Taimikon perustaminen on joskus työn ja tuskan takana

  Рет қаралды 11,610

J .O

J .O

3 жыл бұрын

Monta ns. "turhaa hoitokertaa"? Kannattiko alle 10 vuotiaaseen taimikkoon uhrata aikaa niin paljon?

Пікірлер: 54
@aimohukkamaki
@aimohukkamaki 3 жыл бұрын
Hyvää pohdintaa taimikonhoidon merkityksestä. Kun rahaa laitetaan maanmuokkaukseen ja taimiin, tuntuu järjenvastaiselta, että taimikonhoito jätettäisiin tekemättä. Näin kuitenkin paljon tapahtuu
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Et ole yksin mielipiteesi kanssa. Kyllä liian monesti näkee noita, että istutuksen jälkeen jätetään oman onnensa nojaan. Siitä sitten 15 vuotta eteenpäin ja käydään tekemässä vähän taimikonhoitoa. Kallista on poistuman takia ja eipä monesti ole häävi metsä raivuun jälkeen.
@aimohukkamaki
@aimohukkamaki 3 жыл бұрын
Viivästyneen taimikonhoidon jälkeen edes pääpuulajin vaihto kuusesta koivuun ei tuota haluttua lopputulosta, jos (ja kun) koivu on hieskoivua, josta varttuu vain halpaa kuitua.
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
@@aimohukkamaki Juuri näin. Ja se on vieläpä sellaista kampiakselin mallista se koivu. Ikävä työstää polttopuuksikaan. Kankkulan kaivoon menee muokkaus ja istutus, mikä ei kovinkaan halpaa huvia ole. Siinä kaikki voittaisi kun ajallaan maltettaisiin tehdä hoitotyöt.
@paivaretkeilija
@paivaretkeilija 3 жыл бұрын
Kiitos videosta - hyvän aiheen nostit esiin. Itse havahduin viime kesänä, kun huomasin 2017 istutetussa kuusitaimikossa kasvavan yli 2 m korkeaa vattupuskaa. Menikin sitten loppuvuoden vapaat vesakkoterää pyöritellessä - ja vieläkin on homma kesken. Tarkkana sai olla, että ylipäätään taimet huomasi siellä pöpelikön keskellä. Ennen olin vadelman ystävä - vaan en enää 😉
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Kyllä se miehen mittainen vatukko osaa olla aika epämiellyttävää tehdä :D Mutta kyllä se kiitos silti lopussa seisoo kun vaan jaksaa hikoilla ja taimet pusertaa noiden yli. Vatusta tulee kyllä aina vähän ristiriitaiset tunteet. On hyviä marjoja, mutta siellä missä kunnon vatukko on, niin kyllä saa sahaakin näyttää :D Tuolta kyseiseltä kuviolta keräsin viime syksynä vielä reilu kolmisen litraa vattua. Silloin se on hyvä kun vatukko on kuusen alla :D
@jordis9446
@jordis9446 Жыл бұрын
Hyvä video.. Itselläkin 2 ha kuusikko joka istutettu 2017... Viimekesänä tuntui jo olevan hätä kun pukkasi lehtipuuta.. Heinäkuun alussa sain 1,5ha raivattua ja kaikki otin pois lukuunottamatta pieniä mäntyjä aukkopaikkaan. .. Loput nyt kesällä vielä varhaisperata josta suurinosa haapaa... Kiva nähdä miten kesällä vesoo ja pitääkö käydä vielä elokuulla uudestaan putsaan.. Aika erikoinen se vanhankansan tapa että jätetään koivu suojapuuksi kuuselle ihan viereen.. En ole oikein koskaan ymmärtänyt ajatusta..
@kallejotoksella8743
@kallejotoksella8743 Жыл бұрын
Jokos tästä on seurantaraporttia olemassa? Itse olen koittanut omat raivausharrasteeni hommailla syksyllä ennen ruskaa tai heti keväällä kun hiirenkorvat ilmaantuu, näin jää mahdollisimman vähän voimaa juuriin siihen vesojen kehittämiseen, kun keväällä puskee nesteet pihalle kannosta, ja syksyllä on voima vielä lehdissä ja varsissa.
@jl.6104
@jl.6104 3 жыл бұрын
Mie olen alkanu raivuun aina juhannuksen jälkeen , kokkeilin muuten erään tosi vitikkoisen vesijättöalueen raivuuta syksyllä ( oottelin ensin lintujen lähtöä) , kovasti on jo vesonut.
