Video yorumları bilgisizce ve videoyu izlemeden yapılan yorumlarla dolu. Yok tarım devrimi şu an bu videoyu yapmanı sağlıyor ne aldatmacası, yok tarım devrimi olmasaydı şu olmazdı, bu olmazdı. Arkadaşlar adam tarım devriminin bizi bugüne getiren şey olduğunu videoda söylüyor zaten. Sadece diyor ki geç modern çağa kadar, yani binlerce yıldır insanlar tarım devrimi yüzünden çok acı çektiler. Ortaya çıkan krallar ve bir grup seçkin, çiftçinin ürettiği fazladan gıdayı alıp onları köle yaptı. Bu fazladan mallarla da tapınaklar, saraylar, kütüphaneler, okullar inşa ettiler. Filozoflar, rahipler, bürokratlar yetiştirdiler. Yani evet tarım devrimi teknolojiyi getirdi. Fakat bu yüz milyonlarca insanın it gibi çalışıp, sadece birkaç çeşit besinle beslenip, kendilerine hiç vakit ayırmadan ölüp gitmesiyle mümkün oldu. Eğer avcı-toplayıcı kalsalardı çok daha güzel bir hayat yaşayabilirlerdi diyor video. Üstelik tarım devrimi kıtlıklara ve salgın hastalıklara da sebep oldu. Aşı yoktu, ilaç yoktu. O zamanlar bir yağmur yağmadı mı ya da çekirge sürüsü geldi mi yurtdışından yiyecek ithalatı yapamıyordunuz. Köyünüz açlıktan geberiyordu. Siz kalkmışsınız bugünün perspektifinden bakıp o günleri değerlendiriyorsunuz. Orta çağda yaşasaydınız görürdüm sizi.
@nihankik2 жыл бұрын
👏
@meselecuzdan52862 жыл бұрын
Tarım toplumunda aşı ve ilaç yoktu yazmış yaa.. Avcı toplayicinin poliklinigi mi vardi? Tarim toplumu bireyi bir kaç çeşit besinle idare ediyordu yazmışsin.. avci toplayici cennette mi yaşıyordu? Kıtlık geldiğinde Avcı toplayıcı etkilenmiyor muydu? Her iki yaşam tarzını ayrıntılı biçimde degerlendirip avci toplayiciligin daha çok refah ve mutluluk vaadettine dair ne tür veriler var elinizde? Her iki grupta da ortalama yaşam süresine dair veriniz var mi? Bu ilkelligi kutsama trendini yeni başladı galiba.
@teodora00122 жыл бұрын
İlk insanlar çok daha iyi bekleniyordu bitki kökleri meyveler.. Hem de doğal ve çeşitli olarak... tarım devrimiyle tek tipe yakin beslemeye döndürdü. Ayrıca yerleşik hayatla da atıl hale geldiler. Çok yerinde bir yorum tebrik ederim.
@mehmetyldrm94152 жыл бұрын
Harika bir acıklama
@filozofsn.37262 жыл бұрын
Tüm yazdıklarına tamamen katılıyorum.TARİH DENİLEN ŞEY EZENLE EZİLENİN TARİHİDİR.k.marks.
@canersonmezcan35252 жыл бұрын
icerik tartismaya açık olsa da son bir haftada dinledigim en ilginç konuydu. emeğinize sağlık
@tanjugundogan10722 жыл бұрын
Yuval Harari - Sapiens Hayvanlardan Tanrılara . Dünyada bu kitabı okumayan birkaç kişi bu videoda buluşmuş
@kadirkaraka6352 Жыл бұрын
Az önce bitirdim. İzleyenlerin ufkunu açacak bir video olduğu kesin. Başarılar...
@icinizden_biri3 жыл бұрын
Bir çiftçi çocuğu olarak bu video beni düşündürdü.
@yagz27213 жыл бұрын
Avcılığa geçin knk shshsh
@icinizden_biri3 жыл бұрын
@@yagz2721 Babam çiftçiliği hayatta bırakmaz knk adam uzmanken yani emekli olmadan önce çiftçiliğe yatırım yapıyordu hdkdydbkhdkdhsksk
@cagataycak95702 жыл бұрын
Knk tüm gün telefona bakıp ders çalışmaktan iyidir en azindan 5000bin yıldır alıştık iyice
@rambote62 жыл бұрын
Çiftçi çocuğu olarak düşündüysen bu video baya çağ atlatmış
@icinizden_biri2 жыл бұрын
@@rambote6 neden öyle dedin kardeşim cahili cühelamıyız dhdkdhjehe Açıkçası çiftçi çocuğum ama benim hiç alakam yok çiftçilikle ilgili bir şey bilmiyorum yani
@sertaperisci1459 Жыл бұрын
Sizi dinlerken annem anlatiminiza hayran kaldi: "Adam ne guzel anlatiyo ne kadar bilgili." dedi:)
@mesutgokceli29259 ай бұрын
Evrimi savunuyor . Yersen . İnancın yoksa yersin
@Crixus19032 жыл бұрын
güzel bi sesli kitap olmuş. harrari nin kitabında yazanlar bunlar ama yinede eline emeğine sağlık. bilgi paylaşıldıkca güzel
@sertanozerofficial Жыл бұрын
Amatör bir bilim tarih araştırmacısı olarak Türkiye'de ki en iyi anlatım ve müziklere sahip kanal bu kanaldı. İzlerken ve dinlerken insan kendini o dönemde buluyor. Bilgiler ne kadar doğru ve geçerli bilemem , kimse bilemez. Fakat gerçekten kaliteli bir iş çıkarmışsınız. Tebrik ederim.
@hsa7544 Жыл бұрын
Vvtt 😊
@hsa7544 Жыл бұрын
😊pqp((k((❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤l..)lq😊
@oylesinebiri2496 Жыл бұрын
Hiç bu açıdan bakmamıştım Hep tarımın bir şekilde faydalı olduğunu düşünürdüm ama değilmiş emeğine sağlık çok güzeldi video
@CiguliMori3 жыл бұрын
Video sonu efsane cidden. Tüyler diken diken...
@turjgeymir7702 жыл бұрын
Tarım şehirleşmenin başlangıcıdır. Bu sayede adalet kavramı, din, toplumsal yenilikler başladı. Tarım olmadan maks 20 30 kişilik gruplar halinde yaşayabiliriz. Tarım sayesinde insanların düşünmeye zamanı oldu. Avcı insanlar karnını doyurmak için saatlerce av kovalarken tarım icra eden toplumlar sadece yılın belli dönemleri zorlanırlar. Bakınız tarımın olmadığı yerlerde (eski türkler, kuzey toplumları gibi insanlar) Sanat, yazılı tarih, şehirleşme, yenilikçilik nerdeyse yoktur. Tarım büyük kitleleri besler. Bence vatan ve millet kavramını güçlendiren etkendir çünkü topraktan besleniyorsun kurulu düzenin oluyor. Zeka konusuna gelirsek zekamız hep aynıydı ama düşünemediğimiz için kullanamıyorduk. Antik yunanın gelişmesinin yegane sebebi köleler sayesinde yunanların çok boş zamanı kalıyordu. Bu boş zamanda düşünebilirsin, icat yapabilirsin.
@z.Burakhan2 жыл бұрын
Kesinlikle katıluyorum, zeka kısa bir sürede evrimleşemez sadece bilgi birikimimiz oluştu.
