Türkiye’de çip tasarımı / YONGATEK

  Рет қаралды 30,382

Savunma Sanayii Dergilik

Savunma Sanayii Dergilik

Күн бұрын

Пікірлер: 193
@Oguztogrul
@Oguztogrul 2 жыл бұрын
Adam 13 dəqiqədə "Çip nədir? İstehsal etmək üçün nə lazımdır?" mövzusunda "A"-dan "Z"-ə dərs keçdi. Halal olsun, dayıoğlu!
@faridvaliyev9124
@faridvaliyev9124 2 жыл бұрын
Bir sat, sas komandosu ile bu arkadaş aynı seviyyede kahramandır!
@omererturk3150
@omererturk3150 2 жыл бұрын
.
@faridvaliyev9124
@faridvaliyev9124 2 жыл бұрын
@Hz Abu CeHILL Her halde devlette aptal degildir, proje belgelerine bakipta, prototip testlerini yapipta yatirim yapiyordur.
@mujdatyildiz611
@mujdatyildiz611 2 жыл бұрын
Kesinlikle
@ishakkantar7069
@ishakkantar7069 2 жыл бұрын
Aynen
@Sultan_Alparslan_HAN
@Sultan_Alparslan_HAN 2 жыл бұрын
Aynen dinimizde de öyle. Alimin mürekkebi ile şehidin kanı aynı kıymettedir Allah katında. Rabbim mühendislerimizi de askerlerimizi de korusun.🤲🌹🇹🇷
@tugbaa4401
@tugbaa4401 2 жыл бұрын
Allah Teknofest fikrini bulandan, hayata geçirenlerden, uygulayanlardan, sorunsuz her sene yapılması için canla başla çaışanlardan razı olsun. Allah ülkemizin menfaati için, ülkemiz daha da ilerlesin diye çalışan bu firma ve onun gibi daha nicelerinden razı olsun. Rabbim ayağınıza taş değdirmesin. Gerçekten ülkemizin kahramanları bu insanlar.
@NuridinYumer
@NuridinYumer 9 ай бұрын
türkiyenin bagimsizligini saglayan gercek kahramanlar sizsiniz, tesekkürler.
@alicihangir7222
@alicihangir7222 2 жыл бұрын
Rabbim yar ve yardimciniz olsun. Uretimde Turkiyede yapilir ilerde insaAllah.
@eyupkombe3520
@eyupkombe3520 2 жыл бұрын
İşte budur şu yonga teknolojisinide kazandıralım ülkemize helal olsun tebrikler ikinci Bayraktar olursunuz inş
@wisitorx
@wisitorx 2 жыл бұрын
Bu adamın söyledikleri şeyler çok değerli inşallah bağımsız bir şekilde ileri teknoloji ürünler geliştirilip üretilebilir.
@mevlutcetindere5432
@mevlutcetindere5432 2 жыл бұрын
Bu çip Kızılelma da çok gerekli. Hızlı veri aktarmak için. Tebrik ediyorum
@ramizyabac3256
@ramizyabac3256 2 жыл бұрын
bu işe 1980 lerde merak salmıştım. güya ilerde ilk milli çipimiz tasarlayıp i üretecektim. hatta işlemci konusunda multiplexer ve encoder karışımı ile işlemci kristalinden hızlı çalışan anlık hesaplama yapmadan, sonuç veren hızlı bir işlemci tasaralmayı düşünmüştüm. bu konuda ulaşabildiğim her yayını alıp okudum. o zamanlar samsung firmasının kataloğlarını edinmiştim. çocuk aklı samsung un kore de değilde samsundaki bir fabrika olduğunu düşünmüştüm. sözlükle kitabı çevirmeye başlayınca acı gerçeği anladım. demem o ki o günlerde bursa gibi bir ilde basit bir transistörü dahi bulamıyorduk.. yılmadan uğraştım.. ama iş geliyor maddiyata. sadece yabancı kaynak bir kitap 100 dolar :( olunca artık elinden birşey gelmiyor. sonra evlilik iş güç çocuk derken yaşlandık gittik. ama hala bir aklım orda .. bu adamlar hayalimi gerçekleştirmişler ama fabrikasınıda türkiyede istiyorlarki bunu yıllardır söylüyorum.çipini yapmayan bir milletin askeri silah taşıyan ama tetiğini başkası çeken asker gibidir. yıllarca camilere THK muna bağış yaptık duruduk. bence bu fabrikaların kurulması için bağış yapsak milletimize daha çok hayrı dokunur.. bence bu yatırım ticari kaygılardan çok milli menfaatler için yapılmalı.. kaldıki atıl kalması asla söz konusu olmaz. biz nasıl dışarıda üretiriyorsak bizede dışarıdan üretilmesi için teklifler gelecektir. bu yüzden ticari kaygımız varsa 65 nano için değil direk en son teknoloji 3 nano için yatırım yapmalıyız. varsın tüm mühendisleri işçileri yabancı olsun zamanla türk işçileri ve mühendisleri tasarımcıları yetişecektir. bu öğreneyimde sonra daha iyi teknoloji edinirim meselesi değil çünkü. 2. aşamada yazılım dili acilen türkçe yapılmalı.. benim dilimin düşünce yapısı ingilizceden çok farkı.haliyle bizim düşünce yapımıza göre tekrar bir yazılım dili oluşturulmalı. şimdilik en azından yazılım dili türkçeleştirilerek bir standdart hale getirilerek ilk okulda öğretilmeye başlanmalı. bu gençler eli öpülesi çocuklar onları kutluyorum. ben yapamadım inşallah onlar yapar.
