Ne kadar muazzam bir insan ve araştırmacı.Bu adamı bizlere sunum yapmasına vesile olduğun için teşekkür ederim Fatih Altaylı
@wulfred36814 жыл бұрын
elinde veri var mı muazzam olduğunu dair. ? verilerle konuşacaksın önce micro sonra macro
@spartakos5364 жыл бұрын
@@wulfred3681 tablolarda kaynaklar mevcut. Adam yök'ten verileri almış kardeş. Üniversitelerimiz rezil durumda, adam net kepazeliğin fotosunu çekmiş.
@wulfred36814 жыл бұрын
@@spartakos536 yök den almamış verileri bütün program diyor ya keske milli eğitim yök verileri paylaşsa diye
@spartakos5364 жыл бұрын
@@wulfred3681 tabloları dikkatli oku. Yök referansı var. Doğrudan unilerden veri almak zor dedi
@aao59794 жыл бұрын
@@wulfred3681 Hocanın "muazzam biri" olduğuna dair veri olarak kabul eder misiniz bilmem ama gayet kuvvetli bir Cv si var, açıp bir göz atmanızı öneririm. İçindeki verileri makro, mikro sınıflandırırsınız artık. CV'si en temel veri. Bu arada bu cevabı hocanın muazzam biri olduğu tezine destek amacıyla değil, sorunuza yanıt olarak yazdım. Takdir son tahlilde herkesin kendi fikri,
@manwe90844 жыл бұрын
Program resmen bir başyapıt oldu. Elinize emeğinize sağlık her ikinizin de
@sGOODsITget4 жыл бұрын
Fatih bey kendini aştı bence. Tüm programlar mükemmel oluyor.
@emirsade14594 жыл бұрын
Kontenjan arttır, bi daha arttır, az daha arttır. Sınav için sınıflara sığmayan okuduğu bölüme kapasitesi yetmeyen fakat sınıflar taştığı için hocaların geçirmek zorunda kaldığı öğrenciler! Öğrencilerle uğraşmaktan araştırmaya zaman bulamayan hocalar! senede 50bin elk. müh. ihtiyaç varsa 150bin mezun olursa 100bin ne olacak? Of of sonrada üni. olmayan ilimiz kalmadı diye gurur duyuyoruz. İsmen ve bina olarak var liseden farkı yok aslında.
@wulfred36814 жыл бұрын
Fatih Altaylı'nın yurt dışında yaşamaya başlayıp otosansür olmadan konular hakkında yorum yapmasını çok isterdim. ana avrat düz gidecekte zor tutuyor kendini gibi geliyor bana :D
@gitarpedalamfi62834 жыл бұрын
😂😂😂
@zubeyireser40394 жыл бұрын
harika bir yayın olmuş. Umarım politika yapıcılar ortaya konulan teşhisleri daha da derinlemesine inceletilmesi doğrultusunda gerekli çalışmalara destek verip, gerekli önemleri alırlar. Bu bir süreç meselesidir. Bu süreci başlatırken kısa dönemden ziyade uzun döneme odaklanılması en temel unsurdur.(Değerli Akçiğitin belirttiği gibi amaç ortalamayı yukarıya çekmek). Bu gibi insanları görünce gerçekten umudum artıyor Türkiye açısından.
@ecenker4 жыл бұрын
Bu tartışmadan önce ilk ve orta eğitim sistemi tartışılmalı. O sistemden çıkan öğrenciyi dört senede tamamen kafa yapısını değiştirip hem meslek sahibi yapmaya hem de bilime yönlendirmeye çalışıyoruz. Olmuyor. Olmaz!
@alibabayev55874 жыл бұрын
Oha muazzam program..Tebrikler Fatih bey
@nidasoysal4 жыл бұрын
Müthiş bir programdı. YÖK,Milli Eğitim Bakanlığı dikkate almalı
@bg61594 жыл бұрын
Evet, Badem bıyıklı amcalar çok dikkate alır. Zaten YÖK Milli Eğitim Üniversitelerin başında olanlar son 20 senede oraya Liyakat ile geldiler de bunu dikkate alacaklar. Adamların ödü kopar Liyakat geri gelecek bizi kovacaklar diye, Bugün birçok Üniversitenin Rektörü olan Profların "bir adet bile Uluslararası yayını yok". Adam Prof olmuş ama Edirne'den öte adamı bilen tanıyan duyan yok.
@valhallaraiders79014 жыл бұрын
@Alim Karaçay ne dikkate alması ya :D
@valhallaraiders79014 жыл бұрын
@Alim Karaçay eyvallah :d
@toysgamesforkids4174 жыл бұрын
@Alim Karaçay hahahaha
@iceman_24 жыл бұрын
Hayatımda izlediğim en faydalı televizyon yayınlarından biriydi. Böyle isimleri daha çok konuk edin. Siyaset tartışmayın.
@muhammercakr30174 жыл бұрын
Fatih bey çok güzel bir program yapmışsınız.Acı reçete olmuş.
@AykutAydin914 жыл бұрын
Celal Şengör ile İlber Ortaylı niye katılmıyor artık gelsinler de kafamızın almayacağı şeylerden bahsetsinler biraz
@erolbuyukmeric18464 жыл бұрын
Sevgili Fatih Altaylı, Ne güzel bir program. Bugüne değin en zevkle izlediğim en yararlı bir program bu. Ülkemizin kalkınmasına insanımızın gelişmesine ufuk açıcı düşünceler içeren. .. Size ve değerli hocamıza saygılar. Sağolun.
@burakbasak29034 жыл бұрын
Böyle muhteşem insanlar da çıkıyor bu ülkeden. Gel gör ki ülkede kalan yok. Kim niye kalsın
@damarmuhammet4 жыл бұрын
Hasretle beklediğim program budur! Kesinlikle beyin hücrelerinize sağlık Fatih Altaylı! Çok teşekkürler. Ama bunu seriye takmanız gerekmekte ve bunu daha fazla deşmeniz gerekmekte. Emeklerinize sağlık.
