İstanbul’da trafik sorunu: Sebebi ne? Çözümü mümkün mü?

  Рет қаралды 262,037

BBC News Türkçe

Ай бұрын

Araştırmalar, zaman içinde ulaşım alışkanlıklarımızın pek değişmediğini gösteriyor.
Yürüyerek veya araçla, günlük ulaşıma ayırabileceğimiz süre en fazla bir saat.
Bu bir tahammül sınırı olarak kabul ediliyor.
Ulaşım araçları hızlandıkça, bir saatte gidebileceğimiz mesafe de artıyor.
Modern şehirlerin büyümesi, bu kurala göre şekilleniyor.
Ancak İstanbul’da işe gidip gelmek, arabayla ortalama bir buçuk, toplu taşımayla da iki buçuk saati bulabiliyor...
Trafik ve ulaşım, yaklaşık 50 yıldır İstanbul’da yaşayanların en şikayetçi olduğu konu.
Peki problemin kaynağı ne? Sorumluluk kimde? Çözüm mümkün mü?
Bu soruların cevabını İstanbul'un planlama tarihinde aradık.
Video - Araştırma: Fatima Çelik
Grafik - Animasyon: Selim Büyükgüner
BBC Türkçe internet sayfası: www.bbc.co.uk/turkce
Facebook: bbcturkceservisi
Twitter: bbcturkce
Instagram: bbcturkce

Пікірлер: 614
@muhammetkose92
@muhammetkose92 Ай бұрын
Bence sebebi nüfusun aşırı fazla olması. Ben İstanbul'dan taşınmaya gönüllüyüm. Benim gibi milyon tane adam var. Bize iş olanağı sağlasınlar gidelim. Sakarya'da ve Düzce'de iş başvuruları yaptım ama olmadı. Daha da uzaklara yapıcam. Hem yaklaşan deprem tehlikesi için hem de İstanbul'un olağanüstü pahalılığı ve stresinden kaçmak için burdan gitmek en iyisi. İstanbul bayramlarda insanlar memleketine gittiğinde, nüfus azaldığında güzel.
@alchera7876
@alchera7876 Ай бұрын
İşte o en başından yapılması gereken bir şeydi. İstanbul'dan senin gibi milyon tane adam gitmek istiyor ama yıllardır bütün yatırımı da İstanbul alıyor. Anadolu'daki şehirlerin yatırımı, istihdamı ancak kendilerini idare ediyor. Daha kendi şehrinde yaşayanlara tam manasıyla iş veremiyorlar ki birde İstanbul'dan gelenlere iş verecekler... O işin olması için önce yıllardır İstanbul'un bir güzel yediği yatırım kaymağının hatırı sayılır bir kısmını Anadolu'ya dağıtmak lazım. Bu da nereden baksan 15-20 senelik bir projeyle falan olur. 15-20 sene gibi orta ve uzun vadeli bir plan yapıp uygulama işi Türkiye'de olur mu dersen de bunun cevabını hepimiz biliyoruz zaten.
@ppc7457
@ppc7457 Ай бұрын
@@alchera7876 anadolu şehirleri iş konusunda bitik durumda, bu yüzden sürekli göç veriyorlar.
@alchera7876
@alchera7876 Ай бұрын
@@ppc7457 Ee onu diyorum zaten. En başından yapılmış bir planlama hatası. İstanbul' bugün hem sanayinin hem de hizmet sektörünün merkezi. Hizmet sektöründe çalışacak olan beyaz yakalıların İstanbul'a gitmek zorunda kalması yetmiyor birde sanayide çalışacak mavi yakalılar da İstanbul'a gitmek zorunda kalıyor. Hizmet sektörünün merkezinin İstanbul olması normal fakat örneğin Eskişehir - Ankara - Kırıkkale - Konya gibi dümdüz, geniş ve deprem riski de daha az ovalar varken sanayiyi İstanbul'a yığmanın bir manası yok. Elbette 81 şehirde eşit oranda istihdam veremezsin ama mesela beyaz yakalıları İstanbul'a gönderirken mavi yakalıları bahsettiğim bölgeye gönderirsin. Böylece göç şehirlere dağılır ve bir noktada nüfus patlaması yaşanmaz. Daha deprem riskine girmiyorum bile. Olası depremde hem sanayi hem hizmet sektörünün aynı anda ve büyük oranda durmasının bu ülkeyi nasıl zor bir duruma sokacağına daha gelmiyorum yani
@tayfungucenmez2062
@tayfungucenmez2062 Ай бұрын
inanılmaz bir tespit
@mgs7914
@mgs7914 Ай бұрын
Senin gitmene gerek yok, Tokyo İstanbul'un 2,5 katı nüfusa sahip, ama sıfır trafik var. zira otomobil sahibi olmak için özel park yerin olması gerekiyor! Sokak kenarlarına park etmek yasak. Elbette bunun için toplu taşıma bunun için sonuna kadar geliştirilmesi lazım.
@baybarsyigit4917
@baybarsyigit4917 Ай бұрын
Anadolu'da birkaç bin nüfuslu o kadar çok ilçe var ki, Keşke nüfusu belli başlı şehirlere toplamak yerine küçük ilçelerden göçü engelleyecek tedbirler alınmış olsaydı .
@ppc7457
@ppc7457 Ай бұрын
oralarda iş imkanı olmadığı için kimse durmaz. haa cebine bedava maaş koyarsın ve burada yaşayacaksın dersin o başka...
@leventozalp139
@leventozalp139 Ай бұрын
O yapılamadı ama merak etmeyin. İzmir gibi yerler artık İstanbullaştırılıyor. Verilere göre İstanbul'dan en fazla göç İzmir'e oluyormuş. Kendinizi İstanbul gibi bir yerde zannetmeniz için de 7 senede 10'dan fazla gökdelen şehrin göbeğine dikildi. İstanbul'un yanı sıra İzmir de yerel seçimde trafik sorununu tartışır oldu ve çözüm bulana oy verme peşinde.
@istanbullular_dernegi
@istanbullular_dernegi Ай бұрын
*İstanbul'a göçün nedeni SİYASİDİR. !* Bunu anlayalım artık !
@gurkankaraali9608
@gurkankaraali9608 Ай бұрын
@@leventozalp139 izmirli chpden başka birine oy vermez
@etem5271
@etem5271 Ай бұрын
Bu doğru ama daha küçük illerde de ulaşım önemli bir sorun. Kentleşme ve ulaşım konusunda çoğu yer vasat. Tarihi ve doğal güzellikler olmasa iyi bir şehir kalmayacak. Küçümsenen orta asya ülkelerinin başkentleri Ankaradan güzel.
@gosmami
@gosmami Ай бұрын
2019’da 1 sene boyunca Pendik’ten evimden 4. Levent’e iş yerime marmaray ve metro 2 aktarma ile her gün git gel 1.5 saat olmak üzere toplam 3 saatimi yolda geçirdim. İlk zamanlar insanları gözlemliyordum sonra 2 ay boyunca her gün telefonla oynuyordum ve artık beynim yanmaya başlamıştı. İnsanların çoğu yıllarını yollara vermişti o yollarda git gel rutin hayatta kaybolmuşlardı yüzlerinden okunuyordu hala da öyle. Ardından 10 ay boyunca her gün kitap okumaya başladım. Bir günde 90 sayfa kitap okuyordum ve çok keyif alıyordum. Daha sonra covid patladı ve evlere kapandık. Covidden sonra da tekrar o banel rutin hayata devam etmeyeceğime karar verdim. Radikal karar alarak Antalya’ya taşındım ve otelde çalışmaya başladım. 2 sene otelde çalıştım. 2022 sonunda da Yeni Zelanda’ya gittim geçen ay da Türkiye’ye geri döndüm. İstanbul eskisinden daha da kalabalıklaşmış. Çok fazla araba var. Yürüme yollarında bile araçlar var. Toplu taşımalar daha da kalabalık. Ailem burada olduğu için bi süre vakit geçirdim. Birkaç iş görüşmesi de yaptım olumlu da geçti ama bu yoğun hayatta kaybolup kendimi kaybetmek istemiyorum o yüzden tekrar güzel İstanbul ile vedalaşıyorum. Yolculuk yine Antalya’ya 😊
@fatiharslan3063
@fatiharslan3063 Ай бұрын
Yeni zelandadan neden döndünüz? Orası güzel ferah kalabalık olmayan ülke
@gosmami
@gosmami Ай бұрын
@@fatiharslan3063 çalışma vizem bitti ☺️
@sekolastik
@sekolastik Ай бұрын
abi neden antalyaya gittin neden yeni zelandaya gittin ve neden oralardan tasındın garip bi sirkülasyon
@mustafapnarl816
@mustafapnarl816 Ай бұрын
aynen diger yanittaki gibi bu ikilem niye neden antalya neden y.zelanda ve tekrar antalya....bana gore bu ne vatan sevgisi nede baska bi sorun bu ist kesmekes cazibesi zehiri bi cektin mi icine bagimlisi uyor insan
@gosmami
@gosmami Ай бұрын
@@fatiharslan3063 vizem bitti ☺️
@anarsist78
@anarsist78 Ай бұрын
1- Yetersiz raylı sistem ağı 2- Çeşitli nedenlerle mahalle okuluna gidilmediği için fazladan okul servis araçları 3-Şirketlerin servis araçları 4-Otopark yetersizliği. Özellikle sokak aralarında araçlar park yeri ararken oluşan trafik. 5-Bütün sektörleri tek bir şehire toplayarak nüfusun aşırı şişirilmesi. 6-Şehirin bir uçtan bir uca aşırı yayılması. 7-Yüksek kiralar nedeniyle alakasız semtlerde oturmak zorunda kalmak. Beylikdüzünde oturup, iş yerinin Mecidiyeköy de olması gibi.