@jbrev7951
@jbrev7951 2 жыл бұрын
Sagol paylastigin icin.
@fevzicakmakc4502
@fevzicakmakc4502 2 жыл бұрын
SANADA NASİP OLUR İNŞALLAH KARDEŞİM 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
@ramizyabac3256
@ramizyabac3256 2 жыл бұрын
@@fevzicakmakc4502 inşallah :) bırakmış değilim. Döküm kalıbı hazrlmak için ,aliminyum işleyecek bir cnc yapmaya çalışıyorum. bu gün hurdalıktan eksen rayları bulup aldım. aslında bayağı malzeme topladım.. bundan elektronik kartların dizilimini yapan bir makina yapacağım. 2. aşamada metal işyleyebileceğim cnc makinasından sonra çip yapımında kullanılan basınçlı kaplar hizalama ve litografi makinalarımı yapacağım. tabi söylediğim nano mertebede değilde mikro mertebede olacak. yinede çocukluğumda alamadığım işlemciyi bununla tasarlayıp yapabileceğim. buda benim en az 5 ila 6 yılımı alır. inşallah vidolarını çekip yayımlarım.
@fevzicakmakc4502
@fevzicakmakc4502 2 жыл бұрын
@@ramizyabac3256 YILMAK YOK DEVAM KARDEŞİM.. ALLAH YOLUNU AÇIK ETSİN İNŞAALLAH KARDEŞİM 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
@Sultan_Alparslan_HAN
@Sultan_Alparslan_HAN 2 жыл бұрын
@@ramizyabac3256 Çok güzel yazmışsın, duygulandım. Kendimi buldum yazında. Bende Türkiye'nin en iyi animasyoncusu olacaktım ama öğrendiğim tüm bilgiler zamanla kıymetini yitirdi çöp oldu, çünkü sektör yoktu. Eskiden sahip çıkılmıyordu insana, çok heba olan insan tanıyorum. Şimdi devlet en azından, yol yöntem öğretmeye desteklemeye çalışıyor. Tek bir şeye katılmadım yazında "hayrımızı camiye Thy ye vereceğimize" dedin ya, işte bu doğru bir düşünce değil bence. Zira insanın maddi dünyası kadar manevi dünyası da önemli. Artık ülkeleri değil zihinleri elegeçiriyorlar. Liderleri değil gençleri manipüle ediyorlar. O yüzden insana yatırımda manevi duygular kültürel birikimin aktarımı da önemli. Saygılar.
@Eyupbozkir
@Eyupbozkir 2 жыл бұрын
MASALLAH HELLAL OLSUN SIZE RABIM YARVEYARDIMCINIZOLSUN
@halilucan7986
@halilucan7986 2 жыл бұрын
Görüntü yok ama merakla sonuna kadar dinledim. Başarılar diliyorum prof dr halil uçan
@osmancanbolat5800
@osmancanbolat5800 2 жыл бұрын
MILLI VE YERLI OLAN GEREK ÇAKIL OLSUN,GEREKSE YONGA OLSUN HEPSİNİ TEBRİK EDİYORUM, BAŞARACAKLARINA,HARİKALAR ORTAYA KOYACAKKARINA İNANIYORUM...
@alialiyev8704
@alialiyev8704 2 жыл бұрын
Başarılarınızın devamını dilerim, kardeşim...
@AOnrlu
@AOnrlu 2 жыл бұрын
Allah başarılarınızı daim etsin
@ozgurkaymakci6757
@ozgurkaymakci6757 2 жыл бұрын
Bu Millet başladımı Evvel Allah yapar ve en İYİSİNİ yapar Şükürler olsun Haktalimimize,cennet olsun mekanları Atalarımızın.
@tolgabicen6479
@tolgabicen6479 2 жыл бұрын
Çooook güzel devam Böyle Türkiye yola hizla devam Türkiye durma yok
@hasancanevi4540
@hasancanevi4540 2 жыл бұрын
Ta 1999 da meslek lisesinde okurken 555 olsun 741 op amplari olsun ogrenirken, neden Biz yapmiyoruz diye hep dusunurdum. Simdi ulkemizde massallah ataklar yapiliyor lakin cok gerideyiz cip yoksa teknolojinin nimetleride yoktur... ALLAH Boyle arkadaslarin sayisini arttirsin
@Ekrembykus
@Ekrembykus 2 жыл бұрын
Cok heyecan verici ve ayrica güzel ve onjektiv bir anlatim.
