No video

Tăierile la vie, dupa o metodă italiană

  Рет қаралды 17,863

Ingrijirea pomilor

Ingrijirea pomilor

Күн бұрын

Daca v-a placut, va rugam sa distribuiti.

Пікірлер: 58
@lidiarusu3901
@lidiarusu3901 2 жыл бұрын
Pe langa toate imi place tare șapca smechereasca ce o purtati. MULTUMESC si ptru aceste sfaturi la viță.
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Multumesc :)
@nicolaematei1868
@nicolaematei1868 2 жыл бұрын
Excelent material,continuați,mulți alții printre care și eu avem ce învăța.Aveti un spirit pedagogic foarte dezvoltat,informațiile de la d-voastra sunt clare și ajung ușor la noi care vrem și noi dar nu știm cum.Inca o dată succes dumneavoastră și frumoasei voastre fice.
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Multumim.
@STRUGURIDEMASA
@STRUGURIDEMASA 3 жыл бұрын
Apreciez tot ce ne aratati si spuneti de fiecare data . As aprecia si daca proprietarul ar dezlega catelusul si l-ar lasa liber .
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 жыл бұрын
Multumim ca ne urmariti :)
@doce7678
@doce7678 Жыл бұрын
Subscriu. Asta am remarcat și eu de la început. Nu înțeleg cu ce a greșit acel cățel...
@farmingwithnature
@farmingwithnature 3 жыл бұрын
acest sistem - guyot simplu - se preteaza pt soiurile de vin, cu vigoare slaba sau medie. pentru soiurile de masa care sunt in general de vigoare mare se recomanda guyot dublu sau guyot cap de salcie. ar fi interesant sa faceti cate o filmare pt fiecare stil in parte. spor la treaba si la cat mai multe maretiale video exceptionale
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 жыл бұрын
Multumesc. Apreciez ca ma urmariti.
@user-fb7or1wt3t
@user-fb7or1wt3t 2 жыл бұрын
Sistemul guyot presupune folosirea unei corzi de rodire și un singur cep de înlocuire, coarda de rodire se extermina după fiecare an. Sistemul domnului este un cordon de cepi /speroni, sistem în care coarda principală nu se taie decât dacă e uscată și ea servește ca suport pentru cepii/speronii de rodire. Sistemul cordon speronat se pretează mai bine la viţe mai viguroase cu distanță mare între muguri, sistemul guyot la viţele mai puțin viguroase care preferă să fie bine aerisite. Cordonul speronat are și avantajul că via poate să fie condusă doar pe araci fără a mai fi nevoie de șpalieri și sârmă.
@aluminiuvitra-q2995
@aluminiuvitra-q2995 Жыл бұрын
Ce s-a prezentat in videoclip este Cordon Speronat sau cu cordon cu cepi (in greaca Speron este cep). Toti ochi care "se uita in jos" se vor orbii in verde cad lastarii au cativa centimetrii, pentru ca seva sa hraneasca uniform ochii pozitionati superior. Ultimul schi de pe brat se lasa cel cu pozitie superioara. Sunt vite de vie care rodesc la baza corzii sau spre varf. O taiere care nu poate da gres este taierea Cazenave care se realizeaza astfel: dupa ce am realizat Cordonul Speronat, urmeaza taierea de toamna sau in primavara urmatoare. Se realizeaza astfel: din cele 2 corzi rezultate, din coarda cu pozitie inferioara facem din nou cep iar din Corda cu pozitie superioara facem cordita (o taiem la 4 ochi). Formatiunea de cep+ cordita poarta denumirea de Veriga de rod. Pe un brat se pot lasa maxim 4 verigi de rod. In ambele variante rodul va fi la prima sarma, iar sarmele 2 si 3 sunt pentru legarea corzilor in verde. Conducerea Cordon Speronat si Cazenave se recomanda pentru vitele de vie pentru vin. Conducerea Guyot simplu sau dublu se practica doar la soiurile de masa unde ciorchinele sunt mari. Urmariti canalul Ursu Vasile care va explica foarte detaliat cum se formeaza un butuc pentru conducere Guyot, cu parte teoretica urmata si de parte practica in vie. Va doresc numai bine si scuze daca am suparat cu ceva. Nu acela a fost scopul postarii mele. Toate bune!
