"ben yapıyorum. sizde yapın, herkes kazansın." mantığınızdan dolayı tebrik ediyorum. emeklerinize sağlık. en küçüğünden ben de başladım. öğrenerek büyütmek solucanları da ziyan etmemek daha uygun olacaktır sanırım. mama hazırlama içinde biraz alet edevat ve ölçekle gitmek çok daha iyi sonuçlar verecektir sanırım. kendime alet edevat yaptığımda size de bilgi vereceğim. teşekkür ederim.
@berkebeler67377 жыл бұрын
anlattıklarınız çok ilgimi çekti. takdirle karşıladım. hem işi öğrenmek hemde size yardımcı olmak amacıyla bir yardımcıya ihtiyacınız olduğunda yanınızda bilin beni de
@fatihekmen81206 жыл бұрын
01:07'de hamam böceğine tersine şut çekiyor :d
@bedirsut4 жыл бұрын
😁😁
@burakkurtulus63054 жыл бұрын
Topuk pası 🤣
@seanvance33933 жыл бұрын
i dont mean to be so offtopic but does any of you know of a method to log back into an Instagram account?? I was stupid lost my account password. I appreciate any help you can offer me.
@receperdogan428 күн бұрын
İyi dikkat etmişsin 😂😂
@kasmdedeninbahcesikasmdede83415 жыл бұрын
Bu konu ile ilgili çok güzel bir video çekmişsiniz,gerçekten çok aydınlatıcı olmuş,emeğinize sağlık
@abdts27 жыл бұрын
abi çok güzel anlatmışsın. emeğine sağlık. Çalıştığın yer darmış.
@ciceksarigubre6 жыл бұрын
Kolay gelsin , ufak bir bilgi de ben ekleyeyim eğer daha iyi verim almak istiyorsan yumurta kabuklarını mikrodalga da ısıttıktan sonra mutfak robotunda un haline getir daha sonra da içine birazcık sirke ekle bunun nedeni yumurtanın içindeki kalsiyum ve karbonhidratı birbirinden ayırmak solucanlar daha bir iştahla yiyecektir bu tarz bilgiler için videolarımıza bakabilirsiniz .
Yumurta kabuklarını folyo ile sarıp ateşe atıp sonra un ufak ederseniz daha uygun oluyormuş anladığım kadarıyla.
@muberlazer356 ай бұрын
Devam ediyormusunuz.. gubre uretimini biraktiniz mi
@ramazanaktas30849 ай бұрын
Mama hazırlama konusunda çok değişik söylentiler var.Seperatör gübresi ile evsel atıkları fermente edip bu şekilde verilecek deniliyor.Ama bende mesela 1 yıllık tarlada bekleyen hayvan gübresi var onla fermente edeyim diyorum.O olmaz tamamen yandığı için bütğn mineralleri gidiyor deniliyor bu bana mantıklo gelmiyor.O zaman seperatörden geçen gübrede de birşey kalmaz sulandırılıyor ksrıştırılıyor ve sıkılıyor onda da birşey kalmaz mantık olarak.Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda.
@cullulafci9092 жыл бұрын
Çok tşk ederim mükemel anlatim için
@turkuvaz49678 ай бұрын
Çok net teşekkürler kolay gelsin
@szgn4345 жыл бұрын
Engin bey bu mamayi kac gün saklayabiliriz devamli yapmakla uğraşmak istemiyorum bir kere yapıp uzun zaman kullanmak mumkun mu? Yada kaç gun
@ensenturk535 жыл бұрын
mamayı istediğiniz kadar bekletebilirsiniz bunda sakınca yok aksine daha fazla çürüme olacağı için solucanlar açısından çok daha makbuldur. ama tek sakıncası bekleyip çürüdükçe koku yapacak bu da sizi rahatsız edecektir.
@serhatakinci94752 жыл бұрын
Selam aleyküm bu çay posasını ağzı kapalı bir kapta mı bekletecegiz?
@serhattanrverdi57375 жыл бұрын
Bilgileriniz için teşekkürler
@nanismis2 жыл бұрын
Mehmet Demirkol abi seni bu hallere sokan hayat bize ne yapmaz.
@GhostPasha726 жыл бұрын
Engin bey kolaylıklar diliyorum size. Bir sorum olacaktı. Taze bir şekilde aldığımız inek gübresi(büyükbaş)’ni seperatörsüz, kendi imkanlarımızla nasıl hazır hale getirip solucanlarımıza mama olarak sunabiliriz ?
@celalsАй бұрын
Çay posasını neden bekletiyorsunuz?
@mcalioglu6 жыл бұрын
fermente olmus inek gibresini satin mi aliyorsunuz. nerde satilir. hangi marka aliyorsunuz tesekkurler.
@ensenturk536 жыл бұрын
Mahir alioğlu evet satın alıyorum. Aldığım yer süt çiftliği. Marka derken neyi kastettiğinizi anlamadım. İnek gübresinin markası olmaz herhalde.
@mcalioglu6 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK sut ciftliginden aliyorsunuz.tamam tesekkur ederim..