@epinexe7705
@epinexe7705 2 жыл бұрын
Savunma ve diğer sektörler dahil en önemli teknolojik ürün işte bu Yongalar. Dolasıyla stabil modelini üreten sadece amerika var. Kore, çin, rusya da yapıyor ama lider amerika. Özetle: yeryüzü ve hatta uzayda söz sahibi olmak istiyorsak en yoğun kaynağı bu işe yönlendirmeliyiz! İşlemci sektöründe çığır açmış dahi iki türk var, onlarla görüşülmeli.. Erdi özüağ kanalında o mühendislerin biriyle röportaj yayınladı.
@ahmetsahin9971
@ahmetsahin9971 Жыл бұрын
ALLAH senden ve bu cipin yapımında emeği geçen kim varsa bilmediğim hepinizden razı olsun büyük işler yapmışsınız çok mutlu oldum ALLAH emanet olun
@zkrydmrkl7361
@zkrydmrkl7361 2 жыл бұрын
MAŞALLAH YOLUNUZ AÇUK OLSUN
@fevzicakmakc4502
@fevzicakmakc4502 2 жыл бұрын
EMEĞİ GEÇEN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN İNŞAALLAH 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
@fisophia1734
@fisophia1734 2 жыл бұрын
Insyaallah amin 😊🇲🇾
@KaptanBidU
@KaptanBidU 2 жыл бұрын
Bu çalışmalar gpu üretiminin yolunu açacaktır. Emeğinize yüreğinize sağlık Allah yolunuzu açık etsin 🇹🇷🧿
@trmhmt8875
@trmhmt8875 2 жыл бұрын
Başlangıç için güzel. Ama gidecek çook yol var. Allah c.c başarılarınızın devamını getirsin .
@zekidamar
@zekidamar 2 жыл бұрын
' Onlar ağızlarıyla Allah’ın nurunu söndürmek istiyorlar. Hâlbuki kâfirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır ..'' Saf-8
@sametbilim8320
@sametbilim8320 2 жыл бұрын
Fena gaza geldim, helal olsun size,
@Yahahy
@Yahahy 2 жыл бұрын
Devlet destekli bir çip tasarım ve üretim tesisi kurulması acilen gerekiyor.
@egitimhane3688
@egitimhane3688 2 жыл бұрын
Sen yeter ki teknoloji oluştur devlet sen ne istersen her şeyi veriyor.
@stevengerrard3974
@stevengerrard3974 2 жыл бұрын
30 milyard $
@Sumerdini
@Sumerdini 2 жыл бұрын
Devlet taşı toprağı destekliyor.
@Sultan_Alparslan_HAN
@Sultan_Alparslan_HAN 2 жыл бұрын
Dinleniyormusunuz Tübitak bünyesinde bir çip üretim tesisi kuruldu diyor. Üstüne üslük bizim gibi oraya tasarım desteği verecek firmaların çoğalması lazım diyor. Bir ekosistem oluşturulmalı diyor. Devlet bu konuda teknofest de dahil olmak üzere gençleri ve girişimcileri destekliyor diyor...
@Sumerdini
@Sumerdini 2 жыл бұрын
@@Sultan_Alparslan_HAN çipler burada tasarlanıyor sadece. Üretim de, hammadde de, Taiwan'da. Yıllarca tüm para taşa toprağa, sığınmacıya gitti maalesef.
@erkanylmaz5564
@erkanylmaz5564 2 жыл бұрын
İŞte teknoloji bu. Bu ve bunun gibi firmalara destek olunmalı.
@AdemDogan815
@AdemDogan815 2 жыл бұрын
Başarilar, sizlere arge için destek olmak isterim. Saygilar.
@sereftufan6141
@sereftufan6141 2 жыл бұрын
Masallah turkiye yola devam saygllar selemlar ingiltereden
@ibrahimturkoglu5492
@ibrahimturkoglu5492 2 жыл бұрын
Bu teknofestin güzel tarafıda ülke için önemli olan bir ürün için devletten doğrudan destek istenmesi adam güzelce açıkladı bu alana neden yatırım yapılmasını ve ne kadar önemli olduğunu devlettinde kayıtsız kalacağını sanmıyorum ki zaten adım atılacakmış.
@Muhammed-Kasap
@Muhammed-Kasap 2 жыл бұрын
Geçti borun pazarı 6 7 yıl önce başlanacakti şuan öyle bir ekonomik güç yok milyarlarca dolarlık yatirim gerekiyor.
@mchtzynp
@mchtzynp 2 жыл бұрын
Maşallah, Allah işinizi rast getirsin.
@mehmetberkaybalci1712
@mehmetberkaybalci1712 2 жыл бұрын
En az bayraktar sihalar Kadar önemli buldum
@tahsinyapc2981
@tahsinyapc2981 2 жыл бұрын
Emeği geçen herkesden allah razı olsun
@mustafakoc-kn9dg
@mustafakoc-kn9dg 2 жыл бұрын
gurur duydum, başarılarınızın devamını diliyorum
@fevzicakmakc4502
@fevzicakmakc4502 2 жыл бұрын
ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN İNŞAALLAH KARDEŞİM 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
@husampehlivan8925
@husampehlivan8925 2 жыл бұрын
Maşallah inşallah daha iyileri yaparsınız.