@savaskoseoglu564 жыл бұрын
İzlediğim en güzel bölümlerden biri oldu benim için tane tane net bi sunum vardı Elinize emeğinize sağlık
@justerdm65964 жыл бұрын
Hocamızı dinlerken dikkatimi çekti, ya ne kadar akıcı ve güzel bir anlatımı var üniversitede dersime girse sıkılmadan izlerim, eminimki içinde öyle bir öğretme ve araştırma aşkı var, bunu bile programdan izleyince insana geçiyor direkt. Bu arada 38. dakikada incelenen bir tabloda 2016'da akademisyen sayısının aniden neden düştüğünü anlamak isteyen (darbe sonrası KHK ile atılan onbinlerce akademisyenler) ve olayı sonradan ayıkan Fatih Altaylı'nın tepksi de ilginç olmuş.
@iremaltay9516 Жыл бұрын
tam o kısımda nelmuştu diye hatırlamaya çalışıyordum ...😅
@hakancakirkan23194 жыл бұрын
İşte ekranlarda görmek istediğimiz bilim adamı, tebrikler ve başarılarınızın devamını dilerim.
@primarya41564 жыл бұрын
Ateş gibi sayın profesör çok çok kaliteli bir sunum olmuş
@cmertarikan4 жыл бұрын
Fatih Bey, sizi her zaman olduğu gibi başarılı ve öğretici programlarınızdan dolayı tekrar tebrik ediyorum. Bu ülkenin hazinesi olan insanları bizler ile buluşturuyorsunuz. Sağolun varolun.
@enesboran9754 Жыл бұрын
böyle değerli insanlarla bizleri buluşturduğunuz için Fatih bey size çok çok çok teşekkür ediyoruz
@alicengiz71364 жыл бұрын
Nihat Hatipoğlu bile REKTÖR düşün artık
@bilimokulu58154 жыл бұрын
Size ve ekibinize teşekkür ederiz Fatih Bey.
@ugurcakr67863 жыл бұрын
Teşekkür ederim bu güzel program için sayın Altay'lı.
@MEKANDAGEZ2 жыл бұрын
Buradaki en önemli detay şu..Anadolu Liseleri ve DPY sınavları ilkokul 4. sınıfta başlardı maraton ve ortaokulda Anadolu Lisesine başlardınız. Abimden biliyorum ilkokulda kalın kalın test kitaplarını bitirirken yeşil kalın bir tet kitabı vardı hatırlıyorum ilkokul da uluslararası matematik yarışmalarına katılırdı ben ise hayattan bi haberdim. Abim ortaokulu bitirip liseye başlarken Almanca ve İngilizceyi anadili gibi konuşurken ben İngilizce dersini fen bilgisi hocamızdan alıyordum, alamıyorduk nefret ettirmişti zaten bir daha da öğrenemedim. Şimdiki Anadolu Liseleri ortaokul sonrasında giriyorsunuz dolayısyla "Siyasal İslamcılar" yüzünden o da bitirildi. Eski Anadolu ve Fen Liseleri kalmadı.
@ACiLCATi4 жыл бұрын
Bilim yok Teknoloji yok Sanat yok Eğitim yok İş yok Adalet yok Geleceğin süper gücü Türkiye..
@kbdr57224 жыл бұрын
Yılda 50 civarı uluslararası seminere katılmak için ailenizden size intikal etmiş yüklü bir mirasa sahip olmanız gerekir. İyi bir seminerin maliyeti katılım ücreti ile birlikte ortalama 700-800 euro civarındadır. Diğer masrafları söylemiyorum bile... Yani yıllık maliyeti 35000-40000 euro yapar. Bugünün kuru ile 300-350 bin tl yapar ki bugün bırakın bir asistan maaşını profesör maaşları ile bile bu rakamları karşılamak imkansız... Üniversitelerin destekleri ise çok kısıtlı... Bu tablonun sonucu açık ve net; beyin göçü... Ne kadar ekmek o kadar köfte... Vermeden almak Allaha mahsus... Eğer bilimsel, teknolojik ve ekonomik olarak ilerlemek istiyorsak kaynakları yaratıcı sektörlere ve en başta eğitim sektörüne aktarmamız, aktardığımız her kuruşunda hesabını sormamız gerekiyor... Beton ekonomisinden bilgi ekonomisine geçmek şart...!
@uralmutlu43204 жыл бұрын
Hocam söylediğinde temel olarak haklısın ama yılda 50 seminer biraz abartı olmuş. 50 seminere giden adam yolculuktan çalışmaya zaman bulamaz.
@bhrptlr4 жыл бұрын
Kaldi ki bunlarin masrafını profesör veya asistan maaşından ödememeli, bunun sorumluluğu üniversite ve tubitak gibi kurumlardadir. Universitelerin bunlar icin butcesi var ama cok cok az, ucak biletlerini zor karsilayan seviyede
@4thesakeofitname4 жыл бұрын
Yılda 50 seminer mi? Her hafta 1 seminer eder. Şehir dışında (uluslararası) olduğunu varsayarsak imkansız, başka hiçbir şeye zaman kalmaz... İdeali en fazla ortalama ayda 1 seminer şeklinde olabilir. Araştırma enstitülerinde belki biraz daha fazla olabilir, orda öğrenci işleri daha az çünkü. Hocanın yetkinliğine ve geçmiş yayınlarına göre Tübitak ve üniversite karşılasınlar artık.
@kbdr57224 жыл бұрын
@@uralmutlu4320 yurtdışında çalışma grupları var bizdeki gibi herkes tek tabanca takılmıyor... Hocanın sadece Türkiye için 6 kişilik bir ekibi var diğer çalışma gruplarındaki araştırmacı sayılarını da düşünürsek yılda 50 seminer onlar için ideal bizim için fantezi olur...
@username424 жыл бұрын
bir yil 52 hafta ise yilbasi tatili haricinde gidilmese her hafta bir seminere gidilmesi lazim ki bu bir ogretim uyesi icin farkli ulkeleri surekli gezmesi vs anlamina gelir ki cok mumkun degildir, ayni bulundugu ulke de bile gitse surekli yol parasi zamani bunu destekleyecek herhang bir universite de yoktur ve yapmaz da zaten her ne kadar deneysel laboratuvar calismalari olmayan bir sozel bolumde olsa bile.
@fthvrl804 жыл бұрын
Muhteşemdi devamını ve çeşitli konularda bekliyoruz 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
@nusratbayramov89124 жыл бұрын
Hep böyle insanları konuk edin. 👍📚🙏
@akckai20544 жыл бұрын
Fatih Bey yayın için çok teşekkür ederim.
