Рет қаралды 239
برای اینکه به موضوع استرداد هدایای نامزدی و استرداد هدایا در دوران عقد بپردازیم بهتر است ابتدا تعریف درستی از نامزدی و دوران عقد داشته باشیم و بعد درباره استرداد هدایای نامزدی واسترداد هدایا در دوران عقد صحبت کنیم. دوره نامزدی تعریف متفاوتی از جانب مردم و از جانب حقوقی وقانونی دارد. یعنی نامزدی از دید مردم به دورهی بعد از عقد گفته میشود که خانم و آقا صیغه عقد بینشان جاری شده ولی هنوز با هم در یک خانه زندگی نمیکنند و جشن ازدواج نگرفتند.
در حالی که از نظر حقوقی به دوره بعد از خواستگاری تا زمان عقد، نامزدی گفته میشود که این دوره خانم و آقا برای آشنایی بیشتر رفت و آمد میکنند و دوران عقد به زمان بعد از جاری شدن صیغه عقد میگویند که خانم و آقا زن و شوهر حساب میشوند.
.
برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید:
dadsoo.com/%D8...
.
در چه صورتی میتوان تقاضای استرداد هدایا را داشت؟
بهتر است بدانید که در دوره نامزدی که خانم و آقا عقد نکردند و تعهد زیادی نسبت به یکدیگر ندارند، میتوانند در صورت عدم تفاهم یا به دلایل دیگر از یکدیگر جدا شوند و اصطلاحا نامزدی را بهم بزنند.
این بهم زدن نامزدی هم ضررهای مالی و هم ضررهای معنوی را برای هر دو طرف به همراه دارد. برای کمتر کردن ضررهای مالی میتوان درخواست استرداد هدایای نامزدی را داشت که این استرداد در هر شرایطی امکان پذیر نمیباشند. یعنی اگر طلا یا هر هدیه دیگری بین خانم و آقا رد و بدل شده باشد میتوانند پس بگیرند.
.
شرایط پس دادن هدایها در دوران عقد
در صورتی که این هدیه رد و بدل شده بین خانم و آقا در دوره نامزدی و با نیت وصلت بوده باشد.
باید عین هدیه وجود داشته باشد برای مثال اگر دستبند و لباس هدیه داده شده باید هر دو وجود داشته باشند. اگر هر کدام به هر دلیلی از بین رفته باشند میتوان مقدار نقدی آن را مطالبه کرد.
نامزدی بهم خورده باشد و ازدواجی در کار نباشد در این صورت است که دو طرف میتوانند هدیه ای که خودشان یا پدر و مادرشان به یکدیگر دادهاند را پس بگیرند.
اگر بهم خوردن نامزدی یا وصلت به خاطر فوت یکی از طرفین باشد هدایای نامزدی قابل استرداد نیستند.
.
چه هدایایی شامل استرداد می شوند؟
هر خانواده بسته به سطح مالی و توان خریدی که دارد هدیهای به طرف مقابل خود میدهد. این هدیه میتواند طلا (مانند گردنبند، دستبند،انگشتر و غیره باشد) یا هدایایی مانند لباس، عطر و ساعت باشد.
با توجه به تنوع و نوع استفاده هدایا به دو دسته مصرفی و غیر مصرفی تقسیم میشوند. هدایا مصرفی شامل هدیههایی میشوند که بعد از استفاده یا گذشت مدت زمان از بین میروند. مانند دسته گل، شیرینی، عطر یا لباس (در صورت گذر زمان)
هدایای غیر مصرفی اما هدیههایی هستند که با مروز زمان و استفاده ارزش خود را حفظ میکنند. مانند انواع طلا یا خودرو و
همانطوری که گفتیم در زمان استرداد هدایای نامزدی هدیهی مصرفی را میتوان در صورت از بین رفتن خودش، مبلغ نقدیاش را مطالبه کرد و هدیه غیر مصرفی را میتوان خودش را مطالبه کرد. البته هدیه غیر مصرفی را اگر خانم و آقا به قصد از بین برده باشند میتواند مبلغ نقدی آنرا نیز مطالبه کرد.
.
استرداد هدایا در دوران عقد
همانطوری که در ابتدای مقاله نوشتیم دوران عقد و نامزدی از نظر قانونی متفاوت از هم هستند و شرایط قانونی برای استرداد هدایا در هر کدام متفاوت است. دوران عقد زمانی است که بین خانم و آقا صیغه عقد جاری شده و از نظر قانونی زن و شوهر حساب میشوند ولی هنوز با هم در یک خانه زندگی نمیکنند. در این زمان هم ممکن است به دلیل عدم تفاهم یا هر دلیل دیگهای عقد بهم بخورد و خانم و آقا اقدام به طلاق بکنند.
در این زمان ممکن است خانم و آقا برای استردادهدایا در دوران عقد اقدام کنند. استرداد هدایا در دوران عقد تفاوتهایی با استرداد هدایای نامردی دارد. استرداد هدایا در دوران عقد تحت عنوان هبه بررسی میشود. طبق ماده ۷۹۵ قانون مدنی: هبه عقدى است که به موجب آن یک نفر مالى را مجاناً به کس دیگرى تملیک مى کند تملیک کننده واهب، طرف دیگر را متهب، مالى را که مورد هبه است عین موهوبه مى گویند.
در صورتی که زوجین نسبت به استرداد هدایا به توافق نرسند، باید از طریق دادگاه یا شوراهای حل اختلاق اقدام نمایند.
برای مشاوره رایگان می توانید با شماره 02191079103 و 09101398612 تماس بگیرید.