Ευχαριστω για την τιμη της φιλοξενειας σας. Αλανθαστος καν εις. Στην αγνοια αναζητας στη γνωση. Στην παραπληροφορηση εισαι θυμα. Αν πιαστεις απο αδεια αγγεια στη θαλασσα βουλιαζεις. Τιμη=Αξιοπρεπεια Ευχαριστω Σας.
@ΠαναγιωτηςΣακελλαρης-ο6βАй бұрын
Ευχαριστουμε τα μέγιστα!!!!
@ZACHARIASZagoritis-k5uАй бұрын
Μαθημα για Σωκρατη Πλατων και Αριστοτελη τα 3 τελευταία χρονια στο λυκειο.
@nektariosexouzidis5100Ай бұрын
Ευχαριστώ πάρα πολύ εύχομαι Πόλη να ψάχνουν
@zwizweier45962 ай бұрын
Πολύ καλό!
@ellemylon18212 ай бұрын
☆ Oσο το δικαιο εξισωνεται με το δικαιο του ισχυρου, δεν μιλαμε για δικαιοσυνη. ☆Η δυσκολια δεν εγκειται στην εξεγερση αλλα στον πολεμο που εγκυμονει. ☆.Μην υποτιμας ποτε τους κατωτερους γιατι ειναι ικανοι για ολα. ☆.Η τιμη, τιμη δεν εχει αλλα χαρα σε κεινον που την εχει. ☆Οι πολεμοι γινονται για την κυριαρχια. ☆ Η δημιουργια που στηριζεται στην ευδαιμονια και οχι στην αναγκη ειναι επιπλαστη. ☆ Η κακη πληροφορηση ειναι χειροτερη απο την αγνοια. ☆ Οι πραξεις καθε ανθρωπου ειναι το μετρο του. ☆ Σημασια δεν εχει ο θορυβος, αλλα οτι επιπλεουν. 🎉Η επιτυχια εγκειται στην επιλογη του δρομου που θα ακολουθησεις.🎉 💥 Δεν αμφισβητω τον Πλατωνα, εφαρμοζω αυτο που μας διδαξε στην αλληγορια του Σπηλαιου.💥
@georgek27602 ай бұрын
1) Αυτό ακριβώς εννοεί και ο Πλάτωνας. Ο λόγος του εδώ είναι διαπιστωτικός κι όχι υποστηρικτικός. 2) Αυτό πάλι εννοεί ο Πλάτωνας. Το ίδιο λες. 3) Ισχύει. 4) - 5) Αν το προχωρήσεις λίγο επαγωγικά στη σκέψη σου, η κυριαρχία είναι υλικά αγαθά. Αφθονία, Ευκολότερη πρόσβαση σε υλικά αγαθά, φόροι (άρα χρήμα, άρα πρόσβαση σε περισσότερα υλικά αγαθά.) 6) Γιατί; 7) Η κακή πληροφόρηση είναι υποκεφάλαιο του κεφαλαίου Άγνοια. Σκέψου το. 8) Ισχύει αλλά έχει ασθενέστερη ισχύ από εκείνο του Πλάτωνα. 9) Το ότι τα αγγεία (οι παλιάνθρωποι) επιπλέουν (επικρατούν και χαίρονται τη ζωή) έχει σημασία για κάποιους ανθρώπους. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Αφού γράφεις λοιπόν πιο κάτω για την αλληγορία του σπηλαίου πρέπει αυτό να το λάβεις υπόψιν σου. Άλλο το τι φαίνεται να είναι ο κόσμος κι άλλο το τι είναι στην πραγματικότητα. Άλλο το ποιοι φαίνονται να είναι ευτυχισμένοι και άξιοι κι άλλο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
@ellemylon18212 ай бұрын
@@georgek2760 Αρχικα σας συγχαιρω για τη προσπαθεια σας να μην ξεχαστει η Σοφια του Πολιτισμου μας μεσα στο χρονο. Χαιρομαι για τις παρατηρησεις σας αποδειξη του ταξιδιου μας σαυτην ( φιλοσοφια) κατι που ο Πλατων σαφως επιθυμουσε, αποδεδειγμενα στο Σπηλαιο. 💥Τιμη = Αξιοπρεπεια 💥 Κυριαρχια αφορα και τα υλικα αγαθα αλλα πρωτιστως αυτον που τα παραγει. 💥 Η αναγκη δημιουργει αγαθα ανεξιτηλα στο χρονο, η ευδαιμονια εμπεριεχοντας την μεταβατικη ιδιοτητα στο κοσμο μας... 💥Στην αγνοια αναζητας την μαθηση, στην δουλεία της παραπληροφορησης... 💥 Οι πραξεις παντα οδηγουν στο σωστο μετρο 💥Τα επιπλεοντα αγγεια αν τα χρησιμοποιησεις για σωσιβιο... Με εκτιμηση.