@sansarcan19944 жыл бұрын
Böyle bir videoyu beğenip paylaşssak daha çok insanın anasayfası da çıksa harika olur ve trendlerde görürse insanlar , ülkemizdeki eğitimin diplerde gezdiği gerçeği ile yüzleşirler.
@AlperMusttafa4 жыл бұрын
ne güzel bir adam ya.helal olsun sana.
@Boramess4 жыл бұрын
program harikaydı.
@alizorlu56114 жыл бұрын
Muhteşem ötesi bir program.
@damarmuhammet4 жыл бұрын
YÖK Başkanı, bu değerli hocamız ile kesinlikle çalışmalı, yükseköğretim üst kurulu, ÜAK ve YÖKAK bu hocamız ile ortak bir ulusal yüksek öğretim stratejisi geliştirmeli. Yoksa üniversitelerde eş dost akraba enflasyonundan, öğrencilerimiz hiç bir bilgi satın alamayacak hale gelecek! Fatih bey sonuna kadar, bazı bölümleri tekrar tekrar izledim. Emeklerinize sağlık. Çok teşekkürler, çok kıymetli iş. Bu alana kafa yoran birisi olarak, çok ama çok faydalnıyorum.
@colpangoktug70364 жыл бұрын
YOK bu hocaya gelene kadar, normal, isinin ehli hocalar ile calissa zaten Turkiye bu durumda olmaz. YOK kurullarinda olan hoca kitlesi ortadadir. Aldiklari kararlar da ortada. Bu hoca ile calissa ne yazar ki... O kurullarda, komisyonlarda bulunan hocalar Turkiye'dekki kiymetli akademisyenleri dinlemedigi gibi bu arkadasi da dinlemez. Bu anlatilanlarin hepsini en ince detayina kadar iyi okullardaki hocalarda biliyor ama elleri kollari bagli. Hicbir ozerklik ve ozgurluk olmaz ise sonuc bu olur.
@damarmuhammet4 жыл бұрын
@@colpangoktug7036 özerklik ve özgürlük konusu hariç pek çoğuna katılıyorum söylediğinizin. ama elimizdeki akademisyenlerin ciddi anlamda bu işlere kafa yoran birisi olarak söylüyorum, uluslararası mecralarda bilinirlikleri çok fazla değil. en azından rakamları dünya ölçeğine göre değerlendirdiğimizde az. Üremek isteyen memleketinin çocuklarına gönül koymuş, eğitimlerini dert etmiş, yarınlarının kaygısına düşmüş , bu işi aşkla yapan akademisyenlere ihtiyaç var hocam. ben 12 yıldır bu camiadayım. ne yazık ki çok az bu kişilerin sayısı. genelde bir önceki fazda gelinen yer unutuluyor. değişik heyecanlar peşinde.
@colpangoktug70364 жыл бұрын
@@damarmuhammet Hocam ozerklik derken bir universitenin kendi kendini yonetebilmesi ve politikasini belirleyebilmesi lazim. Universiteler arasinda bir yaris olmasi lazim. YOK hepsinin basina gecip despot bir sekilde hepsi ayni kalitede imis gibi hepsine ayni kurallari koyup hepsini ayni sekilde degerleniyor. ODTU ile yeni acilmis bir anadolu universitesi ayni dinamiklere sahip degil ama ayni kosullarda ayni kurallar ile calismaktalar. Haklisiniz uluslararasi mecrada bilinen hoca sayisi cok az ama var. Onlarda senelerdir bu hocanin dediklerini diyor ama bir degisiklik olmuyor. Yahu YOK cikip diyorki ayni kadroya sahip hoca sayisi 2/3u gecemez. Bu rakami heralde YOK kurullarindaki ilahiyat hocalari ruyasinda gorup karar veriyor. Bunun gibi 100 tane kural var. Hoca napiyor 2-3 sene dayanip atlayip yurt disina gidiyor. Ya da burda cahil adamlarin koydugu kurallar ile rezil oluyor. Cikiyor atilmayi kaldiriyor, sonra diyorki yeni baslayan hoca master ogrencisi bitirtmeden doktora danismanligi yapamaz diyor. Atilma yok, bir ciddi bakis acisi yok, o ilk master ogrencisini bitirtmek icin oturup hoca 3-4 sene ugrasiyor. Yasitlari avrupada 8-9 tane doktora ogrencisi danismanligi yapiyor. O 4 senede iki makale yaparken yasitlari avrupada 10 tane makale senede yapiyor. Yani YOK bu kafayla daha cok bu memleketi batirir. Bizim gencligimize 40 tane ogrenci alan bolumler simdi 95 tane aliyor ama hoca sayisi ayni... Yaw neresinden tutacaksin ki. Kac tane arkadas yakin zamanda terk etti ulkeyi bu YOK yuzunden...YOK baskani da bu programa mesaj atiyor kontenkani artirmayacaz diye. Ulan daha ne artiracaksin ogrenciler sinifa sigmiyor kapida agliyorlar ben giremedim disarda kaldim diye...