@PaulStanila
@PaulStanila Жыл бұрын
Omul a si spus ca e vorba de "Cordon speronat", nu "Guyot". Si are dreptate, mai studiati, daca nu stiti diferentele.
@aluminiuvitra-q2995
@aluminiuvitra-q2995 Жыл бұрын
@@PaulStanila Eu comentam afirmatia lui @farmingwithnature care spunea ca "acest sistem - guyot simplu - se preteaza pt soiurile..." Nu am adaugat un comentariu la videoclip! Oricum multumesc pentru sfat! Toate bune!
@georgestancu6656
@georgestancu6656 2 жыл бұрын
Sunteți un adevărat profesionist. Aveți si video pentru taierea la vita de vie pe boltă?Mulțumesc
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Vom face.
@florinprofiri8211
@florinprofiri8211 3 жыл бұрын
multumim
@adriancozac3242
@adriancozac3242 2 жыл бұрын
va urmaresc videoclipurile de o perioada de timp si va felicit atat pe dvs cat si pe cameraman ptr postari! aplic in via personala atat taierile cordon dublu speronat si dublu Guyot insa am o nelamurire ...eu tai via ,,la gata,, toamna intrucat am timp mai mult si nu vreau ca sa mai planga primavara sau daca plange , plange foarte putin sa nu se desidrateze. Intrebarea mea este< daca este ger, nu ingheata toti mugurii de pe coarda de rod , ingheata doar ultimul , ori cum? gerul patrunde prin taietura si afecteaza doar ultimul respectiv al treile care este de rezerva ori afecteaza si pe ceilalti? Va doresc sanatate si putere de munca, astept videoclipuri noi...
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Ingheata oricare mugure sau toti, daca se intampla. Nu pentru ca tai. Mugurele de sus nu ingheata de regula, ci se usuca. Doar la ger foarte mare poate ingheata, dar riscul e primavara cand e pornit mugurele. Puteti taia linistit toamna, insa lasati deasupra nodului 1-1 ,30 cm pentru ca locul acela se va usca intotdeauna. Altfel se usuca mugurele. Numai bine! Multumim ca ne urmariti.
@ionstefan7266
@ionstefan7266 2 жыл бұрын
Apreciez videoclipurile dv. Am totuși o nelămurire referitoare la distanță de taiere față de mugure unde spuneți că trebuie să fie dublă față de grosimea joardei, însă unii specialiști spun că taietura trebuie să fie foarte aproape de mugure pentru că acolo se află o diafragmă ce împiedică pătrunderea bolilor și reduce foarte mult plângerea viței de vie și implicit deshidratarea ei. Cum comentați acest aspect? Mulțumesc.
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Am vazut si eu ca sunt specialisti care indica ce spuneti, insa eu am urmarit specialisti din Italia si am decis sa tin cont de sfaturile lor deoarece e o metoda veche la ei si au vii frumoase. Si in Germania numai asa se face, am un prieten care a lucrat acolo. 1 cm minim se taie. Numai bine!
@user-fb7or1wt3t
@user-fb7or1wt3t 2 жыл бұрын
Specialiștii au dreptate cu privire la diafragmă atunci când aveți timpul și răbdarea să tăiați la punctul și sub unghiul potrivit. Aceeași specialiști vor recomanda lăsarea unui spațiu de la ultimul mugure pentru lucrările din viile mari unde timpul și manopera sunt costuri ce trebuie ținute într-o relație de compromis. Lăsarea unui Spațiu, preferabil mai mare, permite legarea strânsă a coardei de un element al acesteia care nu se va îngroșa și nici nu va cere sevă.