@imran.dikmen.917 жыл бұрын
Kolay gelsin ben garajda beslemeyi düşünüyorum fakat kalorifer böcekleri var arindiramiyorum. Acaba solucanlar için bir zararı olur mu bu böceklerin.
@szgn4344 жыл бұрын
Engin abi yeni video yokmu ?
@omerefeaydin2csnf9404 жыл бұрын
1:08 deki hareketide yapalım mı ?
@merthanozad23945 жыл бұрын
Kolay gelsin abi solucan mamasina odun külü de koysak olurmu
@huseyinakpinar3315 жыл бұрын
ANLATIM AÇIK VE GÜZEL
@ozguraydogan58106 жыл бұрын
Engin bey merhabalar bazıları bitkisel atıkları ilk seperatorden geçmiş hayvan gübresinin içine koyup o şekilde fermente ediyorlar ve duman çıkıyor siz fermente olmuş diskinin icibe koyuyorsunuz tekrar bekletysnz ve gübreden duman falan çıkmıyor hangisi doğru
@yasinozkan73282 жыл бұрын
Hocam devam ediyor musunuz
@finansormani7 жыл бұрын
Engin Bey merhaba.Bu işe girmeyi düşünüyoruz.İlk başta amatör olarak yapmayı duruma görede tesis haline getirmeyi planlıyoruz. Müşteri portföyünü nasıl oluşturdunuz?
@ensenturk537 жыл бұрын
Şimdilik eş dost akraba bir yıllık gübreyi aldılar bile çıktıkça onlara verecem daha sonra araştırıp bakacam.
@cankaan86377 жыл бұрын
elı opulesı guzel bı abısın kendı kazancını bu zamanda her ınsan paylasamaz ınsanlara aydınlık oluyorsun ve bana su anda fıkır aydınlıgı oldun ısın rast gelsın yarın calısmalara baslıyorum ıyıler her zaman eleştirilir bazıları bos konusmus
@ensenturk537 жыл бұрын
Güzel Yorumun için çok teşekkür ederim kardeşim.
@huseyinsoylu22297 жыл бұрын
kolay gelsin, inek gübresi bulamayınca sadece sebze atıkları olabilir mi? saygılarımla...
@ensenturk537 жыл бұрын
Olur fakat çok kaliteli bir gübre alamazsınız.
@vibes99254 жыл бұрын
Benim kasa dışarıda kapalı bir alanda değil, yalnız küçük sinekler çok üzerinde. Bakıyorum sizin videolarda sinek yok hiç. Bu durum normalmi kapağı açıyorum küçük sinekler hatta biraz buyumusler var.
@ahmetylmaz-ge1xm7 жыл бұрын
merhabalar. kusura bakmayın ben anlayamadım o yüzden soracağım. diyelim ki taze inek gübresi olsun hayvandan yeni çıksın. yada 1-2 haftalık dışarıya konulmuş olsun. bu gübreyi solucanlara vermek için fermente olması gerekiyor değil mi. onun için ne yapmamız gerekiyor. bana suyla yıka diyen var illa seperatör makinasından geçmiş olması lazım diyen var. benim yakın komşumun inekleri var onların gübresini taze olarak alıp nasıl işlemlerden geçirmeliyim solucanlara vermek için. nekadar zamanda ne yapılması ne gibi işlemler yapmalıyım ? verimin yani solucan gübresinin ve üremenin iyi olması için seperatörden mi geçmeli illa yoksa sadece inek gübresi alıp kendi imkanlarımızla fermente yapınca olur mu teşekkürler saygılar sevgiler
@ensenturk537 жыл бұрын
Taze inek gübresini fermente etmek için hiç bir şey yapmana gerek yok sadece yığın halinde bekletmen yeterli. Kokusu ve gazı çıkınca fermente olmuştur. Bu da yaklaşık hava şartlarına göre 2-3 ay sürmektedir. Bir de gübreyi ya beton bir zemine yada altına naylon sererek bekletmek lazım. Çünkü toprak üzerinde bekletilirse yabancı solucanlar içine girer bu da sizin solucanların ırkını bozar.
@nilaytoparlak88697 жыл бұрын
beton zemine seremiyorsak, gubremizin torakta fermente olmasından sonra farklı böcek ve solucanları ayıklamak için elek kullansak olmaz mı??¿
@AhmetCanl7 жыл бұрын
Nilay Toparlak İmkansız Kardeşim Olmaz Amma Velakin Ayırsan bile O Gübreyi Böcekler Solucanlar Yer Yani İçinde Yararlı Birşey Kalmaz
@nilaytoparlak88697 жыл бұрын
Ahmet Çanlı teşekkür ederim, Allah işinize kolaylık ve bereket versin.
@AhmetCanl7 жыл бұрын
Nilay Toparlak Teşekürler 😄
@elcin_83334 жыл бұрын
salam axsaminiz xeyir qardas fermenta ne demek? zahmet olmasa anlata bilermisiniz
@ensenturk534 жыл бұрын
Kanalımdaki diğer videolarda hepsini detaylı anlatıyorum.