@damarmuhammet4 жыл бұрын
@@colpangoktug7036 söylediklerinin altına imzamı atarım. çok ama çok haklısın. aslında aynı şeyler için dertleniyoruz hocam. şuan sadece bu söyleiğiniz konular ile ilgili, 3 ü derleme 2 si araştırma makalesi 5 makale çalışması için uğraşıyoruz. 2 si bitti ve hakemlerde. üçüncü tamamlandı bu hafta danışmanlarım da onay verdikten sonra sisteme yükliycez. hakem değerlendirmesi için. Değerli hocam, sadece YÖK'e odaklanmayalım ama, inanın bu konuda yüzün üstünde makale incelemiş sadece geçen ay 450 tl para harcayarak, piyasada dikkate değer gördüğüm 20ye yakın kitap satın aldım. ya bakın farabi döneminde mesela ilk modern üniversite kampüs yapılanması tanımlanmış bizim 200 üstünde üniversitemizin belki bir elin parmakalrını geçmez düzgün kampüsü var. üniversitelerdeki problem akademisyenlerin refahından, öğrencilerin niteliğine, öğrenci kaynaklarının artırılmasına, liderlik boyutlarına, akademisyen performanslarının değerlendirilmesinden , üniversitelerimizin finans kaynaklarının çeşitlenmesine kadar bir çok alanda dağılmış problemleri mevcut. ve inanın liderlik misyonu bu konular ile çok fazla ilgilenmiyo. YÖK değil sadece hocam, bölüm başkanından, dekanına, dekanından rektör ve rektör yardımcılarına kadar. türkiyedeki 211 üniversite rektörü 8 milyon öğrenciyi yönetiyor. söyledikleriniz altına imza atarım. ve güzel düşünceleriniz ve yüreğiniz için teşekkür ederim. neden teşekkür ediyorum, çünkü bu memleketin derdiyle dertleniyorsunuz da ondan. biliyo musunuz land grant üniversite yaklaşımı diye bir yaklaşım var. ve bu abd'de 1800 lerde ortaya çıkıyor. yüksekörğretim eğitimini zenginlere özgü olmaktan çıkarmak için halk bölgesel üniversiteler kurulmasına destek oluyor. bu bizim ege, atatürk, çukurova bu misyonla 1950'lerde kurulmuşlar. ama biz herşeyi devletten bekliyoruz. halk ya bu bölgede üniversite istiyorum, ben bunu fonlıycam katkı sunucam bakın eyyy siyasetciler , yöneticiler dedi mi? Veya üniversiteler neden belediyeler ile, stk lar ile hastane olsun, yaşlı bakım merkezleri olsun toplumsal proje daha fazla oluşturmuyorlar, neden profesörlüğe kadar yükselmiş bir tarihçi hem de uzmanlık alanı osmanlı tarihi. profesörlüğünde balkanları ziyaret etmiş oluyor ;) aslında hocam şunu demek istiyorum toplamda herkesin düşünmesi lazım, inanın çok ama çok sistemli, problemleri ve sistematik bir şekilde çözümlerini sunmamız lazım. temmuz- ağustos sıcağında günlerce bu işlere kafa yordum.. iki senedir tezim için bu konuda çalışıyorum. sevgiler değerli hocam. gönlümüze dert ettiysek bir şekilde çözeriz. önemli olan dert edinmemiz ;) ateş yanmış bir şekilde, söndürmeyelim... devam!
@colpangoktug70364 жыл бұрын
@@damarmuhammet Hocam tamamen haklisiniz. Bu konularda makale yapmaniz cok iyi. Basarilarinizin devamini dilerim. Turkiye' nin genelinde bir problem var. Turkiye' deki butun bolumler, butun fakulteler, butun universiteler, belediyeler ve ulkenin kendisi ayni mantiklar calisiyor ve yonetiliyor. Yani bir bolum aslinda kucuk bir Turkiye'dir. Bu Istanbul Universitesi' nden Van yuzuncu yil universitesi' ne kadar aynidir. Universitelerin neredeyse hepsinde bulunan bolum baskanlari, dekanlar ve rektorler kraldan cok kralcidir. YOK' un cikardigi kurallara uymak icin ellerinden geleni yaparlar (cok yanlis oldugunu bildikleri halde). Tabii ki istisnalar vardir. Karsi cikanlar, feedback verenler var ama YOK' de kucuk bir Turkiye. Orda da liyakat cok islemedigi icin karsi fikirleri politik algilarlar. Halbuki hepimiz ayni gemideyiz ve batarsak hepimiz birden batacaz. Neden cozum icin oturup konusamiyoruz. Neden sadece ayni adamlar dinleniliyor? Bu sebeple universitlerin problemleri cozulmez. Halk konusunda cok haklisiniz. Simdi Amerika'da her kürsünün bir ismi vardir. Oraya yatirim yapmis, bagis yapmis halktan insanlarin isimleri. XXXX Professor of xxx diye anilir. O bagisin karsilgi isim yasatilarak verilir. Oxford Universitesi sehirdeki herseye sahiptir. Yuzyillar boyunca halk universiteye ev, is yeri,arsa bagislamistir. Su anda gidip bir cafe acmaya calisin oturup universite ile konusursunuz cunku onlar kiralar. Bagislar hala inanilmaz sekilde devam etmektedir. Kendisi okul, universite kurmus hayirseverler ayrica bu okullara da katkida bulunurlar. Sadece kendi kurumlarini dusunmezler. Sabanci, Koc vs. gidip universite acti. Ama bu gruplardan baslayip, daha kucuk firmalara ve zenginlere kadar devlet universitelerine neden destek olunmaz? Neden bir koc grubu gidip ITU' de bir tane binayi tamamen yenileyip oraya ismini asmaz. Neden bir hayirsever ODTU'de bir lab acip adini oraya koymaz. Bunlar olmuyor degil. Oluyor ama cok cok cok az. Yahu bir kampanya yapilsa su devlet universitelerindeki tuvaletler yapilsa yeter. Ogrenciler tuvaletlere giremiyor. Okullarda fon yok, temizlikci yok, malzeme yok. Ortalik pislikten gecilmiyor. Aslinda universite kavrami ortaya cikali bir milenyumu gecti. Iyi calisan sistem ornekleri ortada. Onlari biraz analiz etmek yeter. Mesela siz doktora yapiyorsunuz heralde. Bu memlekette doktora yapmak bir eziyettir. Dersi vardir, yeterliligi vardir zarti vardir zurtu vardir. Yani doktora ogrencisini akademiden biktirmak, burnout yapmak icin her turlu eziyet vardir. Bunlarin uzerine bir de kapasitesiz hocalarin bu sirecte kaprisleri vardir. Bu eziyeti yasayan kisi sonra hoca olunca baskalarina ayni sekilde eziyet eder. Cunku baska bisey gormemistir. Bunun yolu budur der. Ama makale zorunlulugu yoktur. Mezuniyet icin oyle bir sart yoktur. Yani yeterliligi gecince makale yapmadan yatarak doktora alabilirsiniz (duruma bagli olarak). Ben sahsen kendimce univesitelerin ve sistemin rontgenini cektim. Bunu goren dusunen ve problemleri belirlemis yuzlerce binlerce akademiyen vardir. Mesele bu akademisyenlerin eline guc vermektir. Belirli koltuklara insanlari oturtabilirsiniz ama karar alacak ve yasatacak gucu vermezseniz o insanin sisteme hicbir katkisi olamaz. Dogru insanlari dogru yerlere koyup onlara guc vermek gerekir. Bu da sistemin bayagi degismesi anlamina gelir. Sizin yazdiklariniza referans olarak toplumun destegi icin toplumun bunu dert etmesi gerekir. Yani insanlarda universitelerde guven ve inanc kazandirmak lazim. Ama simdiki zamanda halkin cok buyuk bir kismi universitelere guvenini yitirmis durumda. Mantar gibi heryerde universite olunca bir anlami kalmadi. Universite mezunu bir muhendis olmanin artik toplumda bir anlami yok. Ama ekonomisini uretim uzerine koymus Isvec, Almanya vs gibi ulkelerde birisi cikip toplumda ben muhendisim dedigi zaman inanilmaz saygi gorur. Biz de artik is bulamaz duruma geldigi icin acinir heralde. Sizin motivasyonunuz cok guzel! Bu gazla devam !! :) Mumkun oldugunca makale yazin. Makale makale makale ;)
@username424 жыл бұрын
bir soru: bu videoya gore eger tip alaninda turkiyedeki universiteler iyi ise neden halen covid19 pandemisi icin bir yayin cikmadi ? bu kadar binlerce vaka test ilac kullanilmasi farkli algoritmalar ile, uygulanmasi vs mevcud iken neyi bekliyorlar acaba halen? ustelik bilim kurulumuz da var , avrvupadan cinden amerikadan makaleler surekli geliyor, zaten covid19 icin cogu dergiler su anda cok cabuk kabul edip online erisime de aciyor ama turkiyeden neden halen cikmadi bir tane turkiyede tespit edilen ilk vakadan bu yana yaklasik 6 ay gecmesine ragmen ?