@Demokless2 жыл бұрын
İnek beslerdim yerdim ne gerek var geyik, ceylan peşinde koşmanın.
@z.Burakhan2 жыл бұрын
@@Demokless hem az riskli hem kazançlı hemde kesin yemek yani her yönden beslemek daha mantıklı
@z.Burakhan2 жыл бұрын
@@mustafa2z tek bir tane inek değildir herhalde beslediğin, onu geç onu beslemek için kullandığın tarım yöntemiyle kendini de kolaylıkla beslersin.
@Ahmetivren2 жыл бұрын
Diğer dediklerine katılıyorum fakat adalet ve din avcı-toplayıcılarda bulunuyordu. Tarım toplumuna geçişte bu konularda çok büyük değişiklikler yaşandı ama önceden de vardı.
@caylakameraman Жыл бұрын
Tarım devrimi zengin ve çalışmayan (çalışmadığından sanatsal faaliyetler yapan) bir kesime yarayan sınıf ayrımını oluşturan bir devrimdir. Avcı toplayıcı hayatlarda eşitsizlik azdı lakin yazı kural ve tıp da gelişmiyordu. Tarım toplumuyla yaşanan gelişmeler seçkinlere yarıyordu. Hangisi dendiğinde tarım toplumundaki sinsilikle ayrıcalığı olanlara karşı ezilen köylüler ile avcı toplayıcı az gelişmiş insanlar arasında seçim yapmak gerçekten zor.
@DURAN97 Жыл бұрын
Video sahibinin Homo Sapiens kitabını su gibi okuyup ezberlediği o kadar belli ki bu videoyu izlerken kendimi kitabın tekrardan o bölümündeymişim gibi hissettim. Ellerine emeğine sağlık güzel video olmuş.
@KorayOnur2 жыл бұрын
Michael pollan, Harrari’nin bu kitabından çok önce bu teoriyi ortaya koydu. Hatta bununla da yetinmedi bu teori üzerine kitap yazdı: Arzunun Botaniği.
@spartacus46982 жыл бұрын
Bitkiler için evcilleştirildi ifadesi yerine kültüre alındı ifadesi kullanılır. Evcilleştirildi ifadesi hayvanlar için kullanılan bir terimdir. Tarımı yapılan bitkilere de kültür bitkisi ifadesi kullanılır.
@ercankarakoc6182 жыл бұрын
Mantıklı degil. İnsan mecburen tarıma geçmek zorundaydı Her avlanma bir av olma riski taşır.Av başarısız olursa açlıktan ölür. Tarım düzenli ve güvenli yaşam fırsatı vermiştir.
@GTEtemcan2 жыл бұрын
+ sosyal canlı olan insana sosyalleşme için alan vermiştir
@berkanbayram58112 жыл бұрын
Göçebe toplumlar daha başarılı olması lazımdı ama öyle olmadı survivor durumunu ortamını yok ediyor tarım av denk gelicek de sen yakalıcamda yicen yada bi bitki meyve yolda sana denk gelicek bu arada vahşi diğer hayvanlarda av olmıcan bel ağrılarının sebebi yada fıtığın tarlada sadece çalışmaktan değil ayağa kalkan homo sapiensin omurga şekline bakarsanız baskıda dolayı fıtık olmaya meyillidir. 2. Ortalam ömre baktığınızda 15-20 yaşlarını bulamıyorken bulanlarda çok azı tarım toplumunda ortalama 30 u geçiyordu yaş sanayi toplumunda 50 günümüzde ise 80 e doğru gidiyor evet evrimsel açıdan ömrün uzun olması değil daha çok yeni nesil yapmak amaç tarım öncesi toplumda insana nüfusu zaten tarım toplumuna göre çok azdı tarımla nüfus 1 milliyona çıktı Buda evrimsel açıdan başarılıydı diyebiliriz başarılı toplumlar tarım toplumrıydı sonra sanayi şimdi ise teknoloji 4.0 olaraktanımlanan yapay zeka internet kodlama biyoteknoloji
@berkanbayram58112 жыл бұрын
İnsanın tahıl tüketmesi yanlış bi şey değildir beslenmenin %50 si karbonhidrattır insanın köpek dişleri uzun değildir et tüektebillir ama belli miktar diğer türlü böbrek işlevi bozulur karaciğeri bozulur ornivordur insan akdenizde buğday Amerika’da Mısır uzak doğuda pirinç ve bu insanlar birbirinden habersiz tarıma geçmedi bu eski literatürde böyleydi Avrasya kökendi europaindio insanlarının bu bölgelerde mumyaları bulunmuş hata Çin’de bi Viking benzer dövmeli sarışın bi mumya bulunmuştur bu adamlar birbirlerine tarımı öğretmişler olduğu ortay çıktı
@suat86402 жыл бұрын
Hocam diğer taraftan da kolonileşmeyle birlikte insanlık tarihi boyunca yaşanan savaşlar, sayısız ölüm ve toplumların köleleştirilmesi var. Refah dönemi dediğimiz 21. yüzyılda bile hayatımızın çoğunu çalışarak geçiriyoruz ve birçoğumuz açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor.
@ercankarakoc6182 жыл бұрын
@@suat8640 Bu söylediklerin insanların kötü yönetim tercihleri ve bitmeyen hırslariının sonucu Tarım yada toplu yaşamanın sonucu degil.İnsanlar istese daha güzel bir dünya olabilir.
@MiCHeLaNGeLHo Жыл бұрын
ben bu kadar etkileyici bir anlatımla belgesel izlemedim. efsane ötesi
@unalkartal8932 жыл бұрын
Sorgulaması güzel ama videonun merkeze koyduğu parametre çok yanlış. Bir kere tarım metrekareye düşen gıda miktarını artırarak, avcı toplayıcı hareketli toplumlardaki günlük çatışma risklerini azalttı. Dahası en temel ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacını daha kolay hale getirdi. Ayrıca tarım toplumları evcilleştirdikleri hayvanlar sayesinde et ve süt ürünlerine zaten kolayca ulaşabiliyorlardı. Son olarak tanrı düşüncesi tarım toplumundan önce de vardı. Göbeklitepe tarıma geçmiş bir toplum değildi. Bir mabedin etrafında kurulup daha sonra tarıma geçen bir toplumdu.
