Nvidia bile Türkiye'ye ambargo uyguluyor, görüntü işleme konusunda kartlarını satmıyorlar. Uyanık abiler de Güney Kore üzerinden alıp getiriyor. bu konular çok ciddi, bilgilendirici ve faydalı bir sohbet olmuş sayın hocam
@omercal7277 Жыл бұрын
Hocam degerli bilgiler icin teşekkürler, valla sıkılmadım her saniyesi değerli bir video olmuş. Emeğinize sağlık.
@Surhay Жыл бұрын
Hocam sıradan bir vatandaş olarak sizi ilgiyle takip ediyorum. Bilgiye anlayacağımız şekilde ulaşıp fikir sahibi olmamızı sağlıyorsunuz teşekkür ediyorum.
@bilgekanal270 Жыл бұрын
Değerli bilgiler için çok sağ olun. Yonga işlerinde bence ilk iş olarak raspberry pi tarzı eğitimde kullanılacak ve Türk gençlerine devre yapısını/kullanmasını öğretecek, meslek okullarında çizgi de yürüyen robot yapımı gibi robotik eğitim konularında kullanılacak yongalar üretilerek bu yonga üretim işine girilebilir. Türk savunma sanayi ve okul gibi Türk devlet kurumlarının ihtiyaçlarını karşılarken yonga yapımını öğrenme sürecini kavrayıp, daha sonra vestel gibi Türk şirketlerinin ihtiyaçları daha uygun ve verimli fiyata sağlanabilir. Türklerin ürettiği yongaları, Türk şirketlerine satarken teşvikte yapılabilir. Sonuçta çin gibi dış ülkelerden bu yongaları alınca, verdikleri tüm para Türk hazinesinden çıkıp, dış ülkelerin ekonomisine giriyor. Ancak Türk yapımı ürünler alındığında, o para dışarıya gitmediği için Türk ekonomisi içinde dolaşıyor ve alım gücünün artması (enflasyonun düşmesi) sağlanmış oluyor. Bu yüzden para yurtdışına gitmesindense, yurt içine teşvikle biraz daha uygun fiyata satılabilir. Buna vestel gibi Türk şirketlerinin de katılacağını ve yonga üretim sürecini kendi ürünlerinin özel ihtiyaçlarına göre anlık olarak geliştirebileceği için, daha büyük kazanç getiren verimli katma değerli ürünler çıkartabileceklerini düşünüyorum. Apple şirketide ürünlerine yongaları intel ve arm den alıyordu. Ancak ne zaman ki, kendi arm yongalarını üretmeye başladı, m1 ile hem çok daha verimli ürünler üretti, hem de ürünlerin katma değerini katbekat arttırmış oldu. Vestel gibi Türk şirketleri de, eğer farkını ortaya koyup daha da yükselmek istiyorsa, ürettikleri ürünlerde en ucuzunu üretmenin yanında, en verimli ve katma değeri yüksek ürünleri de üretmelidir. Bilgilerinizden yararlanmak için bir sonraki konuda değinmenizi istediğim, benim bu konuda bilgimin yetersiz kalmasınan dolayı çok merak ettiğim bir konu var. Bu yonga üretim tesislerini incelerken, yongaları yuvarlak bir plaka halinde üretip, sonra onları kare kare kesiyorlar. Yuvarlak, kareyi tam uymadığından uçlarda kalan kısımlardaki yongalar atıl duruma düşüyor. Böyle yuvarlak şekilde yongaları üretmek sonra kare olarak kesmek yerine neden kare şeklinde üreterek sonra bunları kesmiyorlar? Yuvarlak yerine kare şeklinde üretilip kesilse bu çok daha verimli bir yöntem olmaz mı? Konuya hakim olmadığımdan, biraz karışık anlattım ama umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır. Bir diğer katkı yapmak istediğim konu ise bu sel/sal ekleri yerine, lı/li/lu/lü/lık/lik/luk/lük ekleri kullanılabilir. Örneğin basamaksal yerine basamaklı kullanılabilir. K harfi ise kısaltmalarda "Ka" olarak okunması daha doğrudur. Örneğin Türk Silahlı Kuvvetlerinin kısaltması TSK = TeSeKa, Türk Dil Kurumunun kısaltması TDK = TeDeKa dır. Bundan dolayı PDK kısaltması PeDeKe yerine PeDeKa diye söylenmesi daha doğru olduğunu düşünüyorum. Esen kalın
@duralikiraz Жыл бұрын
Benim merakla beklediğim konulardan biriydi ağzınıza sağlık hocam. Videoda bahsettiğiniz üzere bu yonga döküm (ben öyle anlıyorum) sisteminin kurulacak olması umut verici. İnşallah iki yıl sonrasında konya sokaktan benim gibi "sade amatör geliştiriciler" PIC16F629 eşdeğeri mikrodenetleyicileri bile alabilecek rahatlığa kavuşurlar. Umarım bir gün kendi mikroişlemci ve mikrodenetleyicilerimizi (çok verimli olmasalar bile) kendi pazarımızda görürüz. Bu arada Çakıl'ın akibetini merak ediyordum onu da açıkladığınız için sağolun.