@sekolastik
@sekolastik Ай бұрын
sorun biliyopruz cözüm nedir
@deniz.p1459
@deniz.p1459 Ай бұрын
Bundan sonra yapilmasi gerekenler den bazilari şu sekilde olmasi gerekir diye düşünüyorum. 1. Isteyen istedigi zaman kafasina göre istanbul a göçememesi gerekir. 2. Emeklilere teşvik verilip memleketlerine gönderilmesi örnegin. Memleketine giden emekli ya da yaşli insanlara aylik belli bir meblaga vererek köylerinde yasamasi saglanabilir. Ve cifcilik yapacaksa da mazot gubre ilac vb ihtiyaclar yari yariya verilebilir. 3. Istanbulda ki tüm vasifsiz yabancilar göç edenler. Afkan suriye vb kisilerin acilen memleketlerine yollanmasi gerekir. Her bir yabanciya 30 ar bin tl teşvik verilip yollanabilir. ( cem uzan in cok guzel bir sözü var. Problemi cözemiyorsaniz satin almaniz gerekir.) 4. Toplu ulasimin daha cok armasi gerek. Bir yerden metroya bindigin zaman her yere gidebilmen gerekiyor. 5. Memur ve okullarin daha farkli saatlerde trafige cikmasi gerek. En azindan bir kisminin. Benim aklima gelenler bunlar🙄
@sadanbekcikoy8775
@sadanbekcikoy8775 Ай бұрын
8 -Şerıt DARALMALARI. 9- köprüye giden yolların aynı olması - sağlı sollu park etme ve yetersızlık
@hbi3318
@hbi3318 Ай бұрын
Köprüye giden yolun ayrı olması aşırı doğru. Çünkü biz Anadoluda farklı bir ilçeye gitmeye çalışırken Avrupa yakasına gidecek binlerce araçla aynı yolda tıkanıyoruz. Kesinlikle metro hatları çok yetersiz dediğin doğru heryere gidilebilmeli.
@fatihsaidduran
@fatihsaidduran Ай бұрын
Servisler toplu taşıma olduğu iiçin sorun teşkil etmiyor. Ana sebep bireysel araç kullanımının fazla olması. Maslak'ta yaya olarak geçtiğimde görüyorum herkes tek başına gereksiz yer kaplayan otomobil araçlara biniyorlar.
@cagatayto
@cagatayto Ай бұрын
Çarelerden birisi bisiklet!!! İstanbul'un trafik sorunu çok katmanlı bir sorun. 1-Yollar tasarlanırken, yol hiyerarşisine uyulmaması. (Bazı semtlerde, her sokak ana caddeye bağlanıyor. Kollektör yol kullanımı yok. ) 2-Kavşakların, mevcut kapasite ile şerit çatışması yaratması.(En çok yonca kavşaklarda var. Yonca kavşak 4 yöne hacimli trafiği desteklemez. Örn: Mall of İstanbul, ve Zincirlikuyu bu yüzden tıkanıyor. Sonra bu trafik uzayıp, başka yerleri tıkıyor.) 3-İmar ve ruhsat verilirken, burada oturan insanların bir yerden bir yere nasıl gideceğinin hesaplanmaması. Otopark sorunu, yol kapasite sorunu vs. 4-Trafik ışıklarının, entegre olamaması. "Yeşil dalga" uygulamasının mümkün olan yerlerde kullanılmaması. 5-Bisikletin, hem vatandaş, hem de siyasetçiler tarafından, bir ulaşım yöntemi olarak kabul edilmemesi. Ben sonuncusu hakkında konuşacağım. Ülkemizde bisiklet bir sadece spor-gezi aracı ve çocuk oyuncağı olarak görülüyor. "Bisiklet yolu yaptık" diyorlar, bakıyorsun sadece bir parkın etrafını dolanan yol yapmışlar. O yolu kullanarak işe, okula, alışverişe gidemiyorsunuz. Resmen "Çocukları haftasonları getirin, burada dolansınlar işte" diyorlar. Halbuki, doğru düzgün bisiklet altyapısı olsa, bisiklet kullanımı çok fazla artacak. Toplu taşıma ve özel araç kullanımı azalacak. Hem daha sağlıklı, hem çok daha ucuza ulaşım olacak. Her sene milyar dolarlık yakıt, lastik, balata, yağ parası cebimizde kalacak, cari açık azalacak. Obezite, kalp krizi vs azalacak. Sporcu olmayan, günlük bisiklet kullanan, 15 yaş üzeri sağlıklı bir insanın, bisiklet yolunda ortalama sürdürülebilir hızı 20km/saattir!(Yokuş ve dur-kalk dahil.) Yani 20km mesafeyi, 1 saatte rahatlıkla gider. Google Maps'i açın, kendinize 5-10-20km'lik rotalar çizin, yoğun saatlerde başka bir araçla bisikletten daha hızlı gidemeyeceğinizi göreceksiniz!(Metro, özel otomobil dahil, motosikletle emniyet şeridini kullanmak hariç.) Örnek 1; Eyüp Sultan - 4. Levent, yürüme rotası 10.5km. Bu rotada bir bisiklet yolu olsa, en fazla 30 dakikada gidersiniz. Ama otomobil rotasını açın, yoğun saatlerde 40 dakikadan önce varamazsınız. Örnek 2; Mecidiyeköy - Taksim arası 4km. Bisiklet ile en fazla 15 dakika sürer. Metroya indi-bindi zaten 15 dakika. Otomobili zaten saymıyorum. Sadece gece 2'de taksiye binerseniz 15 dakikada gidersiniz. (O da alırlarsa, ben en son gittiğimde Kadıköy'den aşağı almıyorlardı. Yürümek zorunda kaldım.) Örnek 3; Çatalca - Büyükçekmece 20km. Otomobil ile 35 dakika sürüyor, 10 dakika da Büyükçekmece'de park yeri ararsınız. Otobüs ile durağa yürümesi, duraktan yürümesi, beklemesi, indisi-bindisi 1 saatten önce gidemezsiniz. Bisikletle zaten 1 saat. Park yeri de aramazsınız. Otobüs ile aynı sürede gidersiniz, 35 liranız da cebinizde kalır. Örnek 4; Mecidiyeköy(Gülbağ) - Kadıköy(Barların oralar) mesafe sadece 15km. Otomobille 45 dakika sürüyor, toplu taşıma ile 65 dakika. Köprü'yü bisikletle geçebilsek, 45 dakikada zaten bedavaya gideceğiz. Kalabalık saatlerde "Daha çabuk giderim" diyenin alnını karışlarım.(Motosiklet ve helikopter kullananlar hariç.) Örnek 5; Ümraniye Meydan - Kuzguncuk, yürüme rotası sadece 6.5km. Bisiklet ile 20 dakikada gidersiniz. Başka bir araçla asla daha hızlı gidemezsiniz. Daha uzun mesafeler için, raylı sistemlerde bisiklet vagonları, katlanır bisikletler, elektrikli scooterlar; toplu taşıma ile bisikletin birlikte kullanılmasını sağlar. Elektrikli bisikletler yokuşlarda rahat ettirir. Kuzey Avrupalılar, kötü havalarda ona göre giysiler kullanıyor, bizim halkımız da istese bunları satın alıp, hemen hemen 365 gün bisiklet kullanabilir. Bunun için gerekli olan şey; 1-Ana arterlere paralel, başka araçların giremeyeceği hususi bisiklet yolları.(Ezilmeden gitmek için) 2-Uzun mesafelerde, raylı sistemlere bisiklet vagonları. (Opsiyonel) 3-Ev, iş yeri, AVM gibi yerlerin otoparklarına bisiklet bağlama yerleri yapmak yeterli. Bunun gerisini, vatandaş kendi halleder. Bakfiets alır, katlanır elektrikli bisiklet alır, yağmurluk alır. Herkes bisiklet kullanacak diye bir kaide yok. Kullanabilen kullansa, o bile trafiği rahatlatır. En azından kullananlar rahat gider. Bırakın da beleşe gidebilelim.
@cagdaseagle
@cagdaseagle Ай бұрын
💯💯💯🙌🙌🙌
@gungornyz
@gungornyz Ай бұрын
Bbc Türk televizyonlarının yapmadığını yine yaptı. Tebrik ve teşekkür ederim. Çözüm belli yeni yollar yerine İstanbula göçü engellemek, Şehir dışına veya köylere gitmeyi teşvik etmek başka yolu yok.