@tanerarslan33004 жыл бұрын
37:44 de fatih altaylı'nın sorusunun cevabı, khk' larla işten atılan öğretim görevlileri. hoca da o an bilemedi mi, doğru cevabı vermek mi istemedi bilmedim...
@ugurozturk88504 жыл бұрын
bilmemezlikten gelmiş ikisi de..
@DrEru4 жыл бұрын
Uğur Öztürk öyle olsa idi sonradan düzeltmezlerdi. Akıllarına gelmemiş büyük ihtimal.
@akdoqan35324 жыл бұрын
Bu kafalara ihtiyacımız var Allah senden razı olsun. Devlet umarım sana bütün ihtiyaçlarını açar ve Türkiye'yi 10 yıl sonra bambaşka biryerde görürüz Dünyanın en büyük yatırımı eğitimdir. Umarım aklındaki ülkemiz için olan tüm planların gerçekleşir.
@mr.x24194 жыл бұрын
Bilgilendirici ve kaliteli bir yayın. Zevkle izledim, umarım ders çıkaranlar olur.
@gokhancolak72153 жыл бұрын
Ben üniversitemde hocalarıma soru soramıyordum hatta soru sormasınlar diye kimseyle göz teması kurmuyordu İşimiz var deyip geçiştiriyorlardı. Onun haricinde arkadaşlarımda araştırmaya soru sormaya meraklı değildi ders biter bitmez langırt oynamaya giderlerdi. Bende kitapları okuyarak kendi kendime soru sorardım. Bazen kitapları karşılaştırırdım. Bence üniversitede bulunan öğrencilerde mutlaka araştırma isteği olmalı öğrencilerde katılım göstermeli
@hakancakr12534 жыл бұрын
Ülkede gazetecilik anlamında özellikle son 2 yıldır sayabileceğim birkaç insandan biri,belki de ilkisiniz.Bunu söylerken tarafsız,adil,vatansever tutumunuzun bu karara varmama sebep olduğunu,önceki senelerden farklı tutumunuzla ülkede tutunacak bir dal,sesimizi duyuracak bir ses ve söylemek isteyipte söyleme imkanı bulamadıklarımızı ifade edensiniz.Böyle bir ortamda bu tarzla ne kadar daha proğram yaptırırlar bilemiyorum ama seyretme oranınız kaybedilecek gibi olmadığından ümidimi koruyorum.Başarılarınızın ve vatansever tutumunuzun daim olmasını dilerim.
@vbgdjf98912 жыл бұрын
Allah Fatih Altaylı dan razı olsun.Ufuk Akçiğit gibi bir hocayı bizim tanımamıza sebep oldu.
@freee92493 жыл бұрын
Çok Ufuk açıcı bi program olmuş. Emeği geçenlere ve hocamıza teşekkürler, birçok şey öğrendim.
@elmasgungor44494 жыл бұрын
Mükemmel bir yayın olmuş. Tebrikler
@ahmetisk37902 жыл бұрын
Tebrikler Ufuk hocam selamlar fatih bey
@9okku4 жыл бұрын
@37:42'de 2016'dan sonra düşüş olmasının sebebi sorulmuş hatırlayan çıkmamış, 15 temmuz dönemi sonrası ilişiği kesilen akademisyen sayısından kaynaklanıyor o durum. Reklam sonrası açıklamışlar zaten boşuna acele etmişim :)
@schorpioenturk60694 жыл бұрын
1:37:30 Fatih amcam opuyorum ellerinden ne guzel estirdin serinlikle pufur pufur
@Calmpeace813 жыл бұрын
Harika bir program olmuş tebrikler
@ahmetunay15074 жыл бұрын
Fatih bey , bilime verdiğiniz katkılardan ötürü teşekkürler...
@bpolat4 жыл бұрын
Program muhteşem.Çok teşekkür ederim.
@cengizturkoglu88094 жыл бұрын
Harika ve cok verimli bir program. Tesekkürler.
