsunuz. Bu açıdan diğer bütün eğitmenlerden farklısınız. Teşekkür ederim. Konuyla ilgili soruma gelince: Ardunio ile ilgili daha önceki eğitimimde bir türlü beceremeyip beni soğutan bir konuyu açıklamışsınız. Çok isabetli oldu. Yalnız bu tür butonların hangi duruşunu doğru olduğunu da bulamamıştım. Çizimden anladığım kadarıyla alt ve üste gelen uçlara göre devre kurmak gerekiyor. İlk fırsatta deneyeceğim. Kolay gelsin.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba. Geri dönütünüz ve olumlu yorumunuz için teşekkür ediyorum. Eğitimlerimiz önceden hazırlık yapılarak ve özenle hazırlanıyor. Sizlerin vaktini en az alacak şekilde eğitimleri düzenlemeye çalışıyorum. Sizlerde bu emeğin farkındasınız ve takdir ediyorsunuz. Eğitimlerin sizlere katkı sağlamasına sevindim. Başarılar diliyorum.
@furkanyonline
@furkanyonline 2 жыл бұрын
hocam birkaç videonuzu izledim, tek kelimeyle harika anlatıyorsunuz. bizim mikroişlemci hocası sizi izlemeli kesinlikle :D
@emrekaratepe3279
@emrekaratepe3279 5 жыл бұрын
Hocam yine çok faydalı bir çalışma olmuş. 5bin takipçi için tebrikler. 10bin olduğunda sizden bir sürpriz bekliyoruz.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Teşekkür ederim kardeşim. Sana her zaman sürpriz var.
@ismailmurat2978
@ismailmurat2978 3 жыл бұрын
Üstad güzel anlatmışsın başımıza gelecek durumları son örnek çok güzel olmuş direnç konusunun gerekliliği hakkında tinkercad da süper program elimizde olmayan malzemelerde oraya yönelicez artık Allah güç kuvvet versin de bize daha güzellerini anlatmak nasip olsun
@FisekOsman41
@FisekOsman41 2 жыл бұрын
Çok güzel bir anlatım ve uygulama örneği...Teşekkürler
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 2 жыл бұрын
Merhaba. Anlatımları beğenmenize ve akıcı bulmanıza çok sevindim. Sizler gibi eğitime ve öğrenmeye değer verenlerin bu olumlu geri dönüşleri çalışma motivasyonumu arttırıyor ve beni yeni eğitimler hazırlamaya teşvik ediyor. Yorumunuz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
@erdembenzer7223
@erdembenzer7223 2 жыл бұрын
Hocam anahtara neden direnç bağlıyorum ben o kısmı anlayamadım.
@parsley9750
@parsley9750 4 жыл бұрын
Hocam peki elimi çekince ampulun yanmasını istiyorsam ne yapmalıyım?
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Merhaba. Böyle bir durum için if else yapısını düzenlemeniz gerekiyor. if(digitalRead(dugme)==LOW) şeklinde şart yazar ve bu şartın içine lambanın yanması komutunu yazarsanız olur.
@parsley9750
@parsley9750 4 жыл бұрын
@@SendeKodYaz TEŞEKKÜRLER
@nejathakansusam6836
@nejathakansusam6836 5 жыл бұрын
ellerinize sağlık hocam faydalı bir çalışma olmuş. 3 gündür araştırıyorum. aynı bu kullanmış olduğunuz butonu kullanarak tek basıp bırakmak ile ledi yakmak ve bir daha basınca söndürmek istiyorum. bu konuda yardımcı olabilecek varmıdır acaba
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba. Bu konu ile ilgili hazırladığım örneğin kodlarını inceleyiniz. Burada butona her basıldığında farklı ledin yanmasını sağladım. Size yardımcı olacaktır. int dugme=5; int sari_led=6; int mavi_led=7; int kirmizi_led=8; int sayac=0; void setup() { pinMode(dugme,INPUT); pinMode(sari_led,OUTPUT); pinMode(mavi_led,OUTPUT); pinMode(kirmizi_led,OUTPUT); Serial.begin(9600); } void loop() { if(digitalRead(dugme)==HIGH) { sayac=sayac+1; } Serial.println(sayac); if(sayac==1) { digitalWrite(sari_led,HIGH); digitalWrite(mavi_led,LOW); digitalWrite(kirmizi_led,LOW); } else if(sayac==2) { digitalWrite(sari_led,LOW); digitalWrite(mavi_led,HIGH); digitalWrite(kirmizi_led,LOW); } else if(sayac==3) { digitalWrite(sari_led,LOW); digitalWrite(mavi_led,LOW); digitalWrite(kirmizi_led,HIGH); sayac=0; } delay(500); }
@destanbu
@destanbu 4 жыл бұрын
Çok FAydalı oldu
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Eğitimden faydalanmanıza sevindim. Arduino öğrenmeye yeni başlıyorsunuz sanırım info@sendekodyaz.com adresine mail atarsanız sizleri online bir kaynağa yönlendireceğim.