@mauricegreene1482 жыл бұрын
Avcı toplayıcı toplumlarda gıdaya ulaşmak hiç zor değildi açlık yok denicek kadar azdı sağlıklı bir avcı yüzlerce kilometre koşabilir ve avını yakalayabilirdi. Tam tersi tarıma geçildikten sonra artan nüfustan dolayı açlık ve hastalıklar baş gösterdi
@mauricegreene1482 жыл бұрын
@@mustafa2z evet aynen öyle hatta 10 bin yıl önceki insanlar çok daha zekiydi ve sağlıklıydı sadece tıp alanında ilerledik ama bu ilerleme tarım yüzünden değil edinilen tecrübeden kaynaklı yani eğer doğada ilkel yaşar ve edinilen bilgilerle yaşarsak daha sağlıklı olabilir ve daha uzun yaşayabiliriz
@unalkartal8932 жыл бұрын
@@mauricegreene148 Burada kendinle çelişmiyor musun? Avcı-toplayıcı insanlar nasıl oluyor da hem daha sağlıklı hem de daha az ölüyor ama tarım toplumu daha fazla nüfusa sahip? Kaldıki, bugün Afrika'da hala avcı-toplayıcı topluluklar var. Bu yaşam formundan hiç çıkmamış kabileler bunlar. Sence çok sağlıklı ve uzun ömürlü veya gelişmiş toplumlar mı? :D
@mauricegreene1482 жыл бұрын
@@unalkartal893 hiç çelişki yok tarım toplumu edindiği bilgiler ve deneyimlerle uzun yaşıyor Afrika'da 20 yaşında şeker hastası kalp hastası veya tansiyon hastası yok denecek kadar az ufak bir kazadan ölebiliyor daha doğrusu doğayı ve canlıları zehirleyen birçok etmen ne yazıkki onları da etkiliyor ama gelelim biizm gibi tarım toplumlarına binlerce hastalıkla mücadele ediyoruz gelişen tıp sayesinde uzun yaşayabiliyoruz. Tarım toplumu üremeyi sıklaştırdığı için nüfus fazla ama ölümlerde aynı oranda artmış durumda, hadi benim görüşümü çöpe at bilim dünyası da artık böyle düşünüyor herhangi bi sağlık kurumuna gitmeden kaç sene daha yaşayabilirim çok zor en fazla birkaç yıl ama Avcı toplayıcı dönemde insanlar ömrü boyunca yaşadığı tek hastalıkta ölüyordu. Mesela binlerce yıl önce ölmüş insanların çoğu sadece diş ağrısından ölüyordu. Ben 30 yaşındayım 20 defa diş tedavisi oldum ama tıp sayesinde hayattayım umarım anlaşılmıştır zira üzülürüm durumunuza...
@unalkartal65852 жыл бұрын
@@mauricegreene148 insanoğlu tarım toplumuyla beraber siyasi örgütlenme biçimler geliştirdi. Uzun erimli gelişme tarım toplumuyla beraber başladı. Eğer avcı toplayıcı ilkel dönemde kalmaya devam etseydi, şehirler, ticaret veya para vs birçoğu olmayacak veya gelişmeyecekti. Avcı toplumlarda yüz metrekarede barış içinde yaşayabilen ve beslenebilen insan sayısı, tarım toplumunun onda biri bile değil. Avcı toplumlar bir düzen kuramadan devamlı ve özellikle mevsimsel göçler yapmak zorundaydı. Yetersiz beslenmeden ötürü ölümler yaygındı. Tarım toplumu Avcı toplumların bütün beslenme biçimlerine rahatlıkla ulaşabiliyor, ekstradan barınma ve savunma için gerekli organizasyonları oluşturabiliyordu. Afrika’da Avcı toplayıcı kalan toplumların ne kadar geliştiği ortada. Sanayi devrimi dahi, tarımda kapasiteyi artırarak, ticarete konu tarım ürünlerini artırdı. İnsanlar çok daha fazla ürüne ulaşmaya başladı. Beslenme rejimleri değişti ve bu da insanoğlunun ömrünü uzattı. Kendi içinde sorunları olmakla beraber, Avcı toplayıcı dönemle kıyas bile edilemeyecek avantajlar sağladı. Eğer avcı toplayıcı toplumların daha sağlıklı ve iyi olduğunu düşünüyorsanız, Afrika’da hala böyle toplumlar var. Kendinizle çelişmemek için onlara katılmanız gerekmez mi? Elde mızrakla hayvan kovalamayı, ekin ekip dua etmekten daha tehlikesiz görüyorsunuz zira.
@ferat45662 жыл бұрын
Kesinlikle bende öyle düşünüyorum, avcı toplayıcılar çiftçilere göre daha rahattı, bugün bile sabahtan akşama kadar çalışıp faturalarımızı ancak ödüyoruz fırsat bulursak biraz eğleniyoruz hele iş hayatına girdikdikten sonra hiç zaman kalmıyor bize
@aslhanaykutoglu12842 жыл бұрын
bahsettiğin ''iş hayatı'' tarlada buğday toplamak değilse bunun sebebi tarım devrimidir.
@ferat45662 жыл бұрын
@@aslhanaykutoglu1284 işi rahat olanlar olabilir ama bufün çoğunluk ağır işlerde çalışıyor pazar günü bile tatil yapmayanlar var, bence çoğu kişi avcı toplayıcılara göre çok ağır koşullarda yaşıyor
@polatism1 Жыл бұрын
insanlığın ilerlemesi senin hayvanı zevklerinden daha önemli
@oluisvicrekonseyisividisla8810 Жыл бұрын
@@ferat4566 ama ne yazık ki pazar günü jaguar baskını yiyen yok
@emreahmet167 Жыл бұрын
@@oluisvicrekonseyisividisla8810 jaguar baskını ne mk hiçbir yırtıcı hayvan özellikle insanlara saldırmaz. İnsanın doğal avcısı yoktur. Mızrak kullanmayı da bir zahmet bileceksin. Uçak motoru yap diyen yok bugünki gibi.
@YunusEmre0001 Жыл бұрын
10:49 nüfus hemen azalmaz evet ancak nesiller boyu sağlıklı ve toplumla uyumlu bir şekilde azalır. Her çift iki ve ya az çocuk büyütürse nüfus muhakkak zaman içinde azalır.
@aligocmen47742 жыл бұрын
Avcı toplayıcı insanın, bugünkü insana göre daha sağlıklı mutlu olduğu kesindir. Gezegene daha uyumluydu, gerçek dünya vatandaşıydı. Ancak sözkonusu olan uygarlıksa bunu ancak tarım yapabilen insan gerçekleştirebilirdi.
@adembirsen85212 жыл бұрын
Sağlıklı mı? Bence sallıyorsun.
@HasSektorTurizm5 ай бұрын
Nasıl sağlıklı oluyor?
@ferruhaydn26712 жыл бұрын
Tarım devrimi Adem'inde doğduğu veya yaratıldığı zamandır aynı zamanda.
Bahsedilrn kitabı zamanında okurum diye almıştım. Videoda görmek güzel oldu.
@yunusboi2 жыл бұрын
Et giren yere dert girmez
@gulnursonmez9539 Жыл бұрын
İzlediğim en güzel videolardan biri…
@Irmock2 ай бұрын
Çok doğru bir analiz. Altına imzamı atarım.
@slasherkuriboh5795 Жыл бұрын
İnsanlar avcı toplayıcı olmaktan neden vazgeçti? Avcı-toplayıcı yaşam tarzından tarıma geçiş, insanlık tarihi boyunca farklı nedenlerle gerçekleşmiştir. Bunlar arasında aşağıdaki faktörler sayılabilir: İklim değişikliği: İklim değişikliği, avcı-toplayıcı yaşam tarzını sürdürmek için uygun koşulların ortadan kalkmasıyla sonuçlanabilir. İklim değişikliğinin neden olduğu su ve gıda kaynaklarındaki azalma, avcı-toplayıcıların hayatta kalmak için yeni kaynaklar aramalarını gerektirebilir. Nüfus artışı: Nüfus artışı, avcı-toplayıcı yaşam tarzını sürdürmek için gerekli kaynakların sınırlı olması nedeniyle tarıma geçişi teşvik etmiştir. Tarım, daha büyük nüfusları beslemek için daha fazla gıda üretme kapasitesine sahiptir. Toplumsal değişim: Toplumsal yapıda değişimler, avcı-toplayıcı topluluklarından tarım toplumlarına geçişi teşvik edebilir. Örneğin, birçok avcı-toplayıcı topluluğunda kadınlar gıda toplama işlerinde aktif rol alırken, tarım toplumlarında erkeklerin tarım işleriyle daha fazla ilgilenmesi daha yaygın hale gelmiştir. Teknolojik ilerleme: Tarım toplumları, teknolojik olarak gelişmiş aletler ve tarım teknikleri kullanarak daha fazla gıda üretebilirler. Bu, avcı-toplayıcıların elde etmekte zorlandığı daha fazla kaynağa erişim sağlar. Bu faktörlerin hepsi, insanların avcı-toplayıcı yaşam tarzından tarıma geçiş yapmasına neden olmuştur. Ancak, bazı topluluklar hala avcı-toplayıcı yaşam tarzını sürdürmektedir ve bunların birçoğu, sınırlı doğal kaynakların olduğu bölgelerde yaşamaktadır
@dilaraozkar Жыл бұрын
Kanalınızı yeni keşfettim. Verdiğiniz bilgiler gerçekten ufuk açıcı. Yuval Noah Harari'nin Sapiens kitabından alıntılar yapmanız da takdire şayan.