@MehmetBasimam4 жыл бұрын
Çok merak ettiğim bir konuydu. Teşekkürler 👍
@volkanerkan39103 жыл бұрын
Öznellik en büyük etkenlerden sadece biri. Hocamızı tebrik ediyorum naçizane 👏
@jobless23814 жыл бұрын
ülkede 3 5 üniversite hariç hepsi yüksek lise 🤬🤬🤬
@oguzhanasgn87904 жыл бұрын
Yüksek lise de denmez hocam bizim liselerimiz de lise değil. Galatasaray lisesi bir lise evet, peki onun ayarinda kac tane daha lise var ? Ulkede lise de az universite de
@ahmetmutlu37794 жыл бұрын
Program inanılmaz başarılı bence ders olarak işletilmeli ve halkın karşısına boyle programlarla çıkılmalı sunum akıcılık konu işleyen kişi herşey sadece sorunu tartışmaya yönelik oldugunda böyle bir faydalı bir program ortaya çıkıyor işte.
@chatin1114 жыл бұрын
Yapılmış en iyi programlardan biri olmuş. Bu arada Şikago Üniversitesi denilen sizin UCLA UCLA diye bildiğiniz üniversite.
@nuhfiliz80224 жыл бұрын
Ağzınıza sağlık çok dikkatli bir şekilde dinledim. Eğitimin- araştırmanın neden önemli olduğunu çok güzel bir şekilde ifade ettiler.
@gokalpyilmaz4 жыл бұрын
Ufuk Akçiğit Türkiye tarihinde yapılmamış bir araştırma ortaya koymuş. Yök ve bakanlığın hocamızı alıp bu işin başına getirip ekibini kurması gerekir. 10 sene içerisinde çok güzel sonuçlar alınır
@dramaqueen46404 жыл бұрын
Her programda çok kıymetli insanlardan değerli bilgiler ediniyoruz. Emeği geçen herkese minnetimi iletiyorum.
@djhazeonofficial4 жыл бұрын
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
@berkehansener4 жыл бұрын
Ben Türkiyede ki öğretim görevlilerine öğretmen yerine testmen denilmesi gerektiğini düşünüyorum
@anilaba19824 жыл бұрын
37:43’teki soruya cevap vermekten kaçınması 😅
@nihatsavmaz66774 жыл бұрын
fetö den atilanlar olmustur kesin.
@recepisiklio4 жыл бұрын
🙂🙂
@muhammedmustafayuce95324 жыл бұрын
Ülkedeki bilim insanları, gazeteciler şurada yanlış var diyemiyorlar. Düşünün ülkedeki ifade özgürlüğü durumunu.
@DrEru4 жыл бұрын
Anil Aba orada hocanın da aklına gelmedi heralde
@MusaOsmanKaratosun4 жыл бұрын
Tam bir akademisyen bakış açısı ile ele alınmış bir sunum olmuş. Sorulan sorular, cevaplar, bulgular her şey mükemmel. Ortaya konulan akademik çalışmaların sonuçları böyle bir program olmuş, ama bu programın sonucu ne olacak?
@pyrrhat4 жыл бұрын
Tabii ki hiçbirşey olmayacak çünkü Türkiye'de liyakat değil torpil ve sadakat birinci kriter.
@aysenurerturk13094 жыл бұрын
Ben bir noktayı anlayamadım. Özel üniversitelerin açılması araştırma sayısını düşürüyorsa devlet üniversitesinden vakıf üniversitesine geçen akademisyenlerin araştırma performansının artmasını neye bağlayacağız ? Devlette kalanlar esas bazı oluşturduğu ve öğrenci yoğunluğu nedeniyle vakitsiz kaldıkları için mi ? Transfer olan akademisyenlerin yerine ikame araştırmacılar gelmiyor mu ?
@samet18714 жыл бұрын
Hoca o noktaya değindi zaten vakıf üniversitesi daha fazla gelişmek için hocaya kriterler belirliyor esneklik, maaş vs. ve motivasyonları artıyor.Devlettekiler ise imkanlar maaş vs. sabit olduğu için motivasyon kaynağı bulamıyorlar.
@aysenurerturk13094 жыл бұрын
Evet onun farkındayım. Buna göre şöyle olmasını beklerdim : vakıf üniversitelerinin artması ile akademisyenler oraya transfer olup daha az ders verip artan kaynakla çalışma performansını arttırıp yayın sayısının artması..ama burada azalmış olarak aktarıldı. Sebebi de vakıf üniversitelerinin sayısının artışı olarak gösterildi.
@furkanacar84044 жыл бұрын
Adamlar doktora öğrencilerini futbolcu transfer eder gibi universitelerine çekmeye çalışıyorlar. Bizde doktorada burs ya da maaş almak bı kenara, mezun olunca işsiz kalıyoruz. Doktorali öğrenci sayısı akademisyenin verimliliğini artırıyor dedi ama hocaların danışmanlık yaptığı öğrenciyle ilgilendiği bile yok. On kere arar mesaj atarım belki döner. Bı arkadaşım doktoraya başladı. Daha ilk gün hoca arkadaşa ben seninle uğraşamam sen kendin tezini yaz getir dedi. Adam bölüm başkanı. Kendine on tane öğrenci almış. Danışmanlık da para getiriyo heralde anlamadım. Yani bizde yüksek lisans doktora yapan da böyle yapıyor. Parayla tez yazdiranlar iki yıla başımıza hoca oluyorlar zaten. Yani bizim doktoralilar işsiz kalıyor beyin göçü falan diyoruz ya. İyi bir doktora mezununu dunyadaki bütün universiteler ister. Bizdeki doktoralilar malesef o düzeyde de değil. Keşke o düzeyde olsalar da beyin göçü yapsalar ama yok. Ayrıca merak ediyorum: bizim rektörler, dekanlar ve diger öğretim üyeleri, Chicago üniversitesinin doktora programına başvursalar kaç tanesi alınırdı acaba? Bu hoca böyle bir simülasyon yapsa çok güzel olurdu.
@furkanacar84044 жыл бұрын
@@alp3160 evet hocam
@aslanaslankoc61382 жыл бұрын
Eğitim ve öğretim 15 seneden beri çok zayıfladı.. Kötü yönetim sonucu, okullar çaresiz kaldı.
@ardayilmaz19404 жыл бұрын
kastamonu üniversitesi veteriner fakültesinde okuyorum.kampusun içine baya büyük bir cami yapımı var şuan. Benim ve daha bir çok bölümün kendi fakültesi binası dahi yok ve öncelik zaten kısıtlı olan bütçeyi kullanarak içine bütün okulun sığabileceği bir cami yapmak...