@kazimmustafayev3607
@kazimmustafayev3607 5 жыл бұрын
Selam aleykum.ocam butonu basili tutsak bile ledin kisa bir zamanda yanip sonmesini nasil saglariz.yardimci olursaniz sevinirim
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Basılı kaldığı sürece yanıp sönme yapabiliriz ancak bir defa yanıp sönme işlevi kazandırmak için nasıl bir kod yazılması konusunda algoritma geliştirmek gerekiyor. Hangi sıklıkla butona basıldığını kontrol etmek gerekiyor, bir sayaçta da kaç defa basıldığını tutmak ve bu iki parametreye göre işlem yapmak gerekiyor. Bu konuda bir çözüm bulursam sizinle paylaşırım. İyi çalışmalar diliyorum.
@kazimmustafayev3607
@kazimmustafayev3607 5 жыл бұрын
@@SendeKodYaz teşekkur ederim
@eliade173
@eliade173 2 жыл бұрын
teşekkürler açıklayarak anlattığınız için ♥
@qinshi3579
@qinshi3579 3 жыл бұрын
Hata nerede bulamıyorum elseden once if yok diyo. nasıl yok var iste int dugme=2; int yesil_led=3; int beyaz_led=4; int mavi_led=5; int kirmizi_led=6; void setup() { pinMode(dugme,INPUT); pinMode(yesil_led,OUTPUT); pinMode(beyaz_led,OUTPUT); pinMode(mavi_led,OUTPUT); pinMode(kirmizi_led,OUTPUT); } void loop() { if(digitalRead(dugme)==HIGH); { digitalWrite(yesil_led,HIGH); digitalWrite(beyaz_led,HIGH); digitalWrite(mavi_led,HIGH); digitalWrite(kirmizi_led,HIGH); } else { digitalWrite(yesil_led,LOW); digitalWrite(beyaz_led,LOW); digitalWrite(mavi_led,LOW); digitalWrite(kirmizi_led,LOW); } delay(10); }
@qinshi3579
@qinshi3579 3 жыл бұрын
loop döngüsünde iften sonra ; koyulmuyormuş
@FarukSavur
@FarukSavur 5 жыл бұрын
Hocam sayenizde Arduino yu sevdim, çok teşekkür ederim 😅
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Arduino ile hayalinizdeki projeleri kolaylıkla hayata geçirebilirsiniz. Umarım eğitimlerden faydalanırsınız.
@GameTimee882
@GameTimee882 3 жыл бұрын
Merhaba iyi günler benim pc de aurdınyo ya yazılım atabiliyorum fakat euro truck simulator da göremiyorum
@koraykahraman9031
@koraykahraman9031 2 жыл бұрын
Simülasyonu çalıştırdığımda 4led'in yanında ! işareti çıkıyor, düğme işe yaramıyor?
@beyzaokdem8483
@beyzaokdem8483 4 жыл бұрын
Arduino yu devc++ da nasıl kullanabiliriz? Hocamız devc++ da kod (c kodu) yazıp ardunioda LED yakmamızı istiyor. Seri port örneği verdi fakat üstüne nasıl kod yazacağımı anlamadım. Ödevi arduino IDE kullanmadan nasıl yapacağım ya da arduino IDE yi devc++ ile nasıl kullanacağım? Basit bir LED yakma örneği yapar mısınız?