@MrYalcincavdar4 ай бұрын
Hocam sizi izledikçe içimde bir umut doğuyor Türkiye’ninde bir gün yarı iletken ve mikroçip üretebileceğine dair
@suattekin641510 ай бұрын
Oğuz hocam sohbet tarzında programınız çok hoşuma gitti. Programda pekçok arkadaşınızın yurtdışında olduğunu söylemiştiniz. En azından buradan onlarla aynı ekran üstünden periyodik sohbet bilgilendirme programları yapabilme durumunuz olur mu? Şöyleki farkındalık ve ivme artsın. Bir ikinci söylemek istediğim konu bu çip üretiminde tümleşik tüm sistemin yapısal bir haritası çıkarıp sonra Türkiyedeki varolan yapımız bu hakiki şablonun üzerine yerleştirilip eksik yetersiz olduğumuz başlıklar nesnel görünür şekilde ortaya konabilir mi acaba? Şöyleki konu çok geniş ama algılamakta zorluk çekiyorum fakat kafamda harita gibi şablon oluşsun istiyorum. Çok ayaklı çok yöñlü iş bu anladığım kadarıyla.çocukluğumdan beri bu işlemcilerin içini çok merak ediyorum. Türkiyede sanırım devletin bu işi organize edip rekabet ve bilimsel tabanlı birbiriyle akademik rekabet edebilecek ekipleri doğru yönlendirmesi çok gerekli gibi görünüyor.bu işin devlet politikası olmadan hızla ivme kazanması zor gibi.Sizin gibi kıymetli hocalarımızın en verimli zamanlarında katkı sağlamasının önü açılmalı.ülkemizdeki işadamları ileri görüşlülükten uzak vasat ve az olsun benim olsun diyor. Birleşmek büyümek ilerlemekten kaçıyor,devlet yapsın(!!!!!!!) Biz nemalanalım derdinde .mesela "kendi fotograf makinesi markamız yok .ccd ve cmos sensör yapmıyoruz. Acaba tsmc veya asml nin yatay ve dikey yapılanma şeması ve şirketlerin yapılanma şeması bilim adamlarımız ,devletimiz tarafından incelendimi acaba? Merak ettiğim bir diğer konu işlemcinin tasarım şeması 30x30 cm gibi bir şanlon ve bu teleskoplarda kullanılan ayna ve kaliteli merceklerle iz düşüm yaparak 30x30 dan 1,5cmx1,5cm civarına küçültülüyor.yani fotoğraf merceği ve fotoğraf filmi gibi .bu üretimde kullanılan kimyasallar bence fotografçılıkta lullanılan film üretme ve baskı kimyasallarıyla aynı olabilir düşüncesindeyim. Bu katmanlar basıldıktan sonra bunların her birinin tel yerine kullanılar oksit baskı telleri ve çip ayaklarına bağlantısı nasıl yapılıyor ? Çip üretiminde kaç aşama var ? Aklıma gelen bir diğer konuda bu tasarım şablonu metal lazerle oluşturulmuş sabit nesne mi ,yoksa geçirgen çift taraflı LCD ekran gibi birşey mi? Eger lcd ekran benzeri bir şablon olursa daha mı hızlı isduşüm almak mümkün olur mu acaba ? Vbvbvb kafamda pekçok sorular mevcut
@nihatdurmaz8632Күн бұрын
Türkiyede 1. Seviyede çip üretiminin yapılması ülkemizin kalkınması ve cari açığımızın azalması açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
@sabanguney5932 Жыл бұрын
34:03 jddajdjasjsdj hocam ya günlük tekrar yaparken beni güldürdünüz allah da sizi güldürsün
@ckoplay Жыл бұрын
Otomotiv için gerekli yongalarla başlanması lazım bence. Fpga ile başlanabilir hem otomotiv hem de diğer sektörlere hitap ediyor.