@farukbozal60074 жыл бұрын
Selamun aleykum Engin bey bende bu isi yapmak istiyorum ama gelip yaptiginiz projeyi gorme imkani var mi acaba
@Psixo_inkishaf7 жыл бұрын
Engin bey, Selamun Aleykum. Allah c.c zahmetinin bereketini kat ve kat versin insAllah. Men Azerbaycandan bu isle ilgilenirem. Bizim her sey hazir, 75 metre karelik beton zemin yapdiq, 4*5 metre karelik solucan beslemek icin ev tikdik. Ve arti peyin icin hazirladiqimiz zemine 5 ton taze heyvan disqisi getirdik ve serdik. Biz isteyirik ki, bir kisi gonderek turkiyeye, bu isi baxib oyrensin. Buna gerek varmi? sizin bir oneriniz varmi? Lutfen bir meslehet vererdiz.
@ensenturk537 жыл бұрын
Vealeykümselam kardeşim.Siz kendi başınıza yapabilirsiniz birisine ihtiyacınız yok. Videoları iyice izlerseniz sorun olmaz. Taze hayvan dışkısı serdik dediniz. Taze hayvan dışkısı olmaz solucanları hep öldürür. en az 3-4 ay beklemiş olması lazım. gazı çıkmış olmalı. Yani hayvan dışkısını bekletip kokusu tamamen gidince solucanlara verebilirsiniz. Tek başına hayvan dışkısı vermeyin. Benim size tavsiyem %70 hayvan gübresi %30 demlenmiş çayın posası ile sebze atıklarını kariştirim 1-2 hafta bekletin öyle verin. Solucanların en sevdiği ve en yüksek verimin alındığı mama budur. Yüce Rabbim yar ve yardımcınız olsun.
@Psixo_inkishaf7 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK ,Cox tesekkur edirem, Allah c.c yardimciniz olsun. Engin bey, biz peyini bekletmek ucun beton zemine serdik. 3-4 ay gozledeceyik. Peyin gun altinda qalmasi uygunmudur fermante olmasi ucun.? Cay poşasini su icindemi bekledirsiz, yoxsa su olmadanmi? size zehmet verirem, haqqinizi halal edin.
@ensenturk537 жыл бұрын
Beton zemin de olması lazım toprak üzerinde olursa yabancı solucanlar içerisine girer. Çay posası kendi suyu ile dursun bir kaç gün sonra küflenip yağlanacak 15 gün sonunda tam istenilen kıvama gelir. Küflenmesi sizi tedirgin etmesin solucanların sevdiği kıvam küflü ve yağlanmış olmasıdır.
@bymrhobo29157 жыл бұрын
Efe Yahya salam. Siz bu solucannarı hardan almağı fikirləşirsiz mən də bu işi görmək istəyirəm
@Emily-ru5ig7 жыл бұрын
Engin abi bir sorum olucak . Bildiyimiz uzere inek dişqisindada solucanlar bulunmakdadi hani biz bu dişqiyi koliforniya solucanina versek o solucanlar kaliforniya solucani ile cifleşse kaliforniyanin turunu bozmazmi siz bu tur seylerden nasil koruyorsunuz soqulcanlari?
@ensenturk537 жыл бұрын
Irkı bozarsın verim düşer. Onun için ya seperatörden geçmiş gübre kullanacaksın yada iyice fermente onmuş kurumuş gübre kullanacaksın.
@Emily-ru5ig7 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK tesekur ederim
@yusufteltik82317 жыл бұрын
selamlar engin bey fermante edilmiş hazir mamalar var bu hazir mamaya bişey ilave etmeye gerek varmi yoksa sadece sizin yaptiginiz gibi su döküp kivama getirip hazir halemi geliyor mama tesekkurler
@ensenturk537 жыл бұрын
sade su vererek de olur meyve sebze veya demlenmiş çay posası ekleyerek zenginleştirip de verebilirsiniz.
@yusufteltik82317 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK çok tesekkur ederim abi
@sukursukur36172 жыл бұрын
1:08 abi eski orta sahalardan
@celalettindinler31797 жыл бұрын
zebzelerı kucutmemız gerekırmı daha ıy curumesı cobuk curumesını saglarmı acaba
@ensenturk537 жыл бұрын
Küçültmek en güzeli olur kardeşim.
@lutfullahturgut95097 жыл бұрын
Organik gübre sirketi açma süreci nasıl işliyor? Şahsi şirket mı olmalı aile şirketi mı ltd şirketi mı bilgilendirirseniz sevinirim..
@mehmetbulut32985 жыл бұрын
İnek gübresindeki yabancı solcanları nasıl ayırıyorsunz
@Ahahsjdj5 жыл бұрын
Fermente olurken ölüyor
@ahmetaktas78363 жыл бұрын
Abi bende hobi olarak öğrenmek amaçlı başlamak istiyorum temini nereden yapabilirim yardımcı olabilirsen
@hamzahoca087 жыл бұрын
üstadım selamün aleyküm. Ben Artvin'de yaşamaktayım. Biyoloji öğretmeniyim. Sanırım Rize'desiniz. Zaman bulursam ve de sizin için uygun olursa bi çayınızı içmek ve solucan gübresi üretimi ile ilgili sizden bilgi almak isterim. Saygılarımla.