@kadirpolat1615 Жыл бұрын
Homo sapiens okuyon kadın ❤
@dilaraozkar Жыл бұрын
@@kadirpolat1615 Okunması gereken bir kitaptı. Gereğini yaptım.
@kadirpolat1615 Жыл бұрын
@@dilaraozkar Stefano Elio D'Anna - Tanrılar okulu Bunu da oku Dilara sonra tekrar burda buluşalım 😊
@lutbs3358 ай бұрын
@@dilaraozkarbende kitapa yeni başladım ama tarım devrimden başladım anlamdım evrimi kafam algılamadi okadar
@dilaraozkar8 ай бұрын
@@lutbs335 Aslında kitapta bahsedilenlerle videoda anlatılanlar çok benzer. Kitapta tarım devrimi konusundaki anlatılan şu şekilde, İlk insanlar yaşamını sürdürecek, ihtiyaçlarını karşılayacak kadar avlanıyor,bitkileri de yeteri kadar topluyordu. Bulunduğu bölgedeki kaynaklar azaldığında göç ediyor, yaşamına bu şekilde devam ediyordu. Tarım devrimi tabi ki bir anda gerçekleşmedi. Uzun bir zaman aldı. Fakat tarım geliştikçe göçebe yaşam tarzı yerini yerleşik hayata bıraktı. İnsanlar daha fazla üremeye bile başlamıştı. Daha çok üretim başladı. Sadece buğday gibi tahıllar değil diğer bitkiler de ekilmeye başlandı. Ticaret ortaya çıktı. Takas yerini paraya bıraktı. Tarım devriminin iyi yönleri kesinlikle var. Fakat insan doğasını etkileyen bir gelişme olduğu da aşikar. Kapitalizm gibi paraya dayalı tüketici sistemlerin açığa çıkması tarım devrimiyle birlikte olmuştur.
@giraysnyz Жыл бұрын
çok iyi bilgiler ,anlatım görseller ve vurgulayıcı müziklere bayıldım efsane olmuş emeginize sağlık
@gokhanyildiz60532 жыл бұрын
Katılmıyorum, tarım devri olmasaydı insanlar bugüne varamayacaktı. Avcı gruplar hiç bir zaman büyük bir toplum kuramayacaklardı, küçük grupların aralarında pazarlık çok çok daha az olacaktı ve böylece teknoloji gelişemeyecekti.
@Yalavuzz Жыл бұрын
Ve bu durum İLKEL İNSAN için hiççbirr sorun teşkil etmiycekti
@emreahmet167 Жыл бұрын
Sana şöyle söyliyim: teknoloji gelişsin diye daha kötü bir hayat tercih eder misin? Mesela günde 2 kez 30 kilo yük taşırken artık 5 veya 10 kez taşıyacaksın ama birkaç sene sonra tekerlek yapıcaz pardon sen yapıcaksın bir de yol yapıcaksın dsha kolay taşıyacaksın kabul mü? Yalnız birkaç gün değil birkaç sene, belki ömrün yetmez belli de olmaz söz vermiyim şimdi. Sorgulanması gereken bir konu.
@efekesen11775 ай бұрын
Teknolojinin gelişmesine gerek yoktu avcı toplayıcı olarak kalsak da olurdu
@fyptraveler Жыл бұрын
Mükemmel 👏 elinize, vaktinize sağlık.
@turgaycoruhlu4648 Жыл бұрын
Harrari'nin kitabını hatırladım. Güzel bir video. Emeğiniz için teşekkürler.
@elnurhuseynov3743 Жыл бұрын
Çox məntiqli izah oldu.Razıyam.
@AtaturkunAskeri3 ай бұрын
Tam da bıraktığın yerden devam etmesi gereken konu: toplum sözleşmelerinin gerekçeleri. Ayrıca bir kitap önerisi: against the grain 🌾
@ugurdulgeroglu201 Жыл бұрын
Tarım arazisi açmak için ormanlar yakıldı.Tarimla uğraşan nesiller, bel fıtığı denen illeti genetik olarak aktardilar sağolsunlar bende bel fitigiyim.
@muhammeteminakbas59212 жыл бұрын
Gerçekten doğruymuş Köylü milletin efendisidir MKA❤️
@1motivateup Жыл бұрын
Köylü milletin efendisi olamaz olursada son 20 yıldaki gibi olur. Atatürkün bu sözdeki amacı millet duygusu oluşturmak. Çünkü türk köylüsünde millet değil ümmet fikri var idi.
@kckprens Жыл бұрын
Bayıldım. Bu açıdan hiç bakmamıştım gerçekten...
@estergonkara57862 жыл бұрын
Dostum manüplatif bir video olmuş. Konar göçer yaşamla uğraşanlar bile kısıtlı olsada tarımla uğraşıyorlar (ağırlıklı olarak hayvancılıkla). Avcı toplayıcı yaşam çok mu kolaydı? Veya ne kadar sürdürülebilir Di? Bugün iyi ki tarımı bulmuşuz diyorum. Tarım olmasa en basit alet edevatın yapımı veya icadından tut, su kemerleri gibi mimari yapılar dahil hiçbirşey bulunamamıştı. "ihtiyaç, icadın anasıdır".
@emreahmet167 Жыл бұрын
8 saat işçi olmaktan kolaydı. Su kemerini napcan mk çok yemeğe ihtiyacın varsa yan kabileye yağma yaparsın olur biter.
@emreahmet167 Жыл бұрын
Amaç gelişmek değil mutlu olmak. Gelişmek belki de o kadar iyi bir şey değildir. Aynı şey sanayi devrimi için de geçerli.
@estergonkara5786 Жыл бұрын
@@emreahmet167 veya yan kabile sana yağma yapar. Veya yağma yaparken yaralanırsın, yaran enfeksiyon kapar sonra ateşler içinde ölür gidersin.
@yahyakemalcinar9480 Жыл бұрын
25 senelik rehber olarak , değişik bakış açısı bravo .
@sezerguler45682 жыл бұрын
sesin ve tonlaman tuhaf şekilde ilgi çekici
@kamkascience3 жыл бұрын
Severek izleyeceğimiz harika bir vidyo daha
@yenihayat79832 жыл бұрын
Süper olmuş emeğine sağlık. Kanalı yeni keşfettim iyi ki denk geldi.
