Meseriasu-i mrserias! E prima postare detaliata a taierii unui columnar in acest stadiu vegetativ- pentru mine.Ce am mai vazut a fost frumos da nu " tehnic" ! In 30 de ani nu am avut ocazia sa vad columnari numai in ultimii 5 ani si numai anu trecut am plantat 4.Habar nu aveam de tehnica asta,6-7 cm anu 1...max 20 anu 2....etc Orice are un inceput,asta-i peste tot. Acum " dau lectii" la incapatinatii care zic" vrei fasole pe bota de 3 m"? Respect parerea fiecaruia,nu toti au informatie si experienta sau pasiune. Eu mi-am stresat la greu vecinii incapatinati cu tehnologia de taiere a pomilor.I-am adus si ii voi aduce mereuin gradina sa vada tot ce inventez da unii fura curent la greu.Principiul meu- daca si tu ingrijesti pomii,imi este si mie usor sa lupt cu atacurile"! Sanatate din Campia Turzii! Spor!
@elenabaciu89958 ай бұрын
BUNA ZIUA .MA BUCUR CA VAM GASIT DEOARECE AM INTELES CLAR SCURT SI LA OBIECT.AM PLANTAT ANUL ACESTA UN MAR SI UN PAR ABIA ASTEPT SA I VAD CRESCIND .VA MULTUMESC .
@DumitruVasile-o5w10 ай бұрын
Frumos ,Domnul MARIUS ,dabia astep sa cresca si al meu ,am un an de la ,plantare .
@ion-danielpopa202510 ай бұрын
Vă rugăm, un video și cu tăieri de formare la prunii columnari. Mulțumim.
@DumitruVasile-o5w10 ай бұрын
La toamna anului 2024 va rugam sa ne prezentati si ,fructele .Va multumim pt prezentare ,a fost foarte ,benefic .
Sugestie. Sunt curios sa stiu de calitatea merelor de la un mar lasat pe un singur ax, VERSUS ultimul pe care l-ati aratat cu 3 axe. De asemenea intrebarea mea este legata de un mar Telamonm plantat anul trecut in primavara, a si inflorit in acelasi an 2023, dar nu a dus niciun fruct pana la capat. De asemenea axul s-a prelungit asa la un unghi de 70 de grade, si nu stiu daca are o lungime de 15 cm cresterea. Sa fie lipsa nutrienti, NPK, etc? Nu i-am aplicat, dar asta intuiesc sa fie. Marul nu e lovit, s-a avut grija de asta, nu a avut parte de vreo stropire si nici afidele nu s-au "agitat" asa tare cu el. Multumesc
@RobertoMariusPopa9 ай бұрын
Nu sunt deseobiri de calitate vis a vis de prima intrebare.Imi e greu sa imi dau cu parerea despre pomii dvs.fara sa cunosc ce este in teren.Poate s-a dus dupa lumina, poate fi si lipsa nutrientilor etc.
@mariusPMarius10 ай бұрын
Foarte interesant. Se respecta aceiași principiu de 20cm și la restul pomilor fructiferi sau doar mărul poate fi condus astfel? Întreb pentru cireș, par, nectarin, prun... Mulțumesc!
@RobertoMariusPopa10 ай бұрын
Nu chiar.Fiecare specie are specificul ei.
@sorinmiron93589 ай бұрын
V-am urmarit dinou video-ul ...si am o nedumerire....acele ramurele de rod pornite direct de pe ax se epuizeaza in timp...cum se procedeaza in viitor ptr a fructifica pomul si genera eventual ramuri de rod tinere?
@RobertoMariusPopa9 ай бұрын
Se taie in fiecare an, in spate , păstrând vatra de rod.
@sorinmiron93589 ай бұрын
@@RobertoMariusPopa Multumesc ptr operativitate...poate vom vedea pe viu...intr-un video viitor!!@
@sorinmiron935811 ай бұрын
Pe aceleasi principii se taie si caisul columar, parul columnar? O pepiniera unde se gasesc specii variate de columnari imi puteti recomanda?