@ensenturk537 жыл бұрын
Hamza TAŞ olur kardeşim. Rizeye gelince uğra bana. Rize göz merkezi altındayım.
@cemyasar48587 жыл бұрын
Engin Bey, selamlar. Bu videodaki hazırladığınız mamanın maliyeti aşağı yukarı ne kadar tuttu? Yani solucan gübresinin kilosu 4 veya 5 liraya satılıyorsa maliyeti nedir kilo başına? yarıya yarıya mıdır? Saygılar, Cem
@ensenturk537 жыл бұрын
Bana herhangi bir maliyeti yok kardeşim. Rize de inek gübresini alacak çok yer var adamların zaten başına bela olmuşlar.
@ataturksevdamz42917 жыл бұрын
Bisey soyleyebilirmiyim gubreyi solucanlar yapmiyorki.siz yapiyorsunuz gubreyi mama diye verdiginiz seyleri solucanlar yiyip bitirip sonra gubremi yapiyorlar ben hic bir sey anlamadim bu isten
@ensenturk537 жыл бұрын
inek gübresini meyve ve sebze atıklarıyla birlikte solucana verdiniz mi o onu yiyip solucan gübresine çeviriyor. inek gübresi ile solucan gübresi arasındaki fark çok fazla.
@ulasumitblc82006 жыл бұрын
Sukran hanım; Solucan yediği bu karışımı kendi bünyesinde ki 32 yararlı enzim ile birlikte sindirip solucan gübresine çeviriyor. Zaten mamayı yemeseler kısa sürede ölürler. Ve gübre çoğalmaz. Yani sindirdip dışkıladıkları gübre,oraya koyulan inek gübresinden çok çok daha kaliteli gübre olmuş oluyor..
@salihcakmak75895 жыл бұрын
Hazırlanan maman İn içinde solucanlar dolaşıp onlardaki sıvılar hazırlanan mamaya geçiyor gübre kaliteleşiyor ben böyle anlıyorum
@cemgulten63272 жыл бұрын
Hiç kahverengi atık koymadınız; bence kompost için ve solucanlar için 50:1 ile 35:1 olması gereken karbon azot oranına dikkat etmek gerekli. Saygılarımla
@engntknmz78867 жыл бұрын
Selamunaleyküm Engin abim kolay gelsin Hayvan gübresini 3 ay kadar nerede fermante etmek lazım cuvaldami duracak 3 ay hemen taze gübreyi çuvala koyup fermante etsek olurmu Çuvalda falan fermante olan gübreyi zararlı organizmalar sarıp içindeki faydalı maddeleri yok edip geriye yaramayan maddeler kaldığı söyleniyor sen nasıl yaptın abi bende ona göre çuvala doldurup bekleteceğim
@ensenturk537 жыл бұрын
Gübreyi beton bir zemine sermen ve ara sıra kürekle karıştırman lazım kardeşim. Çuval içerisinde hava almayacağı için fermente olması çok zor.
@engntknmz78867 жыл бұрын
Kapalı alan olacak sanırsam değilmi abi güneş yağmur görmeyen beton zemin
@ensenturk537 жыл бұрын
Aynen kardeşim.
@engntknmz78867 жыл бұрын
Abi gübrenin içinde ot saman türü biseyler olabiliyorya hani altları kuru kalması için hayvanların bu şekilde biseyler olması sıkıntı yaratır mı gübrenin fermante esnasında bu tür katiklardan arındırılmış olması mı gerekir acaba
@engintura67763 жыл бұрын
Böceğe tekmeyi vurdu dayım😀😀
@dogansirin8012 Жыл бұрын
Engin bey basta sunu demek istiyorum idolumsunuz...... Size komsu olmak sizi tanimak isterdim yapmak istediğim herşeyi sizi yaparken goruyorum videolarda solucan gubresi yapmak istiyorum bahcemde sebzelerimde kullanmak icin köyümde 2ton bir aylik taze ahir gubresi var seperator digil ben bunu hangi asamalardan gecirerek solucanlar icin uygun mama haline getire bilirim herkez seperator gubreyi anlatmış taze ahirdan cikmis gubreyle nasil mama hazirlicam mama hazirlamak uzun surdugu icin solucanlari sonraya birakcam bana yardimci olurmusunuz cooook teşekkür ediyorum simdiden
@erkanyilmaz077 жыл бұрын
aslında imkanlarınız ölçüsünde gayet iyi yapıyorsunuz ancak composting videolarını seyretmenizi öneririm
@Psixo_inkishaf7 жыл бұрын
Efendim, hayvan diskisini fermante olmasi ucun uzeri qapatilmasi lazimmiş. Tam olarak, detayli bir şekilde açıq erazide, hayvan peyininin fermante olma sürecini detayli yaza bilersiz? Cox xahis edirem. Biz solucanlar; turkiyeden getireceyik. Bu cox zaman serf eden bir isdi. Eger yalnis yapsaq, zamanimi ve emeyimiz gedecek.
@ensenturk537 жыл бұрын
Üstü kapalı olursa daha hızlı fermente olur. ama haftada bir üstünü açıp biriken metan gazının çıkması sağlanmalıdır. Fermente süreci hava şartlarına göre 2-3 ay sürmektedir.
