hiç kafaya yatmamıştı ama ikna oldum, yine de tersi üzerine kafa yorucam yediremediğim yerler var :d
@msalih2 күн бұрын
Reis iyi beyin jimnastiği oldu. Şöyle bir argüman ürettim bakalım ne diyeceksin: Nasıl ki sınırsız para basmak enflasyona yol açıp emeğin karşılığını düşürüyorsa, emeğin ürünü olan bilginin keyfi bir şekilde çoğaltılması da onun değerini düşürür.
@eyupylmaz9813Күн бұрын
Reisim telif hakları patent vs senin o itemi üretmeni engellemez, satmanı dağıtmanı vs engeller. Bilgi sınırlı değil tabi ama pazar payı sınırlı, hukuk sistemi diyor ki sen nasıl yaptığını ayan beyan anlat, ben sana hukuki koruma sağlayayım, senden başka satan olursa ona ceza keseyim. Pratikte çalışıyor mu, bence çalışmıyor. Amerika'da patentli fikri Çin'de çatır çatır yaparlar yani.
@nonick1232 күн бұрын
bilgili kişiler bir kitabı yazmak için aylarını harcadıktan sonra para kazanamazsa geçimini sağlayamadığı için bir daha kitap yazamaz
@Pres.football2 күн бұрын
Kral bunu iş olarak görüyorsan dediğin gibi ama eğer iş olarak görmüyorsa tekrar yazar neden yazmasın örneğin sigara yakıp içtin bundan bir şey kazandın mı hayır o zaman tekrar sigara yakmaz mevzusuna döner
@nonick1232 күн бұрын
@ adamın gelir kapısı o dostum, günün önemli bir kısmını o kitaba ayırdıktan sonra kazanç elde edemezse başka bir iş yapmak zorunda kalır ve kitap yazamaz.
@oxigenious49532 күн бұрын
Yazarken fonlanır. Mesela kickstarter gibi sitelerde bir oyun veya proje yapilirken fon aliyorsun. Diyelim ki iyi bir yazarsın, kitaplarini seven birileri sana yazman icin ayda 20 dolar veriyo
@emreahmet16716 сағат бұрын
Çekiç'in telifi bende. Bundan sonra dünyada çekiç alan milyarlarca insan bana 1 cent ödeyecek. Kuzenimde de tekerlek'in telifi var.
@emreahmet16715 сағат бұрын
Telif hakları icat yapmak için bir motivasyon kaynağıdır. Fakat, uzun vadede dahi insanların icadı kullanamaması, icadı manasız kılar. Telif haklarının 5 yıl ile sınırlandırılması gerekir. Eğer bu vade içerisinde telifi satamıyor veya kullanamıyorsan geçmiş olsun. İcadın gereksizdir. Normal veya anormal derecede yüksek para da kazanabilirsin fakat bunun bir sömürüye dönüşmemesi ve sistemi kitlememesi için 5 yıl ideal bir süre. 1960larda olsa 10 yıl olabilirdi ama günümüzde teknoloji çok hızlı yayılıyor. Akıllı telefonları batı medeniyeti icat etmesine rağmen burada yayılması 5 yıldan kısa sürdü. Düşünsenize akıllı telefonun telifi var ve çok sıkı telif yasaları var, inanılmaz bir kâr marjıyla çok küçük bir zümre zengin olacağı gibi tekelleşir, bununla da kalmaz diğer teknolojilerin mesela app store gibi bir çok uygulamanın online alışverişin ortaya çıkmasına engel olurdu. Veya telif olmasaydı bir mühendis önemli bir buluş yaptığında fakat bunu paraya dökecek sermayesi olmadığında bu buluştan hiçbir şey kazanamazdı, sektördeki şirketlerin insafına kalırdı. Bunu sadece 1 mühendis olarak da düşünmeye gerek yok. Amd'nin 2 tane mühendis grubu olduğunu düşünün, A grubu daha gelişmiş bir teknolojiyi arıza yapmayacak ve verimli bir şekilde üretti diyelim. Bu telif hakkına girer mi bilmiyorum, girmiyorsa bağımsız bir grup düşünün yeni bir gpu üreticisi. Amd bu teknolojiyi istediği gibi kopyalar, satar, o mühendis grubuna da aferin düşer. Yani telif haklarının olmaması inovasyonu azaltır.