@aliveli8017
@aliveli8017 4 жыл бұрын
Hocam Ledlerin sırasıyla yanmasını istesek yani butona basınca kırmızı yanıp sönmeli sonra yeşil sonra diğer renkler... kodlarda ne gibi bir yol izlemeliyiz?
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Arduino dersleri oynatma listesinin ilerleyen eğitimlerinde bahsettiğiniz uygulamayı anlattım. İyi çalışmalar diliyorum.
@fatmazeze2359
@fatmazeze2359 2 жыл бұрын
Merhaba benim bir ödevim var da yardımcı olabilir misiniz Arduino ile beş ledi birinci butona basılınca sağdan sola önce bir tane sonra iki tane sonra üç tane böyle beş ledi birlikte yakacak daha sonra ikinci butona basılınca soldan sağa(tersten) önce bir led sonra iki led sonra üç led böyle beş led aynı anda yanacak şekilde bir kodu yazmam gerekiyor yardımcı olursaniz minnettar kalırım 🙏
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 2 жыл бұрын
Merhaba. Arduino dersleri oynatma listesinde 1 buton ile 4 LED kontrolü isimli eğitimimiz var. Buradaki Arduino devresi ve Arduino kodları sizin ödevinize benzer niteliktedir. İyi çalışmalar diliyorum.
@metronom_81
@metronom_81 4 жыл бұрын
Hocam kararsızlık durumunu biraz daha açmanızı üsterdim :)
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Evet olabilirdi ama bu durumda hem eğitim uzar hem de özellikle temel elektronik ve ölçme konularını bilmeyenlerin zihni karışır diye düşündüm.
@soner_eker
@soner_eker 5 жыл бұрын
Teşekkürler
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
İyi çalışmalar diliyorum.
@sudenazcelik639
@sudenazcelik639 Жыл бұрын
Merhabalar bir sorum olacaktı 2 LED ve 3 buton kullanarak bir uygulama yapıyoruz ilk durumda tüm 2 LED sönük olacak 2. butona basıldığında LED'ler yanacaklar Bir saniye sonra sönecekler delay kullanmama rağmen ledler sönmüyor daha sonra 1. butona bastığımda 1 ledim yanacak 2. ledim sönecek 3 butona basıldığında 1. dedim söyleyecek 2. Ledim yanacak ama ortadaki bir butonda sıkıntı oluyor sönmeyi gerçekleştirmiyor yardım ederseniz gerçekten çok sevinirim Ne yapmam gerekiyor sönmeleri için
@Kamil_ercan
@Kamil_ercan 4 жыл бұрын
Hocam süpersiniz
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@mehmetzekikasap2386
@mehmetzekikasap2386 3 жыл бұрын
Çokkk saol
@nisaayselkurt9584
@nisaayselkurt9584 3 жыл бұрын
Merhaba rica etsem kodlarını paylaşırmısınız
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 3 жыл бұрын
Merhaba. Komutları sizlerin yazmasının hatta not almasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Tabi zaman değeri o yüzden sizleri anlıyorum.
@Taner.KIZILKALE
@Taner.KIZILKALE 2 жыл бұрын
Hocam hayırlı günler. Bir şey sormak istiyorum: Basit, doğrudan led yaktığımız çalışmada ledi 5V ile beslemek yerine dijital data pininden besliyoruz. Peki butonlu çalışmada neden yine bu yöntemi yapmak yerine, 5V pini de kullanılıyor; 5V + Dijital Pin?
@alperenelek6256
@alperenelek6256 5 жыл бұрын
Kral adam ❤
@iibrahimkeless
@iibrahimkeless 2 жыл бұрын
Hocam 18 yaşındayım bana önereveğiniz kitap var mıdır acaba seviyem ortalma.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 2 жыл бұрын
Merhaba. Kanalımızdaki Arduino Dersleri oynatma listesindeki videoları sırasıyla izlersen yeterli olacaktır. Video eğitimlerde anlattığım konuları bir deftere düzenli bir şekilde not alırsan yeterli olacaktır.