@Psixo_inkishaf7 жыл бұрын
Anladim hocam. cox tesekkur edirem. haqqinizi halal edin.
@ensenturk537 жыл бұрын
Helal olsun kardeşim.
@wenibey7 жыл бұрын
Engin bey koyun gübresini mama olarak kullaanmakta sakınca varmı acaba?
@ensenturk537 жыл бұрын
Koyun gübresi son derece asidik olması nedeniyle solucanların derisini eriterek ölmelerine neden olur. Çok iyi fermente edilmesi hatta defalarca yıkanması gerekiyor. Bu işlemde çok tecrübe ister ondan dolayı kesinlikle önermem size.
@wenibey7 жыл бұрын
Teşekkürler
@revanguliyev25793 жыл бұрын
1 yil kalan gubre olurmu
@dursunaliaydn4177 жыл бұрын
Kolay gelsin iletişime geçebilirmiyiz bir kaç sorun olacak
@istanbul13istanbul4 жыл бұрын
ne yaptımsa ben sebzelerımı toprakta erıtemıyorum yanı kompos olmuyor ufak da dograsam 1.5 aydır topraga karsıtırdıgım butun sebzeler kodugum gıbı duruyor
@zakirnurum29647 жыл бұрын
Bir sorum var,Engin bey.Solucanlar icin işık ne kadar önemli?Bildiyime göre onlar karanlık sevmezler.Sana işinde başarılar!!!!
@ensenturk537 жыл бұрын
Işık olmadan olmaz. Şayet karanlığa bırakırsan kabın içinden çıkıp kaçıyorlar.
@zakirnurum29647 жыл бұрын
Teshekkur!
@GeneralSmokee7 жыл бұрын
Abiicim iyi geceler size bi kac sorum olacak ben de bu ise yeni basladim 1000 kusur solucanim var mamasini 1 aylik gonderdiler yaninda 2 gun sonra vermeye basla dediler bende oyle yaptim fakat mamanin icine cay posasi falan konmamis heralde verirken ben kendim cay posasi verdim fakat 5 gun mu ne beklemisti nemliydi cay posasi oylece karistirdim gubreyle sikinti olurmu? Birde kavun kabugu yararli olur yavrular icin diyolar ben kavun kabuklarini koydum fakat 2 3 gun gecmesine ragmen kavunda hic bir azalma yok altinda yavruya dahil de bisey yok. Bi sorum daha olcak abicim marul yumurta vs kac gun bekletilmeli disarida lutfen yardimci olursaniz sevinirim
@ensenturk537 жыл бұрын
Çay posası koyman çok iyi olur sıkıntı olmaz. Kavun kabuğu ve başka sebze meyve atıkları çürümeden yemezler ondan eksilmemiştir. Çürüyünce bir şey bırakmazlar merak etme.
@GeneralSmokee7 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK tesekkur ederim abicim peki mamasini koyduktan sknra yumurta kabugunu ustune serpsem olurmu
@ensenturk537 жыл бұрын
Ufaltarak serpersen olur.
@muharremkucukerdem91077 жыл бұрын
Selam abicim bu solucanlar zamanla yavrulayarak çoğalıyor mu diyelim 1000 solucanı miz var kendiliğinden çoğalacak mi ?
@cengizglr6 жыл бұрын
Muharrem Kucukerdem 3 ayda bir 2 kat artar
@batuhanyildirim91197 жыл бұрын
Mamayı verdikten kaç saat sonra tekrar nemlendiriyorsunuz ve musluk suyu mu kullanıyorsunuz detaylı anlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim..
@ensenturk537 жыл бұрын
2-3 gün sonra gözle kontrol ediyoruz ve yüzeyde kuruma varsa sulama yapıyoruz. daha fazla detay istersen kzbin.info/www/bejne/qHW2omh7n86ceJI bu linkteki video da var kardeşim.
@buraktabak2646 жыл бұрын
Gubre koymazsak olur mu
@muhammetcesur435 жыл бұрын
Abi bütün videolarını seyrettim benim merak ettiğim bi olay var senin yaptığın gibi bi yuvada 2 m 1m civarı bir yuvada doldurduğumuz takdir de takriben 20 bin solucanla hasadı ne kadar süre de yapabiliriz yani ben yılda ortalama kaç sefer hasat yaparım yaptığım yuvada
@yasinakbas46466 жыл бұрын
benim anlamadigim engin abi solucanlar acikta mi duruyor kapali yerdemi bulunduklari yer sicakligi nedir
@ensenturk536 жыл бұрын
yasin akbaş kanaldaki diğer videolarda sorularının cevabı var kardeşim.