@holom1959
@holom1959 3 жыл бұрын
Interesanta taiere. In alte videoclipuri, am vazut ca taierea se facea deasupra mugurelui ( citima milimetrii ) !!!
@bogdancurea3830
@bogdancurea3830 3 жыл бұрын
La fel am văzut și eu(cât mai aproape de mugure).
@MrHarrlequin
@MrHarrlequin 3 жыл бұрын
@@bogdancurea3830 Se taie langa mugur pentru ca acolo exista un tesut numit DIAFRAGMA, tesut care nu permite intrarea agentilor patogeni si opreste "plansul". De asemenea, INTOTDEAUNA!!!! taietura se face PERPENDICULAR, nu OBLIC, pentu a avea o sectiune si o expunere cat mai mica in coarda. Nu spu eu, ci o "amarata" de Profesor universitar Doctor din cadrul universitatii de horticultura, aka. Sef Lucrari dr.Mihaela Bucur din cadrul Facultatii de Horticultura
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 жыл бұрын
Sunt specialisti in Italia care merg dupa metoda prezentata in clip si m-am luat dupa ei pentru ca au vii foarte frumoase si roditoare.
@dumirom2859
@dumirom2859 Жыл бұрын
Ce varietate este? Multumesc.
@zagreanmarialiliana
@zagreanmarialiliana 2 жыл бұрын
Multumesc 🤗😘❤
@zagreanmarialiliana
@zagreanmarialiliana 2 жыл бұрын
O să am curajul să-mi curăț vița de vie 😊🙏😇
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Cu placere. Sa fie de folos.
@ccmt-research
@ccmt-research 2 жыл бұрын
Oare ce scule folositi/recomandati (pentru vie/pomi fructiferi) si de unde le putem achizitiona?
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Scule de calitate: foarfece, firez, cutit de altoit, eventual drujba de mana, foarfece cu telescop. Nu voi da nume de firme, ca sa nu fie reclama.
@florinelr8154
@florinelr8154 2 жыл бұрын
Sanatate, la strugurii de masa recomandati cordon speronat sau guyot? Am vazut ca unii recomanda numai guyot as vrea sa stiu si ce recomandati dv din propria experienta, va multumesc,
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Eu zic ca ar merge mai bine Guyot, dar si speronat. Eu am speronat.
@florinelr8154
@florinelr8154 2 жыл бұрын
@@ingrijireapomilor2657 va multumesc,
@ddumiteru61
@ddumiteru61 3 жыл бұрын
Ce soi de vie este? Toate soiurile se curata in acest mod?
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 жыл бұрын
Orice soi de vie se poate curata pe cordon cu cepi.
@bucsistvan
@bucsistvan 3 жыл бұрын
Mulțumesc. Pe o coardă ce distanță să fie între cepi?
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 жыл бұрын
Pe o coarda lasam numai mugurii care merg in sus, mugurii care sunt in partea de jos ii eliminam cand incep sa intre in vegetatie si atunci nu mai e o problema, nu sunt prea apropiati.
@ionutdeaconescu2902
@ionutdeaconescu2902 2 жыл бұрын
Spune-mi și mie ce rol au 4 sârme la șpalier.?
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Ca sa lege corzile anuale.
@mariusapostu584
@mariusapostu584 3 жыл бұрын
Dacă butucii sunt la 1.20 intre ei si sunt viguroși cum o să-i mai taiem?
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 жыл бұрын
Puteti pune 60 cm dreapta, 60 cm stanga la fiecare butuc. Dar puteti lasa si cordon cu 1.20 daca sunt vigurosi.
@user-fb7or1wt3t
@user-fb7or1wt3t 2 жыл бұрын