@aliosmanmanis
@aliosmanmanis Ай бұрын
Doğru diyorsun ama BBC İstanbul'daki göçmenler trafiğe sorun oluyor demiyor ki bize bunu sadece Ümit Özdağ diyor zafer partisi dışında göçmenleri yollayacak parti yok bu sorun trafik sorunundan daha büyük bir sorun batının çöplüğü haline geldik
@mirodmrl1543
@mirodmrl1543 Ай бұрын
En basit sebeplerinden birisi de şudur; eskiden gecekondu olan mahallelerdeki evleri yıktılar yerlerine kocaman apartmanlar diktiler ama o mahallede ve çevredeki yollar hep aynı kaldı ve nüfus daha da arttı nüfusla birlikte araç sayısıda arttı
@akifyildirim1343
@akifyildirim1343 Ай бұрын
Bbc yıne haber yapmamış ders nitelıgınde belgesel tadında,soruna bılımsel yaklaşmış.turk medyasında bır kez daha utandık
@Whatsuppp
@Whatsuppp Ай бұрын
İçinde bir gıdım da chp propagandası olması detayını atladınız
@mazlumtas3464
@mazlumtas3464 Ай бұрын
Sanayi İstanbul ve Marmara dışına Anadolu'ya dağıtılmalı ,göçü engellemek için küçük şehirlerie yatırım yapilmalı, mülteciler sınır dışı edilmeli ve en önemlisi APK dan kurtulmalıdır yoksa çok beklersiniz
@dragon-db6uc
@dragon-db6uc Ай бұрын
Apk nedir?
@abdullatifakay4404
@abdullatifakay4404 Ай бұрын
​@@dragon-db6uc akp
@leopoldtselig5593
@leopoldtselig5593 Ай бұрын
ZAFER PARTİSİ!
@DG-if3gs
@DG-if3gs Ай бұрын
@@dragon-db6ucakp yolsuzluktur, fetodur, pkk seviciligidir, hirsizliktir, gemiciktir, cocuk tecavuzleridir, tarikatlardir, madenci ve isci cinayetleridir. akp pismanliktir. oy verenlerin elleri kurusun.
@ozcancam6845
@ozcancam6845 Ай бұрын
Skr ack
@recepsahirozbek5684
@recepsahirozbek5684 Ай бұрын
bütün yatırımı istanbul'a yapalım, her şey istanbul'da olsun, herkes istanbulda yaşasın, bu mantalite değişmediği sürece çözülmez.
@enisn_
@enisn_ Ай бұрын
İş yükünü bu şehirden almak gerek. Ben 2 sene öncesine kadar Antalya'da yaşıyordum, stresten uzak, sakin, her yerede 15dk'da gideibldiğim bir dönemdi. Yeterli iş imkanı olmadığı için İstanbula geldim ve trafikte 3 saatimi kaybediyorum günlük. Diğer şehirlerde açılan şirketlere teşvik veya vergi indirimi gibi avantajlar sağlanmalı. İstanbulda olması zorunlu olmayan şirketlerin diğer şehirlere taşınması için teşvikler sağlanmalı. Ben bir yazılım şirketinde çalışıyorum ve istanbulda olup olmamasının bir gram önemi yok. İnternet olan her yerden çalışabiliriz, neden bu trafiğe biz de yük oluyoruz ekstradan? Hadi işi çözdük. Sosyal aktiviteler de problem. Konserler, tiyatrolar, fuarlar ve konferanslar. Bunlar için sürekli istanbula gitmek zorunda kalıyordum, bu tarz etkinliklerin yüklerinin de diğer şehirlere dağıtılması gerekiyor. Ben İstanbulda yaşamaktan gram zevk almıyorum ve istanbulda olmak zorunda olmama da bir gram anlam veremiyorum. Aynı iş imkanları diğer şehirlerde olsa bir saniye durmam.
@dantepr1566
@dantepr1566 Ай бұрын
Mümkün. Araçsız şehir planlaması. Aksi halde istediğin kadar yol ve şerit yap 20 küsür milyon insanın şehri trafiksiz olmaz.
@ormancadam6453
@ormancadam6453 Ай бұрын
Ikiside lazim. Hem yol genisletmesi, hemde arabasiz tasimanin ileri seviyede olmasi. Su an istanbulda olan yollar com hetersiz. Araba sahiplenme orani turkiyede aslinda az. Her bir insana 0.3 araba dusuyor. Amerika/avrupa gibi gelismis ulkelerde 1.2 ve uzeri. Buna ragmen istanbulun kisisel araba trafigi hic birmiyor. Ornek olarak yarim milyonluk uskudar nufusunun sahilden 2. Ci kopruye baglanan yol tek seritlidir. Sabahdan aksama kadar durmayan bir trafik var. Burdaki pilansiz yapilasmanim onune gecilip yolum genisletmesi lazim. Ve yol buyuyunce talep artar insanlar gelir. Bunada kolay fix var. Ev yaptirmayin!! Oldu bittti
@tarumarabi
@tarumarabi Ай бұрын
Ne kadar anlamsızca bir cevap. Işık hızına ulaşmak mümkün mü ? - Mümkün, ışık hızına ulaşacak araç yaparak. İstanbul gibi bir şehri araçsız planlayamazsın. Yapabilen bir ülke yok bu boyuttaki bir şehri. İstanbul çok eski bir şehir yapılanmasına sahip. Ayrıca coğrafya raylı ulaşımın hızlıca yayılması için çok elverişli değil. İstanbul'un şehir merkezini tamamen yok etmek ve tekrar yapman gerekiyor ki zaten bu "mümkün" olabilme durumunun dışına çıkartıyor.
@dantepr1566
@dantepr1566 Ай бұрын
@@tarumarabi ne kadar para harcamaya niyetli olduğunuza ve ne kadar oy'u riske atmaya hazır olduğunuza göre değişir. araçsız şehir planlamasından kastım "bireysel" araçsız şehir planlamasıdır. uzak mesafelerde adam akıllı işletilen karma toplu taşıma sistemi oturtursanız her yere raylı sistem döşemenize de gerek kalmaz. kısa mesafeler için ise, yürüyün biraz, olmadı bisiklet kullanıverin, trafik bakımından hiç işe yaramazsa sağlıklı olur, iş yapmış olursunuz. söylediklerim için imkansız dediniz, bahsettiğiniz şartlar altında insanların araçlarına kısıtlama getirmeden nasıl bir çözüm alternatifi sunuyorsunuz merak ettim çünkü bahsettiğiniz üzere aynı sayıdaki araç sayısı için başka şeritler ve/veya yollar da yapılamaz çünkü yine yıkım ve yeniden imar gerekir. yarısı sistemsel yarısı sosyolojik temelli bir problem orayı burayı düzelterek çözülemez. ya sistemi ya sosyolojiyi değiştirmeniz gerekir. yani ya insanları toplu taşıma kullanmaya yönlendirecek ve alternatifi olan bireysel araç kullanımını dezavantajlı bir hale çevirecek bir sistem kurmanız yahut da insanları bireysel araç kullanımını bırakmaya ikna etmeniz gerekir ki bu da yine yönetici kesimi toplu taşıma odaklı sistemler yaratmaya iter ve ilk alternatif ile aynı yere çıkarız. siz yine ben aracımdan vazgeçmem devlet çözsün tribinde ısrar etmeye devam ederseniz allah sabır versin ne diyeyim.
@punch845
@punch845 Ай бұрын
​@@dantepr1566Bu kadar insanı taşımak için toplu taşıma yetmez.
@dantepr1566
@dantepr1566 Ай бұрын
@@punch845 yeter yeter. ha soracak olursan şehrin tahliye edilmesi yalnız istanbul değil bütün memleket için daha hayırlı bir hareket olur ama bu yakın'ı geçtik orta gelecekte de mümkün görünmüyor. haliyle elimizde kalan alternatif budur, işi yokuşa vurmaya gerek yok.
@leviathan3434
@leviathan3434 Ай бұрын
Kolektif sürüş mantalitesi oluşturmadan trafik çözülemez. - Her boşluktan en öne geçmeye çalışanlar - Sürekli şerit değiştirmeler - Emniyet şeridine girip daralan yerde trafiğe geri katılarak şeritteki akışı aksatanlar vb... bunlar giderilmeden olmaz.