@enescevahir51204 жыл бұрын
Abi s.a işe devam ediyor musun başalınılır mı tavsiye eder misin memnun musun başladığına
@muratyagan85607 жыл бұрын
Engin bey merhaba 5 6 ay kurutulmuş tezek olurmu yada ne yapmalıyım bir işlem gerekiyormu şimdiden teşekkürler
@ensenturk537 жыл бұрын
Olur kardeşim dikkat edeceğin nokta tezeğin kokusu gitmiş olmalı. İşlem olarak onun öğütülmesi yani ufaltılması lazım
@AhmetCanl7 жыл бұрын
Murat Yağan Fakat Toprağa Temaz Etmeyip Kapalı Ortamda Olmalı
@muratyagan85607 жыл бұрын
Ahmet bey valla bizim burda inekler ahıra pisler bizde o dışkıyı toplayıp kalıp yardımıyla şekil vererek güneşte kuruturuz sonra üst üste toplayıp kışın yakarız zaten tezek demek oluyor olmazmı şimdiden teşekkürler
@AhmetCanl7 жыл бұрын
Murat Yağan Kardeşim Kesinlikle Oku Hespini Alıntıdır.... Kompost nasıl hazırlanır? Malzemeler; 1.200 kg taze sığır gübresi, 600 kg yukarıda yazdığımız materyallerden herhangi biri veya hepsinden katabilirsiniz. Elinizin altında ne varsa kullanmakta özgürsünüz. Eğer hiçbir şey bulamazsanız en iyi çözüm çay posası kullanmaktır. Solucanların en sevdiği bitkisel atıklardan biridir ve elde edeceğiniz gübrenin kalitesini ciddi ölçüde arttırır. Karışımı %70 taze ağır gübresi %30 bitkisel atıklar olarak hazırlamak idealdir. Böylece hasat edilecek solucan gübresi A kalite olacaktır. Çay posasını çevrenizde bulunan kahvehane veya çay ocaklarından temin edebilirsiniz. Rica ederseniz çöpe atmak yerine sizin için bir kenarda biriktireceklerdir. İş yapan bir kahvehane bir ayda 200 kg çay posasını çöpe atıyor. Bunlara büyük boy çöp poşetleri dağıtırsanız hem kaliteli kompost için en zengin bitkisel atığa bedava ulaşmış olursunuz hem de çöpe gidecek değerli bir atığın geri dönüşümüne katkı sağlamış olursunuz. Şimdi bu bitkisel atıklardan solucan maması nasıl hazırlanır onu açıklayalım; 1.200 kg taze ağır gübresi ve 600 kg çay posasını mümkünse doğrudan güneş görmeyen kapalı bir alanda uzun bir yığın yaparak karıştırın. Eğer bu karışımı kapalı bir alanda yapma şansınız yoksa bir ağaç gölgesinin altına naylon serip onun üzerinde yapabilirsiniz. Hazırladığınız bu karışım 4 günde bir defa karıştırılır ve ortalama olarak 40 günde fermente olur. 40 gün sonunda bu karışımı mama olarak solucanları beslemek için kullanabilirsiniz. Hazırladığımız 1.800 kg’lık bu kompost 100 bin adet solucanı 1 ay beslemek için yeterlidir. Kompost fermente edilirken sürekli %80 nemli olmalıdır. Her karıştırma sırasında karışımdan elinize bir miktar alıp avucunuzda sıkın, su çıksın ancak damlamasın. Eğer nem yeterli değilse karışıma bir miktar su verin. Eğer fazla ıslaksa zaten zamanla fazla nem buharlaşacaktır. Önemli; kompost kesinlikle toprak ile temas etmemeli veya karışımda yanmış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Bunun sebebi ise kompost içine sıradan toprak solucanlarının sızmasını engellemektir. Solucan ırkının safkan kalması için toprak ile teması kesmek gerekiyor. Aynı şekilde kenarda uzun süre beklemiş, halk dilince bilinen adıyla yanmış hayvan gübresinin içinde sıradan toprak solucanları vardır. Ayrıca yanmış hayvan gübresi milyonlarca bakteri ve haşere tarafından istila edilip içindeki besinler bunlar tarafından tüketilir. Yanmış hayvan gübresinde solucanlara besin olacak bir materyal kalmaz. Alıntıdır...
@nesetkurucay23806 жыл бұрын
Selaminaleykum yeriniz nerde
@tolunayyldrm93456 жыл бұрын
Yalnızca organik atıklarla beslesek de olur mu solucanların beslenmesi için ?
@ensenturk536 жыл бұрын
Olur ama kalitesi düşük gübre elde edersiniz.
@tolunayyldrm93456 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK teşekkür ederim zaten yönetmelik standartlarına uygun olmuyor sadece organik atıkla elde edilen gübre benim tek amacım ilk başlarda solucanları çoğaltmak
@emorpg7 жыл бұрын
fermante inek gübresini nerden temin ediyorsunuz acaba ve fiyatları nasıl oluyor ? mamayı hazır almak pahalı olacak gibi duruyor belli bir süre sonra kendim yapıcam ama gübreyi nerden bulacağım ve fiyatları nasıldır ?
@ensenturk537 жыл бұрын
Ben Rize de yaşıyorum burada inek gübresi bulmak zor olmuyor. Tanıdık eş dost akrabalardan ücretsiz temin edebiliyorum.