@tayfurcelik3812 жыл бұрын
Anlatımlar sapiens isimli kitabın kelimesi kelimesine aynısı. Bildiğin aşırma yapmış
@mehmetduman59062 жыл бұрын
Kısmen katılıyorum, tamamen değil. Birde şöyle düşünün canlılar tek hücrelilerden, çok hücrelilere geçiş döneminde nasıl mutasyonlara uğradıysalar, çok hucreli dönemdede birçok mutasyona uğradılar. Tabiiki bu olaylar yüzlerce bin yıllık olaylar. Aklını kullanmasının farkına varan Homosapiyen türü ağaçlardaki meyvalar ile besleniyordu, belkide Veciteriendy, sonra avlamayı, diğer hayvanlar gibi, çiğ et Yemeyi öğrendi, çünkü mevsimler değişip kış geldiğinde, yeterikadar yiyecek bulamıyorlardı, sonuç olarak kışın yiyebileceği gıda arayışına başlamış olabilir. Bence tarım insanlığın gelişmesini sağladı, çünkü daha çok ürün elde etmek için, insan gücünün zor ve yeterli olmayışı, insanları yeni icatlara ve hatta makineleşmeye zorladı, gıda ürünlerini taşımak için kamyonetlere, ve kamyonların ve tırların, trenlerinde gelişmesini sağladı, bu tabiiki insan taşımacılığı ile birlikte göçünüde beraberinde getirdiği gibi, diğer sanayileride tetikledi.
@cesuryurek39222 жыл бұрын
Belkide şu anki bütün dünya hayatına dair en temel mesele buna benzer bir şeydir. Neden? Neden seçili bitkiler böcekler hayvansal gıdalar tüketmek yerine bütün doğayı dışlayıp kendimizi standart beslenmeye hatta şu an kimya deposu manavlara hapsettik. Neden lüks aldatmacası gösteriş kümesi yerlerde ne olduğu belli olmayan gıdalar bize keyif verdi. Ayakları toprağa ömür boyu basmadan yaşayan insanlar, 'medeniyet' içinde harcanıyoruz
@berke5104 Жыл бұрын
Gidip ormandan yabani ot toplayıp mı yiyeceksin? manava boşa para verme şuanda mümkün bu
@cesuryurek3922 Жыл бұрын
@@berke5104 Bu yorumun tutar bak yay bunu iyi fikir.
@berke5104 Жыл бұрын
@@cesuryurek3922 insanoğlu kesinlikle doğal beslenmeyi red etmedi kardeşim Tarımsal ilaç şirketleri para kazanmak için 50 çeşit hastalık yaydılar bitkilere ve meyvelere. Aynı şekil Amerikan ve Türk firmalar doğal şeker varken daha fazla para kazanmak için fruktoz-gluktoz şurupları kullandılar Yani bizim elimizde değil bu para avcıları sistemi bu hale getirdiler.
@CasilleroDelDiablo.2 жыл бұрын
Yeni kwsfettim kanalı harika içerikler var cidden bundan sonra takipteyim
@rehagoktas18842 жыл бұрын
Süper bir video 👍 tebrik ederim 👏 keşke geri dönebilsek 😄
@ugurunver2403 Жыл бұрын
Avcı toplayıcılık tam bir cennet ama tarım toplumunda kurulu düzenimiz var yeğenim, geri donemiyoz o yüzden. Çocuğun okulu filan olmasa dönerdik.
@orhangunduz1903 жыл бұрын
O değil de atıyorum 20 bin yıldır, kılıç kalkan ile savaşıp, at, öküz ile tarla sürerken, son 100 yılda ve özellikle son 50 yılda, 20 bin yıldır olmayan inanılmaz hızda bir teknoljik gelişim nasıl sağlandı?
@orhangunduz1903 жыл бұрын
@Taha Bayrak tamam da sanayi devrimi neden 5 bin yıl veya bin yıl önce olmadı
@orhangunduz1903 жыл бұрын
@Homeros dediklerine tamamen katılıyorum ancak yine de enteresan değil mi, önceden salyangoz hızında ilerleyen bilim, nascar aracına bindi. Ara seviyeleri önceki yüzyıllar gibi yavaş değil çok hızlı bir şekilde katetti.
@balixs3 жыл бұрын
@@orhangunduz190 domino etkisi
@no_name_needed_2 жыл бұрын
@@gokturk_cerisi aslında Roma yıkılma saydı Daha önce sanayi devrimi yaşanabilir di çünkü Roma tam teknolojik altyapıya sahipken yıkıldı kazılarda buharın gücünü kullanmak için yapılmış bir kaç tasarım çizimi Bulundu Eğer hayata geçseydi sanayi devrimi 1800'lerde değil 1200,lerde çoktan gerçekleştirirdi
@Siryuslu2 жыл бұрын
Belki bunun 1o misli gelişim olacaktı, bu oldu
@onurerdemgunel37152 ай бұрын
Eyvallah ❤
@Alemdar77777 Жыл бұрын
Bu videodan örnek olarak çıkamayabileceğimiz tek şey insan ne kadar gelişirse gelişin açgözlülük oldukça insan oğulu hiç bir zaman bu dünyada huzur içinde yaşayamaz eskiden tarım az ekiliyordu az yemek oluyordu bugün ise Milyon katı fazlasını ekip biçiliyor değişsen hiç bir şey yok Dünya nüfusundan 10 kişi milyarlar içinde yüzerken diğerleri bir ekmek bile bulamıyor böyle gelmiş böyle gider insanın DNAsı nasıl değiştirilemiyorsa bu düzen ne kadar gelişirse gelişin hep aynı kalacak
@ilhanKuzgun2 жыл бұрын
Yönlendirme var. Avci toplayicilar neden cocuk yapamıyorlardi madem rahatlardi? Hayir açlık riski icinde surekli avlanmak zorundalardi. Bir çiftliğe gittiğinizde evde hazır ekmeğiniz olmasi mi iyi çıkıp avlanmak mi?
@beytullahtigli88632 жыл бұрын
İnsanların çoğu tembel ve beceriksizdir.. Siz çocuğunuzun böyle olduğunu fark ederseniz kıyamayıp çiftçi olmasını desteklersiniz.
@unalburus Жыл бұрын
Tarim devrimi, devletlerin oluşumunu hizlandirdi, tüm insanlarin eşit haklara sahip olduğu dünya topraklarida devletler tarafından sinirlarla bölündü. İnsanlar hapsedilmiş oldu, ayrica tarim devrimi savunma sanayi ve savaşlara da zemin oldu
@kenanhasan97842 жыл бұрын
Muhteşem anlatım. Teşekkürler.
@tayfurcelik3812 жыл бұрын
Bütün anlattıkları sapiens isimli kitabın kelimesi kelimesine aynısı. Anlatımlar ona ait değil bilginiz olsun.
@ortayakarsk4238 Жыл бұрын
@@tayfurcelik381 sordukmu
@sinemsinem89812 жыл бұрын
Çocukluğumdan beri nesnelere, eşyalara isimleri nasıl verildi, insanlar bu isimler konusunda nasıl hem fikir oldu çok merak ederim. Ya da dillerdeki gramer kuralları nasıl bu kadar kesin ve kati oldu. Ya da buğdaydan ekmek yapılabileceğini kim düşündü. Çok eski zamanlarda bir takım olaylar dönmüş ama henüz bilemiyoruz.