@ardapesternik5978
@ardapesternik5978 Ай бұрын
Aslında çözüm basit. L,S,T plakalarını ve doblo, fiorino araçlarını trafikten men ettiğin an gayet akıcı bir trafik elde edilebilir
@sercandurmus6833
@sercandurmus6833 Ай бұрын
bırak şu edebiyatı kral.bu dediklerin sonuç..sebep değil:)
@1vaultdweller
@1vaultdweller Ай бұрын
Bununla alakası yok. Orta-sol şeritte hız sınırının çok altında seyredenleri de yaz o zaman neden onlar yok. Trafik tamamen yol-kavşak planlaması ve araç sayısından kaynaklanır
@leviathan3434
@leviathan3434 Ай бұрын
@@1vaultdweller doğru, haklısın 👍
@trzpro
@trzpro Ай бұрын
​@@1vaultdweller alakası var. ana yoldan sağa ya da sola dönüşlerde 3 şeritli bir yolda sağda ya da solda beklenir. kaynak yapmak isteyen sürücüler yüzünden orta şerit kapanıyor. şehiriçlerinde sağ şeritte de genellikle araç park edildiği için trafik kilitleniyor. e5 ya da temde de durum aynı. orta şeritten giden insanların önünde araç trafiği olduğu için sol şeride geçmeye çalışıyor ve trafik kuyrukları ve hatta kazalar oluyor. ayrıca trafikte hız sınırlarına uyulması ve kontrolsüz şerit değişimleri gibi şeyler de trafik yoğunluğunun bütün yola aktarılması yerine bir noktada kilitlenmesine sebep oluyor. şehiriçlerinde de sinyalsiz dönüşler, ters yönden girişler gibi şeyler trafiği aşırı etkiliyor. yaya geçitlerinde durma kuralına herkesin uymasını sağlayıp yayaların da sıklıkla bulunan yaya geçitlerinden karşıya geçmesi sağlanmalı. ayrıca toplamda 10 kilometrelik yolun 3 kilometresi hızlı, 7 kilometresi dur kalk ile geçtiği zaman araçların yakıt tüketimi artıyor. dizel otomobilerde çeşitli sorunlar oluşuyor. ancak 10 kilometrelik yolun 10 kilometresi de orta hızda akıcı şekilde devam ederse milli servetimizden çöpe giden paralar olmaz. ha bir de yol bozuklukları gibi sebepler de şeritlerin kullanılmamasına, yollarda yavaşlamaya ve hatta kazalara sebep oluyor. şerit çizgilerinin silinmesi insanları özellikle acemi sürücüleri tedirgin hale getiriyor ve trafik akışını yavaşlatıyor. drone uygulaması ile kural ihlallerine ağır cezalar kesilmeli. yollardaki bozukluklar hemen çözüme kavuşulmalı yol ihbar birimi oluşmalı. tamirlerde düzgün yapılmalı. akıllı trafik ışığı sistemi getirilmeli kuyruğun uzadığı trafik ışıklarını otomatik algılayıp yeşil ışık süresini uzatmalı. sürücülere en az 5 derslik zorunlu trafik dersi verilmeli ve teste tabi tutulmalı. bekleme yapılan yerler tespit edilip bekleme cepleri yapılmalı. yol ortasındaki otobüs durakları için cepler yapılmalı. sürücülere hız sınırını öğretip kasisler kaldırılmalı bugün avcılarda yeni yol düzenlemesi yapıldı. giriş yasak tabelası olmasına rağmen herkes ters yönden girmeye çalışıyor. yolu uzatıp doğru yoldan girmeye çalışan ben kendimi enayi gibi hissediyorum
@umutcankonca5690
@umutcankonca5690 Ай бұрын
metrolar arasında aktarmalar da sıkıntılı. örneğin m7 metrosundan m2 metrosuna geçiş yapmak için bir sürü merdiven çıkacaksınız daha sonra tekrar aşağıya ineceksiniz. yani bir metrodan diğer metroya geçmek için önce yüzeye sonra tekrar yerin altına inmeniz gerekiyor...
@zeti4102
@zeti4102 Ай бұрын
Şişlideki bağlantı değilmi git git bitmiyor
@omerfarukksener8295
@omerfarukksener8295 Ай бұрын
tarfiği oluşturan önemli nedenlerden biri de adap trafik adabı ve bu da maalesef insanlarımızda bulunmuyor
@yigit4211
@yigit4211 Ай бұрын
Can sıkıntısından millet şerit değiştiriyor bilmiyor ki öndekinin 5 km/h yavaşlaması bile binlerce araçtan ötürü arkalarda beklemeli trafik yapacak. Bide tabi sol şerit bağımlılığı var bu çok garip bir şey şerit duruyor orta ve sağ akıyor ama bağımlı olmuş artık bile bile her gün yine sola atıyor kendini yayılayım hızıma göre şerit seçeyim demiyor. Her gün aynı. Bazı insanlar galiba npc.
@freedomalways1294
@freedomalways1294 Ай бұрын
1 sene metroya bindim metro adımbaşı her durakta durduğu için işyerime 1 saatte gittim, ne zamanki otomobile geçtim bu 30 dakikaya indi; metro çok mantıklı ama her yere durak koyup habire durdurursanız bir anlamı ve mantığı kalmıyor zaten ana merkezlere durak koyarsınız oralara insanlar tramvayla ring otobüslerle vs gider
@ppc7457
@ppc7457 Ай бұрын
işte bu yüzden hızray yapılacak.
@trzpro
@trzpro Ай бұрын
adım başı yeni bir semt olduğu için her yerde durak oluyor maalesef ama sadece sanayi bölgelerinde ve temel bölgelerde duran metro hatları olursa, temel bölgelerden de her yere aktarma bu sorun çözülür örnek kartal pendik bostancı kadıköy gibi 4 duraklı bir metro ağı olacak ya da marmarayda az kulanılan duraklar iptal edilip marmaraya paralel bir travmay hattı kurulacak. marmarayda kullanılmayan duraklar bu tramvay hattında olacak. anadolu yakasında bu düzeni sağlamak kolay yolcusu az olan çok durak var ancak avrupa yakasında bunu kafada kurmak gerçekten zor her durakta o kadar çok yerleşke var ki.
@dilaranur-iu8vn
@dilaranur-iu8vn Ай бұрын
Gayet arabadan daha hızlı metro, nereden nereye gittiğine ve hangi saatlerde gittiğine bağlı.
@mustafagizemaybars
@mustafagizemaybars Ай бұрын
Bi metro 70 80 km hızdan aşağı gitmemeli bide gercekten adım bası metro durağı var m5 üsküdardan kurtköye uzadığı zaman 2035 filan görür. 29 30 durak olucak. TEK AVANTAJI YOL TIKANDI MI İLERLEMESİ.
@yigit4211
@yigit4211 Ай бұрын
@@dilaranur-iu8vn Araban var ise beklemezsin. İster 9 da çık ister 10 da yolun ne kadar sürdüğünü bilirsin fakat yoksa otobüsü bekle metroya yürü vb. sorunlar var. Konu burada aynı anda arabaya ve metroya binen insan değil o şekilde tabi metro hızlı fakat herkesin kapısının önünde metro yok ki oraya da gitmek için bir vakit harcamak gerekiyor. Mesela ben pendikte otururken kadıköye işe gidiyordum. Kurtköyden pendik köprüsüne 30-40dk minibüs ile metroya ulaşıyordum. Oradan yine 30-35dk arasında kadıköyde oluyordum. Sonra tekrar bir minibüse binip koşuyoluna gidiyordum. Bunların da toplamı 1.5 bazen de 2 saati buluyordu. Aracım olsaydı o zaman 40dk da işe giderdim. Bu da bana daha fazla uyuma imkanı daha fazla dinlenme daha fazla kendime ayırdığım vakit demek.
@ahmetu1011
@ahmetu1011 Ай бұрын
Özellikle Londra'ya bakınca İstanbul'un metroda ne kadar geri kaldığını çok net bir şekilde görüyorsunuz.
@user-zk3uj7dx6k
@user-zk3uj7dx6k Ай бұрын
Londra yı hadi uç say, Berlin e bak adamlar 9 metro ve 20 ye yakın banliyö tren hattı ile sorunu çözmüş.
@leventozalp139
@leventozalp139 Ай бұрын
Londra, Berlin filan bunlar uç örnek. Onların yıllık bütçelerine, çalıştırdıkları mühendislere bak. Adamlar sırf trafikte bir kavşağın kültürünü anlamaya çalışıp yeterli gelmezse nasıl iyileştirebiliriz diye trafik mühendisleri işe alıyorlar. Bizde kuş kadar bütçeyle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ha bir de nas var tabii.
@futbol7005
@futbol7005 Ай бұрын
@@user-zk3uj7dx6k Berlin küçücük şehir İstanbul ayarında 1 şehir değil
@timucinhan5631
@timucinhan5631 Ай бұрын
Bizde marmaray yapılırken batacak içinde bogulackasınız diyen chp zihniyeti var 100 yıl çivi çalmamış akp sağolsun İstanbula metro marmaray yapıyor
@alaybey9771
@alaybey9771 Ай бұрын
istanbulda kaç metro var kaçı son 5 senede yapıldı keşke önceki belediyeler yatmak yerine şu son 5 senenin hızında metro yapsaydı . bu kadar trafik olmazdı
@talatilhan4773
@talatilhan4773 Ай бұрын
sadece istanbul değil başta ankara olmak üzere potansiyel olarak trafik sorunu olabilecek şehirlerinde şimdiden planlanması lazım
@ida-hb8sd
@ida-hb8sd Ай бұрын
Bir ülke nüfüsu kadar insan bir şehirde
@batu3344
@batu3344 Ай бұрын
birde insanımızda otomobil hastalıgı var. çok güzel video olmuş sonda söylenenler çok dogru ve keşke uygulansa
@zekeriya84
@zekeriya84 Ай бұрын
Şehir boşaltılmadan, araç sahipleri sınırlandırılmadan çözülmesi mümkün değil. Eski işyerimdeki bir arkadaş (istanbulda yaşıyor, istanbul ofisinde çalışıyor.) Sabah 5.30 gibi yola çıkıp 20-25 dk içerisinde ofise geliyor ve akşamları da 9.30 gibi ofisten çıkıyordu, yağmurlu günlerde ise akşamları evine dönmeye hiç çalışmıyor yakınlardaki arkadaşlarında kalıyordu. Sırf trafiğe kalmamak için bu yaptıkları. Tamam ofiste sıkılmıyor, çok güzel bir ofisimiz var, ofisin bulunduğu konumda çok iyi ama bu işkenceye değer mi bilmiyorum. Bu arada ofis binasındaki (büyük bir işmerkezi) en büyük sorun otopark alanı. Bir araçlık park alanı için çıkan sorunları anlatamam bile.
