The Physician (2013, Philipp Stölzi) 11. yüzyıl, İran. Tıp eğitimi ve İbni Sina’nın yaşamından bir bölüm. www.imdb.com/title/tt2101473/?ref_=adv_li_tt Trailer: kzbin.info/www/bejne/f4DNXoOkarx9odk&ab_channel=UniversalPicturesGermany Hakkında: tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0bni_Sina:_Hekim İsfahan islamansiklopedisi.org.tr/isfahan İbni Sina islamansiklopedisi.org.tr/ibn-sina Gazneli Mesud islamansiklopedisi.org.tr/mesud-b-mahmud-i-gaznevi Karantina islamansiklopedisi.org.tr/karantina Otopsi - Teşrih islamansiklopedisi.org.tr/tesrih Mustakim Arıcı, İslâm Coğrafyasında Salgınlar Tarihinin Sessiz Kaynakları: Taun/Veba Risaleleri Literatürü www.nazariyat.org/content/5-sayilar/14-cilt-7-sayi-1/4-mustakim-arici/4_mustakim_arici.pdf Avicenna refers to the association between rats and plague in his description of the epidemic in Mesopotamia about the year 1000 A.D. The identity of the disease in rats with that affecting man was established by the discovery in 1894 of Y. pestis by Yersin and Kitasato. www.scientificamerican.com/article/rats-and-plague-50-100-150-years-ago/ IT is a matter of dispute as to where in ancient literature the first definite mention of rats and plague is to be found, and where such mention does occur it is again uncertain what the author intended to convey. It can hardly be doubted, however, that Avicenna, who flourished about the year 1000, clearly refers to this relationship when he says, “Et de eis quae significant illud (the approach of plague) est ut videas mures et animalia quae habitant sub terra fugere ad superficiem terrae et “pate sedar” id est commoveri hinc hide sicut ebria.” Plague and Fleas (1907) www.nature.com/articles/077059a0 Arslan Terzioğlu, İbni Sina’nın Hekimliği ve Tababetin Gelişmesine Etkileri isamveri.org/pdfsbv/D01266/2016_91/2016_91_TERZIOGLUA.pdf İbni Sina Türk mü? Aydın Sayılı makalesi isamveri.org/pdfdrg/D01323/1940_17/1940_17_SAYILIAM.pdf Süheyl Ünver Makalesi isamveri.org/pdfdrg/D01323/1942_19-20/1942_19-20_UNVERAS3.pdf
@WalterWhite-uu3wt Жыл бұрын
izlediğim filmlere sizin kanalında denk gelmek beni ne kadar mutlu ediyor tahmin edemezsiniz teşekkürler
@sule15272 жыл бұрын
Ceren hanım, yayın için teşekkür ediyorum, katkı olara, Osmanlı’da da teşrih (Otopsi) maalesef yasaktı. 1803 yılında tıp fakültesi açılma girişimleri teşrih gerekçe gösterilerek engellenmişti. Ancak 1827’de bu engel kalkmış ve ilk tıp fakültesi aşılabilmiştir.
@babasnnavukati3044 Жыл бұрын
Bugün de bilgilendik sayenizde elinize emeğinize sağlık
@gozdeyzgngl2 жыл бұрын
Yakın zamanda Cordoba'da bulundum. Tur rehberine göre hristiyanlar terin faydaları olduğunu dusunuyormus. O sebeple fazla yıkanmak istemiyorlarmis. O esnada müslümanlarin hamama ya da cami önü sadirvanda yıkanması ilginç bulunuyormuş.
@seyce6267 Жыл бұрын
15 bin kişi izlemiş 700 kişi beğenmiş?Böyle bilgilendirici videoları beğenin ki mafya-fenomen sonradan görmelerin el hareketi çektiği videolar yerine bunlar öne çıksın!!
@АлиПашаев-ы3ы11 ай бұрын
16000 izleyici ve cok az begeni malesef
@NurgülTunç-f2r4 ай бұрын
Ben hic begenmedim anlatim dili cok sıkıcı @@АлиПашаев-ы3ы
@overlockmaschine2 жыл бұрын
Ceren hanım öncelikle video için teşekkürler. Geçen haftalarda You Won't Be Alone (2022) filmini izledim. Cadılıkla ilgili bir film, folk horror türünde. İzlerken aklımda siz vardınız. Beğeneceğinizi düşünüyorum. Daha önce yorum yapmıştım ama sanırım Imdb linki paylaştığım için yorumlarım silindi.