@alperozdemir5938 Жыл бұрын
Aselsan ve tübitak yerli bir çip makinası yapamaz mı hocam?
@sabanguney5932 Жыл бұрын
Hocam tusaş ile baykarı kiyasliyorsunuz iha konusunda fakat tusaşta sadece 300 kisilik bir ekip yapiyor butun muhendisligi baykarda ise neredeyse 1500 kisi var sadece iha konusunda calisan Tusaş verimsiz olabilir ama bu kadar projeyi ayni anda yuruten dunyada başka bir firma da yok
@karavul5155 Жыл бұрын
Sana bir locked şirketini vereyim de kaç proje yaptıklarına bir bak oktrol
@kerem6680 Жыл бұрын
Hocam belki haberiniz yoktur ama hürjet uçtu Gökbey yerli motorları ile uçtu ayrıca anka 3'ün de şöyle motorları ile taksi yaptığı görüntüler var(kzbin.info/www/bejne/e6vQmJyKg9urbLc) Tusaşta gerçekten verimsizliği gözlerimle görme fırsatım da oldu ama bence fazla yükleniyorsunuz tusaş tai için. Ayrıca hocam anka 3 kızılelmanın üretim kalitesinin çok daha üstündedir. Kızılelmayı ve anka 3'ü incelediyseniz arada çok ciddi üretim kalitesi farkları var. Maket yorumunu yakıştıramadım pek.
@karavul5155 Жыл бұрын
@Mehmed Ulusay akıncının özelliklerini bilmeyen veya bilmemezlikten gelen bir oktrolün zırvası daha. Baykar bunu iyi kudurtmuş, tebrik etmek lazım.
@oguzhandisbudak7699 Жыл бұрын
Hocam merhaba, yayında doğal olarak birçok şirketten ve kurumdan bahsediyorsunuz ama ben bunların neredeyse hiçbirini bilmiyorum , haliyle anlattıklarınızı kafamda yorumlamada güçlük çekiyorum. 1. sınıf öğrencisiyim sizce zamana mı bırakmalıyım bu bilgileri öğrenmeyi yoksa şimdiden araştırıp öğrenmek gerekir mi ? Eğer şu anda araştırmakta yarar varsa nereden başlamalıyım sizce ve kaynak olarak nereye bakmamı tavsiye edersiniz cevaplarsanız çok sevinirim çok hevesim var bu konular hakkında bilgi edinmeye.
@hasankoc3044 Жыл бұрын
Merak ediyorum bu konularla ilgili acıklama yayinlayan duyuru yapan İİBF mezunu Mustafa Varank ne biliyor bu konular hakkinda?
@or.ka.. Жыл бұрын
🎉🎉🎉
@Enes-mu9xs Жыл бұрын
Hocam cip üretim tesisi trabzon veya rizeye kurulabilir mesala oraya kurulursa o bolgedeki göçü engeller, su sıkıntısı olmaz aynı zamanda deprem açısından da güvenli
@kekessalman Жыл бұрын
Çip üretecek personel Trabzon'da mı oturacak? 😂
@Enes-mu9xs Жыл бұрын
@@kekessalman beynine yazık.