@iibrahimkeless
@iibrahimkeless 2 жыл бұрын
@@SendeKodYaz Tamamdır hocam sağolun.
@hakankapusiz9665
@hakankapusiz9665 5 жыл бұрын
Hocam Allah Razı Olsun.mesela 2 sn kesintisiz giriş gelirse çıkışı aktif edecek 2 sn kesintisiz giriş gelmezse de çıkışı kesecek bir kod en kolay şekilde nasıl yazılabilir. 2. sorum Yükselen kenar düşen kenar uygulaması örneği
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Teşekkür ederim Hakan Bey. Allah sizlere de zihin açıklığı versin. Arduino enerji aldığı andan itibaren geçen süreyi milis fonksiyonunda saklıyor. Bu fonksiyon değerleri ile bir algoritma geliştirerek kesintisiz süreye göre işlem yapmayı deneyebilirsiniz. Daha önce yükselen kenar düşen kenar uygulaması yapmadığım için bu konuda şu an için yorum yapamayacağım.
@hakankapusiz9665
@hakankapusiz9665 5 жыл бұрын
int valf1=4; int sens1=6; unsigned long lastTime1 = 0, lastTime2 = 0, gecenzaman1=0, gecenzaman2=0; void setup() { pinMode(valf1, OUTPUT); // pinMode(valf2, OUTPUT); pinMode(sens1, INPUT); // pinMode(sens2, INPUT); Serial.begin(9600); } void loop() { if (!digitalRead (sens1)==HIGH) { lastTime1=millis(); } if (digitalRead (sens1)==HIGH) { gecenzaman1=(millis() - lastTime1); if (gecenzaman1 > 3000) { digitalWrite (valf1,HIGH); } Serial.print ("3 sn olunca yanacak : "); Serial.println (gecenzaman1); } if (!digitalRead (sens1)==LOW) { lastTime2=millis(); } if (digitalRead (sens1)==LOW) { gecenzaman2=(millis() - lastTime2); if (gecenzaman2 > 4000) { digitalWrite (valf1,LOW); } Serial.print ("4 sn olunca sonecek : "); Serial.println (gecenzaman2); } }
@hakankapusiz9665
@hakankapusiz9665 5 жыл бұрын
bu şekilde çözdüm diye düşünüyorum :) teşekkürler
@MessininKramponu
@MessininKramponu 3 жыл бұрын
hocam kodlamanın videosununu yapabilirmisiniz
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 3 жыл бұрын
Selamlar Selami Bey. Kodlamanın videosu ifadesi ile neyi kastettiğinizi biraz açıklar mısınız?
@eglencelizaman3860
@eglencelizaman3860 3 жыл бұрын
efendim ben bu işlemin aynısını yanıp sönme döngüsünde olan buton için yapabilmeyi istiyorum. Yani şu şekilde ben butona bastığımda led ayarladığım düzende bir döngü halinde yanıp sönecek ben tekrar o butona basarsam eğer sönecek tekrar bastığımda yine aynı döngü ile yanıp sönmeye devam edecek. nasıl yapabilirim acaba böyle bir şeyi
@nathing4290
@nathing4290 3 жыл бұрын
hocam bellekten tasaruf sağlamak için int yerine byte yazmak daha mantıklı olmazmı gözümden kaçmadı 09:00 anında anladım
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 3 жыл бұрын
Selamlar Sinan Bey. Doğru bir konuya değindiniz. Bu sorunuzdan Arduino için kod yazarken değişken kullanımı konusunu iyi kavradığınızı anlıyorum. Elbette burada int yerine byte kullanmak programlama açısından daha doğru bir yaklaşımdır. Ancak programcılar bellekte sorun oluşmayacağını bildiği basit uygulamalarda genellikle int kullanırlar. Bir nevi buna alışkanlık da diyebiliriz. Tam sayılarda int ondalıklı sayılarda double kullanmak genel bir alışkanlıktır. İyi çalışmalar diliyorum.
@nathing4290
@nathing4290 3 жыл бұрын
@@SendeKodYaz her şey için teşekkür ederim
@emrecanyalcn4378
@emrecanyalcn4378 4 жыл бұрын
Selamünaleyküm ws2812b led ve arduino ile bir tuşa basarak çoklu animasyon elde etmek istiyorum nasıl yapılacağını bilmiyorum yardım edermisiniz?