@egitimsart6225
@egitimsart6225 2 жыл бұрын
Uzun zamandır duyduğum en güzel haber! Emeğinize sağlık!
@SH1905.
@SH1905. 2 жыл бұрын
Çip üretim merkezi olmak çok önemli büyük teknoloji şirketlerinin bu alanda yatırım yapması gerekiyor
@alaaddinturunckap8632
@alaaddinturunckap8632 2 жыл бұрын
Tıpkı elektrikli araba üretimi ile günceli yakaladıysak, kuantum işlemciler ile de günceli yakalamalıyız bence..65 nanometre iyi bir başlangıç ama ardından 64 kübit kuantum işlemcilere geçmeliyiz..(çok yüksek ama bu alan çok yeni, hızlı davranmalıyız.)
@Snlbyt
@Snlbyt 2 жыл бұрын
Hadi kolay gelsin
@Resocan2005
@Resocan2005 2 жыл бұрын
Çok önemli işler.Başarılarının devamını dilerim💯
@Hypersonicbiker
@Hypersonicbiker 2 жыл бұрын
Şirketin ismi ne güzel. Çalışan herkesin emeğine sağlık. Başlıklarda da Türkçe kelimeleri kullanırsak kamu daha çok benimser.
@Sultan_Alparslan_HAN
@Sultan_Alparslan_HAN 2 жыл бұрын
Dedi ismi Türkçe olmayan arkadaş.🤣
@Hypersonicbiker
@Hypersonicbiker 2 жыл бұрын
@@Sultan_Alparslan_HAN 😂😂😂 Yurtdışında iş yaptığım için olabilir mi? Olabilir. Basının Türkçe kurallarına uyması bir sorumluluktur. Toplum mühendisliğini çok güzel uygular Anglosaksonlar. Dili ve kültürü ile yıpratma yaparlar. Dikkatli olmak gerekir
@ciciokul
@ciciokul 2 жыл бұрын
Kolay gelsin. Başarılar dilerim.
@berfinyalcn2110
@berfinyalcn2110 2 жыл бұрын
Emeği geçenlerden allah razı Olsun
@nedimburakc4604
@nedimburakc4604 2 жыл бұрын
Türkiye'nin bu çip sanayiine adamakıllı girmesi lazım,Çok ama çok pahalı bir bir yatırım ve ARGE lazım,özel sektör bu netameli konulara pek girmek istemez,konu ile ilgili mutlaka devlet el atmalı, maalesef çocuk oyuncağından, mutfak aletlerine kadar,otomobil sanayiinden,savunma sanayiine kadar kullanılmadığı alan kalmadı.Silisyum plakalar için Paşabahçe mutlaka devreye alınmalı,bu kum Eskişehir in bir köyünde var,ancak köylü ile sorun yaşandı,Şimdi Bulgaristan'dan alınıyor,Paşabahçe nin Genel müdürü açıklamıştı,Dünyanın en gelişmiş silisyum,kil fırınları mevcut,bir yerden başlanmalı, TÜBİTAK in bir çakıl projesi var ama beyefendinin dediği gibi düşük teknoloji,bu işin mühendisleri ve okulu maalesef ülkemizde yok,Yongatek de aslında dünyadaki mevcutlar içinde eski teknoloji ile iş yapan firma ama olanak sağlanmalı,Araba için o kadar zor bir şey değil,neticede çok komplike bir cipe gerek yok yapılabilir,ama bir uçak,bir radar çok elzem şeylere bu teknoloji yetmez,Taiwandaki şirketlerin değeri bu gün için 2 trilyon dolar değerinde,ülke bununla geçiniyor. Bazı şeyleri söylediğin zaman kızıyorlar,bu ülkenin her yerine İmam Hatip okulu yapmakla kalkinamazsin,elbette yeteri sayıda olacak ama,Artık sanat okulları,Motor Meslek liseleleri,Havacılık,Gemicilik hatta Tren uzerne ihtisas yapacak lise ve Üniversitelerin açılması lazım,Eskişehir de Raylı sistemler üzerine lise vardı kapattılar,burada Tren makinistinden,bakım onarımına kadar kalifiye elaman yetistiriliyordu,Akıl alacak şey değil.
@emreduygun
@emreduygun 2 жыл бұрын
well said.... hangi dizayn i yapiyorlar, ARM mi 386 mi Raid mi, ozgun olabilir mi, tum bunlara bakmak lazim, araba icin dediginiz dogruk cok kucuge fazla gerek yok ancak savunma sanayii ya da iletisim bilgisayar vs olunca is degisiyor, 3 nanoya kadar inildi, artik nanolar bitmek uzere, atom seviyesine inilme durumu var
@nedimburakc4604
@nedimburakc4604 2 жыл бұрын
@@emreduygun Doğrudur bu konu hakkında fazla bir bilgim yok,ara,ara bu tip uzmanların açıklamalarından yüzeysel bilgi ediniyoruz,ama gerçek sıkı çok geç kalınmış bir konu,bir an evvel devletin bu işe eğilmesi lazım,en ufak bir üretim laboratuarı 2 milyar dolar.Ozel sektör kısa vade para kazanmiyacaginise zaten girmez,Ayrıca zaten Türkiye'de bunu karsiliyacak 3 veya 4 aile holdingi var.