@mehmetberk39234 жыл бұрын
Emeğine gönlüne sağlık
@hikmetylmaz937 жыл бұрын
SELAMüN ALEYKüM Engin abi video'ndan bu zamana 1 ay gecti durum nedır, çoğalma ne safhada , bende düşünüyorum ufak kendi çapımda üretim yapmayı , aradan bilgilendirip video atarsan memnun olurum
@ensenturk537 жыл бұрын
şu anda çok iyi gidiyorlar 2 katına çıktılar devam ediyor artış.
@sefauludag97077 жыл бұрын
engin abi bunun sürekliligini nasil sagliyorsunuz birde 3 ay fermante oldu uzerinden 2 ay gecti problem olur mu
@ensenturk537 жыл бұрын
Sürekli Gübre alarak. Daha uzun süre geçmesi daha iyi olur kardeşim.
@gardgaming23397 жыл бұрын
abi kışın nasıl muhafaza edecez soguktan
@eytli282 жыл бұрын
Eline sağlık
@hakkatesdogan754 жыл бұрын
Elbette kendi telefonumuzu kullanmak isteriz fakat tknorejisi çok üstün olmalı örneğin 5 TB HDD 32gb rom 16cekidek herbir işlemci 7ghers olmalıdır işte o zaman Türklerin en büyük olayı olur
@hakkatesdogan754 жыл бұрын
Ve 10g destekli
@abdullahyarpazoglu96877 жыл бұрын
Evsel atık olarak domates kabuğu kullanılabilir mi ??
@ensenturk537 жыл бұрын
Kullanılabilir ama dikkat et çekirdeği olmasın çünkü hemen filiz vermeye başlıyor onunla uğraşmak çok zor oluyor
@abdullahyarpazoglu96877 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK Teşekkür Ederim 👍👍
@emirakyuz25607 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK abi gübre nin icinden fare cikti dikkat et
@furkancelal42056 жыл бұрын
Domatesin icinde asit var diye biliyorum. Domates kullanma sikinti olabilir.
@atakanyigit98916 жыл бұрын
Merhabalar; mama için inek gübresi yerıne kullanabılıceğımız alternatıf varmıdır.Bıldırcın güvercin gübresi de iş görürmü denedinizmi ya da bir bilginiz varmıdır.
@ensenturk536 жыл бұрын
güvercin dışkısı amonyak içerikli olduğu için iyice yıkandık dan sonra verilebilir diye biliyorum.
@enesgokmentekin20936 жыл бұрын
Öncelikle kolay gelsin abi. İş biraz zahmetli gibi ama ben öyle şirket kurucam falan değil niyetim ama böyle 2-3bin solucan alsak bildiğim kadarıyla şirketler 10bin ve üzeri satış yapıyor biz ilk başta öğrenelim amaçlı satan kazık yemeyeceğimiz birini tavsiye eder misiniz ?
@ensenturk536 жыл бұрын
ben satıyorum kardeşim 5000 adet 600 TL
@maximus92927 жыл бұрын
Bocegi neden oldurdun ne guzel yoluna gidiyordu
@mehmetoncu26197 жыл бұрын
sen öldürme :D
@skozaa17 жыл бұрын
Ekin Soyak olm senin ne işin var burda 😂😂
@sa-qz2vp7 жыл бұрын
yok artık ekın soyak gelmiş laaa =D adamsın kardesım senınle bu ıse gırelım sende vıdeo cekıp kanalına atarsın nasıl fikir =D
@sa-qz2vp7 жыл бұрын
yok artık ekın soyak gelmiş laaa =D adamsın kardesım senınle bu ıse gırelım sende vıdeo cekıp kanalına atarsın nasıl fikir =D
@tunahanyalcn39054 жыл бұрын
Abi çiftçinin bu gübreye bakisi nasıl satış durumu cabuk oluyormu yardim ci olursan sevinirim abi tesekkurler
@bilal_senturk4 жыл бұрын
4 yildir bu isle ugrasiyorum kemik musteri ancak elde edebildim calismak gerekiyor
@tunahanyalcn39054 жыл бұрын
@@bilal_senturk ALLAH kolaylık versin abi
@bilal_senturk4 жыл бұрын
@@tunahanyalcn3905 tesekkur ederim
@mehmetnuriyunusoglu47497 ай бұрын
teşekkürler.
@s2glung9414 жыл бұрын
abi yanmş inek gübresi olurmu
@farukacsl46857 жыл бұрын
engin abi s.a ALLAH kolaylık versin öncelikle 2 videonuzuda izledim anlatımlarınızdan dolayı çok tşk ederim bende bi arkadaştan duydum takip ediyorum konuyla ilgili bilgi almak ve solucanı nerde nasıl alacağımı bilmiyorum daha doğrusu güven olmuyor rica etsem size ulaşabilmem için yardımcı olurmusunuz nasıl ulaşabilirim...
@ensenturk537 жыл бұрын
Vealeykümselam kardeşim urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/5000-adet-kirmizi-kaliforniya-solucani-270971870 kardeşim bu linkten taksitle İlknur hanımdan alabilirsin çok güvenilir satıcıdır. Her türlü sorularınıza cevap verir ve solucanları saf kandır.