@widenoX
@widenoX 5 жыл бұрын
Hocam oncelikle dersleriniz icin tesekkur ediyorum hepsini tek oturusta oturup izledim.Ledlere bagladıgımız direncin kac ohm oldugunu bulmak icin ohm kanunu ile hesaplayıp R(Direnc)= )Besleme voltajı - led voltajı) / Led akımıyla bulabiliyoruz. Fakat anlamadıgım butona bagladıgımız direnci nasıl hesapladıgınız , bunu nereden bildiginiz yani neden 10000ohm luk koyduk.Tavan ve taban degerini nasıl bilecegiz ? bu devreyi oldugu gibi yaptım diyelim 4 adet led baglantım var 1 adet buton ile kontrol edecegim bu butona baglayacagımız direncin kac ohm olması gerektigini nasıl hesaplıyoruz anlatabilirseniz cok sevinirim.Benim gibi az bilgiye sahip olup arastırmaya calısan ve bunun sonucuna ulasamayan bir cok insan olabilecegini dusunuyorum.Bununla ilgili cevap verebilirseniz cok sevinirim.Simdiden tesekkur eder basarılarınızın devamını dilerim :)
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba Arif Bey. Öncelikle eğitimlerden faydalanmanıza sevindim. Arduino dersleri devam edecek. Burada 8000 ohmluk dirençte kullansanız sorun olmaz. Önemli olan yüksek bir değerde direnç olması, böylece digital girişlere butona basılmadığında akım ulaşmaması. 4 adet led tek butonla kontrol edilirken yine 10 k değerinde direnç kullanın. Bu konuda hesap yapmanıza gerek yoktur.
@widenoX
@widenoX 5 жыл бұрын
@@SendeKodYaz Herhangi bir hesaplamaya gerek yok sadece cıkıs voltajını engelleyecek kadar yuksek bir direnc gerekiyor anladıgım kadarıyla cok tesekkur ediyorum :)
@umursamaz1941
@umursamaz1941 10 ай бұрын
int dugme=2; int yesil_led=3; int sari_led=4; int mavi_led=5; int kirmizi_led=6; void setup() { pinMode(dugme, INPUT); pinMode(yesil_led, OUTPUT); pinMode(sari_led, OUTPUT); pinMode(mavi_led, OUTPUT); pinMode(kirmizi_led, OUTPUT); } void loop() { if(digitalRead(dugme)==HIGH) { digitalWrite(yesil_led,HIGH); digitalWrite(sari_led,HIGH); digitalWrite(mavi_led,HIGH); digitalWrite(kirmizi_led,HIGH); } else { digitalWrite(yesil_led,LOW); digitalWrite(sari_led,LOW); digitalWrite(mavi_led,LOW); digitalWrite(kirmizi_led,LOW); } delay(10); }
@oguzhanserttas5084
@oguzhanserttas5084 5 жыл бұрын
Hocam delay komutunu koymasak da olur mu neden koyduk ?
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba. Delay koymazsak yanıp sönme çok hızlı olacağı için sürekli Led yanar halde görünür. Ayrıca her uygulamanın sağlıklı çalışması için 10 milisaniye gecikme kullanılır
@yusufkaraagac5761
@yusufkaraagac5761 4 жыл бұрын
hocam int ile define arasında fark var mı?
@magamedkurbanov459
@magamedkurbanov459 2 жыл бұрын
Hocam yanit verirseniz cox sevinirim. Sorum şoyle, 2 buton ve 2 led ile kod yazmaliyim.Her hangi butonun birine her basib burakdiğimda ledlerin bir yanib, o biri sonmeli, o biri butona basdigimda ise her iki led sonecek halde kod yazmaliyim. Yardimci olursaniz cox sevinirim!
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 2 жыл бұрын
Merhaba. Arduino Dersleri oynatma listesinin ilerleyen kısımlarında bu konuya birebir anlatmış bulunmaktayım. Aşağıdaki video eğitimi izleyiniz. kzbin.info/www/bejne/j6CYdoN3n5urncU İyi çalışmalar diliyorum.
