Üstad selamlar, black face baskın bir mutasyon değil midir, baskın gende taşıyıcılık olur mu
@SeRHaTZebraFinch2 жыл бұрын
klasik bf erkek vardı babası onun yavrusu acık renk CFW dişi ile eşe attım bu gördüğün erkek yavruyu aldım...Bak şimdi sorduğun soru black face baskın dominant bir mutasyon evet ama taşıyıcılık gen aktarımı ile baskınlıkla alakası yok sadece doğru eşleşme yapmanız kafi mesela ben iki dominant cinsiyeti yanİ LB BF Dişi ile BF CFW DS erkek ile eşe attım yumurtalar döllenip embriyo gelişiyor ama yavruların yumurtadan cıkma oranı 32 /1 de veya mutasyon zorluğuna göre 48/1 gibi şansınız var Buda ancak büyük üreticilerin düzünelerce çift kuştan bu çalışmaya uygun eşlerden en az 5 6 çift calışma yapacakki bu bahsettiğmiz şansı yakalayabilsin ve üstelik cıkan kuşş cok değerli bir kuş olur iki baskın dominant kuştan gelen yavru harika olur mesela LB BF DS gibi VEYA YB LB BF DS gibi ))
@fazlmenguaydn31982 жыл бұрын
@@SeRHaTZebraFinch Üstad cevap için çok teşekkür ederim, bende LB DS dişim ile LB BB DS erkeğimin eşlemesi sonucu LB BB BF DS erkek bir yavru elde ettim. Ancak BF geninin nereden geldiğini bulamadım. Dişi kuşumda tamamen beyaz yanak BF’lik göstergesi yok, bende BF’te taşıyıcılık olmadığını düşünerek dişi kuşumun dış görünüşe yansımadan BF olabileceğini düşündüm. Kuşlarımın fotoğrafını Instagramda smbreeding kullanıcısında bulabilirsiniz.
@SeRHaTZebraFinch2 жыл бұрын
@@fazlmenguaydn3198 mutlaka bakıcam dostum eyvallah ne demek o BF kan olayını sana söyle ifade edeyim yeni baslayan yada bu kulşar üzerine 1 2 yıllık deneyimi olan arkadaşlarımızda buna benzer sorular hep oluyor..ben 2008 yılından ve şuan ki yılımız olan 2022 yılına kadar bu kuşlar üzerinde calışmalar yapıyorum bunun için cok deneyim ve tecrübe kazanadım gerek bilerek gerek deneme yanılma yöntemiyle eğer bir kuşun anne ve babasında görselin dışında farklı görünümlü bir yavru dünyaya geldiğse elindeki anne ve babanın esas orjininin yani temel olarak genlerindeki çekinik ve baskın kan mutasyonlarının neler olduğunu göre bilmen için geçmiş anne ve babalarının dede ve annanelerinin hangi mutasyona sahip olduğunuda bilmiyorsan farklı mutasyon yavru atması gayet normal cünki bizler bu tarz kuşları calışırken genelde bilmiyorsak en az yılda 2 veya 3 kez kuluşkaya atarak aynı çiften kaç farklı görünüme sahip yavru alabiliyoruz ona bakarız..diğelimki 3 kez bir yıl içinde belli aralıklarda kuluşka dönemi oldu bu anne ve babadan aldığın her üç kuluşka dönemindede ÖRNEK OLARAK 1.KULUÇKA DÖNEMİ = LB DS - erkek - LB BB erkek - LB BF disi - BF DS - dişi - yavrular aldın.. 2. KULUÇKA DÖNEMİNDE İSE LB BF - ERKEK - BF DS ERKEK - LB DS disi - LB BB disi - aldın.. son olarak 3.partide eğer çift mutasyon kan sayısı eğer üçe veya dört kan sayısına cıktıysa yani LB BF BB veya LB BB BF DS gibi görünüme sayip yavrular aldıysan... senin erkek yani baba kuş ile anne kuş her ikiside baskın gen olarak yada split kan taşıyıcı konumuda 3. veya 4. kanın mutasyonunu taşıdığında bu mutasyonların 3 cü eşleşme ile görülmesi yada 1. esşleşmede görünmesi gayet normaldir..Ama 3 kuluçka dönemindede 3 kanlı yada 4 kanlı mutasyon elde edilmediyse bu olay artık bitmiştir diyemiyoruz yine işte bu kşlardaki süprize acık olan yanlarının etkisi orada başlıyor.. bazen 8 kuşak geçince 3lü veya 4 lü seri baskın gen mutasyonu verebiliyor.. bunuda şöyle izah edeyim..eğer bir çift kuştan 4 adet yavru alıyorsan ebebeyinler ikiside diğelim LB DS - LB DS aynı kanları taşıyan çiftlerse % 50 yavrular anne ve baba gibi olur anne ve babanın taşıdığı mutasyon sayısı ne kadar fazlaysa yavruların cıkma yüzdesi ile yaşama yüzdesi ve aynı zamanda mutasyon olarak görülme yüzdesi bu oranda azalır yanı baba = LB DS ve senin görselinde görmediğin taşıyıcı kanıda taşıyorsa onuda küçük harflerle göstereyim.. LB DS bf ise cıkan yavrulardan annenin kanı ile ilişkili olarak hem cinsiyet hem hemde baskın veya cekinik mutasyonlar sonucu bu yüzdelik oranlar artmaktadır buda şu anlama geliyor LB DS BF ile LB BB DS bir çiftten 1/32 de Bir ihtimal %6,5 oranında kuluçka sonrası yavru alma durumununa denktir yani cok zor ve çok özen dikkat etmek gereken eşleştirme çiftleridir sebebi ise BASKIN her iki ebebeyinden yavru almak cok sıkıntılır..yumurta içi ölümler doğum sonrası büyüme evresinde sakatlık ve ölümler yanık (yani küçük çaplı kuşlar) elde etmek v.s v.s umarım faydalı bilgiler olmustur sizler için...
@fazlmenguaydn31982 жыл бұрын
@@SeRHaTZebraFinch Üstad detaylı cevap için çok teşekkür ederim, çok bilgilendirici oldu.
@SeRHaTZebraFinch2 жыл бұрын
@@fazlmenguaydn3198 Rİca ederim dostum her zaman bilgi paylaştıkça güzeldir...