@Aikido802 жыл бұрын
Hepsi biliniyor
@sokratonteles2 жыл бұрын
Merak ettiğin her şeyin altına imzamı atıyorum. Ben de hep merak ederim eşya isimlerinin çıkışını ve bir bitkinin ilk defa kullanılmasını
@ademdemir..2 жыл бұрын
Aslında bu konu hakkında bazı deneyler belgesel halinde yayınlandı.bir grup çocuk bebeklikten itibaren aynı ortamda onlarla hiç konuşmayan iletişime geçmeyen bakıcılar tarafından büyütüldü.nihayetinde gruptaki denek çocuklar kendi aralarında bir iletişim dili kurdular ve anlaştılar..Bugün kullandığımız kelimelerse yine işlevine göre kazanmış anlamlarını.etimolojik köken gibi gibi durumlar işte.he nasıl oldu da buna isim kondu diyorsak sanki şuraya bakmalıyız?yakın tarihte bir icat düşünelim;telefon.ya da tv ya da telsiz..ya da adı ne olursa işte..deneme yanılma yöntemiyle bir icat çıkıyor ya da rastgele yeni bir gezegen bulunuyor;e haliye hadi buna bir isim bulalım..e işte öyle öyle isim konuluyor.aslında katı kuralları da yok.İstanbul’da simit İzmir’de gevrek denir mesela? İstanbul’da çekirdek İzmir’de çiğdem gibi.yani farklı dillerde farklı isimler ki bu da ülke vatandaşının ağzına oturmasıyla alakalı gibi gibi.umarım anlaşılır bir şekilde açıklamışımdır bildiğim kadarıyla
@ademdemir..2 жыл бұрын
Bu arada videoda söylenenlere kesinlikle katılmadığımı belirtmek isterim.İnanılmaz yanlış bilgiler paylaşmış arkadaş..yani araba çıktı hava kirliliği oldu demek gibi bişey.eee git bakalım buradan İzmir’e kaç günde gideceksin at üstünde?kaç gece nerede konaklayacaksın?ve düşün ki bir derdinin devasını bulmak için gidiyorsun?
@yalcngurtuna9042 жыл бұрын
@@ademdemir.. diğer türlü de ne zaman gideceğin belli. İstanbul'dan 5 saat 30 dk. Her şey önceden bellidir. Balıkesir'de tost ayran yapıp bir küçük su dökersin. Manisa'da bir güzel sıçarsın tesiste. Dönerken de şeklin varsa Bursa'da iskender yersin. Hayatlarımız heyecansız, monoton. Erkeklerimiz kadın gibi ve kadınlarımız da erkek gibi.
@RedRock104 Жыл бұрын
Harikasın bravo.
@ortayakarsk4238 Жыл бұрын
Bencede
@NurullhYvz2 жыл бұрын
Kral yararlandığın kaynakları da görmek isteriz.
@theseyffx2 жыл бұрын
Sapiens kitabı dostum okuduğum için biliyorum aynı şeylerden bahsediyor
@NurullhYvz2 жыл бұрын
@@theseyffx Harari mi
@MrSurmene2 жыл бұрын
Teşekkürler.
@huseyinyigit68852 жыл бұрын
Super bir video, enteresan bakış açısı.
@Dikkat.et.kendine Жыл бұрын
Sağolun çok güzel bir video olmuş
@ahmetgokce5745 Жыл бұрын
Muazzam içerik
@satiriasis52842 жыл бұрын
Ses tonun çok güzel ve etkileyici bro. 💓😉🙏
@tutkubakay52322 жыл бұрын
Teşekkürler
@celikgibitavsiyeler20562 жыл бұрын
Bu kitabı okudum nefisti tavsiye ederim.
@muhammedakyol7783 Жыл бұрын
Müthiş bı video olmuş. Etkilendim
@kontmatheas3166 Жыл бұрын
Mükemmel bir video olmuş
@okanguncu54532 жыл бұрын
YN Harari nin o kitabi cok etkileyici idi burada guzel bir ozet olmus. Kendisine atif da yapilmis zaten.
@hanifiakdeniz29742 жыл бұрын
kral toplum seviyesinin üstünde efsane bi video hazırlamışsın çok beğendim cesaretine ve emeğine sağlık
@hitchcocktaniyidir Жыл бұрын
sapiens’in ilgili pasajının videolu anlatımını görmek çok hoş
@mauricegreene1482 жыл бұрын
Uzun zamandır denk geldiğim en güzel içerik bu diyebilirim ve tesadüfen rastladım. Daha büyük kanallardan beklediğim bi içerikti bu daha ilkokul yıllarımda fen bilgisi hocamın insan tarla sürerek değil ceylan kovalayarak evrimleşti dediğinde bu konuya merakım iyice artmıştı. Tarım insanlığın kendşne yaptığı en büyük kötülük oldu
@polatism1 Жыл бұрын
eğer o kötülük olmasaydı şuan taş kemiriyordun
@ortayakarsk4238 Жыл бұрын
@@polatism1 kardes kaderde olacagi bilemezsin yaradanin isine karisilmaz tas kemirip kemiremeyiecegimiz sana kalmamis
@Gameboymobil Жыл бұрын
@@polatism1 zaten öyle olsaydı insan dünyayı işgal edecek nüfusa ulaşamazdı biraz saksıyı çalıştırsanız iyi olurdu
@polatism1 Жыл бұрын
@@Gameboymobil dünyaya egemen olacak güce ulaşamazdık şuan boşver marsa gitmeyi mö 10000lerdeki insanlar gibi yaşardık
@egebehen6031 Жыл бұрын
videolarınız hepsi çok güzel ve bilgi verci .ingilizce altyazısı sağlamanız mümkünmü?
@kuzey18882 жыл бұрын
boş yapmayın adam elinden geleni yapmış eldeki verilerle anlatmış senin yorumlaman farklı bir bakış açısı demek madem çok biliyorsunuz yapın da görelim içerik gayet hoş ve açıklayıcı değerli dostum holosen elina sağlık her zaman yanındayız.
@beratkalayci2 жыл бұрын
Ben sadece tarımsal ürünlerin dişlere zarar verdiği kısmına takıldım. aylar önce dişimin dolgusuna et parçası girdi önce dolgumu düşürdü sonra düşümü tamamen çürüttü. ^^
@ortayakarsk4238 Жыл бұрын
Kanka karbonhidrat işte aslinda şeker ne yapiyorsa oda ayni hesap sadece patates bugday yersen zaten ne dis kalir ne migde protein almadan bagsiklik duser her turlu hastaliga yakalanirsin su andada insanlar fastfood tarzi beslenmeden geri zekali oluyorlar ama anlatincada zekayla beslenmenin orantili oldugunu anlamiyorlar halbuki biraz et yese salatalik yese zaten anliyacak ama iste kisir dongu adama anlatiyosun adam zaten yemediginden gerizekali oldugu icin anlamiyor ve devam ediyor yemeye
@fotonot Жыл бұрын
Et protein dişi çürütemez. Buğday karbonhidrat zaten içten kaleyi fethetmiş siz farkında olamamışsınız 🙂
@unalburus Жыл бұрын
Et parcasinin gireceği yeri belki bakliyatlar olusturmuştur bilemessin
@DenizArslan772 жыл бұрын
Harika anlatım Emeğine sağlık
@AliAksoy Жыл бұрын
Çok güzel bir video hazırlamışsın tebrik ederim. Sana acizane benim de üzerinde çalıştığım başka bir konu öneriyorum. Soru şu: Akıllanmak ve böylece yaşamın anlamına dair yalın farkındalık kazanmak insan için bir ödül müdür, ceza mıdır ? Tabi ki, ortada ne ödül veren var, ne ceza... Ortada olan tek şey nedensellik. Ödül ve ceza ironisi, sadece daha çok akıllanarak başımıza gelen şeyin, iyi mi kötü mü olduğunu, bilginin ve bilmenin ağır yükünü sorguluyor. Yaşamın anlamına ve/veya anlamsızlığına dair yalın gerçeği örtbas etmek için geliştirilen zihinsel savunma mekanizmalarının farkında olanların hissettiği tutsaklığa vurgu yapıyor. Basit bir örnek olarak, esasen büyük bir keyifle seyredilmesi gereken (!), bir orman veya deniz manzarasına bakarken, onun içinde yaşanmakta olan ezeli vahşetin ayırdında olmanın sebep ve sonuçlarına dikkat çekiyor. Belki ilgini çeker, sen de bu konuyu araştırırsın. Esenlik olsun.