@noname-high-as-kite8 ай бұрын
Berber cerrah Antalya’da görmüştüm, dükkanın camında “basür tedavi edilir” yazıyordu
@Braid_group_magduru2 жыл бұрын
Osmanlı tarihini bilmiyorum ama chatte de biri bahsetmiş "Şimdi insanlar dini sebeplerle organ bağışlamıyor." diye. Bunun sebebi şu: eskiden bazı organların çıkarılması suretiyle ölmüş insanının bedenine zarar verilebiliyormuş (tıbbi amaçlar için değil). Mesela savaşlarda öldürülen kişilere falan (sanırım geride kalan yakınlarını üzmek gibi amaçlar için) yapılıyor bu. Bunun gibi şeyleri önlemeye yönelik hadisler var, kişinin ölüsü de dirisi gibidir türü şeyler (tam metni hatırlamıyorum). Bunu ölene hakaret etme amaçlı olan eylemler özelinde anlamak mümkün ama tıbbi amaçlar için de genelleyen aşırı görüşler olabilir (filmde de bundan bahsedilmek istenmiş olabilir). Ama dinde "zaruret haramları helal kılar" diye bir kaide de var. Bu yüzden eğer haram olsaydı bile insanları iyileştirmek için otopsi yapılabilir diye bir yorum da getirilebilir. Osmanlı da muhtemelen aşırı görüşleri umursamamıştır diye düşünüyorum. _Kendi çapımda bilgimi aktarmak istedim._
@tugceklc70682 жыл бұрын
İnsanoğlunun mantığının sigiligi sebep aslında. Allah tüm kullara eşittir. Kolu bacağı olmadan doğanlar dahi dirilme günü Rabbin takdiri ile tamamlanacak deniyor. Şehit olup kolu bacağı parçalananlar var. Hepsi tamamlanacak organlar mı tamamlanmayacak? Organlar fizikidir maddi alemde kalirlar
@tugceklc70682 жыл бұрын
Sizi elestirmiyorum yanlış anlasilmasin
@Braid_group_magduru2 жыл бұрын
@@tugceklc7068 yok, yanlış anlamadım. Zaten ben videoda bahsedilen bir durumun olası sebebini belirtmek istedim, kişisel görüşüm değildi. Yoksa bence organ bağışı veya otopsi gibi şeyleri bu tür bir düşünceyle reddetmek doğru değil. Ama genel olarak dini konularda hep böyle görüş ayrılıkları oluyor ve bu da onlardan bir tanesi.
@kafadoktoru43152 жыл бұрын
hocam karındeşen jack, moris şinasi, buffalo bill vs. gibi ilginç karakterleri de video yapabilirmisiniz.
@elisaba9452 Жыл бұрын
Ve bir başka ıranlı Alim . ❤
@nekoboss72872 жыл бұрын
yayin icin tesekkurler, kitap yayinevinden cikan abbasi doneminde antik yunan cevirilerin taihini anlatan bir kitap vardi. Ona da gelecek aylarda bakabilir miyiz?
@aksazhanm95942 жыл бұрын
44:45 aklıma Galvani geldi. Adam düz fizikçi doktor filan değil. Elektrik yeni bulununca bu adam heyecanla patatese soğana ne bulursa her şeye elektrik veriyor bakalım ne olacak diye. Bi gün bir kurbağaya elektrik verince oynadığını/titrediğini görmüş, kafasını kesmiş kurbağanın bi daha elektrik verince, kurbağanın yine titrediğini görmüş. Bu ınsanlarda da olabilir mi acaba diye, engizisyonda idam edilen mahlumların cesetlerini sırtlayıp götürüp, elektrik veriyormuş. Ölü insan bedenin de elektrikli titrediğini/hareket ettiğini görünce, bu halk arasında ÖLÜLERİ DİRİLTEN ADAM diye nam salmış:D Hatta bazı engizisyon mahkumlarının yakınları buna para vermeye başlamış, hani bizimkini yarın asacaklar sen o işi bi hallediver diye:) Sonra engizisyon mahkemesinin bundan haberi olunca sen jesus mısın adam diriltiyorsun diye yasaklamışlar:) Hikayeye bak 😂
@aksazhanm95942 жыл бұрын
Not: galvani kasların elektrikle çalıştığını bulan kişidir. Şu an nörolojide kullanılan EMG'nin temelini atmıştır buluşuyla.
@MyhonAli9 ай бұрын
Kitabı yazmış kadar oldun. İbnisina müzesine gitmiştim
@bahadrergintan84742 жыл бұрын
Anlamadığım şu ; O güne kadar hiç kimse bir kazada veya savaşta ölüp iç organları vs görülmemiş mi ?
@philia50302 жыл бұрын
O zamanlar kadavra uzerinde calismak zor olmali. Sogutu filan yok.
@dinilesoyulmak4578 Жыл бұрын
Sevgiler.
@gazanferalkara39202 жыл бұрын
1996 yılında çekilmiş olan "istanbul kanatlarımın altında" filminin bir sahnesinde Osmanlı da teşrih yapmanın yasak olduğuna dair bir sahne vardı. Bu sahnenin herhangi bir gerçeklik payı olabilir mi ?
@zeynepa.22212 жыл бұрын
İhsan oktay Anarin puslu kotalar haritasında da aynı şey geçiyordu yasakmış sanırım
@serhatoz2 жыл бұрын
teşekkürler
@galaxyj5samsung413 Жыл бұрын
23:05 upsala
@sazilye41112 жыл бұрын
filmi şimdi bitirdim. filmin başında ben kingsly doğu aksanıyla ingilizce konuşan ibn sina idi, filmin sonunda ben kingsley, kendi ingilizcesiyle ben kingsley oldu:)
@lina37302 жыл бұрын
Osmanlı’da eşcinsellik tarzında bir video da olsa güzel olurdu senden dinlemek.
@Braid_group_magduru2 жыл бұрын
Eskiden öyle bir video yapılmıştı ama üye özelde olabilir belki. Kanala bir bak bence. (Baktıysan büyük ihtimal üye özeldir çünkü ben öyle bir video hatırlıyorum.)
@ozlemsbh4 ай бұрын
Gene de geç anatomi bilgisi. Mısırda kaç bin yıl önce yapılmış. Mısırlılar iyi saklamış bilgiyi.
@vefaquluzade99552 жыл бұрын
Yaa hocam, Türke benzer halinde yok))))
@zelensky47662 жыл бұрын
türk değil zaten sadece kendini türk hissediyor
@midnightbird02 жыл бұрын
@@zelensky4766 nereli?
@cemilgure90632 жыл бұрын
👏👏👏👏👏👏👏......
@vefaquluzade99552 жыл бұрын
İbn Sinanı Tıpla ilgili kitabını aldım çevri iyi değildi, genelde diyetologiya üzerine yazıyordu