@stshn7226
@stshn7226 Ай бұрын
Asgari ücret illere göre belirlenip İstanbul en yüksek olmalı. Nüfus 5m ye inene kadar İstanbul'da yaşamak lüks olmalı araba vergileri çok yüksek olmalı. Asya dan Avrupa geçmek çok pahalı olmalı geçen araba 10 kere düşünmeli. Asya'da yaşayıp Avrupa'da çalışan kalmamalı.
@alperren
@alperren Ай бұрын
istanbulda asgari ücret veren yer fazla yok bildiğim kadarıyla. çoğu yer 25bin ve üstü veriyor ne iş yaparsan yap, 25bin vermiyorsa da yan haklarıyla bu miktarı yakalıyor
@arzz08
@arzz08 Ай бұрын
Tam tersi şuan emekli yada kaçak çalıştırıyorlar ​@@alperren
@alperren
@alperren Ай бұрын
dandik yerlere bakıyorsunuzdur siz apartman altı tekstil atolyesi gibi mesela@@arzz08
@alperren
@alperren Ай бұрын
istanbulun yas ortalamsı 30mu 35 mi neydi en son, kimse yaslı çalıstırmak istemez, emekliler de köyüne dönsün istanbuldaki evini kiraya versin. zaten doğma büyüme istanbullu sayısı çok az istanbuldaki çoğu emeklinin anadoluda köyünde evi de var@@arzz08
@Testosterondepot
@Testosterondepot Ай бұрын
Kuryeyim maaş bahşiş prim 55 kazanıyorum motor benzin ekipman Şirketden trendyolda kendi motosiklet ile çalışan arkadaşlarım var 80 90 k koyuyorlar cebe ama.gelir vergisi ödüyorlar
@fratkorew6833
@fratkorew6833 Ай бұрын
1856' dan beri istanbul dayız yerlisi sayılırız e devlette çıkan gerçek sonuca göre anadoludan ve doğudan gelen kardeşlerimize memleketlerinde iş olanağı sağlanmalı ve tekrar memleketlerine göç etmeleri sağlanmalı yoksa paralı yollar bizi üzmekten başka bir şey değil
@volkan9189
@volkan9189 Ай бұрын
Tek çözüm şehirdeki nüfusu azaltmaktır, her zaman derim bu şehre iyilik yada yatırım yapmak isteyen başka bir şehre yapsın ki oradakilerde taşı tarağı satıp istanbula göç etmesin, yoksa isterseniz 50 köprü yapın her yeri metroyla döşeyin nüfus ve araç yoğunluğu azaltılmadıkça tüm önlemler havanda su dövmeye benzeyececektir.
@metomto
@metomto Ай бұрын
Ellerinize saglık cok güzel bir video olmuş
@ozgurunal2231
@ozgurunal2231 Ай бұрын
Nüfus artışı ve özellikle bazı otoyolların ücretli otoyola bağlanmasından dolayı kimse o yollara yönelmiyor . Kuzey otoyolunun fiyatını düşürseler adam akıllı trafik alabilir
@gokaykarnal4279
@gokaykarnal4279 Ай бұрын
İçerik çok güzel olmuş teşekkürler.
@emregur6361
@emregur6361 23 күн бұрын
Önce ehliyet kurslarından başlamak lazım düzenlemelere.Trafiğin oluşma sebeplerinden en önemlisi eğitimsizlik.Akışı duraksatmama en önemli hedef olup insanlar bu yönde eğitilmeliler.gereksiz gaz ve frenler,kalkışların geç yapılması(telefona bakmaktan birçoğu) gibi sebepler trafiğin arkaya doğru artarak büyümesine sebep oluyor.Ayrıca sinyalizasyon sistemi düzenlenmeli. trafiği arttıracak şekilde kısa mesafelerde peşpeşe ışıklar olmamalı,özellikle belli yoğun saatlerde kırmızı ışıkların süresi azaltılmalı,yayalara alternatif çözümler sunularak trafiğin akışı sağlanmalı.Burada trafik polislerimize de birçok görev düşüyor ancak maalesef araçların içlerinde oturmak, belli saatlerde çevirme yapmak,en önemlisi de makam sahiplerinin güzergahlarında dikilmek dışında bir yerde onları göremiyoruz maalesef,aktif saha da olup trafiğe etkide bulunmaları gerekiyor.Bu ve bunun gibi birçok çözüm yolları varken yetkililerin bu sorunu kabullenip bir şey yapmamaları ülkemizdeki yozlaşmayı açık şekilde gösteriyor maalesef.(eğitim şart !) Bu konuyla ilgili “why the is there so much traffic” isimli tedx yapımı belgeseli izlemenizi ve izlettirmenizi tavsiye ediyorum
@nigox8329
@nigox8329 23 күн бұрын
Yorumlar arasında gerçekten en mantıklı bulduğum değerlendirme sizinki olmuş hocam. Saygılar, selamlar 🙌🏻
@TheMustafaC
@TheMustafaC 23 күн бұрын
hocam gerçekten dediğiniz gibi eğitim şart ne kadar yol yapılırsa yapılsın eğitim yoksa trafik var texaxta 50 şeritlik yolda trafik dahi oluşabiliyorsa bu eğitimin işaretidir
@chef1995
@chef1995 Ай бұрын
bu kanalın belgeselleri çok kaliteli. çok beğendim.
@emrekaragoz9150
@emrekaragoz9150 Ай бұрын
bazı ilçelerdeki kalabalık nüfusu ve onların çalıştıkları işyerlerının konumu çelişkini çözmek lazım ana konulardan bırı bu bazı ilçeler hiç gelişmiyor ve gelişmiş olan ilçelere sürekli bir yolculuk mevcutt
@furkanb.567
@furkanb.567 Ай бұрын
Planlama ilkeleri açısından güzel anlaşılır bir içerik olmuş
@goruguro
@goruguro Ай бұрын
Beşiktaş, deniz müzesi durağından 20 tane hat geçiyor, 15'i Levent'e gidiyor ama her nedense her gittiğimde hiçbir otobüs oradan geçmiyor. Dün saydım 120-150 kişi arası kişi durakta bekliyor(tam kimler bekliyor kimler gidiyor anlamadığımdan aralık bıraktım) ama yarım saat hiçbir otobüs gelmedi, gelse bile trafikten çok yavaş ilerliyor. Otobüs ve metroların sayıları artırılıp insanların toplu taşıma kullanmasına ikna edilmeli. Ben gideceğim yere ya metroyla ya da yürüyerek gidiyorum, trafik o kadar fena :/
@SchabanSeven
@SchabanSeven Ай бұрын
Beğendim. Yorum yazıyorum. Yine dolu dolu ama kısa bir video olmuş kanka. Türkiye içinde yaşayan insanlarının zihin yapısı ve kültürü sebebiyle düzelemez bana göre imkansız.
@zaferkahraman61
@zaferkahraman61 Ай бұрын
Güzel bir çalışma olmuş. Tebrikler. İstanbul trafiğinin tek hızlı ve kolay çözümü okul ve iş servislerinin kaldırılması.
@Burak-ls5yd
@Burak-ls5yd Ай бұрын
Antalya da aynı sorunları yaşıyor. Şehir çok hızlı bir şekilde göç alıyor. Belediye bu çözümü yolları genişletmede buldu; ancak bu sefer şehre daha çok insan geldi. Yollar yine tıkanmaya başladı.
@mehmetcagriyilmaz
@mehmetcagriyilmaz Ай бұрын
İstanbul'da trafik sorununun tek çözümü yüzde yüz otonom araçlardır. Ağ üzerinden haberleşen araçlar yoğunluğa bağlı olarak belirli bir hızda seyahat edecek, kaza yapmayacak, kurallara uyacak, bağlantı yollarında kaynak yapmayacak. İstanbul ve benzeri şehirler için tek çözüm bu.
@mrtpsr4430
@mrtpsr4430 Ай бұрын
Önce mültecileri Anadolu'nun şehirlerine göndermeliyiz İstanbul hem tıkanık hem de deprem bölgesi.
@serhatguvn8064
@serhatguvn8064 Ай бұрын
Trafiğin en önemli faktörü çarpık kentleşme ilçeleri tek tek yıkıp tekrar yapmadan hiç bir skm olmaz isterlerse uzaya kadar metro hattı çeksinler
@voyars
@voyars Ай бұрын
Sesli güldüm aw çok haklısınız 😂
@mehmetturgutlu5314
@mehmetturgutlu5314 Ай бұрын
DÜZ YOLDA GİTMEKTEN ACİZ BİNLERCE İNSAN İSTANBUL DA OTOMOBİL KULLANIYOR....DRONLAR TRAFİK DENETİMDE ÇATALCA SAPANCA ARASI günlük 15 saat KULLANILSA DEVLET 15 SAATTE MİLYARLARCA LİRA PARA KAZANIR...