@nihatkaracoban74392 жыл бұрын
Otur evinde be yaaaa 😆😆, şaka Bi yana bazı tespitler doğru ama temelde bir yanlışlık var, iklim faktörünü hesaba kaymamışsın, insanlar değişen ve git gide av hayvanlarının azaldığı bir iklim ve şartlar karşısında mecburen tarım yapmak zorunda kalmış olabilirler mi?
@_OmerYuksel2 жыл бұрын
Bazı değindiğiniz noktalar doğru olsa bile genel olarak hatalı buluyorum. Zeka olarak bakacak olursak o dönemdeki insanlar bugün yaşıyor olsaydı mongon olarak adlandırılırdı. Kesinlikle atalarımız bizden daha az zekiydi, biz de gelecek nesillere göre daha az zekiyiz. Bitkisinden hayvanına kadar tüm canlıların 2 amacı vardır: Mümkün olduğunca en uzun süre yaşamak (doğaya adapte olmak) ve neslin devamını sağlamak (üremek/geniş popülasyonlara yayılmak). Geçmiş insanların ortalama yaşam süresi 30-35'ken bugün 80 civarında. Mağarada yaşayan avcı-toplayıcılar yağmurda üşür, kısmen kalın deriden kıyafetler yapar, karlı günlerde avlanmak zor toplamak daha da zor ve her gün yenilecek bir ürün bulmak daha da zor. Hadi buldunuz diyelim az ileride başka kabile aç ve ölmemek için ya size saldırıp yiyeceğinizi çalacak ya da gökteki tanrılarının bir sabah uyandığında onlara ziyafet hazırladığını umacaklar. Böyle yaşayan kesimin bağışıklık sistemi ne derece iyidir? İşitme, koku alma hatta görme gibi duyuları bizden daha iyi olabilir sonuçta avcılık için ne kadar iyi evrimleşme o kadar fazla yemek. Ancak tarım devrimiyle beraber fazla ürünleri depolayan insanlar nöbet tutup daha az uyumak yerine fareler tahılları yemesin diye kedileri evcilleştirdi, onları nöbetçi yaptı ve daha fazla uyudu. Kesinlikle müthiş zeka örneği. Bugün de kamera var, alarm var, kızılötesi gösteren cihazlar vs. var da var. Kim ne yapsın iyi görme, duyma veya koku almayı? Çok lazımsa onun için de alet yapıyorlar zaten. Harari kitaplarında insanların bel ağrısının buğday için eğilmekten değil insanın 2 ayak üzerinde durmasına bağlıyor. "İnsanın normal evrimi 4 ayak üzerinde durmasına yönelik ancak ne zaman ki 2 ayak üzerinde kalktı bel ağrıları arttı. Hatta vücutun ağırlığını taşıyamayan ayaklar zamanla çöktü düz tabanlık başladı" diyor. İnsanlar yerleşik hayata geçmeseydi muhtemelen daha atletik olurdu. Daha güçlü, daha hızlı koşan zıplayan birisi ancak daha kaliteli ok ve mızrak yapmadan ileriye gidemezdi. Bir şeyin icat edilmesi için sizi bir şeyin zorlaması lazım onu yenmek için araç-gereç yaparız. Tarım devrimiyle ürün yetmemeye başladı. İnsanlar bu zorluğu aşmak için sulama kanallarını yaptılar. Baktılar bazı zamanlarda ürünler suyun altında kalıyor Nil'in taşma kanallarını, maksimum su yüksekliğini, ne zaman bol ne zaman az aktığını hesapladılar. Ürünleri sağdan sola taşımak için tekerlekli bir sürü araç yaptılar. Yetmedi ürün muhafaza yöntemlerini buldular (tütsüleme, kurutma, toprağa gömme gibi). Sizin bahsetmiş olduğunuz monarşi, aristokrasi, cunta yönetimi gibi devlet yönetim çeşitleri tarımla değil insanın salaklığıyla alakalı. Kim olursa olsun o kadar yetki verilmez. "Gökteki Tanrı benim babam ve bana ülkeyi yönet dedi. Şahit? Yok!" Her iyi durumu ben yaptım her kötü durumun sorumlusu kötü tanrılar vs. Bu yüzdendir ki cümlemin başında da söylemiş olduğum gibi biz o insanlara göre daha zekiyiz çünkü saçma geliyor ve artık kolay kolay birisine o kadar yetki vermemeye çalışıyoruz. Günümüzde monarşi ya semboliktir (İngiltere, Hollanda, Belçika vb.) ya da belirli bir sahaya sıkışıp (Ortadoğu ve Asya) kalmıştır. Aristokrasiye denk gelmedim varsa bilmiyorum cunta yönetimleri de genelde yabancı devlet destekli darbe sonucu oluyor ve Afrika'ya sıkışmış durumda. Muhtemelen de gelecek nesil de bizim için "ne saçma yönetim biçimleri varmış, insanlar cidden nasıl kanmış" falan diyecektir. Kısacası tarım devrimi insanlık tarihinin en büyük devrimlerinden birisidir ancak en büyüğü değildir.
@esrasultan2798 Жыл бұрын
Ömer yüksel ; Rty' ye tek adam yetkisini verenlerden değilsindir umarım yoksa söylediğin salaklıkla çelişirsin 😁
@_OmerYuksel Жыл бұрын
@@esrasultan2798 ne yazmışım be üff oku oku bitmiyor. EGM biraz sosyal medya hesabımı kurcalasa müebbete kadar yolu var 😉🤫
@merdefe Жыл бұрын
Harika elinize sağlık
@ngulungulukante98882 жыл бұрын
mükemmelsin!
@muratcolak19352 жыл бұрын
Süper
@uyandirinbeni2 жыл бұрын
Tek kelime inanılmaz ! İyi çalışmalar.
@gulnursonmez9539 Жыл бұрын
Konar göçer yani yarı göçebe yaşam tarzı insanlar için belki de daha uygundu. Bu arazi benim kabileme ait, başkası giremez mantığı savaşların ortaya çıkmasına neden oldu. Çalışan herkese çalışmasının karşılığı verilmeli, senin benim ayrımı olmaksızın topraklar ekip biçmek için kullanılabilmeliydi. Toprağın aşırı sömürülmesini engellemek için de bir kayıt sistemi olmalıydı. Bu sene buralar 4 mevsim ekildi biçildi, burayı nadasa bırakın, başka bölgeleri ekin biçin gibi mesela… Hayvanlar nasıl evcilleşti sahi?