@Muhammed-Kasap
@Muhammed-Kasap 2 жыл бұрын
@@emreduygun Hayır belli bir sınır var ve ona cok yaklaşildi. Atom seviyesi yok. Hatirladigim kadarıyla 3 nm in asagisina inilemez fizik yasalarindan dolayi.
@06hira0
@06hira0 2 жыл бұрын
Allah yardimciniz olsun
@mehmetbekirbasaran2053
@mehmetbekirbasaran2053 2 жыл бұрын
Allah muvaffak etsin
@ufukgunes5107
@ufukgunes5107 2 жыл бұрын
Yonga tasariminda iyi bir yerdeyiz lakin üretiminde elde var sifir ! Türkiye de acil olarak Cip üretim tesisleri kurulmalidir hemde cok ama cok acil baslanmalidir cünkü bu sanayi kolu uzun zamana ve bol paraya ihtiyac duyar. Simdi baslasak 10 yilda anca orta seviye bir teknoloji elde ederiz kabaca söylüyorum ama bu arada bu orta seviyeyi de kimse yanlis anlamasin bu seviyede üretim yapan ülkeler bir elin parmagindan fazla degil yani .. Nadir element konusunda ülkemizde yeni kesiflerde yapildi cok sükür ki bize bu vatani kanlariyla vatan eden atalarimiz sayesinde topraklarimizda hersey bolca var ama bu elementleri isleyecek tesislerden tutunda cip üretiminin bütün altyapisi cok pahali ve zaman isteyen bir sürec oldugu icin hemen baslamak durumundayiz aksi takdirde sivil yada askeri her alanda bagimli olmak durumunda kaliriz .!
@israfilcaglar9216
@israfilcaglar9216 2 жыл бұрын
Böyle haberler mutluluk veriyor. FPGA çipini çok merak ettim. İnşallah piyasa biran önce sunarlar.
@ElixirStudioo
@ElixirStudioo 2 жыл бұрын
9:03 Wafer Kalyon PV den temin edebilirsiniz yerli olarak.
@abdullahunal1108
@abdullahunal1108 2 жыл бұрын
Web sitelerine baktim onlar sadece photo voltaic panel uretiyorlar. (elektrik uretimi icin, gunes paneli) Bu gosterdigi 65 nm wafer tamamen farkli teknoloji. Lazerle uzerine chip isleniyor, yarigecirgen litografi deniyor.
@ysfherdem
@ysfherdem 2 жыл бұрын
@@abdullahunal1108 Evet Kalyon PV'de işlem yapılan gofretler de (-ing. wafer) yonga işlemek için uygun değiller. Onlardan kat kat daha temiz ve daha saf olması gerekiyor. Litografi kısmı zaten başlı başına farklı bir konu
@ElixirStudioo
@ElixirStudioo 2 жыл бұрын
​@@abdullahunal1108 Doğrudur. Ben sadece yerli üretim Altyapısı olarak atıfta bulunmuştum. Zira iki ürünün de hammaddesi Silikon aradaki fark kesim ve foton tabancasıyla işlenen katman mimarisi.
@hasangcakmak
@hasangcakmak 2 жыл бұрын
Yavuz Ahıska nın bu alandaki çalışmaları da önemlidir.
@mehmetciloglu6866
@mehmetciloglu6866 2 жыл бұрын
Sizler günümüz ALPERENLERİSİNİZ. Ülkemiz size minnettardır...
@serkan2837
@serkan2837 2 жыл бұрын
polonya bunları yapmayı başardı Malezya ile anlaşabilirsek çok iyi olur şelçuk bayraktar bu işe el atacağım diyordu atarsa iyi olur kendi beyaz eşyamızdan tut arabanıza kadar 5-10 sene içinde yerli çiplerimizle donatmış olup marka değerlerimizi geliştiririz
@carpediem5514
@carpediem5514 2 жыл бұрын
Teşekkürler
@hilmiyigit2714
@hilmiyigit2714 2 жыл бұрын
güneş enerjisi panellerinde kullanılan plakaların silisyum ingotların tek hücreli üretiminden kesilerek kullanıldığını biliyorum, aynı plakalar yonga için de uygun değil mi?
@heideggermartin1005
@heideggermartin1005 2 жыл бұрын
çok güzel ifade etti. tebrik ederiz.
@receptanugur
@receptanugur 2 жыл бұрын
Tebrikler. Geleceğin teknolojileri.
@orkunyucel3095
@orkunyucel3095 2 жыл бұрын
Askeri ve sivil yüksek teknoloji ürünlere yerli üretim ve argede büyük teşvikler verilmeli
2 жыл бұрын
helal olsun
@izzetdokumac2667
@izzetdokumac2667 2 жыл бұрын
Başarılar Koç!