@ΙΩΑΝΝΗςΒΟΓΑΣАй бұрын
Χαιρετώ. Κατά τη γνώμη μου καλό θα ΄ηταν στο κάθε ρητό να παρατίθεται το αρχαίο κείμενο.Ευχαριστώ.
@andreasproteus1465Ай бұрын
Σάμπως και ξέρει; Μεταφρασμένα από τα Αγγλικα είναι.
@amaliaantonopoulou2644Ай бұрын
Τι να μας πούνε στο σχολείο. Να πάρετε τον Πλάτωνα να τον διαβάσετε. Εχει γράψει 38 βιβλία, τι να σου πρωτοπουνε στο σχολείο;μόνο η Πολιτεία είναι 10 βιβλία.
@nikoskyritsis3557Ай бұрын
Το έργο του "Η Πολιτεία", είναι η ρίζα όλων των σοσιαλιστικών συστημάτων. Αυτό το έργο δεν έπρεπε να είχε γραφτεί ποτέ. Έχει κοστίσει εκατομμύρια ζωές και, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Η ουσία του ανθρώπου είναι η ελευθερία.
@lazarostelidis795Ай бұрын
Καλο θα ηταν να αναφερατε και τις πηγες αν ηταν δυνατον
@γεωργιοςαυτσιδης2 ай бұрын
Χαιρετώ.Πολλα απο αυτα που λετε εδω ειναι μεν γραμενα στα βιβλια του πλατωνα αλλα οχι ως δικες του σκεψεις αλλα σκεψεις αλλων με τους οποιους ο σωκρατης συζητα και συχνα μετα απο διαλεκτικη συζητηση τα καταρρίπτει ως λαθος .Παρακαλω σταματηστε την παραπληροφορηση .ειναι σα να λετε οτι λογια που ειπαν ο ηρωδης η ο πιλατος επειδη ειναι γραμμενα στην καινη διαθηκη ειναι αποψεις του χριστου .λιγη ντροπη δεν βλαπτει!
@ellemylon18212 ай бұрын
O Χριστος δεν εβλαψε ποτε τον Πλατωνα πολλα περισσοτερο αφου ηταν γνωστης της Ελληνικης γλωσσας. Εσεις αληθεια αναρωτιομαστε γιατι επιχειρειτε το αντιθετο;
@ΣοφάΛόγιαΈμπνευσης2 ай бұрын
Μάλλον παρεξηγήσατε αυτό που είπε ο κύριος πιο πάνω. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέτε εννοεί. Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
@ΣοφάΛόγιαΈμπνευσης2 ай бұрын
Θα μπορούσατε να αναφέρετε (εκτός του "το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού") σε ποιο ρητό αναφέρεστε; Με κάποια παραπομπή φυσικά. Ευχαριστώ.
@ellemylon18212 ай бұрын
Ευχαριστω για την τιμη της φιλοξενειας σας. Σιγουρα καν εις δεν ειναι αλανθαστος. Στην αγνοια αναζητας την γνωση. Στην παραπληροφορηση εισαι το θυμα. Τιμη= Αξιοπρεπεια. Αν πιαστεις απο αδειο αγγειο στην θαλασσα, σιγουρα θα βουλιαξεις. Χαιρετω Σας.