@lbb1929
@lbb1929 Ай бұрын
Küçükçekmece gölünün batısı ile sultanbeylinin doğusunda yaşayanlar bile kendini İstanbul’da oturuyor sanıyor. Trafik sorunu yıllardır var ama hava atmaya gelince herkes durumundan memnun. Bu sorunun tek çözümü sanayi bölgelerini Anadoluya yaymak, ülke çapında demiryolu ulaşımını artırmak, yeni üniversite açılmasına izin vermemek, İstanbul’dan dışa doğru göçü teşvik etmek, nakliye desteği de olabilir 🤔
@beyza5138
@beyza5138 Ай бұрын
sultanbeyli'nin doğusu da küçükçekmece gölü'nün batısı da istanbul çünkü. hava atılacak ne mevzu var? her gün milyonlarca insan buralardan kalkıp işine, okuluna gidiyor.
@user-gk7wq8fq9r
@user-gk7wq8fq9r Ай бұрын
1- çarpık kentleşme 2- çarpık kentleşme 3- çarpık kentleşme
@NoThingL0se
@NoThingL0se 28 күн бұрын
Minübüsleri kaldır, otobüs seferlerini 50 katına çıkar ücreti artır, paylaşımlı yolculuk sistemini getir, okul servisini kamu hizmeti olarak ucuz yap 2. Araçlar yola çıkmasın. Okul tatilken trafik baya azalıyor hafta içi
@berkhanb
@berkhanb Ай бұрын
Videoda trafik uzmanı çözümü açıklamış hala trafik kurallarına uyulmadığı için trafik oluyor diyenler var. Trafiği çözmek için iki kritik gereklilik var: 1. Toplu taşıma bireysel ulaşımla yakın sürelerde olacak. (Gerekirse bireysel araçlara engeller koyulacak) 2. Toplu taşıma her yerden ulaşılabilir halde olacak. (Toplu taşıma hem her yere ulaşacak, hem de tasarlanırken durağa ulaşım da daha erişilebilir tasarlanacak)
@ppc7457
@ppc7457 Ай бұрын
toplu taşıma yani raylı sistemler maalesef çok yetersiz.
@trzpro
@trzpro Ай бұрын
trafik çözümü kurallara uymak değil. ancak trafik kurallarına uymak, yol bozukluklarını düzeltmek, hatalı parklara ağır cezalar vermek, şerit ihlali, ters yön gibi cezaların önüne geçmek yani trafik akışını yavaşlatan her şey engellenirse10 dakikalık yolculuk daha akıcı ve genel olarak trafikte bekleme süresini 10% azaltabiliriz.
@Mcalpala94
@Mcalpala94 Ай бұрын
Konforlu ve rahat ulaşım
@brk987y
@brk987y Ай бұрын
normalinin 2 3 katı takip mesafesi bırakılabilse gerçekten trafik diye bişey olmayacak.trafik genellikle yola eklenenler, yoldan çıkmak için şerit değiştirenler sebebiyle oluyor. takip mesafesi artınca da ani dur kalk yapmamış oluyorunuz
@LAWguard
@LAWguard Ай бұрын
Ülkenin her bölgesine, birer sanayi kurulsaydı. Çıkan ürünleri de demiryolu ağı üzerinden, liman şehirlere taşıyıp. Satılmamış olan limanlar üzerinden, kendi gemi inşa sanayimizin inşaa ettikleri gemiler ile, ürünlerimizi Avrupa'ya satsaydık. Ne İstanbul sorunu olurdu, ne şuan ki ekonomik sorun.. işsizlik artıyor olmasına rağmen; hala iş yaratacak, para getirecek. Fabrikalar yerine, işsiz halkı daha hızlı bir noktadan başka bir noktaya götürme derdindesiniz. Doğrusu, (Doğru yönetimde) acilen bütün belediyelerin, bütçelerine el konulup. Merkezi devletinin 'de tasarrufu ile buluna para ile yeni şehirler ve fabrikalar kurulmadıkça; her şey daha da kötüye gidecektir.
@osmanaliolguner3430
@osmanaliolguner3430 Ай бұрын
Anadolu yakasında pik saatlerde D-100 ve Tem'de 4-5 nokta var trafik yaşanan. Bunlar da çözülemeyecek değil. Kavşaktan yola katılan araçların direk en sol şeride geçmeye çalışması yanlış. Takip mesafesine uyulması da lazım
@asaf8726
@asaf8726 Ай бұрын
İlginç bir araştırma okumuştum yakın zamanda. İstanbul'da siz ne kadar yeni yollar, yeni toplu ulaşım hatları yaparsanız trafik daha da artıyor. Yani zaten apaçık ortada. Büyük plazaların, rezidansların ve benzer yapıların tanıtım reklamlarında hep aynı şey döner: "E5'e yakın, metrobüse beş dakika" Haliyle siz ne kadar yol yaparsanız o kadar trafik olur, çünkü insanlar oraya kullanmak isteyecek.
@uguronder257
@uguronder257 Ай бұрын
15 Temmuz köprüsünün iki ağzında da yol bağlantısı var. Beşiktaş ve Beylerbeyi bağlantıları iptal edilmedikçe köprü trafiği neredeyse her saatte olacak.
@Kosova1905
@Kosova1905 Ай бұрын
Sebebi yatırım yapılmaması sürekli yatırım yapılması lazım İstanbul'a kentsel dönüşüm metro tünel ve kavşaklar ile bazı yollar ile otogarların taşınması ve şehir dışına çıkması gereken ağır vasıta araçların şehir dışında olmalı çözüm bu
@deniz.p1459
@deniz.p1459 Ай бұрын
Bundan sonra yapilmasi gerekenler den bazilari şu sekilde olmasi gerekir diye düşünüyorum. 1. Isteyen istedigi zaman kafasina göre istanbul a göçememesi gerekir. 2. Emeklilere teşvik verilip memleketlerine gönderilmesi örnegin. Memleketine giden emekli ya da yaşli insanlara aylik belli bir meblaga vererek köylerinde yasamasi saglanabilir. Ve cifcilik yapacaksa da mazot gubre ilac vb ihtiyaclar yari yariya verilebilir. 3. Istanbulda ki tüm vasifsiz yabancilar göç edenler. Afkan suriye vb kisilerin acilen memleketlerine yollanmasi gerekir. Her bir yabanciya 30 ar bin tl teşvik verilip yollanabilir. ( cem uzan in cok guzel bir sözü var. Problemi cözemiyorsaniz satin almaniz gerekir.) 4. Toplu ulasimin daha cok armasi gerek. Bir yerden metroya bindigin zaman her yere gidebilmen gerekiyor. 5. Memur ve okullarin daha farkli saatlerde trafige cikmasi gerek. En azindan bir kisminin. Benim aklima gelenler bunlar🙄
@blas.
@blas. Ай бұрын
Kütüğü istanbul olmayanlarla veya son 10 yıl dır ikametgah alanlarla vedalaşmak lazım. Büyük istihdam sağlayan şirketlerinde iş yeri konumlarını zorunlu olarak bu projeye göre anadoluya taşıtacaksın. Almanya şehirlerinin nufuslarına bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.
@ferhat11
@ferhat11 Ай бұрын
Her ilin bir ilçesine fabrika yapılsa yeter
@iremsaka9639
@iremsaka9639 Ай бұрын
Ankara için de bir video lütfen 🙏🏻 Son bir kaç yıldır cinnet geçirmek üzereyim trafikten dolayı.
@ferdem01
@ferdem01 Ай бұрын
Ankara'nın trafiği öyle kolay kolay anlatılamaz. Sadece Bilkent'teki kaotik kavşağımızı düşünürsek; değil belgesel video, ODTÜ Psikoloji bölümüne doktora tez konusu çıkar oradan.
@joshb.carter512
@joshb.carter512 Ай бұрын
soldan yavaş gidenler sapağa 50 metre kala şerit değiştirenleril gereksiz yere fren yapanlar yüzünden böyle başka hiçbir şey değil
@iremsaka9639
@iremsaka9639 Ай бұрын
@@ferdem01 bu yorum beni güldürdü ve düşündürdü 🥹
@iremsaka9639
@iremsaka9639 Ай бұрын
@@joshb.carter512 en soldan yavaş gitmek için özel çaba harcıyorlar kesinlikle haklısınız.
@hurtmanhd6949
@hurtmanhd6949 Ай бұрын
Olurmu ya Mansur başkanınız metro yapmadımı tüh.Veya kavaşk yol köprü ? Hakeden hakettiği şekilde yaşar.
@Pubiro
@Pubiro Ай бұрын
Trafik sorunu büyük oranda toplumsal, öyle her gelen yandan kaynak yapıyor, telefona bakıyor önüne bakmıyor. Kimisi gitmiyor kimisi yolun kenarında durup yolu kapatıyor. Kimiside minibus olarak trafiğin akışını kasten yavaşlatıyor ki dksı tutsun
@TheFalseShepphard
@TheFalseShepphard Ай бұрын
Araba kullanmayın şehir içinde, Sorun çözüldü.