@sercanuluhan47917 жыл бұрын
S,a abi çay posasini verirken yıkamaya gerek varmıdır acaba
@ensenturk537 жыл бұрын
Hayır yok 1 hafta bekletip küflenmesini sağlayın o şekilde verin
@eminekucuk85296 жыл бұрын
Çok güzel anlattınız teşekkür ediyoruz
@yasarbayhan12574 жыл бұрын
5000 solucan nasıl sayılır.? Veya ağırlığı tahminen kaç. Gram dır
@guventv11634 жыл бұрын
👍
@onurertan87026 жыл бұрын
Hocam selamın aleyküm çay posasını açık yerde serdim kurumaya biraktim 20 gun sonra solucanlara veriyimmi ben kendi balkonumda hobi amaçlı yapıyorum
@ensenturk536 жыл бұрын
Kurutma kurursa özelliği gider. Mümkünse kapalı kapta 10 gün beklet o zaman çürüyüp yağlanacaktır o şekilde ver.
@onurertan87026 жыл бұрын
Engin ŞENTÜRK Teşekkürler abi yerin nerdeydi acaba işlh uğramak isterim
@ensenturk536 жыл бұрын
Rize merkezde göz merkezinin hemen altı.
@suayipgumustas84357 жыл бұрын
Abi telefonun yokmu gorussek
@markhelper70717 жыл бұрын
thank you.
@gardgaming23397 жыл бұрын
abi ben çorumdan ismail bu işe başlıycam öğrenci olduğum için 1000 solucan ile başlıycam.herşeyi anladım ama gübre yi nasıl fermante ediyoruz çok aradım ama hiçbiyerde yok bi yardım edersen çok memnun olurum
@cerezllik15416 жыл бұрын
Fermente olmuş derken fermente ne anlama geliyor
@ensenturk536 жыл бұрын
Kokusu gazı çıkmış gübre demek.
@gunewqenberova80087 жыл бұрын
Tavuk gubresi olurmu
@ensenturk537 жыл бұрын
Gunew Qenberova tavuk gübresi asidik olduğu için olmaz kardeşim
@devrimozturk43627 жыл бұрын
Engin bey; Bu plastik kutuda kaç solucan besliyorsunuz?
@ensenturk537 жыл бұрын
5000 adetle başladım şimdi tahminime göre 10.000 adedi geçti. yeni bir yer yapacağım.
@devrimozturk43627 жыл бұрын
AYNI SİZİN YAŞADIKLARINIZI TAKIP EDİYORUM. Onun için sordum.. 60*40*45 plastik yemliğe; 5000 adet solucan sığdırabilir miyim?
@devrimozturk43627 жыл бұрын
Tabii 0,108 MT.3 toprakta; 10.000 solucanınız ın "NE KADAR MUTLU" oldukları çok önemli..!!
@ahmetsadkoglu68936 жыл бұрын
Abi işte para var mi borçlarimi kapatmam lazim da
@ensenturk536 жыл бұрын
Kısa sürede para kazanıp borç kapatmak için bu işe girme. Bu iş süreç ve sabır ister iyi para kazanmak için en az 1,5-2 seneye ihtiyacın var
@mucahitserbest7 жыл бұрын
Solucan ile Gübreyi nasıl ayırıyoruz?
@ensenturk537 жыл бұрын
Nasip olursa bu hafta sonu ayırma işlemini yapacam ve videoyu hafta içi yayınlayacam.
@mucahitserbest7 жыл бұрын
Takip ediyorum abi.Bende başlamayı düşünüyorum.Şuan ne kadar satın almam gerektiğini,nereden satın almam gerektiğini ve yuvası nasıl olmalı bunları planlıyorum.
@bekirekici74587 жыл бұрын
Yer sıkıntısı nedeniyle satacağım
@ejhsjsgyw35932 жыл бұрын
Selam
@mubarekkilicova39127 жыл бұрын
Abu lütfen bu solucanleri ne yapcan neye besliyorsun, solucanleri büyutub neyapasan heç anglamadim ? Bizni bağçede bol bol solican var beslemeye geregi yok, tavuklerimiz isteyence yerler lakin heç bitmes. Abi ben yabanciyim turkçe angliyorum yazaolmiyorum bana oryatarmisan bu solicanler ne işe yarar?
@ensenturk537 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/qHW2omh7n86ceJI&lc=z23gzjubyqznh1deuacdp433rdl5mqwfof1guxxrgspw03c010c bu videomu izlersen sorularının hepsine yanıt bulursun.
@yabensem3517 жыл бұрын
07:19 de fare var :)
@omeraksu41297 жыл бұрын
nerede
@hasanzafer26757 жыл бұрын
Sol alt köşeden kaçtı 😊
@senolozbakr21046 жыл бұрын
Fare değil o çuvalı dökerken bi parça gübre yuvarlanıyor😂
@fatihekmen81206 жыл бұрын
01:07'de de hamam böceği var :d
@caliskan76 жыл бұрын
fare değil. gübre yuvarlanmış sanki
@okancoc54377 жыл бұрын
nasıl satılıyor nasıl para kazanılıyor bend eonu anlamadım
@birolsubasi7 жыл бұрын
Süleyman Takak balıkçılar için
@isa_karali7 жыл бұрын
o böceği ayağınla niye eziyorsun ne zararı var sana?