@yeninesilmatematik516
@yeninesilmatematik516 5 жыл бұрын
merhabalar öncelikle teşekkürler böyle güzel bir eğitim verdiğniz için , ben devremi kurup arduino programına yazılımı yazdığımda hata veriyor else yazısı turuncu oluyor, else kısmında şu uyarı çıkıyor : "'else' without a previous 'if' " neden olabilir nerde hata yaptığımı bulamıyorum? if tırtıklı parantezini yapıyorum içine yazılacak komutları yazıyorum parantezi kapatıp else yazıp tırtıklı parantez açıp komutları yazıyorum , else parantezini kapatıyorum.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 5 жыл бұрын
Merhaba. Yazdığınız kodları paylaşırsanız göz atarım. İyi çalışmalar dilerim.
@hhyyhhhhyyhh8874
@hhyyhhhhyyhh8874 4 жыл бұрын
Puldawn direnci 10 khm kolay gelsin
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Merhaba. Ben de 10 kohm değerinde direnç kullandım bir hata varsa belirtir misiniz?
@hhyyhhhhyyhh8874
@hhyyhhhhyyhh8874 4 жыл бұрын
@@SendeKodYaz yok hocam kesinlikle sizin on khm dediğinizi kaçırmışım bilmeyen varsa faydası olabilir diye düşündüm hayırlı geceler olsun
@muhendiskader
@muhendiskader 4 жыл бұрын
Merhaba hocam projem için buton yerine şalter kullansam aynı işlevi görür mü teşekkürler
@Kamil_ercan
@Kamil_ercan 4 жыл бұрын
Görür hocam zaten her ikisinde anahtarlama görevi yapar
@tolgahandemirturk6694
@tolgahandemirturk6694 2 жыл бұрын
kod yok
@metronom_81
@metronom_81 4 жыл бұрын
3. geri dönüşüm :)
@volkvolk
@volkvolk 3 жыл бұрын
Üstat peki şu yapılabilir mi? Ben tek bir butona iki kere tıklayacağım, bu iki kere basmam arasında geçen zamanı okutup ledi yakıp söndurmede delay time olarak atayacağım.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 3 жыл бұрын
Merhaba Volkan Bey. Elbette bu şekilde bir uygulama yapabilirsiniz güzel bir örnek çalışma düşünmüşsünüz. milis fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Aşağıdaki kaynağı da ek olarak sizlere iletiyorum. gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/arduino/egitim/arduino-201/millis-fonksiyonu-nedir-ve-nerelerde-kullanilir#:~:text=Millis%20fonksiyonu%20Arduino'ya%20enerji,ka%C3%A7%20milisaniye%20s%C3%BCresince%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20d%C3%B6nd%C3%BCr%C3%BCl%C3%BCr.
@tarkkaanalemdag
@tarkkaanalemdag 2 жыл бұрын
Bazı sorularım var bana yardımcı olabilir misiniz ?
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 2 жыл бұрын
Merhaba. Sorunuzu buradan sorabilirsiniz veya info@sendekodyaz.com adresine mail atabilirsiniz. İlk fırsatta yanıtlamaya çalışacağım. İyi çalışmalar diliyorum.
@tayfurdmrkn7546
@tayfurdmrkn7546 4 жыл бұрын
gayettt başarılı anlantım
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@71haba
@71haba 4 жыл бұрын
güzel anlatım
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Teşekkür ederim.
@amarigannoyunu587
@amarigannoyunu587 4 жыл бұрын
Hocam en sonunda neden 10 milisaniye delay yaptık?
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Her uygulamanın sağlıklı çalışması için loop döngüsü içerisinde delay ile gecikme sağlamamız gerekir.
@amarigannoyunu587
@amarigannoyunu587 4 жыл бұрын
@@SendeKodYaz Tamam sağlıklı çalışması için yapıyoruz da, neden yani? Mantığı nedir bunu öğrenmek istiyorum hocam. Hani yapmazsak şöyle şöyle olur gibi.