@Avrasyamt23 жыл бұрын
Çok güzel git namaz kıl ya da ÇILDIR
@halefcoban21134 жыл бұрын
Bu tarz programların devamı gelir umarım. 👍
@ahmunt4 жыл бұрын
Devamı gelse ne olacak. Sonuç gelmeseyle aynı.
@Emre-Amasra744 жыл бұрын
TV ekranlarında basit programlarının aksine bu seviyede programların artması ümidiyle.
@caliskanutkan4 жыл бұрын
Harika bir program olmuş yine. Kapsamlı araştırmalar sonucu ortaya çıkan değerli bilgileri bizlerle paylaştığı için hocamıza da teşekkürler. İlgili yetkililer bu programı, daha doğrusu hocamızın yetkinliğini ve araştırmasını, dikkate alip hemen harekete geçmelidir. Bir de 1:03:20'de sayın Altaylı'nın söylediğine ek olarak; Prof. Dr. Arsev Eraslan da kesinlikle bu kişilerden biri olmalıdır.
@Integral777774 жыл бұрын
Fatih Altaylı soru sormayı çok iyi biliyor, Değerli bir gazeteci. Bilim insanı olsaydı da çok başarılı biri olurdu bence, çünkü onsa bilimsel soru sorma ve yaklaşım kapasitesi var.
@brianmoser27383 жыл бұрын
devlet üniversitelerinin sadece reklam olduğu hiçbi olayı olmadığı belli olmuş.
@hulyasaribas936 Жыл бұрын
Teşekkürler
@netveri17124 жыл бұрын
türkiyede okul okunmaz arkadaşlar kalanıda geçiriyorlar çalışanıda geçiriyorlar en iyisi bir imkan bulup batıda okumak adamların eğitim sistemi hem gerçekten eğitiyor , hem gerçekten eğlendiriyor, hemde mezun olunca iş bulma olasılığın çok yüksek.
@abdurrahmansinantokmak7844 жыл бұрын
Linkeddin adlı sitede konumunu Almanya/Berlin yapınca iş teklifleri yığılıyor mesaj kutuna. İnanmayan denesin :D
@Footballcornerworld2 жыл бұрын
Bu video 103000 kez seredilmis. Fenerbahce maci yorumu 300000 kez izleniyor. Bu Türkiyeyi anlatiyor.Artik uyanin yahu!! Uyanin yahu!!
@falconnight26954 жыл бұрын
lisedeyken garsonluk yapıyordum ortaokul hocamda aynı yerde haftasonları garsondu bahşişi mi çalmıştı bunu nedense unutamıyorum
@muhammedaydn42684 жыл бұрын
Karaktersiz işte var öyleleri
@muhammedguner53674 жыл бұрын
Yayın sayısı yayının kalitesini belirlemediği için yanlış bir çalışma olmuş. Yayın sayısı yerine atıf sayılarına bakılsa daha güzel sonuçlar bulunabilir. Sonuçta bir yayın yaparsanız ve kimse bu yayından atıfta bulunmaz, bir yayın yaparsınız ve binlerce bilim insanı bu yayından atıfta bulunursa bu ikisini veri setinde aynı katsayı ile kullanmak çok yanlış olur.
@enesdalklc99383 жыл бұрын
Çalışma yanlış değil başka bi programda yayın sayısının nasıl bulunduğundan bahsediyor 4 farklı kriter var ve hespinin oranı da farkli aktiflik , atıfta bulunulma saygın dergide yayinlanma ve politika olarak iygulanmaydi bu kriterler hatırladığım
@MakineCagi4 жыл бұрын
17:40 2020'de 2015'e kadarki verileri paylaşmanız çok bilimsel değil. Son yılları bilmek gerek. 2006 yılında her ile en az 1 üniversite projesi vardı. Araştırmacı başına o yüzden düşüş oldu. Sonraki yıllarda bu devam etti. Fakat o yıl açılmış bir üni günümüzde 14 yaşında olacağı için sistemi oturtmuşlardır. Taze verileri merak ettim.
@cobanmeh4 жыл бұрын
Üniversitelerin çoğu lise seviyesinde..devlet üniversiteleri hala farklı.. Koç Sabancı Özyeğin gibi üniversiteler dışındakiler ticarethane.. Eğitim, sağlık devletin sorumluluğunda olmalı
@murataslanoglu69104 жыл бұрын
Özyeğin ticarethane değil bilim yuvasıdır 😆😁😄😃😀
@dadashim524 жыл бұрын
Fatih bey bu videodan sizin kilo kaybi verdiginizi fark ettim!. umarim hersey yolundadir. kolayliklar gelsin!.
@AS-ed9mj2 жыл бұрын
ÖNCE AÇIKÖĞRETİMLERİ KAPATMAK GEREKİYOR. DEVLET ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA İLK 2000-3000'E GİRMİŞ ÖĞRENCİLERİ AKADEMİSYEN YAPMALI, HAYAT BOYU TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILAMALI VE ONLARA İSTEDİKLERİ ALANLARDA BİLİM YAPTIRMALIDIR.
@bg61594 жыл бұрын
Akademik araştırmalarda 20 Sene önce İran'dan 20 ülke öndeyiz Bugün İran bizi yakaladı, hatta birkaç sene önce geçti, tekrar önüne geçtik ama artık aramızdaki fark 2 ülke
@bg61593 жыл бұрын
@Erdem Kalama 2019 yılında İran 15. Türkiye 18. olmuş
@ahmetakdemir79034 жыл бұрын
yayin sayısı onemli. fakat ulke problemlerine veya ekonomisine katkilari cok daha onemli. temel bilimlere agirlik verilmeli.