@RobertoMariusPopa11 ай бұрын
La păr da, la cais nu.Incercati la Mitreni sau la Pepinierele Roman.
@sorinmiron935811 ай бұрын
@@RobertoMariusPopa La cais sau piersic ...columnari ...care ar fi mecanismul de taiere in cateva cuvinte? Aveti in plan sa prezentati un vodeo pe tema asta? Multumesc!!!
@RobertoMariusPopa11 ай бұрын
@@sorinmiron9358 nu putem vorbi de piersic sau cais columnar ca și caracteristică genetică.Asa ceva nu există.Se pot conduce ca și cordon vertical dar atenție , la piersic de exemplu ramura roditoare de bază este ramura mixtă mijlocie care are 40-50 cm.Atentie, a nu se confunda cu pomii pitici.Dwarfii sunt altă poveste.
@IonelaGiru3 ай бұрын
❤Am un măr columnar de circa trei metri înălțime și cinci ai vechime iar primăvara nu face flori și nici fructe. Ce sa fac că este foarte aspectos, am vrut să-l tai jos.
@radutamas201410 ай бұрын
In viata asta scurta nu-mi permit sugestii in acest caz! Da cand o sa puteti,lasati mesaj sau anuntati sau amintiti va rog , la cd inaltimr ati taiat ultimu columnar prezentat cu 3 axe? Am 1 columnar de 1,20 si 3 de 50 cm. Mii de multumiri si sanatate din campia Turzii!
@RobertoMariusPopa10 ай бұрын
Până nu ajunge la înălțimea de 3,5 m nu mă ating de mugurele apical.
@radutamas201410 ай бұрын
Intrebare de gospodar amator cu columnari mici de 1 an: e suficient de puternica tulpina columnarului la 3 metri sa nu faca balans la vant puternic? Multumesc si mult spor la postari!🥂🥂🥂
@DumitruVasile-o5w10 ай бұрын
Domnul ,MARIUS ,am vazut cum ati taiat ramurele de un an ,daca le altoiesc pe un mar clasic ,merge ?
@framframm77338 ай бұрын
da , va fi tot un columnar.Tot asa procedeaza si moldoveni care vind in pietele noastre
@DumitruVasile-o5w8 ай бұрын
Multumesc@@framframm7733
@GalieCostica10 ай бұрын
La pomii columnari se taie axul ?
@RobertoMariusPopa10 ай бұрын
Doar după ce atinge înălțimea dorită.
@danieldan98977 ай бұрын
Cum deosebiți mugurii de rid dr cei vegetativi?
@RobertoMariusPopa7 ай бұрын
In principiu după forma, însă există posibilitatea ca unii dintre cei care par de rod, să nu diferențieze.
@danieldan98977 ай бұрын
@@RobertoMariusPopa mulțumesc frumos de răspuns.
@cauleaiulian63532 күн бұрын
Columnarii din ghiveci unde se țin pe timp de iarna ,se baga în magazii se lasă afara?
@RobertoMariusPopaКүн бұрын
In niciun caz la căldură.Daca există pericolul să înghețe rădăcinile , asta in funcție de cum este ghiveciul protejat, atunci ar fi bine dacă îi puteți cumva proteja.
@constantintoarba45289 ай бұрын
Mulțumesc, dar tragi de timp....
@iosifluput283910 ай бұрын
Se plantează la un metru distanță
@RobertoMariusPopa10 ай бұрын
Nu, e prea mult.75 cm este suficient sau chiar 50 cm dacă se respectă sistemul de tăiere.
@DumitruVasile-o5w10 ай бұрын
Nu stiu de ce Romani nostri ,nu fac mai multe videoclipuri despre ,columnari ,in schimb ma uit la RUSI au foarte multe materiale de ,prezentare ,sunt artisti .
@miruna90983 ай бұрын
Vorbărie multă și inutilă. Timp pierdut pentru noi.