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Kyllä se roju sieltä vaan puskee uudelleen esiin vääjäämättä. Kohta pääset uudestaan, no eipä pääse raivaustaito unehtumaan :D
@jl.6104
@jl.6104 3 жыл бұрын
Juu..katotaan taas syksymmällä😁..taimikon hoitoa on ensin 👍
@loggertemaki2908
@loggertemaki2908 3 жыл бұрын
Kyllä tulee vartta kuuseen hyvällä pohjalla ja vesominen on yleensä sen mukaista
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Ja tuosta se kasvu vaan kiihtyy pian. Oli tosissaan aikanaan melko homma tuon vatukon kanssa. En tiedä onko muut huomanneet, että vatukon määrä on laskenut, jos risut ajetaan pois. Tuossa ei risuja ajettu, niin kyllä huomasi kun kahtena kesänä peräkkäin sai sen niittää nurin. Viime syksynä kuusien välistä keräsin vielä 3 litraa vattua, että kyllä ne siellä vanhoissa risukasoissa viihtyy pitkänkin ajan päästä näköjään.
@Kaptah76
@Kaptah76 3 жыл бұрын
Mielenkiintoinen pitkäkestoinen koe, jään mielenkiinnolla seuraamaan 👍
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Elokuussa aikaisintaan tulee sitten eka katsaus, että miltä siellä näyttää. Ensivuoden kasvukausi näyttää vasta sitten todellisen suunnan.
@mikkopehkonen4399
@mikkopehkonen4399 3 жыл бұрын
Kokeile myös vaikuttaako kannon pituus vesomiseen? 🤔 Kun olevinaan pitempään kantoon jätetty versoo vähemmän mitä maan tasolta sahattu.
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Joo jätin eri pituisia kantoja tuonne. Täytyy vielä niitä ns. "isäntälinjan" kantoja jättää, jotka ulottuu yli polven. Näin olen itsekin käsittänyt, että pitkä kanto vesoisi vähemmän, mutta niitä ei sitten saisi jättää?! Ihan kuin sinne taimikkoon olisi kaikilla heti pakottava tarve mennä liikkumaan kun jaksavat valittaa :D
@munoma8672
@munoma8672 3 жыл бұрын
Eikö Ruotsalaiset perustellut sitä teräketjuraivuria sillä et kun kannot jättää pitkäksi, vesominen vähenee!
@kaukotiainen9220
@kaukotiainen9220 3 жыл бұрын
Kuun ala vaiheessa koivun kanto ei verso, oma kokemus isoista koivuista.
@HIIHTONIILO1
@HIIHTONIILO1 2 жыл бұрын
Ostin n 4ha tuommoista ja raivasin heti vatussa ja heinikossa. Aika nopeasti kiitti ja nyt huomaa paksuuskasvussa
@JOmetsuri
@JOmetsuri 2 жыл бұрын
Kyllä työ tekijäänsä kiittää, vaikka olisi vähän hikoillutkin. Kun vaan saa taimet ryönältä ja vatukolta karkuun, niin alkaa kasvua tulemaan.
@petteriholttinen1561
@petteriholttinen1561 3 жыл бұрын
Niin nykyäänhän puun laadulla ei ole mitään väliä, kunhan vaan kasvaa nopeasti. Sahalla lyödään laatuleimaa laudan päähän ja raksalla kun ravistellaan menee keskeltä poikki. Kaikki oksaturekkeet mitä moto sylkee saa laatuleiman päähänsä näin kärjistettynä.
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Näin se nykyään menee vaan. Mutta metsäfirmat maksaa vaan kuutioiden perusteella, ei ikälustojen paksuuden. Siihen se on tähdättävä metsänkasvatuksessa, että motteja tulee kasvukaudessa. Kyllä laatulautaakin on saatavilla, etenkin jos mäntyä tahtoo. Suota täällä riittää ja ikälustojen väli on aika tiukkaa.
@petteriholttinen1561
@petteriholttinen1561 3 жыл бұрын
@@JOmetsuri juu hyvä metsän omistajalle. Pien sahurit jotka puusta jotain ymmärtää kitketään pois kaiken maailman kurssituksilla ,jotka maksaa omaisuuksia. Hanurista tämä nyky meininki
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
@@petteriholttinen1561 Joo tuo ce-merkintä ja lujuusluokittelu taitaa olla yksi kompastuskivi kenttäsahoilla. Mutta sitä tämä nykymeno tuntuu olevan, että isot vie.
@juhahamalainen5742
@juhahamalainen5742 3 жыл бұрын
Sen verran tuumaisin, että raksallakin hyvä että on tuota nopeasti kasvanutta. Siitä.on mukava tehdä esim. betonimuotitusta. on.pehmyttä työstää, kevyempää. Esim mitallistettu 2x4" ympärihöylätty. Ja moneen jätettäväänkin rakenteeseen omiaan esim koteloinnit.