@karavul5155 Жыл бұрын
@@kekessalman kafana yazık
@reginaldcattermole7602 Жыл бұрын
bolgeden zaten goc edecek olanlar yillar once goctu. amerikancada "beating the dead horse" diye bir kovboy terimi vardir. olmus ati kirbaclayarak canlandiramazsiniz. muhendis insani hollanda yerine trabzon'a cekemezsiniz artik. su-deprem konusunda da oguz hoca biraz atmis bence. susuz arizona'da intel, tsmc fab'leri var. deprem de o kadar problem degil - alet edevat zaten titresime karsi korumali. buyuk deprem olursa da zaten kisa bir sure uretimi kesersiniz.
@Enes-mu9xs Жыл бұрын
Hocam teknofest takımımızın toplantıları verimsiz geciyor toplantı nasil yapılır, planlama nasıl yapılır bu tür projelerde bu konuya değinebilir misiniz
@karavul5155 Жыл бұрын
Kibirden başka bir halt yoktur o ortamda
@alperbektas7131 Жыл бұрын
hocam ödül kazanan chip tasarımlarını github a yükleseniz meraklısı inceler geliştirir ?
@oguz_ergin Жыл бұрын
Birinci olan işlemcinin (Kasırga-Kızıl) GitHub bağlantısı: github.com/KASIRGA-KIZIL/tekno-kizil
@murattekin6111 Жыл бұрын
Milyonlarca beyaz eşya üretiliyor Türkiye'de bunların üretiminde kullanılabilir mi?
@murattekin6111 Жыл бұрын
ki zaten bahs etmişsiniz.
@alperendagdelen7747 Жыл бұрын
Oğuz hocam İYİ Parti ekonomiden sorumlu kurmayı Bilge Yılmaz önümüzde çok önemli fırsatlar var ekonomi alanında derken önemli ölçüde dünyadaki çip krizine mi atıf yapıyor ?
@oguz_ergin Жыл бұрын
bilmem ki.
@HakanSerdaroglu-qv8xlАй бұрын
Turkiye yonga uretmeli mi tabiki uretmeli ancak hangi seviye cipleri uretecegiz bu onemli ekipman tedariki sermaye ihtiyaci yetismis insan gucu ve olcek lazim yani kime ne kadaar satacaksiniz bunlar onemli dogru durust urun markamiz bile yok neyin icine koyacagiz burasi bile muamma cip gelistirme konusunda turkiye dunyadan gelir kalmaz çok iyi muhendislerimiz var ama alt yapı sermaye pazar olustirmak onemli pazaniz olsa bile seri uretime gecmeniz bile ayri bir dert bunisin ekipman uretimi bir kac firmanin elinde hele ki telefon bilgisayar cipi sozkonusu ise asml tek adres onu da abd ye ragmen tedarik.etme imkani yok tek bir secenek var kendi litografi teknolojinizi gelistirmek lazer desenleme mi olur ki zor bu yoksa nano baski mi olur bir yolu bulunmali ama ugrasmamiz lazim tubitak bunu gündeminde almali ozel bir ekip butce olustirmalidir
@fatihkamehame Жыл бұрын
geçen kafatv de Murat ülkerin programını izledim fenerbahceye 500milyon dolar verdim diyor bu işadamları 10da birini bu ülkede çip üretimi için ayırsalar isminide kendileri koysunlar.
