Рет қаралды 9,263
Bu video’da gerilim kaynağı (üreteç) ‘‘E’’ ve gerilim düşümü ‘‘U’’ ile gösterilmektedir.
Bir noktaya sadece iki devre elemanın (kaynak, direnç, bobin, kondansatör, diyot v.s.) birer uçları bağlanmasına seri bağlama denir. Bu şekilde elde edilen devreye de seri devre adı verilir. Aynı noktaya bağlı bu iki eleman üzerinden geçen akımlar birbirine eşittir. Çünkü akımın ayrılabileceği başka bir yol bulunmamaktadır. Zaten seri devre denildiğinde ilk akla gelen tüm devre elemanlarında aynı akımın geçmesi.
Seri devreler, gerilim bölücü devrelerdir ve her devre elemanı üzerine farklı gerilim değeri düşer. Bu tür devrelerde, devre elemanlarından biri bozulursa diğer devre elemanlarını etkiler.
Seri Devrede Gerilim: Dirençler üzerine düşen gerilimlerin toplamı devre bağlı olan kaynak gerilimine eşittir.
Vk=V1+V2+V3+......+Vn
Küçük direnç üzerine küçük gerilim, büyük direnç üzerine büyük gerilim düşer. Örneğin küçük direnç 200 ohm , büyük direnç 600 ohm olsun. Aradaki direnç farkı 3 kat olduğu için, 200 ohm direnç üzerine düşen gerilimin tam 3 kat fazlası 600 ohm direnç üzerine düşer.
Seri Devrede Akım: Seri devrelerde akımın geçebileceği tek bir yol olduğundan zoraki tüm devre elemanlarından aynı akım geçer. Yani her devre elemanından geçen akım değeri birbirine eşittir.
I=I1==I2==I3=.......=In
Seri Devrede Eşdeğer Direnç (Toplam Direnç) (Reş): Bir elektrik devresinde bulunan n sayıdaki seri direnç yerine geçen tek bir direnç bağ-layarak devreden aynı akımın geçmesini sağlayan dirence ‘toplam direnç’ (RT) yâ da‘eş değer direnç’ (Reş) denir. Seri devrelerde eşdeğer direnç değerini bulmak için devrede seri bağlı tüm dirençler toplanır. Genel olarak;
Reş= R1 +R2 + R3 + ………………..+Rn
formülü ile bulunur.
Eşdeğer direnç değeri, seri devrede bulunan en büyük dirençten daha büyük bulunması gerekir.