Cordonul speronat se folosește îndeosebi la soiurile mai viguroase deci și distanța dintre butuci poate fi mult mai mare. 1.20m între butuci nu e mare, de fapt, este ideală pentru sistemul guyot dublu ce se folosește foarte bine la soiurile mai puțin viguroase. Via are nevoie de mult aer, și soare. Nu vă speriați de spațiile mari dintre butuci. La spațiile ce par prea mici pentru vigoarea viței, cautati o metodă de a crește numărul de muguri de rodire pe spațiul dat - ex: speroni de rodire +cepi scurți/butoni de siguranță, cordon dublat etc.
@malam70
@malam70 3 жыл бұрын
Cam in ce perioada din toamna se fac taierile la vie?
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 жыл бұрын
Taierile eu le fac intotdeauna la sfarsitul iernii ca sa fiu sigur ca nu ingheata, dar cine are vie multa poate sa faca si la sfarsitul toamnei sau iarna dar cu conditia sa lase coarde mai lungi, daca ingheata sa aiba de unde alege.
@user-fb7or1wt3t
@user-fb7or1wt3t 2 жыл бұрын
Când frunzele se usucă și cad, iar corzile tinere capătă aspect exterior lemnos.
@elenatudorache3740
@elenatudorache3740 2 жыл бұрын
Am vazut că la un butuc se lasă pe coarda de anul trecut 3-4 muguri și se elimina toate corzile lacome .
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
E corect.
@dan400919
@dan400919 2 жыл бұрын
Puteti prezenta rezultatul din toamna asta, asa cum ati spus ? Multumesc
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Din pacate, nu putem toamna aceasta.
@alinaflorian8196
@alinaflorian8196 2 жыл бұрын
Aceasta taetura merge si la bolta
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Da, merge foarte bine. :)
@lidiarusu3901
@lidiarusu3901 2 жыл бұрын
Aveti grijă că vine dulăul si vă papă.Astept filmarea in toamnă dacă..... ajungem.
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
:) E destul de inofensiv. Multumim.
@mariusonita6997
@mariusonita6997 2 жыл бұрын
Eu stiam de la bătrâni ca se taie ramura bătrână si se lasa cea tânără tot timpul...
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 2 жыл бұрын
Depinde sub ce forma conducem via.
@MiguelSilva-wu8kv
@MiguelSilva-wu8kv 3 ай бұрын
Not translation 😢😢Portugal portuguese 🇵🇹
@ingrijireapomilor2657
@ingrijireapomilor2657 3 ай бұрын
We are sorry. Maybe sometime. :)
Formarea coroanei la un vișin de 6 ani. Pentru începători
14:09
Ingrijirea pomilor
Рет қаралды 82 М.
Formarea coroanei la meri tineri
22:50
Ingrijirea pomilor
Рет қаралды 42 М.
CHOCKY MILK.. 🤣 #shorts
00:20
Savage Vlogs
Рет қаралды 30 МЛН
🩷🩵VS👿
00:38
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 22 МЛН
wow so cute 🥰
00:20
dednahype
Рет қаралды 23 МЛН
Challenge matching picture with Alfredo Larin family! 😁
00:21
BigSchool
Рет қаралды 42 МЛН
Plantarea de toamnă a corzilor de viță de vie.
19:19
JardineRo
Рет қаралды 33 М.
Taierea de productie la vita de vie cu conducere Cordon Speronat
15:20
Taran de weekend
Рет қаралды 56 М.
Coroana la un prun de 3 ani
19:57
Ingrijirea pomilor
Рет қаралды 117 М.
Altoirea in despicatura la vita de vie
14:50
Ursu Vasile
Рет қаралды 97 М.
Formarea coroanei la un cais de 4 ani. Ce greșeli trebuie să evităm
14:05
Formarea coroanei la un păr recent plantat, dupa o metodă italiană
5:55
Ingrijirea pomilor
Рет қаралды 136 М.
O provocare uriasa: măr de 9 ani cu ,,măturoaie'' în loc de coroană
18:05
Metoda revolutionara de plantare a pomilor
18:57
Liberi Prin Adevar
Рет қаралды 27 М.
CHOCKY MILK.. 🤣 #shorts
00:20
Savage Vlogs
Рет қаралды 30 МЛН