@ppc7457
@ppc7457 Ай бұрын
@@TheFalseShepphard metro her mahalleye gitmediği sürece bunu engelleyemezsin.
@Pubiro
@Pubiro Ай бұрын
@@TheFalseShepphard bu dediğini herkes yapsa bile eğitimsiz, anlayışsız bir toplum sorunu çözülmüyor.
@TheFalseShepphard
@TheFalseShepphard Ай бұрын
@@ppc7457 Gitsin o zaman ? Londra New York, Berlin'de oluyor da Avrupa'nın en büyük şehrinde neden olmuyor. Metro yapın yaptırın. Toplu taşıma bir büyükşehirin belkemiğidir, her halükarda hakkı verilmelidir.
@emregercek
@emregercek Ай бұрын
Sorun nüfusla alakalı zaten şuan otobüs metrolar iş ve okul saatlerinde tıklım tıklım yarım saat binmek için beklediğiniz zaman oluyor arabaların 4de 1i toplu taşıma kullansa bu sefer de otobüsler metrolar yetersiz kalacak 1 saat 2 saat boş bekleyeceksiniz.
@bbltcveng2015
@bbltcveng2015 Ай бұрын
Toplu taşıma çok ucuz olup, teşvik edilmeli. Kamu ve özel sektörde mesai saatleri değiştirilmeli. Öğrenci servislerinin trafiğe çıkış saatleri farklı olmalı
@kahmeran7611
@kahmeran7611 Ай бұрын
Bence sorunu daha çok metro yapmak yerine tersine göç etmeye teşvik edecek projeler geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılması gerek. Yani büyük beden kıyafet almak yerine zayıflamayı deneyebilirsin. Yurtdışına bakıyorum şehir evlerinin çoğu müstakil evler. Bizim burada bir ilçemizin nüfusu neredeyse 1 milyon. Ve bu da Türkiye'nin 3 büyük şehri dışın da neredeyse çoğu şehrin nüfusundan daha çok.
@hacdaydondu2970
@hacdaydondu2970 Ай бұрын
Rahmeti kadir tpbaşın emeği çok büyük gerçekten istanbulun altyapı ve vizyonunu sağlam belirlemişti
@ugurozturk8850
@ugurozturk8850 Ай бұрын
Ankara da giderek İstanbula benziyor trafik bakımından. Önceleri Ankarada bir yerden bir yere gitmek en fazla 30-40dk sürerdi, fazlası rahatsız ederdi. İstanbula gittiğimde hala şaşırıyorum bu çileye. Evet iş, etkinlik, konser vs açısından İstanbul göz bebeği. Artı ve eksilerini düşündüğümde yaşamak istemeyeceğim bir yer.
@Grkm46
@Grkm46 Ай бұрын
İstanbul bu konuda her gecen gun dahada kotuye gidiyor beylikduzu esenyurt atasehir basaksehir gibi yerlesimin yogun oldugu yerlerde cok katli yuksek binalar sehire olusturucagi trafik yuku dusunmeksizin imara uygunlugu veriliyor genel kapsamli bir sehir plani olmadigini dusunmekteyim. Yuksek katli yapilar tek bir noktada insanlarin yogunluk olusturmasina sebep olucagi gibi trafige etkiside cok yuksek oluyor. Oncelikle buralarda yeni bina yapimi durdurulmali yada gokdelen tipi yuksek binalarin yapilmasina izin verilmemelidir. Bu sekilde devam ettigi surece trafik cok daha fazla olucaktir. Ayrica kentsel donusum kapsaminda her binaya park yeri yada otopark alani planlanmadigi surecede sokaklardaki kalabalik duzen bitmeyecek
@muratatalay95m
@muratatalay95m Ай бұрын
Aslında çözüm binevi bazı konularda çok kolay gibi bence şu anda İstanbul Kuzey Marmara otoyolu gibi paralı yollar var bunları ücretlerini düşürülmesi veya köprü hariç bütün yollar ücretsiz olmasi bununla beraber metro ve metrobüs seferleri cogaltilmasi otobüs dahil tabiki gerçekten baya bir trafik azalir
@memedgunes906
@memedgunes906 Ай бұрын
Çalışmalar yüzeyde değil, yüzey altında ilerlemeli !!! Sorun bu şekilde çözülür. Ha bir de deprem riski var değil mi…
@invoker7826
@invoker7826 Ай бұрын
Isinize yakin yerde oturun, toplu tasima kullanin sorun az bucuk cozulur
@ferdem01
@ferdem01 Ай бұрын
Bu konuya yönelik bir çalışma yapmak çok harika olmuş, içerik de çok güzel olmuş. Sadece İstanbul özelinde değil, tüm şehirlerde; şehir planlaması yapmamak, plansız bir yerleşime izin vermek o şehir ve gelecek neslinden çalmak demek oluyor. Tüm il ve ilçelerde belediye başkanları haftada en az 3 gün toplu taşıma ile gitmek zorunda olmalı. İstemeyen adaylığını koymasın, hizmetkar mı efendi mi anlayalım.
@Stabil123
@Stabil123 Ай бұрын
Çok güzel video olmuş yerli TRT Teşekkürler
@Reformizm9
@Reformizm9 Ай бұрын
😂😂😂
@yavuzmetinoglu5090
@yavuzmetinoglu5090 Ай бұрын
Aynı araştırma haberi Ankara için de yapar mısınız? Ankara’da özellikle deprem sonrası nufüs dha da arttı ve trafik alarm verilecek seviyeye çıktı. Kısa bir süre sonra İstanbulu aratmayacak. Belediye başkanı adaylarının acilen bu soruna vizyoner bir çözüm sunması gerekiyor.
@mgs7914
@mgs7914 Ай бұрын
Yeni gelenlerin bireysel otomobil kullanması kısıtlanmalı
@ManzaraHarika
@ManzaraHarika Ай бұрын
Balıkesir'de müzdarip, ilk defa yoğun trafik gördüm
@berkaykonturk9683
@berkaykonturk9683 Ай бұрын
En başta nüfusun en az yarısını göndermek gerek. Bunu yapınca zaten çözülür.
@MauroIcardi-vq8vv
@MauroIcardi-vq8vv Ай бұрын
Sebep nüfus değil. Bizden fazla nüfuslu ülkelerde ve şehirlerde bu trafik yok sorun bağlantı yolları yan yollar köprüler mesai saati sorunu dikkat ederseniz hep aynı yerlerde aynı trafik var bu tesadüf olamaz tabiki mutlaka yol yol yol yol yapılmalı. 2. Olarak e5 Londra asfaltı yıkılıp baştan yapılmalı yol yerin altınada verilmeli örnek Bükreş vs gibi şehirler var
@thetravelingarchi3632
@thetravelingarchi3632 Ай бұрын
+1 Ozel devlet okul ayrimi oldukca insanlar cocuklari daha iyi okullara gitsin diye daha uzakta bir ozel okula gonderirler. Oysa ki yerel ilk ve orta okullarin kalitesi arttirilsa bu ekstra talep azalir. Bir ornek
@bbltcveng2015
@bbltcveng2015 Ай бұрын
Betonlaşma son bulmalı. Gökdelen ve dikey yapılaşma sonlandırılması. Geriye göç teşvik edilmeli
@lprsll
@lprsll Ай бұрын
doğma büyüme istanbul'da yaşamama rağmen gitmek istiyorum. keşke şehre adapte olamayan, köyünü şehre getiren milyonlar gitse buradan. şöyle de bir durum var, vatandaş terk etse zengin göçmenlere kalacak ortalık artık sonra ne olur bilmiyorum...
@ErcumentGursoy
@ErcumentGursoy Ай бұрын
Beylikdüzüne 98 senesinde taşındığımızda Gaziosmanpaşa’daki işyerimize otobandan 20-25 dk da gidiyorduk yollar bomboştu. Şimdi işe gitmek sabah 1,5 akşam 1,5 saat sürüyor toplam 3 saat trafikte geçiyor. Kafayı yememek elde değil artık!
