Levent bey merhaba çol faydalı bir paylaşım olmuş öncelikle teşekkür ederim.Ancak merak ettiğim bir nokta var bende buna yakın bir sistem kurmak istiyorum aynı şekilde 55 lt lik komprasörlu buzdolabım var gördüğüm kadarıyla 42 amper akü 100 w lık panel sistemi yapmışsınız bu yeterli oluyor mu büyütme ihtiyacı duyuyormusunuz.Bende araç üstü çadır var ona göre plan yapmak istiyorum.Ama sizin bu sistem hem aydınlatmaya hem buzdolabina yeterli oluyorsa bende büyük bir sistem kurmama gerek yoktur diye düsünüyorum.Ne tavsiye edersiniz ?
@ahmetemindeveli85219 ай бұрын
100 w inverter ile 1kw inverter arasında fiyat olarak bir farklılık yok ben olsam senin yerine 1k inverter 2adet ebike bataryası 12v 20a 2 adet birde 100w güneş paneli ek olarakta istersen olsa iyi olur ama fiyatı biraz pahalı mppt şarj cihazı 30a
@dark-wolf-tr8 ай бұрын
@@ahmetemindeveli8521 o sizin fark yok dediklerinişz sahte beyefendi. bu gün 1500 watt modifiye sinüsü 3bin den aşağı bulamazsınız.
@vedataydn32168 ай бұрын
Kolay gelsin kompresorlu arac dolabim ara aracta kamp yaparken 2 adet aku var 72 amperlik akunun bitmemesi icin 100 amperlik gunes paneli mmp cihazi kac amperlik almaliyim bilgi verirseniz tskler iyi aksamlar
@leventaras8 ай бұрын
Merhaba. 20 amperlik mppt yeterli olur. İleride panel miktarını arttırdığınızda da kullanırsınız.
@caferakkas489828 күн бұрын
Mrb abi paneller kaç wat nerden aldiniz bilgi alabilir miyim bende kamp icin almayi düşünüyorum
@leventaras24 күн бұрын
Merhaba 2 adet panelim var Her biri 50 watt ben bunları hepsiburada'n aldım. Kullanırken bunları bazen tek olarak bazen ikisini bir arada seri bağlayarak kullanıyorum.
@DG10006 ай бұрын
Güneş panellerinden gelen elektriği kesmek için de ayrıca bir sigorta gerekmiyor mu ?
@leventaras5 ай бұрын
Sigortaya gerek yok ama şalter koyabilirsiniz.
@orphanlose5 ай бұрын
100 watt lik panel ile dolabi baglasam aku olmadan nasıl olur
@leventaras5 ай бұрын
Buzdolabı motorunun devreye girdiği anlar yüklenme anıdır. Bu yüklenme sırasında gerekli yüksek akım aküden çekilir. Aküsüz olmaz.
@hakankurtman348 ай бұрын
Buzdolabının enerjisini mppt'den mi yoksa aküden direkt mi alıyorsunuz
@leventaras8 ай бұрын
Buzdolabı aslında çok fazla akım çekmiyor. Bu yüzden her ikisinden de alınabilir ama ben genellikle aküye direkt bağlantı yaparak kullanıyorum; yandaki soket aküye direkt bağlantılı. Çoğunlukla oraya takıyorum. Öndeki soket mppt üzerinden çıkış veriyor. Arada bir oraya taktığımda oluyor. Çünkü bazen buzdolabının ne harcadığını görmek istiyorum mppt kendi üzerinden akım geçtiğinde bunu ölçerek ekranında gösteriyor.
@hakankurtman348 ай бұрын
@@leventaras benim buzdolabı evacool enerji tüketimi 60w yazıyor etiketinde 4-5 amper arası çekiyor. Çakmalığı mppt'ye bağlasam sıkıntı olur mu mppt cihazım sizinkiyle aynı 20A
@leventaras8 ай бұрын
Isterseniz deneyip bir süre gözlemleyin. Bir sorun olacağını zannetmiyorum.