@ankafeza
@ankafeza 2 жыл бұрын
Çip teknolojisi üretiminde neredeyse yokuz bunu anladık
@kalyoni
@kalyoni 2 жыл бұрын
Üstadım wafer nasıl turkiyede uretilmiyor . Kalyon PW de adamlar ingot kutuk uretmeye basladılar. Pw paneller için. Chip uretiminde kullandiginiz da aynı kutuk ingottan uretiliyor.
@feyzi9935
@feyzi9935 2 жыл бұрын
Vay kahramanlar maşallah
@emreduygun
@emreduygun 2 жыл бұрын
- ne kadar kucuk chip o kadar cok tansistor konulabiliyor, boylece isletim gucu artiyor
@sarsarmal2485
@sarsarmal2485 2 жыл бұрын
Téknolojik imkan kadar, teknolojıyi üretecek beyınleri Mévlam îhsân ettigi ıçin yatip-kalkip dua étmemız zarurıdir. Rabbımiza Şûkür secdelerıne kapanmamis lazîm. Bize bôyle teknolojik îmkanları bahşettıgi içın. Ne kadar az şûkür edıyorüz. Emeğı gecenlérden Mévlam razi olsun. Tebrîklerr.
@murattekin6111
@murattekin6111 2 жыл бұрын
Ölmeden görsem Türkiye'de yüksek teknoloji işlemci üretildiğini. Ölmeden görse gözlerim.
@ishakkantar7069
@ishakkantar7069 2 жыл бұрын
Telefonunuzdan evimizdeki şu ısıtıcısı dahil tüm cihazlarimiz mikro çiplerin sayesinde çalışıyor bu konu çok fazla önemli devlet 2 milyar dolar değil 4 milyar dolar yatirsa az bile bu teknolojiyi acilen ele geçirmemiz gerek ölüm kalım meselesi o kadar önemli yani
@prodeerpentium
@prodeerpentium 2 жыл бұрын
sadece micron firması 1 sene içinde abd de 40 milyar dolarlık yatırım yapıyor . :)
@ishakkantar7069
@ishakkantar7069 2 жыл бұрын
@@prodeerpentium bir kaç yıl içinde nonometre aşılacak artık belkide transistorler atom seviyesine inecek yada moore kanunu sona erecek cipler yeni bir teknolojiyle evrimleşecek yada cipler katman katman yapılacak her ne olursa olsun mucizevi bir teknoloji
@prodeerpentium
@prodeerpentium 2 жыл бұрын
@@ishakkantar7069 eee ? ne yapıcam bu gereksiz bilgiyle !
@fatihoz2464
@fatihoz2464 2 жыл бұрын
Microsoft 200 milyar dolarlık yatırım yapmaya karar verdi çip konusunda yani demek istediğim çip konusu ancak astronomik rakamlarla yatırım yapıldığında aşılabilir.
@prodeerpentium
@prodeerpentium 2 жыл бұрын
@@fatihoz2464 sallama istersen ! microsoftun total değeri 186 milyar dolar ! nasıl 200 milyar dolar yatırım yapabilir!
@SaaPen34Kefa__v0
@SaaPen34Kefa__v0 2 жыл бұрын
Bu bir destek yorumudur
@ismailhakkdoruk8857
@ismailhakkdoruk8857 2 жыл бұрын
Aslanlar devam,...
@bozok6360
@bozok6360 2 жыл бұрын
Tasarlayıb, Taiwanda mı yaptırıyorlar? Çünkü Türkiyede çip fabrikası yok.
@fatihoz2464
@fatihoz2464 2 жыл бұрын
Türkiye müslüman bir devlet olan Malezya ile anlaşmalı.Sadece orada urettiriyoruz. Onun haricinde Tübitak Sage ASELSAN için Türkiye de üretim yapıyor.
@pehlivannakkasoglu9053
@pehlivannakkasoglu9053 2 жыл бұрын
Bu prototip üretimi, "kendileri tasarlamışlar ve dediğiniz gibi ikinci bir ülkede 100 adet numune üretimi yaptırmışlar". Dünyadaki model büyük oranda "çip tasarlayıcıları" ve "çip üreticileri" şeklinde (Dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC Taywanlı bir firmadır ve Apple, Samsung, AMD. Qualcomm gibi dünyanın önde gelen firmalarının tasarlanmış çiplerini üretir), bu arkadaşlarda kendi çiplerini "tasarlayanlardan", arzuları Türkiye'de "çip üreticisi" bir firma kurulması ve kendi tasarladıkları çiplerin üretileceği bir imâlathanenin var olması. Yani birileri "elini taşın altına soksun" istemişler. Türkiye'de seri üretim yapan bir çip fabrikası yok ancak savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu çiplerin butik üretim şeklinde imâlatını "Tübitak" yapmaktadır.