@Testosterondepot
@Testosterondepot Ай бұрын
Beylikdüzü istanbul da Avrupa standartlarında tasarlanmış tek ilçe bence büyüksehir mah . Adnan kahveci mah . Yollar geniş apartmanlar çiçekli ağaçlı bende seviyorum oraları ama deprem riski çok fazla yoksa insana estetik haz veriyor semt olarak
@mustafaakbas7791
@mustafaakbas7791 Ай бұрын
araba ile 30dk da gittiğin kartal anadolu adalet sarayı ile çekmeköy arası toplutaşıma ile 2,5-3 saat sürebiliyor
@miracklc109
@miracklc109 Ай бұрын
İstanbul trafiği çözüm yok hele bı de bu kanal bı açılsın offfffff harika betonarme 😊😊😊😊
@Mcalpala94
@Mcalpala94 Ай бұрын
Toplu taşıma teşvik edilmeli ayrıca
@Stephen_strange36
@Stephen_strange36 Ай бұрын
Kendimce 2 çözüm yolu var, birincisi toplumda her kesimin çalışma saatlerin değişmesi, ikincisi trafikteki çoğu arac 1 kisi olduğundan toplu taşımaya yönlendirilmesi ama bu imkansız gibi
@kaanotta
@kaanotta Ай бұрын
Otomobille olmaz, 4 şeritli caddeleri yıkıp, yerine geniş kaldırımlı, bağımsız toplu taşıma içeren caddeleri yapacağını çekinmeden söyleyen biri başa gelmeden olmaz
@Brainscan999
@Brainscan999 Ай бұрын
En fazla 8-10 milyon insanın sığabileceği bir şehri 20 sene boyunca her boşluğa apartman dikerek betona çevirip kontrolsüz göç aldırarak 25 milyon seviyelerine getirilmesinin bedeli bu. Yani düzelmez İstanbul bu saatten sonra asla düzelmez kalıcı hasarı aldı
@rustucansevilmis1959
@rustucansevilmis1959 Ай бұрын
14dakikalık bir belgesel resmen🙏
@saltbae6618
@saltbae6618 Ай бұрын
Şirketler, personeli elinde tutmak için şirket aracı vermeyi bırakırsa trafik azalabilir… İş saatindeki araçların belki %25-30’u şirket aracı… İdari otorite bunu engellemezse, şirketler çok uzak mesafelere servis kaldırma olayını kaldırmazsa trafik bitmez…
@OmerArslan-rn8hb
@OmerArslan-rn8hb 27 күн бұрын
Diğer şehirlerin altyapısı üstyapı ulaşım, cevre düzenleme iş alanlari artirirsa tersine bile göc olur
@user-zk3uj7dx6k
@user-zk3uj7dx6k Ай бұрын
Topbaş a da yazdım zamanında buraya da yazayım adama araç tüneli yerine metroları yap zamanında bitsin araç tünelleri trafiği arttıracak dedim kaile almadı sonuç bu
@sencerdeniz2139
@sencerdeniz2139 Ай бұрын
İstanbul un nüfusunu azaltmak için neden proje gelistirilmiyor?
@nilberkalp
@nilberkalp Ай бұрын
İstanbul'un nüfusunu Anadolu illerine kaydırmak gerekiyor. İstanbul'da yaşamanın temel nedeni istihdamdır. Anadolu illerine istihdamı artıracak düzenlemeler getirilirse nüfus oraya kayacaktır. Ayrıca uzaktan çalışabilen beyaz yakalılarında İstanbul'da ikamet etme zorunluluğu kaldırılıp farklı illerde çalışabilme olanağı da getirilirse nüfusun dağılımı açısından faydalı olacaktır. Bunu yapan pek çok sayıda firma var ve personel memnuniyeti açısından da etkili oluyor.
@skck1551
@skck1551 Ай бұрын
Biz en başta yanlıs yaptık o kadar yatirımı istanbula yapcagimiza anadoluya sanayj kursak boyle olmazdi bak avrupaya her sey esit dağilmıs .biz kolaya kacmayı seviyoruz sanayiyi bj yere kurup hizlica mal satmak kolaya geldi tren yolu yapmak plan yapmak zor geldi sonuç kronik bi sorun. Valla bh trafik nufus azalmadan duzelmez
@Enisozencom
@Enisozencom Ай бұрын
Altyapı çalışmaları yapmadan, rant uğruna, üst yapı yapmaya devam ederseniz...
@enurbadenum
@enurbadenum Ай бұрын
Ne toplu taşıma ne de özel araç. 2 tekerlekli araçlara yatırım yapılmazsa bu sorun çözülmez . Hindistan'da ki gibi motorlar olmak zorunda. Bu sıkışıklıkta araba ile ilerlemek mümkün değil
@aliianer
@aliianer Ай бұрын
Bizim medyadan ses yok bakmış BBC üstlenmiş bu işi sağolsun 😅
@kupseker7118
@kupseker7118 Ай бұрын
İstanbul da en mantıklı ulaşım motosiklet 1 yıldır uykum düzene girdi. 9 da başlayan mesaiye 6.40 da uyanıyordum Şimdi 07:50 gibi uyanıyorum. mis gibi rahat rahat gidiyorum.
@comeonbaby67
@comeonbaby67 Ай бұрын
Eğlence mekanları taksim kadıköy beşiktaştan ibaret olmaması gerekiyor bununda altının çizilmesi lazım
@vlkn.music.official
@vlkn.music.official Ай бұрын
Istanbula net bir ust e5 lazim ya da alttan. Artik bitik,ilerlemiyor. Bol bol batti cikti lazim. Mesela Basin Ekspres’e. 3 defa sikayette bulundum Karayollarina ve cevre sehircilik bakanligina ama ne ses ne seda var. Yapmak istemiyorlar!!!
@punisher84
@punisher84 Ай бұрын
Kesinlikle belli yerlerde yavaş gidene ceza keseceksin sorun çözülür..Araba kullanırken kesin kanaate vardım Misal E-5 te trafik olmasını gerektirecek tek etmen yavaş sürmek yaşlı teyze almış 40 a orta şeride geçmiş araba kullanıyor veya sol şeride geçmiş elinde telefon konuşup mesajlaşıp 50 ile araba sürenler var millet onları geçmek için sola sağa geçmek zorunda kalıyor trafik tek bölgeye yığılıyor. İllaki farkedenler oluyordur sol şeridin hızlı akması gerekirken sağ şerit daha hızlı akıyor :)) Dümdüz akan sol şeritte trafiğin daha fazla olmasının sebebini uzmanlar açıklasın :) başka sebebi yok çünkü
@ferhatfc
@ferhatfc Ай бұрын
Birde cogu ulkede metroya bindiginde, bir ust ya da alt kata inerek ucretsiz baska metro ile devam edersin. Biz de inip baska metroya binmekte parali.
@ufukbekar4870
@ufukbekar4870 Ай бұрын
benim kullandığım yolda iki alt yada üst geçit ile trafik çözülebilir ama yapılmıyor koy ışığı geç...
@cihadsenk6387
@cihadsenk6387 Ай бұрын
Nüfusun azalması için UYDU ŞEHİRLERe ihtiyacımız var ve bu şehirlere de İstanbul merkezlerinden tren planlanmalı (ekspres hatlar).
@giann1alioski
@giann1alioski Ай бұрын
mümkün şöyle olabilir akın akın gelişleri keseceksiniz ipini koparan istanbula geliyor bu yoğunluğu yaymanız gerekir bunların içinde mülteci sorunu da var.
@thetravelingarchi3632
@thetravelingarchi3632 Ай бұрын
İnsanların hala İstanbula gelmesinin iki sebebi var. 1. İstanbul hala Anadolu merkezlerinden fazla iş olanağı sağlıyor. 2. İstanbul’un sosyal faaliyet olarak sunduğu olanaklar Anadolu’dan fazla ve daha cazip. Ama insanların taşınmasına tek sebep olacak şey iş olanağı. İstanbul’un nüfusun azaltılması/dengelenmesi için Anadolu’nun yatırım alması lazım. Bu ama ne yazık ki ütopik bir yaklaşım. O zaman İstanbul daha yaşanabilir bir yer olabilir? 1. Toplu taşıma ya ve Metro’ya samimi bir yatırım gerekiyor. 2. Otomobil ulaşımının kapasitesi artırılmaması lazım. Yeni kavşaklara da gerek yok. 3. İntermodal aktarma merkezleri gerekiyor. Ulaşımdan ulaşıma aktarmalar yeterince akıcı olmadığı için bazı durumlarda - özellikle Metro İstanbul // UAB çatışmasından dolayı seyahat aktarma süreleri seyahatin kendisi kadar olabiliyor. Yolcu vakit kaybediyor. 4. İlk/son km ulaşım sistemlerinin güvenli bir şekilde gelişmesi için cadde düzenlerinin güncellenmesi gerekiyor. Düz bölgelerin arazı yapısından faydalanmalı, tepelik bölgeler için de yürümeye uygun yollar belli toplu taşıma merkezciklerine yönlendirmelidir. Toplu taşıma sistemdinde bir hiyerarşi oluşmalı ki insanların akışları yönlendirilebilinsin. Füniküler, Teleferik sistemleri de engebelli bölgeleri metro aktarma istasyonlarına yönlendirebilir. 5. Şehire hizmet anlayışını siyasetçilerin benimsemesi için bu yapıyı doğru benimsemiş ve şehiri anlayan bireylerin seçilmesi gerekiyor. Şehire hizmet ederken şehircilik anlayışına ters düşen kişiler İstanbul’un geleceğini tehdit eder. Sana bakıyorum Murat Kurum…
@goldilock4672
@goldilock4672 Ай бұрын
Topbaş 2019'a kadar 1000km metro açmış olacağız demişti. Seçim afişleri nette duruyor Yaptı mı?
@ferhatferhat8983
@ferhatferhat8983 Ай бұрын
Ölmeseydi yapabilirdi belki😂
@goldilock4672
@goldilock4672 Ай бұрын
@@ferhatferhat8983 2014 secim vaadi 1000km metro. 2021de öldü
@thesandboxgamingvideos
@thesandboxgamingvideos 29 күн бұрын
çözümü her yere ev yapmamak ve düzensiz göçü engellemek.
Ай бұрын
çalışma saatlerini değiştirn . en basit alınacak önlemlerden