@truthseeker99889 ай бұрын
Şimdi bir kere bu konuları tartışabilmek için önce ekonomini düzelteceksin, hastaneleri düzelteceksin doktor yok randevu alamıyorsun, ilaçları ödemiyor, tahlil yaptırıyorsun tahlili, doktor muayene ücretini emekli maaşından kesiyor,emeklilerinin durumunu düzelteceksin, kazanmadığın geliri harcayıp borç ile yaşamayacaksın, faiz haramdır deyip %70 faiz ile yaşamayacaksın, parası olmadığı için kredi kartına yüklenip borç batağına sürüklenene faizi bindirip ezmeyeceksin ondan sonra oturup şunu üretelim mi, uzaya gidelim mi diye tartışacak duruma geliriz. Yoksa Hindistan dan farkımız kalmaz. İnsanların %80’i sefalet içinde sokaklarda yaşarken kalan %20 uzaya da gider, çocuklarını Avrupa’da da Amerika’da da okutur, her sabah kahvaltıda ejder meyvesi de yer.
@ismailtunc3801 Жыл бұрын
Testaş benim anladığım kadarıyla ülke teknoloji tarihinin özeti, özel sektör elini sürmüyor, devlet yatırım yapıyor, hükümetler birbirinin yanlışını arıyor devamlılık yok, hikayenin ana karakterlerinden biri olayı detaylı olarak şurada anlatmış.(filmde o zamanki aselsan da var ): kzbin.info/www/bejne/jWGZan-ho92Yqrc
@alperenkalkan6844 Жыл бұрын
Birinin akrabası tanıdığı olmadığınız sürece istediğiniz kadar ehil olun kimse elinizden tutmaz.
@Enes-mu9xs Жыл бұрын
Ne ezen ne ezilen hakça bir düzen Bu düzen değişecek.
@Sifirbakiye Жыл бұрын
Bu kadar zeki bir insanı seviyesi düşük insanların izlememesi lazım. Hoca 50 kere anlattı Baraktarı, anlamamış gelmiş aptalca yorum yapıyor.
@erdemsaglam1341 Жыл бұрын
Prof. Dr. Numan Akdoğan Hoca ile bu konuda bir KZbin videosu çekebilirseniz, farkındalık için bence çok önemli olur hocam. Yonga konusunda Numan Hoca da gayretleri olan bir akademisyen. Kendisi tasarımcı değil üretimci. Bence ortak video konusunu değerlendirin hocam. Numan Hoca'nın KZbin kanalında da böyle bir yorum yapacağım. www.youtube.com/@prof.dr.numan.akdogan
@nbarisbakis Жыл бұрын
1:13:21
@harungurel23575 ай бұрын
Rasmussen Nato genel sekreterliği için destek istemeye geldiğinde Hollandalılardan şu cihazları isteyebilirdik ;) lan hiç işi bilmiyoruz, şöyle şu konularda akıllı davranmayı filan yani; hiç bilmiyoruz. Yunanlılar bu isteme konusunda; ne isteyeceğini, ne zaman isteyeceğini, ne karşılığında ve hatta bazen karşılıksız olarak nasıl isteyeceğini bilme ve alma konusunda anormal başarılılar. Bunu böyle söylemekten pek hoşlanmıyorum ama; kız istemeye gideceksen yanına bir Yunanlı alacaksın. Bir Türk'le kızı istemeye gidersen; kızın babasından hiç bir şey istememiş veya hiç alakasız ve görece gereksiz başka bir şey istemiş ve sonuçta hiç bir şeyi alamamış olarak geri döneceksin büyük ihtimalle. Tabi birisi sayın Cumhurbaşkanına bunu söylemeliydi. Benim bildiğim teyp o litograf cihazlarını ve reçeteleri almadan bırakmazdı Rasmussenin yakasını. Tabi oda bidona "böyle böyle dediler cihazı istiyorlarmış" diyecekti; bidonla kamala "bunlarda iyice azıttı zinhar olmaz!" diyeceklerdi ama pazarlık mahareti böyle anlarda ortaya çıkar zaten.
@ilgincolan572 Жыл бұрын
Reklamlar bitip konuya geçilecek diye beklemekten sıkıldım. Sizlere iyi dinlemeler.
@Sifirbakiye Жыл бұрын
Millet yapmadığı şeyin reklamını yapıyor, yaptıklarının reklamını tabiki yapacak. Haydi sana iyi günler.