@bouboulina79Ай бұрын
Ήθελα να πω ότι είναι ευνόητο πως στα βιβλία του ο Πλάτωνας καταθέτει τις ΔΙΚΕΣ του απόψεις για τα πράγματα ( επιρεασμενες από τον δάσκαλο του Σωκράτη βεβαίως ) βάζοντας τες στο στόμα του. Αυτο είναι ξεκαθαρισμένο από όλους τους ιστορικούς αν δεν κάνω λάθος. Που ακριβώς βρίσκεται η παραπληροφόρηση ;
@ioanniskyriakou52942 ай бұрын
Όλα σου τα είχαν πει στο σχολείο , αλλά γιατί πάμε κατά διαόλου !
@ΔεσποιναΜπίσσα2 ай бұрын
Δεν τα λένε όλα σε όλα τα σχολεία. Ανάλογα με τις περιοχές τις Ελλάδας.
@TheHellenicsGaveUsTheLightАй бұрын
Δεν τα λένε. Κι αν τα λένε, είναι στο ποδάρι τελείως θεωρητικά. Το συγκεκριμένο ισχύει για την μειονότητα των λεγομένων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κι όλας, αυτό είναι το πιο τραγικό.
@user-up8ghpur554Ай бұрын
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ!
@ΔεσποιναΜπίσσαАй бұрын
@user-up8ghpur554 δεν μου το ανοιγει
@ioannispoullas33762 ай бұрын
👍
@user-pirinosanemos4Ай бұрын
Γιατί μας είχαν πει κάτι άλλο από τον Πλάτωνα στο σχολείο;;;;,😎😎😎
@TrueLies-ku9fnКүн бұрын
❤
@michaelmolaris52732 ай бұрын
Ήταν στοικος??? Οι στωικιστες ήταν τέκτονες??
@merianaki12 ай бұрын
1. Ο Πλάτων (Αρχαία Αθήνα, 427 π.Χ. - Αρχαία Αθήνα, 347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη. 2. Ο Στωικισμός είναι φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (300 π.Χ. - περίπου 250 μ.Χ.), η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα με κέντρο την Ποικίλη Στοά, από όπου και πήρε το όνομά της. Ειναι κατά 47 χρόνια μεταγενέστερη του Πλάτωνος. 3. Ο ελευθεροτεκτονισμός (γνωστός και ως μασονία ή τεκτονισμός) είναι παγκόσμια συστηματική οργανωση αδελφοτήτων, που ξεκίνησε κατά τα τέλη του 16ου/αρχές του 17ου αιώνα. Οπότε δεν υπάρχει καμία απολύτως χρονική ταύτιση μεταξύ τους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο διαδίκτυο κάνοντας μία απλή αναζήτηση με τα ονόματά τους.
@TELAMONIOSAJAXАй бұрын
Τί αρχιδιές λες ρε γιδι?
@1997giannisАй бұрын
δεν ειναι απαγορευμενα μπορεις να τα βρεις ευκολα
@ΙΩΑΝΝΗςΒΟΓΑΣАй бұрын
και μιας και μπήκα στη διαδικασία να στείλω ένα σχόλιο , λέω να το τερματίσω.Θα πρέπει να αποδίδεται η ορθή μετάφραση του αρχαίου ρητού , όπως για παράδειγμα στο 4΄12΄΄ που η αρχαία ρήσις είναι αν θυμάμαι καλά ,΄΄ου το ζην περί πλείστου ποιητέον , αλλά το ευ ζην΄΄.
@atriantafyАй бұрын
Ωραίο βίντεο, αλλά ο εκφωνητής είναι λες κι έχει καταπιεί πληκτρολόγιο
@manoscharis2 ай бұрын
ολα μας τα είχαν πει και στο σχολείο. δεν υπήρχε λόγος απόκρυψης αυτών.