@swamphillforester8471
@swamphillforester8471 3 жыл бұрын
Itse raivasin pari metrisen kuusikon heinäkuussa muutama vuosi sitten. Koivu vesoi voimakkaasti, mutta kuusi ehti kasvaa karkuun. En tiedä, olisiko vesominen jäänyt vähemmälle toiseen aikaan tai kuivempana kesänä.
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Kyllähän jos raivuun ajoittaa tuonne juhannuksen jälkeen kun kasvukausi päättyy ja kovalla helteellä sahaa puut poikki, kannot kuivahtaa ja ei veso. Sanoi minua viisaammat 😅mutta eipä se helteellä aina niin mielekästä ole sahata. Rehevällä kasvupohjalla vesakkoa tulee kyllä väkisinkin.
@jarnorooker
@jarnorooker 3 жыл бұрын
@@JOmetsuri joo niin minullekkin vanhat huru-ukot sano, ☝️että juhannuksen kahta puolen... ja toimivaksi olen sen todenna... Sillon kun sinne on siihen aikaan kerenny.🙄
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Niin, ainahan niitä kiireitä on, eikä se välttämättä raivaustyö heti ensimmäisenä oo mielessä jos kovat helteet silloin ja juhannuskin menossa :D
@timo2614
@timo2614 3 жыл бұрын
Mielenkiintoinen video ja ajan kohtainen. Raivuusaha iskussa. En tiijä millo se pitäs tehdä ettei veso. Työtä riittää taimikon hoidossa. Alku vuosina. Ja mukava niitä on sit seurata kun kasvaa 👍
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Siinähän se juhannuksen jälkeen ois hyvä perkauksia tehdä. Vanha kansa sanoo myös, että mustan kuun aikaan, mutta tiedä niistä sitten. Kyllä se joskus on tosi tuskallista ja työlästä kun saa moneen kertaan heinätä ja perata, että vankistuvat ja pääsevät heinää karkuun. Sepä, kyllä se on ilo silmälle kun puu alkaa venymään pituutta ja lihomaan. LOikein rehevällä kasvupohjalla ensiharvennuksen jälkeen se lihominen on vaan jotain aivan käsittämätöntä
@timo2614
@timo2614 3 жыл бұрын
@@JOmetsuri vanha kansa tietää. No joo kuu myös. Oon tehny raivuuta sulan maan aikaan. En oo kuuta kattonu😄😄
@eeropoika
@eeropoika Жыл бұрын
Terve! Onkos tähän vielä jatkoa olemassa? Erittäin mielenkiintoinen ja tarpeellinen koe kyseessä, kiitoksia!
@JOmetsuri
@JOmetsuri Жыл бұрын
Ei oo vielä jatkoa, odotellaan jokunen vuosi, niin alkaa näkymään ne mahdolliset erot. En oo tuolla päin liikkunut nyt tässä.
@veijomiettinen733
@veijomiettinen733 3 жыл бұрын
Vuosi sitten raivasin parin hehtaarin kuvion keväällä näin lumien sulettua. Syksyllä oli vesakko jo taimien korkuista... pieleen meni... 😣 nyt meinasin mennä juhannuksen jälkeen... veikkaan parempaa lopputulosta...
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Paju on ainakin pirullista vesomaan jos sitä sattuu olemaan :D se on oikeesti kesän jälkeen miehen mittaista jo. Se on aika varma aika mennä tekemään.
@olli-pekkapollanen9495
@olli-pekkapollanen9495 3 жыл бұрын
Eikös heinäkuuta sanota parhaaksi, jos haluaa torjua uutta vesomista... sillon yleensä ei palennakaan 🤣🤪
@juhakylmala4311
@juhakylmala4311 2 жыл бұрын
Tulee laatu tukkia kun on metrin kasvu
@JOmetsuri
@JOmetsuri 2 жыл бұрын
Mitta- ja laatuvaatimusten mukaista puuta tulee. Kuutioista ne maksaa, eikä ikälustoista
@j.m3108
@j.m3108 3 жыл бұрын
Raivuri seon millä metänomistaja tekee eniten tulosta.
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Näin on. Vielä kun sen metsänomistajat ymmärtäisivät aina varhaisperkauksesta ennakkoraivaukseen.