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Şimdi bu uygulamada buton ile LED kontrolü var. Buton basılı kaldığı sürece HIGH bilgisi dijital girişe gider. Biz araya gecikme koyup programı geçici bir süre bekletiyoruz ki sürekli HIGH bilgisi dijital pine sürekli gitmesin. Yani parmak hızımıza uygun bir delay komutu ekliyoruz da denilebilir.
@amarigannoyunu587
@amarigannoyunu587 4 жыл бұрын
@@SendeKodYaz çok teşekkür ediyorum hocam, çok sağolun 🙏🏻
@ferdicuyar814
@ferdicuyar814 3 жыл бұрын
bende hiç yanmadı
@ferdicuyar814
@ferdicuyar814 3 жыл бұрын
Arkadaş bendemi anormallik var benmi anlamadım olayı; Ledlerin uzun ayakları direnç ile numaralanmış portların bağlandığı sıraya paralelleniyor. kısa ayakları kablo ile artıya gidiyor. artıdan bir kablo gnd ye gidiyor. buttonun bir ayağını kablo ile 5v a veriyor, çapraz ayağını 2 numaraya veriyor. sonra bütün ışıklar ekranda yanıyor bende yanmıyor. direncide 5v ın olduğu taraftaki diger ayaktan artıya bağladım dügme yine çalışmadı
@helinhumeyra9204
@helinhumeyra9204 3 жыл бұрын
220 ohm kullandın mı
@ahmetmertyldrm3707
@ahmetmertyldrm3707 3 жыл бұрын
hocam size ulaşabileceğim bir numaranız ya da gmailiniz var mı acaba bir proje hakkında yardım almak istiyorum da sizden?
@erenarslan7906
@erenarslan7906 4 жыл бұрын
En sondaki delay komutu neyin gecikmesini sağlıyor
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Delay komutunda program sıradaki komutların yürütülmesine geçmeden programı bekletmeyi sağlıyor.
@erenarslan7906
@erenarslan7906 4 жыл бұрын
@@SendeKodYaz teşekürler hocam
@furkangurer9308
@furkangurer9308 4 жыл бұрын
Abi kod hatalı haberin olsun trafik lambasını da yaptım ama onda hata yoktu çözüm lazım abi birde önemli olacak şeyler de anlatırsan abi çok iyi olur plsss
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 4 жыл бұрын
Merhaba. Videodaki örneği birebir uygulayarak gerçekleştirdim. Neredeki kodlar hatalı belirtirsen sevinirim. Arduino Dersleri oynatma listesi 100 eğitim videosundan oluşacak ve sıfırdan ileriye doğru tüm önemli konuları anlatacağım.
@gokhantaner1734
@gokhantaner1734 3 жыл бұрын
Hocam butona hep tek basınca yanıyor. 2 kere basınca yansın ve zamanda olsun ve 2 kere basınca da sonsun
@SendeKodYaz
@SendeKodYaz 3 жыл бұрын
Selamlar Gökhan Bey. Bunun için bir sayac tanımlayabilirsiniz. Eğitimin ilerleyen kısımlarında sayac kullanarak tek butonla birden fazla durumu kontrol etme örneklerini anlattım zaten. Oynatma listesine devam ederseniz bu konuda anlatımlar var.
@murtazakolomuc8107
@murtazakolomuc8107 4 жыл бұрын
Hocam x2 de izliyorum affedin :)
16- Arduino Dersleri ve Arduino If Else If Örnekleri
25:05
SendeKodYaz
Рет қаралды 18 М.
managed to catch #tiktok
00:16
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 55 МЛН
Matching Picture Challenge with Alfredo Larin's family! 👍
00:37
BigSchool
Рет қаралды 52 МЛН
Arduino ile Buton kullanımı - Sayaç, Tek Butonla Led Yakma - Arduino Kursu  -Ders 31-
31:18
Arduino Buton İle Led Yakma #3
11:45
Robotistan
Рет қаралды 382 М.
5-Arduino Button and Led Circuit
16:51
Androada
Рет қаралды 7 М.
Arduino ile birden fazla led yakma(kodsuz)
9:45
cihat yıldırm
Рет қаралды 14 М.
managed to catch #tiktok
00:16
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 55 МЛН