@solvento. Жыл бұрын
Evcillesme değil yakınlaşım olarak bakmalıyız herhangi bir amaç için de olabilir bu tesadüf de her canlı doğru bir yaklaşımla ikili samimiyete ulaşabiliyor, bunların örnekleri hayvan bakıcılarıdır 👍
@tahaborekci9720 Жыл бұрын
Kitabı kesinlikle okumalısınız.Harika anlatımınız için teşekkürler.
@forzaent Жыл бұрын
Öncelikle bence dönüm noktasıydı çünkü mantıken baktığınızda bir teknolojinin gelişmesi oldukça zaman alan bir durum mesela bel ağrısı vesaire deniyor fakat şuanda geliştikçe devleşen birşey tarım ki Hollandanın üretim teknolojisi uçuk artık nereden ne kadar hasat alacağını bile tam tamına bilebilyiorlar ve ülkeye inanılmaz bir getirisi var. Tabii bu yine çiftçinin aldığı paranın azlığını gösteriyor ama burada aç gözlü ve payının çoğunu almaktan çekinmeyen dikdatör liderler örnek vermek gerekirse sizinde gösterdiğiniz mısır firavunları ama şuanki dönemde o kadar yüksek meblağlar kazanmaktalar ki dudağınız uçuklar. Ve tarım yapmak oldukça fazla yemek çeşitliliğini arttıran bir durumdur. Sadece et ile beslendiğinizde damar tıkanıklığı veyahut gut gibi inanılmaz ağrı veren hastalıklara yol açıyor. Tabii her fikire saygım vardır ama bu biraz fazla agresif yaklaşılmış bir durum gibi geliyor. Yüzeysel bakarsak elektriğin bulunması ilk başlarda büyük yankı uyandırsa da insanlar gaz lambaları veya 'campit' dedikleri ateş sistemini kullanıyor hem çok ısı veriyor hemde ışık yemeklerinide pişiriyor ama ampul sadece ışık veren bir aletti ve kullanılması teorik olarak çok saçma bir aletti onun yerine kamp ateşi kullanmak daha mantıklı ama geliştikçe bilgisayar gibi tablet gibi sistemlerin önünü açmış bulunmakta yani şuanda gelişmiş bir tarım varsa o acıyı çeken tarımcılar sayesinde kocaman araçlar ile 7 gün sürecek hasatı bir günde bitirebilecek teknolojimiz mevcut durumdadır. O yüzden teknolojinin zamana ihtiyacı vardır. Şuanda bel sıkıntısı çeken avrupalı bir çiftçi yoktur ama bizim ülkemizde maalesef tarım teknolojisi hala tırpan ve mini aletler olduğu için insan gücüne ihtiyacı var elbette buda güzel ama insanları aşırı fazla tüketmektedir.
@forzaent Жыл бұрын
Ayrıca insanlar tarım yapmasaydı muhtemelen popülasyon sorunu çok artacaktı çünkü 'mamut' ve 'kaplan' gibi oldukça yırtıcı hayvanlara gruplar halinde saldırılsa dahi kayıplar çok yükseliyordu ve birazcık doğaya savaş açmak gibi olduğu için açıkcası insanlar hayvan çiftleştirip onları yine tarım gibi üretmek mantığına çok iyi geldiklerinin kanıtıdır.
@hasangulmez65726 ай бұрын
Bir canlının en temel iç güdüsü hayatta kalıp neslini devam ettirmesidir. Tarıma geçilmenin nedeni de bence risk daha azdı ve insanların çoğalmasını kolaylaştırdı.
@Nihattuzcu Жыл бұрын
Bi videoda izledim amazonlardaki kabileden bi adamı konuşturuyorlardı. Adam hayatı boyunca avcı toplayıcı olarak yaşamış. Sonra yol yapan işçiler bunları keşfetmiş sürekli işçilerin çöplerini karıştırırmış brezilya hükümeti bunları korumaya alıyor köy kuruyor bunlara tarım falan öğretiyor. Adam konuşmayı öğreniyor. Eski yaşamı ile şimdiki arasındaki farkı anlatıyor. O eski yaşamını hiç aramıyor ve özlemiyor. Sürekli açtık sürekli jaguar saldırısına uğrardık diyor. Eski hayatı için cehennemdi diyor. Yani avcı toplayıcıyken çok kaliteli bi yaşam yoktu insanın açlık ve sefalet içinde vahşi hayvan saldırısına uğrayan bi hayattı. Çiftçilik güzel değildi amenna ama diğeride pek matah değildi. Hem insanlar çiftçi olunca bi gecede cahil kalıp ok kullanmayı unutmadı yine avlanıyordu.
@suryaniortodoks5784 Жыл бұрын
Zavallı atalarım neler neler çekmişler😔😔😔
@yesevi9106 Жыл бұрын
çelişkili hislerle oluşturulmuş bir video
@AliSerinn3 ай бұрын
10:00 Neyse hocam Türkiye de tarımı bıraktık. Biraz zaman daha geçince avcı toplayıcı oluruz
@feddyxdx272 Жыл бұрын
mükemmel
@islaldemir29432 жыл бұрын
Acı çok çekildiği için sen tek onemlisin yanlış anlaşılmış birbirine üstünlük duyguları egoya dönüşmüş farklılıklarımız zenginligimizdir unutmayalim
@ihsanokur Жыл бұрын
O kadar basit değil. Avcı-toplayıcı toplumdan tarım toplumuna geçilince insan nüfusu arttı ve boştakalan bazı kişiler bilim ve sanat üretmeye başladılar. Günümüzdeki uygarlığa gelen basamaklardan biri tarım toplumudur. Avcı-toplayıcılıkla bu düzeye asla gelinemezdi.
@azadbzkrt3423 Жыл бұрын
Farklı bir bakış açısı sunmak için biraz zorlamışsınız ama keyifle dinledim.
@yunusemrem31032 жыл бұрын
tebrik ederim başarılarınızın devamını dilerim
@emir80112 жыл бұрын
çok faydalı bir video...
@feddyxdx272 Жыл бұрын
beğendim
@ЮкселСалим Жыл бұрын
Kim nederse desin super video olmus
@birol2507 Жыл бұрын
Biz ülke olarak bıraktık tarimida havacılıgida
@ozguraksu30272 жыл бұрын
İtibar görmemiş bir yaklaşım
@dogudede27742 жыл бұрын
Sorun bence yerleşik hayat veya tarıma geçiş değil.Bununla birlikte feodal ve kapitalist sistemin insanlığı esir alması.Ve hala daha aynı sistem insanların kanıyla,canıyla,emeğiyle yaşamaya devam ediyor...
Külliyen yanlışları olan zırva bir video avcı toplayıcılar devamlı göç etmek zorundaydı karşılaştıkları hastalık ve vahşi yaşamdan dolayı da ömürleri çok daha kısaydı. Tarımla beraber yerleşik şehirleşmelerle bilgi aktarımının artmasıyla nüfus ve yaşam yılı daha arttı.
@mahirkuzeycakr1162 жыл бұрын
Güzel bi anlatım olmuş dostum ama metinleri aldığın yeri söylesen daha güzel olurdu.Kendi cümlelerin gibi lanse etmen hoş olmamış
@selimahmetgorgun90042 жыл бұрын
Canan Hocanın dediği gibi ekmek yemiceksiniz,patates yemiceksiniz,mısır yemiceksiniz
@keremegilmez5862 жыл бұрын
Hergün işi gücü bırakıp ava mı cıkalım etin kilosu 150 lira olmuş😅