Somuncu Baba Camii Ve Türbesi - Malatya..

  Рет қаралды 660

Necmi Erucar

Necmi Erucar

Күн бұрын

Dönemin en önemli manevi önderlerinden olan Emir Sultan Hazretleri Somuncu Baba'nın nâmını duymuş ve fırınında onu ziyaret etmiştir. Onun sıradan bir fırıncı olmadığını düşünen Emir Sultan Hazretleri, fırında ateş olmadığını görünce Hazrete bu işin sırrını sormuş o da: “Aşk ateşiyle pişer” cevabını vermiştir.
Osmanlı'nın kuruluş yıllarında Anadolu'da yetişen âlim ve velîlerin büyüklerindendir. Asıl adı Hamîd olan Somuncu Baba, 1349'da Kayseri'de dünyaya gelmiştir. Babasının adı Musa'dır. Soyu 24. kuşaktan peygamberimize dayanır.
Darende İlçesi'nin Zaviye Mahallesi’nde bulunan Somuncu Baba Türbesi, Somuncu Baba Camii ve Balıklı Göl ile bir arada bulunur. Türbenin yapım tarihine ait bilgi bulunmamakla birlikte caminin minaresi 1686 tarihlidir. Caminin ortasında türbe bulunmakta ve onun içerisinde de Cumhuriyet devri ahşap işçiliği ile yapılmış bir sanduka yer almaktadır.
Somuncu Baba, Şeyh Hamîdüddin Aksarâyî adıyla da bilinir. Asıl adının Abdullah olduğu anlaşılan Şeyh Hamîdüddin kaynakların pek çoğunda Kayserili diye gösterilir. Hamîdüddin Aksarâyî, Erdebil Tekkesi’nde seyrüsülûkünü tamamladıktan ve bir süre inzivâ hayatı yaşadıktan sonra şeyhinin emriyle Anadolu’ya dönüp Bursa’ya yerleşti. Bu dönemde onun eşeğiyle ormandan odun getirip bu odunlarla ekmek pişirdiği ve ekmekleri sırtına yüklenerek sokak sokak dolaşıp “somunlar, müminler!” diyerek halka dağıttığı rivayet edilir. Kendisine Etmekçi Koca veya Somuncu Baba lakabının verilmesi de bundan dolayıdır.
Somuncu Baba’nın en önemli halifesi ve kendisinden sonra fikirlerinin Anadolu coğrafyasına yayılmasını sağlayan şahsiyet Akşemseddin ve Bıçakçı Ömer Dede gibi iki farklı meşrebe ve karaktere sahip şahsiyeti yetiştiren, II. Murad devri Anadolu sûfîliğine damgasını vurmuş Hacı Bayrâm-ı Velî’dir. Hacı Bayrâm-ı Velî, Bursa’da iken tanıştığı Somuncu Baba’ya intisap ederek tasavvuf yoluna girmiş, onunla birlikte Adana’ya, Dımaşk’a (Şam), Mekke’ye ve nihayet Aksaray’a gitmiş, bir süre sonra şeyhinin izniyle yaklaşık 1403-1405 yıllarında Ankara’ya yerleşmiş, vefatında (Darende) yanında bulunmuştur.

Пікірлер: 5
BEDİRHAN GÖKÇE-SOMUNCU BABA TÜRBESİ VE KÜLLİYESİ
40:03
Bedirhan Gökçe
Рет қаралды 17 М.
Somuncu Baba Kimdir? Hayatı, Türbesi ve Külliyesi
14:39
Hulusi Efendi Vakfı
Рет қаралды 16 М.
Eyüp Sultan Camii'nin Gizemli Tarihi ve İnanılmaz Sırları
18:13
Hayalhanem İstanbul
Рет қаралды 326 М.
DÜNYANIN EN GÜZEL HAVUZU MALATYA (Darende Somuncu Baba)
12:52
Sonsuz Keşif
Рет қаралды 19 М.
İlber Hoca, Peygamberimiz Hz.Muhammed'i ve Yaşadığı Dönemi Anlattı
17:58
HT Bilim Tarih Felsefe
Рет қаралды 322 М.
KERBELA-HZ. HÜSEYİN'S TOMB-KERBELA BAZAAR
27:49
Borna Seyyahe
Рет қаралды 1,4 МЛН
Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil | Somuncu Baba Hayatı ve Günümüze Etkileri
48:15
Aziz Mahmud Hüdayi Camii'nin Gizemli Tarihi ve İnanılmaz Sırları
27:32
Hayalhanem İstanbul
Рет қаралды 1 МЛН
Esad'ın Zindanlarındaki Türkmen Kadın - Varda Hüseyin
26:04
Adem Özköse
Рет қаралды 376 М.