@tanercals36286 ай бұрын
levent bey merhaba bende böyle bir sistem hazırlıyorum sizden destek almak isterim acaba hangi ildesiniz size nasıl ulaşabibilirim .
@leventaras5 ай бұрын
Sormak istediklerinizi buradan sorabilirsiniz.
@Carniyol9 ай бұрын
Merhaba abi 170W panel için 10 Amper şarj kontrol cihazı yeterli olur mu
@leventaras9 ай бұрын
Merhaba. Panelinizin çıkış voltajını bilmiyorum ama tahmin ediyorum 25 volttur. Bu da güneş panelinizin 25 voltta yaklaşık 7 amper akım verebileceği anlamına gelir. MPPT cihazı sağlıklı bir şarj gerilimi olması için bunu yaklaşık 15 volta düşürür. Bu şekilde 7 amperlik akım, gerilim düşürülürken 10 amper civarına çıkar. Dolayısıyla 10 amperlik bir cihaz almanız uygun olacaktır. Ancak daha sonradan panel büyütmek ya da ek panel eklemek durumunda şarj cihazınızı daha yüksek akım veren başka bir ürünle değiştirmek zorunda kalacağınızı da unutmamanız gerekir.
@Carniyol9 ай бұрын
@@leventaras çok teşekkür ederim.
@dark-wolf-tr8 ай бұрын
levent bey 200 watt altı tek akülü sistemlerde pwm daha mantıklı. o kadar yüksek kayıp olmuyor. siz panelleri uygun diyotlarla paralellemelisiniz sadece. çünkü o mppt bu gün nerden baksak 2 bin lira. o parayı ona yıkacak yerde pwm bi şarj aletine 300 tl yanına bi tane daha 50 wattlık panel alsanız 3 ünü paralel taksanız akünüz çok daha süratli şarj olacaktır zaten.
@leventaras8 ай бұрын
Merhaba. Ben sizin söylediğinizde çok fazla katılamıyorum. Birincisi diyotlar kayıpların önüne geçmez. Eğer öyle olsaydı 10 kat fiyatla mppt kullanmak zorunda kalmazdı kimse. Şu anda Lexron gibi iyi bir 50 wattlık monokristal panelin fiyatı da 1500 liranın üzerinde. Yani mppt almak yerine panel arttırmanın maliyeti de neredeyse aynı oluyor. Ayrıca siz mevcut 200 Watt'lık panelinizi 250 watt'a çıkardığınızda gene aynı şekilde mppt'li bir cihazın 250 watt'tan elde edeceği enerjiyi elde etmemiş; 100-150 wattlık bir panelden elde edebileceğiniz enerjiyi almış olacaksınız.
@muratsimsek57629 ай бұрын
Malzemeler için link var mı
@leventaras9 ай бұрын
Merhaba. Benim malzemeleri tedarik ettiğim satıcılardan daha avantajlı fiyatlarla satan başka satıcılardan alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca akünün, güneş panelinin ve MPPT şarj ünitesinin kapasitesine siz karar vereceğiniz için link koymadım. Aynı MPPT cihazını farklı markalarla satıyorlar. Muhtemelen Çin'li bir ana üreticiden aynı modeli alıp markalarını üzerine basıyorlar...Sonuç olarak benim kullandığım ürünleri internet mağazalarında çok farklı fiyatlarla satan bir sürü satıcı var ve birbirleri ile rekabet halinde oldukları için en uygun fiayla satan satıcı zaman içinde değişiyor. Takip etmek lazım...
@muratsimsek57629 ай бұрын
Eline bilgine sağlık
@yunusemreozmel32609 ай бұрын
Sistem 12v ise panelleri paralel bağlasan
@leventaras9 ай бұрын
Bana bir soru mu sordunuz tam anlayamadım.
@allamesancak90679 ай бұрын
hıçam arkadaş %90 mppt ne dir bilmediği için yazmiştir keşke mppt yazsaaydiniz
@efecan48429 ай бұрын
Voltajın artıp, akımın sabit kalması istendiği için seri bağlamış.