Рет қаралды 336
Η ταινία παρακολουθώντας τη φιλική σχέση του νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και του σπουδαίου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή αναδεικνύει το κοινό στοιχείο τους, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση της ελληνικότητας και της αυθεντικότητας, στοιχεία που έδειχνε να ενσωματώνει μ΄ έναν θαυμαστό τρόπο ο κόσμος της Κύπρου.
Για τον Σεφέρη η Κύπρος υπήρξε μια αποκάλυψη, ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργούσε ακόμη, ένας τόπος «φωνή πατρίδας», ενώ για τον Διαμαντή ήταν ο τόπος που έτρεφε τη ζωγραφική του. Μέσα από την καταγραφή της επικοινωνίας, της κοινής περιδιάβασης στο νησί και του έργου τους δεν ανιχνεύεται μόνον η γένεση των κυπριακών ποιημάτων του Σεφέρη και της εμβληματικής ζωγραφικής του Διαμαντή, αλλά αναπόφευκτα και η ταραγμένη ιστορία του νησιού κυρίως στην κρίσιμη δεκαετία του 1950 με την Αγγλοκρατία, την εξέγερση και την ανεξαρτησία, περιπέτεια στην οποίαν άλλωστε ο Σεφέρης είχε εμπλακεί και ως διπλωμάτης.
Η ταινία μπορεί να αξιοποιηθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο τόσο στα φιλολογικά μαθήματα (Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία) όσο και στα εικαστικά.