@fatihoz2464
@fatihoz2464 Жыл бұрын
@What Aboutism nm yetenegimiz çok düşük oradaki bir kaç uretim yalnızca aselsana zor yetiyor
@ayhancevik5657
@ayhancevik5657 2 жыл бұрын
şimdi sorum şöyle .çip için sivil amaçlı üretimden bahsetti arkadaşımız askeri için sorun oldugu.bu üretilen çipler patent altındamı üretiliyor? neden kendi ürettigimiz çipler için sınırlama konuyor?
@iblisdemonyan
@iblisdemonyan 2 жыл бұрын
umarım ilerde kendi cpu , gpu , yaparız ama daha çok başlardayız .
@ozgur280
@ozgur280 2 жыл бұрын
Aslında , TR de ilk FPGA yapıldı hatta kullanımda...
@tolgacosgun
@tolgacosgun 2 жыл бұрын
Tebrikler.
@mehtiozturk2142
@mehtiozturk2142 2 жыл бұрын
İnşALLAH
@ademcelik9173
@ademcelik9173 Жыл бұрын
👍👏🏼
@carpediem5514
@carpediem5514 2 жыл бұрын
🇹🇷🇦🇿🇹🇷🇦🇿
@SuleymanBulutistatis
@SuleymanBulutistatis 2 жыл бұрын
Bravo!
@mujdatyildiz611
@mujdatyildiz611 2 жыл бұрын
Helal olsn vlaha
@Ilike3
@Ilike3 2 жыл бұрын
maşAllah
@a.m.a2562
@a.m.a2562 2 жыл бұрын
👍👍👍👍
@postyoda
@postyoda 2 жыл бұрын
Tasarım yapmak güzel yapılmalı ama bunu çöğü ülke yapabiliyor mesele üretimde ve biz savunma sanayi ve bütün stratejik ürünlerimizde çip üretiminde Tayvana bağlıyız ki Tayvan kendisi Amerikanın kontrolunda bir ülke ve her zaman isterse bu çip üretimini durdurabilecek güçte. Biz şimdi Tübitakın bir küçük tesisinde 250 nanometrelik çipler üretiyoruz ama şimdi söz dünyada 10 nanometre ve altı çiplerden geçiyor ama o çok maliyetli bir şey ama en azından devlet Tübitakın bu konuda bütçesini artırarak en azından bir nesil öncesi litografi makineleri elde ederek 90 nanometre teknolojisine erişmeli.
@gulnursonmez9539
@gulnursonmez9539 2 жыл бұрын
İşe litografi makinelerini üretmekle başlasak nasıl olur? Bugün Hollandalı ASML'de bir sürü Türk mühendis var. İçlerinde tasarım ve üretim alanlarında çalışanlar da vardır elbet. Eğer bu kocaman oda büyüklüğündeki cihazların bütününe hakim mühendislerimiz olursa, üretebiliriz belki. Ayrıca bir sürü nanoteknoloji araştırma enstitülerimiz var. Sbanacı, Bilkent, odtü, erciyes, vb. Belki onlar da litografi cihazları yapabilirler. Bunlar hep neredeyse tekel oldukları için istedikleri fiyata veriyorlar. Tasarım otomasyon yazılımları da çok pahalı mesela...
@postyoda
@postyoda 2 жыл бұрын
@@gulnursonmez9539 O da güzel, mesele devletin para yatırması ve böyle bir önceliği olması. ASMLin yaptığı euv teknolojisi ben bildiğim kadar intel de falan bile yok o biraz zor ola bilir ama ilk aşama da duv neden olmasın.
@abdullahunal1108
@abdullahunal1108 2 жыл бұрын
@@gulnursonmez9539 bos bulunup attigi bir tweet'ten, yaptigi kotu espriden hapse girme ihtimali olan bi ulkeye hicbir muhendis gelmez. Burda yetisen de Hollanda'ya gider. Malesef su ulkeye adalet gelmedikce boyle hedefler hayal.
@gulnursonmez9539
@gulnursonmez9539 2 жыл бұрын
@@abdullahunal1108 siz de haklısınız, birileri haberiniz olmadan görüntülerinizi çekip sosyal medyada yayınlayabilir, küçük bir grubun şahit olduğu bir olay bütün Türkiye'ye yayılabilir, böyle şeyler de var...
@nuriyes7792
@nuriyes7792 2 жыл бұрын
Kutlarım
@rafetakpinar
@rafetakpinar 2 жыл бұрын
Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. M.Kemal ATATÜRK
@emreduygun
@emreduygun 2 жыл бұрын
gereksiz yorum yapmayalim, politize etmeye de gerek yok, kendi fikriniz var ise yazin
@seyfo.03
@seyfo.03 2 жыл бұрын
Sizlere zahmet bide oyun grafik kartları üretin, kendi yerli oyun bilgisayarlarımızı kuralım alalım satalım. Oyun tasarımcısıyım, güçlü bilgisayarlara ihtiyacımız var. Kendi devletimin yongaları ile üretilse ve kartları ile üretilse daha bi gurur ile çalışırız.
@prodeerpentium
@prodeerpentium 2 жыл бұрын
çip konusunda büttün köşe başları tutulmuş durumda siha iha yapmak gibi bir konu değil bu !