@gurselsunal92924 жыл бұрын
Tabi hocamız şanslı olarak memlekete dönmemiş ve bir şekilde bu etkilerden uzak kalmış ancak doğal olarak bilimsel ortamın olası etkenlerinden de uzak kalmiş. Burada tartışılması ya da konuşulması gereken asıl konu bilim adamı memeur olur mu? Olursa bu onun çalışmasına nasıl etkir. O bir grafik vardı bilimsel yaşlanma ile üretim arasındaki negatif etki tam da bunu anlatıyor aslında. Biz ne zaman üniversiteden Prof atmaya başlarsak ya da daha az radikal bir şekilde yrd. doç. un maaşı Proftan daha yüksek olursa o zaman biz bilimsel üretim yaparız. Veri güzel ancak öngörü anlamında teorik öncüllerimiz olmazsa sadece durum tespiti yapılır ama sorunu çözemezsiniz. En temel sorun yeni açılan fast-food üniversitelert ( YÖK bunlara olur veriyor), liyakata dayalı atamaların olmaması ve performansa dayalı maaşlandırmaların olmaması. Tabi bir de buna Rahmetli Demirelin yanlış bir öngörü ile eklediği; çoban olsun da üniversite mezunu olsun lafı. Bu ne getirdi herkes çocuğu üniversite okusun istedi neden gelir dağılımı dengesizliği. Şayet insanlar yaptıkları işlerden kendilerini ve ailelerini rahat ettirecek bir gelir elde edebiliyor olsalardı zaten böyle bir durum da ortaya çıkmayacaktı. Bunun olmaması malesef şu çıkmazları ortaya attı; herkes üniversite okuyabilir ???? ve de her üniversite okuyan yüksek masaşlarla çalışabilir. Bunun yanlış olduğu çok uzun zamandır biliniyor. Temelde zaten özel sektör ne mezunu olursan ol sana adam gibi maaş vermiyor ikincisi ise herkes üniversite okuyamıyor. Herkesin üniversite okuyamamasının nedenleri çeşitli. Kapasite olduğu kadar foırsat eşitliğinin olmaması. Tabi buna bir de kişilerin geldikleri sosyal çevre de çok önemli. Kızları okutmayan bir çeröçeveden okumanın kafirliğe giden yol olduğunu düşünen bir çevre de mani olabiliyor. Diyeceksiniz ki bunların üniversitelerin uluslararası üretimiyle ne ilgisi var? Yemeği yemek yapan önce kullanılan malzemedir. Bir ABD gibi dışarıdan adam ithal edemeyeceğimize göre yetiştirdiklerimize bağımlıyız. Bu çocuklar bizi ileriye taşıyacak. Cidden taşıyacaklar mı? Diğer sorun ise az da olsa değinilen kadrolaşma ya da kadrolaşamama sorunu. Siz üretip çok çalışıp, etrafınızdaki Proflardan daha çok yayın yapabilirsiniz ama yükselemezsiniz. Ya bira piş derler ya da zaten oraya başka birileri ayarlanmıştır. Ya da zaten sizi üstteki yöneticiler sevmiyorlardır. O 12 yıl yrd. doc. 5 yıl Prof bekleme süreleri çok doğru ama eksik. Oradaki süreler zaten saçmalık. Ner üretim yaparsan yap herkes aynı sürelere tabi. Yani siz çok çalışıp, üretip bir farklılık yaratamazsınız çünkü dur bakalım bekle yazmaktadır. Bu başlı başına zaten insanların motivasyonunu indirmektedir. Diğer bir durum ise o grafiğin daha vahim düşüşlü olan şekli ülkesine dönen idealist bir akademisyenin yaşadıklarıdır. Tüm bilgi birikimi ile dönüp proje verirsiniz, lab. kurmak istersiniz, yükselmek istersiniz ama bunlarıun hiç birisi olmaz ve bunlar size tokat gibi çarpmaya başalr. Sonrası o genç akademisyenin öğretmene dönüşmesidir. Bu veriler hiç bir veri tabanında yok. Sadece yaşanınca anlaşılıyor.
@volkangoktas99603 жыл бұрын
yayın sayısının önemli olmadığını herkes anlamalı artık yeter. Bir tane yayınla dünya sallanabilir 1.000.000.000 yayınla yerinden kıpırdamayabilir.
@feza98042 жыл бұрын
Muhteşem bir insan ve video. Para petrolden değil beyinden gelir..
@AN-qi6ye4 жыл бұрын
Bütün üniversiteleri özelleştirip, devlet çok daha fazla burslu öğrenci okutsa, devlet dairesi üniversiteleri finanse etmek yerine çok daha sağlıklı olur.
@erolbursa42944 жыл бұрын
önemli olan o nöbel ödüllü kişinin senin arkadaşın olup olmadığı değildir önemli olan onun benim arkadaşım olup olmamasıdır....
@onursendb2 жыл бұрын
şu ortadaki 2005ten kalma görüntüleri döndürmek kimin fikri acaba, grafikleri gösterseydiniz bari
@salihkirbas19534 жыл бұрын
Gerçekten muazzam bir program. Hep diyorum bu kadar üniversite açmak neye yarar? Bence artık radikal değişimlere gidilmeli ve bazı kriterleri karşılamayan üniversiteler kapatılmalı. Örneğin bu ülkede kitap sayısı 500 olan üniversite var. 500 nedir ya bir akademisyenin sadece kütüphanesinde binden fazla kitap var. Mesela kitap sayısı belli bir endexin altında kalan üniversiteler kapatılmalı
@AHMET-up7gr4 жыл бұрын
Fatih bey supersiniz
@aytencinder31602 жыл бұрын
biz de üniversite açma mantığı o ili o ilçeyi kalkındırmak esnafa kaynak sağlamak ekonomi canlansın mantığı
@yunusozhasar78764 жыл бұрын
2016 sonrası öğretim üyesi sayısının azalması KHK durumundan muhtemelen Fatih Bey nasıl gözden kaçırdınız anlamadım. Edit:Bu yorumu yazdıktan saniyeler sonra reklamdan döndünüz ve açıkladınız😬
@safaaltunsoy58444 жыл бұрын
Politik onerilere sonradan gecelim dediniz hic girmeden bitirdiniz. Politik sorun olarak liyakattan baska oneri yok mu? Tek sorun liyakat mi?
@ahmetisk37902 жыл бұрын
Fatih bey selamlar Ufuk hocama selamlar
@mrmustafa89873 жыл бұрын
Fatih altaylı adamlığı diyoruz msj yerine ulaştı.
@caferendersencan25654 жыл бұрын
Lezzetli sohbet
@serhatgokhanaltac14224 жыл бұрын
Başarılı yayın
@tubasahin494 жыл бұрын
Fatih Altaylı’nın bütçeyi nasıl kullandığı ile ilgili detaylı sorularına bayılıyorum 😌✌🏻