Olipas hieno demo! Toi paino vissiin vastaa väliaineen tiheyden muutosta, mitä fotonien tapauksessa ilmentää taitekerroin ja hiukkasten tapauksessa ulkoinen potentiaali. Tossahan aaltoliike käytännössä tunneloituu potentiaalivallin läpi. Toinen vastaava juttu olis se, että aaltoliike välittää myös liikemäärää, joka siis on kääntäen verrannollinen aallonpituuteen. Sitä voi demota etenevän aaltoliikkeen antamana puskuna. Esim. kvanttimekaniikka tuntuu vähemmän käsittämättömältä, jos osaa tunnistaa omnipresentin aaltoilmiön. Ja itseasiassa, koko kvanttikenttäteoria perustuu siihen, että erilaiset oskillaattorit voi vaihtaa energiaa, jos energiaa välittävä kenttä värähtelee sopivalla ominaistaajuudella, esim. atomi voi virittyä vain tietyntaajuisesta fotonista.
@Samuntiedekanava Жыл бұрын
Mahtipointteja! Mustakin tuntuu, että tämä demo käy todella moneen havainnollistukseen. Noita lisäpainoja voisi jaksaessaan laittaa ihan pötköksi asti, jolloin aallonnopeus olisi toinen kokonaisella välillä.
@xjuhox Жыл бұрын
@@Samuntiedekanava Huomasin että eräs tunnettu matikkatubettaja on vastikään julkaissut tätä aihetta käsittelevän videon: kzbin.info/www/bejne/gYXdeHWAhdp9ra8 P.S. Massan hitaus (inertia) vaikuttaa olevan merkittävässä roolissa. Ja koska hahmoton kvanttikenttä, jota voi yrittää visualisoida jokaisessa pisteessä sijaitsevien harmonisten oskillaattoreiden kokoelmana, välittää energiaa, niin myös siellä ilmenee samankaltainen inertian vaikutus.
@leopiipponen7693 Жыл бұрын
Nää käytännön esimerkit on upeita jotta ymmärtää mistä on kyse... Si ku ruvetaan laskee, homma menis vaikeeksi :)