@j.m3108
@j.m3108 3 жыл бұрын
Omakohtaisesta kokemuksesta sanoisin että pitää tehdä muutama sata kiintoa sahahommina hankintaa erilaisilla palstoilla. Sen jälkeen alkaa hahmottumaan raivauksen merkitys. Tässä on ollut pari kuviota jotka ovat olleet näennäisesti hyväpuisia, mutta isoistakaan puista ei ole saanut kuin juri ja juuri yhden tukin lumppaamalla. Perussyy raivauksen puuttuminen tietyissä kasvuvaiheessa jolloin laatu huono.
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
@@j.m3108 Hyvin sanottu. Ja samoiten sellainen hoitamaton kepikko, jossa on kaikkea puuta. Litratilavuus pieni, mutta iso poistuma. Ei sellaiseen oikein mitään järkevää saa jäämään. Siitä sitten kun lähtee tekemään sellaista oikeasti ajallaan hoidettua metsää, niin alkaa ymmärtämään. Litratilavuus kasvaa, parempi tukki% ja se jäävä puustokin hyvää. Mutta mitenkä tämmöisen sitten järjestäisi?
@lopputulee5493
@lopputulee5493 Жыл бұрын
Väärä puulaji :D On se sillo nii heleppoo
@lopputulee5493
@lopputulee5493 Жыл бұрын
Mutta hyvää työtähän tuo jälki on. Näkee istuttajien tuplat :DDD
@lopputulee5493
@lopputulee5493 Жыл бұрын
3000 päivässä ja paskat housuu
@kihoo9423
@kihoo9423 3 жыл бұрын
Kuinka vanha kuusikko?
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Pitää huomenna varmistaa, mutta jos en väärin muista niin 2013 kesällä istutettu ala. Ei tuo vanha ole
@kihoo9423
@kihoo9423 3 жыл бұрын
@@JOmetsuri itsellä 2017 rehevään pellon pohjaan laitettu kuusikko,nyt polven korkuista,paitsi ne missä vatukko kasvaa päälle. Miettiny että tekeekö ne pitkät sivuoksat jos kovasti tilaa kasvaa.🤔
@jarnorooker
@jarnorooker 3 жыл бұрын
@@kihoo9423 itse pistin 2016 alku kesästä n.3.5ha vajaatuotoisia entisiä pellonpohjia kuuselle ja koivulle. Istutuksen jälkeen boorin levitys ja ensimmäiset kolme kesää kahdesti kesässä niitin kaikki kasvua haittaavat nurin. 2019 heinä-elokuun vaihteessa reikäperkasin alueen. Kuusien keskipituus n. 2m ja koivujen yli 3m. Tänä kesänä käyn raivurilla pyyhkimässä kuusien seasta lehtipuut pois. Oksaahan ne olis kasvaneet ilman sitä boori lannoitusta.
@tarotarotaro5745
@tarotarotaro5745 3 жыл бұрын
Tosta ei haluta maksaa
@JOmetsuri
@JOmetsuri 3 жыл бұрын
Näin se valitettavasti nykypäivänä on. Sitten jaksetaan kuitenkin valittaa kun moto hakkaa sitä onnetonta keppiä ja jälki on mitä on.
@tarotarotaro5745
@tarotarotaro5745 3 жыл бұрын
@@JOmetsuri näin on eräs mhy n toimihenkilö totesi että kustannuksia on vaikea myydä 😅
Muutama isompi kuusi ja "uuden" Jonseredin testiajoa
12:21
100❤️
00:19
MY💝No War🤝
Рет қаралды 23 МЛН
LOVE LETTER - POPPY PLAYTIME CHAPTER 3 | GH'S ANIMATION
00:15
Зачем он туда залез?
00:25
Vlad Samokatchik
Рет қаралды 3,1 МЛН
Самый Молодой Актёр Без Оскара 😂
00:13
Глеб Рандалайнен
Рет қаралды 5 МЛН
Taimikolle tuli melkoinen hintalappu
10:14
J .O
Рет қаралды 48 М.
Riittääkö luontaisesti syntynyt taimikko | Metsälehti
4:24
Metsälehti
Рет қаралды 14 М.
Riukumännikön harvennus
1:29
HänMan
Рет қаралды 14 М.
FAIL, suoraan mastoa päin 🫣🫣🫣. Husqvarna 550 xp.
16:07
Metsolan Metsäkoulu 315 - Metsänomistajan 4 pahinta virhettä
17:58
Kiuruveden Metsola
Рет қаралды 20 М.
Metsolan Metsäkoulu 57, varhaisperkaus
8:12
Kiuruveden Metsola
Рет қаралды 22 М.
Varhaisperkauksen tärkeys
4:28
Metsänomistaja
Рет қаралды 6 М.
100❤️
00:19
MY💝No War🤝
Рет қаралды 23 МЛН