@husampehlivan8925
@husampehlivan8925 2 жыл бұрын
Zamanla sivil sanayiye girer geliştirdikçe devamı gelir öncelik savunma sanayidir
@prodeerpentium
@prodeerpentium 2 жыл бұрын
@@husampehlivan8925 yok girmez o kadar farklı istetrleri varki iki sektörün !
@seyfo.03
@seyfo.03 2 жыл бұрын
@@husampehlivan8925 InsAllah kardesim iste hevesleniyoruz bizde
@Sumerdini
@Sumerdini 2 жыл бұрын
Çocuk çığlık atıyor ama dinleyen yok. Varsa yoksa taş toprak...
@pehlivannakkasoglu9053
@pehlivannakkasoglu9053 2 жыл бұрын
Nereden biliyorsunuz dinleyenin olmadığını? Hadi bu iktidardakiler "Varsa yoksa taş toprak...", dinlemiyorlar da, 1949 yılından beri üretilen şeyi üretmek için "Varsa yoksa taş toprak..."çıları mı beklediniz, 80 yıldır yapaydınız evladım !!!
@serkancavusoglu5301
@serkancavusoglu5301 2 жыл бұрын
ÇİPET PET :)
@apakansaja8505
@apakansaja8505 2 жыл бұрын
Time for Turkiye to move just from Fish n Chips to MicroChips.
@davidmark8463
@davidmark8463 2 жыл бұрын
👏👏🧿👍
@furkankursatmergan2888
@furkankursatmergan2888 2 жыл бұрын
fpga önemli.
@williewillowitch
@williewillowitch 2 жыл бұрын
Destek
@muharremkurtay272
@muharremkurtay272 2 жыл бұрын
👍
@TheTurkhan
@TheTurkhan 2 жыл бұрын
Desteklenmeli devlet eli ile
@mehtapbalibey9028
@mehtapbalibey9028 2 жыл бұрын
🇹🇷🇹🇷🇹🇷
@sinanguven5412
@sinanguven5412 2 жыл бұрын
fpga konusunda bir adım atılması bu durumu birilerinin görmesine şaşırdım
@davutsoylu4340
@davutsoylu4340 2 жыл бұрын
❤️
@bahattincambaz8830
@bahattincambaz8830 Жыл бұрын
Nerden nereye arkalarında siyasi idare olmasa bunlar yapılır mı yola devam RT Erdoğan ile
@sabanguney5932
@sabanguney5932 Жыл бұрын
bir köprüye 2,4 milyar dolar verirler fakat çip fabrikasına 2 milyar doları çok görürler bu tam olarak vizyonumuzu gösteriyor malesef
@fatihozzturk
@fatihozzturk 2 жыл бұрын
Çip fabrikası artık her ülke küçükte olsa kuruyor biz hala uyuyoruz neden platform yapıp ambargo yiyince motorunu çipini vs düşünmeye başlıyoruz anlamıyorum
@mustafacakar7482
@mustafacakar7482 2 жыл бұрын
herşeyin bir aracısı var sorun olmadıgı sürece onlar pastayı yer malesef ülkemizin gerçegi bu çok üzücü
@berkaykyoglu4936
@berkaykyoglu4936 2 жыл бұрын
Lan şu adamı hiç mi dinlemedin sen
@fatihozzturk
@fatihozzturk 2 жыл бұрын
@@berkaykyoglu4936 işte beklenen teknik cevap dinledim lan
@abdullahunal1108
@abdullahunal1108 2 жыл бұрын
Farkli farkli cip teknolojileri var mesela PCB denen printed circuit board bunlar daha dusuk teknoloji Turkiye'de ureten cok firma var. Ama burda bahsetigi daha yuksek teknoloji, mesela 65 nm cipler 2005'te piyasaya cikti. Litografiyle uretilen yuksek performansli cipler. Bunlari butun dunyada ureten ulke sayisi 10u gecmez. Bu sektorun lideri ASML, Hollandali bir sirket. Onlar Cin'e satim yapmayinca Cin bile en yuksek performansli (3 nm) cipleri uretemiyor su an.
@davutnacikaya
@davutnacikaya 2 жыл бұрын
Yumurta kapıya gelince.
TÜBİTAK'IN YENİ ÇİP ÜRETİM TESİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
12:41
Bilim - Teknoloji - Tarih
Рет қаралды 40 М.
小丑女COCO的审判。#天使 #小丑 #超人不会飞
00:53
超人不会飞
Рет қаралды 16 МЛН
Мясо вегана? 🧐 @Whatthefshow
01:01
История одного вокалиста
Рет қаралды 7 МЛН
黑天使被操控了#short #angel #clown
00:40
Super Beauty team
Рет қаралды 61 МЛН
ÇILGIN TÜRK'ÜN HİDROJEN DEVRİMİ
11:30
YouStory
Рет қаралды 200 М.
Nedir Bu Küresel Çip Krizi?
14:09
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 126 М.
Çip Üretim Merkezi'ni TRT Haber görüntüledi
7:49
TRT Haber
Рет қаралды 128 М.