@akis50centsgianetos32 ай бұрын
Μπράβο, έχεις απίστευτη μνήμη...
@georgek27602 ай бұрын
Εγώ πάντως δε θυμάμαι να μας τα είχε πει ούτε εξηγήσει κάποιος. Μόνο κάτι αόριστα αρχαία κείμενα με ξύλινες μεταφράσεις από κάτι ξινές φιλολόγους που το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μας τρομοκρατούν για να μας πάρουν ως ιδιαίτερα στα σπίτια τους.
@adsdentiste2 ай бұрын
👍
@Victor-um3zfАй бұрын
Σε ποια τάξη ?
@ΠαναγιωτηςΣακελλαρης-ο6βАй бұрын
Εσύ δεν ξέρεις από πού ανατέλλει ο ήλιος. Σε ποιο λύκειο πηγές και ποια χρονολογία?
@megalepivolos2 ай бұрын
ηταν κατα τισ δημοκρατιασ ο Πλατωνασ καλα το ειχα καταλαβη
@vangnastoutis7416Ай бұрын
δεν ισχυει αυτο ... στον αντιποδα ηταν κατα ολων των μοναρχικων-ολιγαρχικων δηλ. των τυραννικων πολιτευματων! απλα ηθελε οι εισηγητες-βασιλεις των ζητηματων προς ψηφιση να ειναι φιλοσοφοι...δηλ. εμπειροι στις δοκιμασιες του βιου!
@megalepivolosАй бұрын
@@vangnastoutis7416 δηλαδη κανενασ απο οτι καταλαβαινω
@amaliaantonopoulou2644Ай бұрын
Η Αθηναικη δημοκρατία ήταν περίεργη δεν σαν την δημοκρατία που ξέρουμε εμείς.Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν πολιτικές θέσεις, εννοείται ούτε οι δουλοι,ούτε όσοι ζούσαν στην Αθήνα αλλά δεν ήταν Αθηναίοι 🙂Επίσης πολλοί είχαν κάνει σκληρη κριτική όπως και διακωμοδήσει την δημοκρατία όπως ο Αριστοφάνης. Διάβασε τους Ιππείς εκεί να δεις τι λέει.Ουτε ο Αριστοτέλης ήταν. Ο Αριστοτέλης λέει χειροτερα..στα Ηθικά Νικομάχεια λέει ότι "άλλη είναι η φύση του αφέντη και άλλη του δούλου ". Ο Πλατωνας είχε πιο μετριοπαθή στάση. Στην Πολιτεία λέει πως η ολιγαρχια μπορεί να καταντήσει τυραννία-αρα στυλιτευε και την ολιγαρχια-και ελεγε πως η δημοκρατία αν δεν εφαρμόζεται σωστά μπορεί να καταλήξει σε ασυδοσία.
@amaliaantonopoulou2644Ай бұрын
Η Αθηναικη δημοκρατία ήταν περίεργη δεν σαν την δημοκρατία που ξέρουμε εμείς.Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν πολιτικές θέσεις, εννοείται ούτε οι δουλοι,ούτε όσοι ζούσαν στην Αθήνα αλλά δεν ήταν Αθηναίοι 🙂Επίσης πολλοί είχαν κάνει σκληρη κριτική όπως και διακωμοδήσει την δημοκρατία όπως ο Αριστοφάνης. Διάβασε τους Ιππείς εκεί να δεις τι λέει.Ουτε ο Αριστοτέλης ήταν. Ο Αριστοτέλης λέει χειροτερα..στα Ηθικά Νικομάχεια λέει ότι "άλλη είναι η φύση του αφέντη και άλλη του δούλου ". Ο Πλατωνας είχε πιο μετριοπαθή στάση. Στην Πολιτεία λέει πως η ολιγαρχια μπορεί να καταντήσει τυραννία-αρα στυλιτευε και την ολιγαρχια-και ελεγε πως η δημοκρατία αν δεν εφαρμόζεται σωστά μπορεί να καταλήξει σε ασυδοσία.